তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজমগী মিনিস্ত্রীনা কোভিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা তুরিজম সেক্তরদা থোকহল্লিবা খুদোংথিবশিং অসি মায়োকন্নবা মখল কয়াগী খোংথাং লৌখৎলি - তুরিজমগী মিনিস্তর
দিজিতেল মেদিয়ানা লমকোইবশিংগী পন্থুফম অমসুং মথৌশিং মপুং ফানা পুখৎলবা অমসুং এৱারনেস শন্দোক্তুনা খংহনলগনি: শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল
14 SEP 2020 6:33PM by PIB Imphal
মখাদা পীরিবা খোঙথাংশিং অসি কোভিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা তুরিজম সেক্তরদা থোকহল্লিবা খুদোংথিবশিং অসি মায়োকন্নবনি:
1. মরিক চুম্বা কোভিদকীদমক শাফ্নবা অমসুং লু-নানবগীদমক শিজিন্নবা চৎন-পথাপ শেমদুনা মসিনা মীয়ামদা পাউজেল পীবা, ত্রেনিং অমসুং চৎন পথাপশিং অসিগী কমপ্লাইন্স শেমখ্রে। থৌরম অসি পান্দম থম্লি মদুদি হোস্পিতিলিতি ইন্দস্ত্রী মরুওইনা অপিকপা অমসুং ময়াই ওইরপ তৌবা য়ুনিৎশিং অসিনা ব্যুজিনেশ অমুক হন্না হৌদোকপা অমসুং চাওখৎপা ওইহনগদৌরি।
1. হোতেলশিং, রেসতুরেন্তসশিং, বি. অমসুং বি.শিং হোম স্তেজগীদা চৎনগদবা পাউতাকশিং অমসুং তুরিজমদা পীগদবা থবকশিং শেমদোকপা অমসুং মসি চাং নাইনা চৎন্নবগীদমক ০৮.০৬.২০২০দা পীখ্রে।
1. হোতেলশিংগী সর্তিফিকেৎ নত্ত্রগা মতম লোইবগী অয়াবা চে অমসুং অতৈ য়ুনিৎকী এক্কোমোদেসন প্রোজেক্তকী অয়াবা চে/হন্না অয়াবা পীবা খন্দোকপা/নৌনা খন্দোকপা মতম লোইরবা অমসুং মতম লোইরগদবা পুম্বা ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী ৩০ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
2. মিনিস্ত্রী অসিনা হোতেলশিং, রেসতুরেন্তসশিং, বি. অমসুং বি.শিং অমসুং য়ুনিৎশিং অসিদা কোভিদ-১৯ মনুংদা শাফনবা মপুং ফানা কান্নবা পীনবা চৎন-পথাপ/এস.ও.পি.শিং চৎননবা এস.এ.এ.তি.ঐচ.আই. (সিস্তেম ফোর এসেসমেন্ত, এৱায়নেস অমসুং ত্রেনিং ফোর হোস্পিতালিতি ইন্দস্ত্রী) কৌবা অমা হৌদোকখ্রে।
3. ত্রাবেল এজেন্সিশিং, তুর ওপেরেতরশিং, তুরিস্ত ত্রান্সপোর্ত ওপরেতরশিং মশক খংদোকপা অসি মিনিস্ত্রী ওফ তুরিজম্না থা তরুক্কী ওইনা মশা মথন্তা শাংদোকখ্রে।
4. মার্কেতিং দিবলপমেন্ত এসিস্তেন্তগী মখাদা থৌবুশিংগী শেল-থুমগী মতেং ফংবগী চৎন-পথাপ হন্না অমুক শেম্নবা মসিনা স্কীমশিং লৈরি।
5. ২০২০গী জানুৱারিদা মিনিস্ত্রী দেখো অপনা দেশ (দি.এ.দি.) হৌদোকখ্রে। দি.এ.দি. না সোসিএল মেদিয়া একাউন্তস অমসুং মিনিস্ত্রী অসিগী ৱেবসাইত অমসুং দোমেস্তিক ইন্দিয়া তুরিজমগী ওফিসশিংদা খংনবা উৎলি। মসিগী পায়খৎলিবা থবক অসিনা মিনিস্ত্রীনা ৱেবিনার সেরিজ অমা চৎনবী, থায়নগী পোশক, দেস্তিনেসনস অমসুং লৈবাক অসিগী তুরিজমগী পোত্থোকশিং শেম্লি। মীপুম খুদিংমক খংহন্নবা, মিনিস্ত্রী অসিনা মাইগোব.ইন প্লেতফোর্মদা দি.এ.দি. ওনলাইন প্লেজদ অমসুং ক্যুইজ শেম্লি।
• viii. মিনিস্ত্রী অসিনা পুক্নিং চিংশিনবা য়াবা অনৌবা পোত্থোক, ফেস্তিবেল, মথেল-লুকোই অসিদা খোংথাং কয়া লৌদুনা দোমেস্তিক তুরিজমদা মিৎয়েং চংলি। মসিনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন্দা থৌরম কয়া অমা শিল্লি।
মিনিস্ত্রী অসিনা মরিক চুম্বা থৌরাং অমা শিন্দুনা তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা লায়চৎ অসি মায়োক্নবা শেম্লি।
ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া দিজিতেল প্লেতফোর্ম গুগলগা খুৎশম্নরগা ৩৬০ দিগ্রীদা মখল কয়া অমা অমসুং লৈবাক অসিদা তুরিস্তপু চিংশিন্নবা হোৎনরি। হায়রিবা অসিনা মপুং ওইবা তুরিস্তগী পন্থুংফম ওইরিবী অসি ইনক্রেদিবল ইন্দিয়াগী ৱেবসাইত্তা পীরি। ৩৬০ দিগ্রী ৱাল্ক থ্রুনা মালেমগী ওইনা ইন্দিয়াদা লৈরিবা থায়নগী মফমশিংদা পান্দম থম্লি।
দিজিতেল ইন্দিয়ানা মপুং ফানা চিংখৎতুনা অমসুং তুরিস্তশিংগী পন্থুফম অমসুং মথৌশিং য়ৌরক্লবা ফাওবগী পাউজেল শন্দোক্লি। ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া ৱেব পোর্তেল অমসুং মোবাইল এপশিং অসি মখা তানা চাওখৎনবা অমসুং তুরিস্তশিংদা য়াম্না নুঙাইবা অমা পীরি।
মিনিস্ত্রী ওফ তুরিজম্না ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া তুরিস্ত ফেসিলিতেতর (আই.আই.তি.সি.) সর্তিফিকেসন প্রোগাম অমা হৌদোকখ্রে – দিজিতেল ওইবা অসিনা ওনলাইন লর্নিং প্লেতফোর্ম অমা শেম্বদা পান্দম থমদুনা লৈবাক অসিগী হৈ-শিংলবা মপুং ফানা ত্রেন তৌরবাশিং থবক পীরি। মসিনা লৈকাইগী থাক্তা থবক ফংবগী অমসুং মফম খর থাপ্না লৈবদসু তুরিজম অসি লৈবাক অসিদা চাওখৎহনগনি।
মসিগী মরিক চুম্বা পাও অসি কলচর অমসুং তুরিজমগী মিনিস্তর ওফ স্তেত (আই./সি.) শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা অইবা ওইনা লোক সভাদা ঙসি পাউখুম পিখিবনি।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism has taken various steps to overcome the crisis caused by Covid-19 pandemic in the tourism sector - Tourism Minister
Digital media will be utilized fully to promote and spread awareness about the tourist destinations and activities: Shri Prahlad Singh Patel
14 SEP 2020 6:33PM by PIB Delhi
The following steps have been taken to overcome the crisis caused by Covid-19 pandemic in the tourism sector:
