হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা অৱাং-নোংপক রাজ্যশিংদা লাইনা শন্দোকপগী মরী থদৎনবা অকনবা মওংদা পুক্নীং থৌগৎখ্রে
হকশেলগী সেক্রেতরীনা অৱাং-নোংপোক রাজ্য ৮দা চত্থরিবা কোবিদ শেন্নবগী থৌরাংশিং য়েংশিনখ্রে
11 SEP 2020 7:30PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী (ভি.সি.) খুত্থাংদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা পয়াঙথোক্লিবা কোবিদ শেন্নবগী থৌরাংশিংগা লোয়ননা থবক ওইনা পাঙথোক্লিবশিং য়েংশিনখ্রে। মসিগী ভি.সি. অসিদা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং, হকশেল সেক্রেতরীশিং অমসুং অরুনাচল প্রদেশ, অসম, মনিপুর, মিজোরম, মেঘালয়, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং সিক্কিমগী রাজ্যগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি। মসিগী রাজ্য ৮ অসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা এক্তিব কেস মশিংগী শরু ৫%দগী হেন্না তানা লৈরিবনি।
ঙসি ফাওবগী ওইনা অপুনবা এক্তিব কেস মশিং ২৯,৬৯০ লৈদুনা অসমদা অৱাং-নোংপোক রাজ্য ৮ অসিগী অপুনবা এক্তিব কেস মশিংগী ৬৮%গী শরুক লৈরি। ত্রিপুরানা এক্তিব কেস মশিং ৭,৩৮৩ লৈদুনা অনিশুবা মফমদা লৈরি অমসুং রাজ্যশিং অসিগী অপুনবা এক্তিব কেসকী ১৭%কী শরুক লৈরি।
রাজ্যশিং অসিগী অপুনবা কেস অমসুং এক্তিব কেসকী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
#
রাজ্য
এক্তিব কেস
কনফর্ম কেস
মী লৈখিদবগী চাং
১১.০৯.২০২০ ফাওবগী
১১.০৯.২০২০ ফাওবগী
১০.০৯.২০২০ ফাওবগী
হৌখিবা পুং ২৪দা লাকখিবা কেস
অপুনবা
৪৩৭৪৭
১৭৮০৩২
১৭৩৯৭৮
৪০৫৪
১
অসম
২৯৬৯০
১৩৫৮০৫
১৩৩০৬৬
২৭৩৯
০.৩%
২
ত্রিপুরা
৭৩৮৩
১৭৮১১
১৭২৫২
৫৫৯
০.৯৭%
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৬৫৮
৫৬৭২
৫৫৪৫
১২৭
০.১৬%
৪
মনিপুর
১৬৩৩
৭৪৭০
৭৩৬২
১০৮
০.৫৯%
৫
মেঘালয়
১৪৩৪
৩২৯৬
৩১৯৭
৯৯
০.৬১%
৬
নাগালেন্দ
৮৩৪
৪৬৩৬
৪৩৭৫
২৬১
০.২২%
৭
মিজোরম
৫৮৩
১৩৩৩
১১৯২
১৪১
০%
৮
সিক্কিম
৫৩২
২০০৯
১৯৮৯
২০
০.৩৫%
কেন্দ্রগী সেক্রেতরীনা কন্তেনমেন্ত তৌবগী থবকশিং, তেস্তিং তৌবা হেনগৎপা অমসুং হোস্পিতালশিংদা লৈরিবা অনাবশিংবু নীংথিনা য়েংশিনবগী থবকশিং লেপ্তনা চত্থনবা মিৎয়েং চঙখ্রে। সেক্রেতরীশিং অমসুং রাজ্যগী মীহুৎশিংনা রাজ্য ৮ অসিগী হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং হায়নখি অমসুং মসিগী মনুংদা কন্তেনমেন্ত তৌবগী থৌওংশিং, কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবা, সর্বেলিএন্স তৌবগী থবকশিং, ফেসিলিতীগী মতুং ইনা শিবগী চাং, চয়োল খুদিংগী ওইনা অনৌবা কেস লাকপা অমসুং মী শিবগী চাংনচিংবগী ৱাফমশিংগী মতাংদা পাউদমখি। মখোয়না মথং থাদা পাঙথোক্কদবা থবকশিংগী থৌরাং য়াৎপগী মতাংদসু ৱাফম কয়া অমা ফোঙদোক্নখি।
রাজ্যশিংদা পাঙথোক্লিবা আর.তি.-পি.সি.আর. অমসুং রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত তৌখিবশিং, এন্তিজেন তেস্ত তৌখিবশিংদা নেগেতিব লাখিবা সিম্পতোম উৎলকপা অনাবশিংগী হন্না তেস্ত তৌবগী চাদা ওইবা চাং, তেস্তিংগী লেব শিজিন্নবশিং, হোস্পপিতালদা অনাবশিং পুখৎলকপগী ফিভমশিং অমসুং ওক্সিজেন পীবা ফমুংশিং, আই.সি.য়ু. ফমুংশিং অমসুং বেন্তিলেতর ফমুংশিংদা অনাবশিং লৈবগী ৱারোলনচিংবগী অকুপ্পা অমসুং মচা খায়বা ৱারোল কয়া অমসু উৎখি।
রাজ্যশিংদা মখাদা পীরিবা হীরমশিং অসিদা থবক পায়খৎবা খঙহনখিঃ
১) কন্তেনমেন্ত তৌবগী অকনবা কাঙলোনশিং চৎনহনবা, সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাঙলোনশিং ইনবা, পেরিমীতর ঙাক শেনবগী অকনবা থবক পাঙথোকপা অমসুং য়ুম্থোং খুদিং চত্তুনা এক্তিব কেস থীদোকপগী থৌওংশিং পাঙথোক্তুনা লাইনা মখা তানা শন্দোকপা থিংবা।
২) রাজ্য, জিলাশিং শিনবা থুংনা তেস্ত তৌবা হেনগত্তুনা কেসশিংবু ঙন্না মশক খঙদোকপাঅমসুং আর.তি.-পি.সি.আর.গী তেস্তিং তৌবগী অঙম্ববু মশক থোক্না শিজিন্নবা।
৩) য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবা মীওইশিংবু নীংথিনা শেন্নদুনা য়েংশিনবা অমসুং লাইনা লুশিল্লকপশিংবু ঙন্না হস্পিতালদা পুখত্তুনা লায়েংবা।
৪) মেদিকেলগী ঙাক্লৌ তঙাই ফদবশিংবু, মরু ওইনা মতম কুইনদগী নারক্লবা লাইনা লৈবা মীওইশিং অমসুং অহল ওইরবশিংবু অথুবা মতমদা হোস্পিতালদা পুখত্তুনা লায়েংবা হৌবা।
৫) মী শিবগী চাং অসি ১% নত্ত্রগা মসিদগী তানা থম্বা।
সেক্রেতরীশিং অমসুং অতোপ্পা থৌমীশিংবু হৌজিক চত্থরিবা মওংসিদা মখা তানা অদুমক নীংথিনা থবক পায়খত্তুনা লায়চৎ অসিবু থেংননবা ৱাফম কয়াসু হায়খি।

Ministry of Health and Family Welfare
Centre exhorts the North Eastern States to actively break the Chain of Transmission
Health Secretary reviews COVID Management Strategies in the 8 North East States
11 SEP 2020 7:30PM by PIB Delhi
Union Health Secretary held a video conference (VC) today to review the COVID management strategies and actions taken in the eight North Eastern States. The VC was attended by the Principal Secretaries, Health Secretaries and other State representatives from Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Mizoram, Meghalaya, Nagaland, Tripura and Sikkim. These 8 North Eastern States together account for less than 5% of the total active cases in the country.
With active cases numbering 29,690 (as on date), Assam is presently constituting 68% share in the total active caseload of these eight North Eastern States. Tripura has 7,383 active cases and occupies the second place with 17% of the total active caseload of these States.
A snapshot of the total confirmed cases and the active caseload in these States is tabulated below:
#
Name of State
Active cases
Confirmed cases
Case Fatality Rate
As on 11.09.2020
As on 11.09.2020
As on 10.09.2020
Cases in last 24 hours
TOTAL
43747
178032
173978
4054
1
Assam
29690
135805
133066
2739
0.3%
2
Tripura
7383
17811
17252
559
0.97%
3
Arunachal Pradesh
1658
5672
5545
127
0.16%
4
Manipur
1633
7470
7362
108
0.59%
5
Meghalaya
1434
3296
3197
99
0.61%
6
Nagaland
834
4636
4375
261
0.22%
7
Mizoram
583
1333
1192
141
0%
8
Sikkim
532
2009
1989
20
0.35%
The Union Secretary highlighted the need of continued enforcement of containment measures, increase in testing, and effective case management of patients in the hospitals. The Secretaries and representatives from the States shared an in-depth analysis on the current status of COVID-19 in these 8 States, covering aspects of containment measures, contact tracing, surveillance activities, facility-wise case fatality rates, trends in terms of weekly new cases and deaths, etc. They also shared their detailed roadmaps and action plans for the next one month.
Granularities in terms of split of RT-PCR and Rapid Antigen tests conducted in the State, re-testing percentages of symptomatic negatives from Antigen tests, testing lab utilization, hospitalization status and bed occupancies of oxygen-supported beds, ICU beds and ventilator etc., were also presented at the review meeting.
The States were advised to take steps on the following specific areas:
1. Limiting the spread of the infection by implementing stringent containment measures and following social distancing measures, strict peri-meter control, and active house-to-house case search.
2. Early identification by ramping up testing across the states and districts, judicious and full utilization of RT-PCR testing capacity.
3. Effective monitoring of home isolation cases and early hospitalization in case of disease progression.
4. Seamless hospitalization and early admission for patients requiring medical support, especially in cases of co-morbid and elderly population.
5. Keeping the mortality rate to 1% or less.
The Secretaries and other functionaries were urged to continue their efforts to manage the pandemic with the same rigor.