1. Detailed operational guidelines for Covid safety and hygiene has been prepared in order to create awareness, training and assessment of compliance of the guidelines. The program is aimed at building the capacity of the Hospitality industry particularly small and medium units to restart and grow their business.
1. Operational recommendations for hotels, restaurants, B&Bs/ Home stays and Tourism Service Providers have been formulated and issued on 08.06.2020 to facilitate smooth resumption of business.
1. Validity of approval or certifications of hotels and other accommodation units whose project approval / re-approval and classification / re-classification have expired / were likely to expire, has been extended upto 30th September, 2020.
(iv) The Ministry has developed an initiative called SAATHI (System for Assessment, Awareness & Training for Hospitality Industry), for effective implementation of Guidelines/SOPs issued with reference to COVID 19 and beyond for safe operations of Hotels, Restaurants, B&Bs and other units.
(v) Recognition of Travel Agents, Tour Operators, Tourist Transport Operators by the Ministry of Tourism has been extended automatically by six months. Those who have submitted applications for recognition by the Ministry have been given provisional recognition for six months, pending completion of required procedures.
(vi) The guidelines for offering financial assistance to stakeholders under the Marketing Development Assistance Scheme are in the process of revision with the objective of enhancing the scope and reach of the Scheme.
(vii) The Ministry had launched the Dekho Apna Desh(DAD) initiative in January 2020. DAD is promoted extensively on social media accounts and website of the Ministry and by Domestic India Tourism offices. Under this initiative Ministry carries out series of webinars showcasing the diverse culture, heritage, destinations and tourism products of the country. To create mass awareness, the Ministry has also launched online pledge and Quiz on DAD on MyGov.in platform.
(viii) The Ministry has focussed on domestic tourism through a number of innovative steps like promotion of products, festivals, cuisines etc. of the country on its social media handles. It is also organizing activities to promote the concept of Ek Bharat Shrestha Bharat. It has commissioned aerial photography of several cities during the lock down to promote these destinations. Similarly, the last mile connectivity is being targeted by viability gap funding through RCS-UDAN and discussions with the Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH) regarding improving road connectivity to important tourist destinations.
The ministry has planned a detailed strategy to utilize technology to the fullest extent to overcome the setback created by the pandemic.
Incredible India digital platform, in collaboration with Google, features a variety of 360 degree walk-throughs and stories for prominent tourist attractions across the country. The content is provisioned on major tourist destination pages within the Incredible India website. These embedded walk-throughs provide an engaging experience to the viewer by providing them with immersive 360 degree photos. 360 degree walk-throughs have also been provisioned for prominent World Heritage Sites in India.
Digital media will be utilized fully to promote and spread awareness about the tourist destinations and activities and involve people to prepare them for their visits when the situation becomes normal. Incredible India Web Portal and Mobile App is further being enriched with content and tourist friendly features offering a high degree of personalization.
The Ministry of Tourism has launched the Incredible India Tourist Facilitator (IITF) Certification Programme – a digital initiative that aims at creating an Online learning platform with the objective of creating a pool of well trained and professional Tourist Facilitators across the country. This will help in creation of employment at the local level and even in the remote areas of the country having tourism potential.
This information was given by the Minister of State (I/c) of Culture and Tourism, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in the Lok Sabha today.