উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রাস্ত্রপতিনা মমল লৈবা মহৈ মশিং পীননবা ৱাফম থমখ্রে
নহাশিংদা অচুম্বা ভেল্যুশিং পীশিনবা হায়বসি ইন্ফোর্মেসনগী মতম অসিদা হেন্না মরু ওইরক্লে হায়না হায়খি
লৈবাক অমগী মরাইবক নহাশিংনা লেপ্পী – উপ রাস্ত্রপতি
মীয়ামদা কোবিদ-১৯গী মরমদা পেন্থোক্তুনা লৈথোক্তনবা অমদি মথৌ তাবা চেকশিন থৌরাংশিংগা লোয়ননা মখা চত্থনবা পাউতাক পীখি
উপ রাস্ত্রপতিনা লাইচৎ মনুংসিদা তোল্ল-তারবশিংদা মতেং পাংনবা অপিল তৌখি
অদোম্না অতোপ্পগীদমক হিংলবদি অদোম কুইনা হিংগনি – উপ রাস্ত্রপতি
নোংমা নৎত্রগা নোংমদি মহিক অসিবু মায়থিবা পীগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখ্রে
হর্তফুলনেস ওল ইন্দিয়া এসে রাইতিং থৌরম হৌদোকখ্রে
11 SEP 2020 1:30PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফনবগীদমক মমল লৈবা মহৈ মশিং পীবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখ্রে‍। একাদমিক্সকী ৱাংমদা চত্তুনা মমল লৈবা মহৈ মশিং তাকপীবা অমদি তম্বনা ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
উপ রাস্ত্রপতিনা ৱাফমসি শ্রী রাম চন্দ্র মিসননা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইন্ফোর্মেসন সেন্তর ফোর ইন্দিয়া অমসুং ভুতানগা খুৎশম্নরগা পাঙথোকপা ‘হর্তফুলনেস ওল ইন্দিয়া এসে রাইতিং ইভেন্ত’ ওনলাইন্দা হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাঙলদুনা ফোঙদোকখিবনি‍। থৌরম অসি চহী খুদিংগী জুলাই অমসুং নভেম্বরগী মরক্তা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইন্তরনেসনেল দে ওফ দি য়ুথ নীংশিংদুনা পাঙথোকপনি‍।
শ্রী নাইদুনা থৌরাং অদুবু থাগৎলদুনা অসিগুম্বা থৌরমসিনা নহা ওইরিবশিংগী ৱাখল থৌদুনা মখোয়গী পুন্সিদা অফবা ৱাখল খলহল্লি‍ হায়না হায়খি‍। থৌরম অসি লোন কয়া য়াওবা ইংলিসকী মথক্তা অতোপ্পা ভারতকী অচৌবা লোন ১০দা এন্ত্রী কৌবসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা তুংদা ভারতকী লোন পুম্নমক শুনা য়াওহল্লক্কনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি‍।
নেসনেল এজুকেসন পোলিসী – ২০২০বু মমল লৈবা মহৈ মশিংদা মিৎয়েঙ থম্বগীদমক্তা থাগৎলদুনা, ভেল্যুদা মীৎয়েঙ থমবসিনা ঙল্লিঙৈ মতমদগী ঐখোয়গী তাকপী তম্বিবগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি হায়না শ্রী নাইদুনা হায়খি‍।
হৌজিক্কী খোঙজেল য়াঙলবা আই.তি.না থৌবা মেতরিএল ৱর্ল্দগী ইন্ফোর্মেসন, তেক্নোলোজী, খুৎশু খুৎলায় অমসুং পাউ কয়ানা চমম্নবা করিগুম্বা মতমদা লান্না লমজিংবা য়াওরক্লিবা মতমসিদা ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইবা মহৈ মশিংগী মরুওইবা অসি হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মালেমগী ওইবা ভেল্যুদা য়ুম্ফম শেমবগী মথৌ তাবা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা ঐখোয়গী মরুদা হনঞ্জিন্দুনা ঐখোয়গী চৎনরমবা তাকপী তম্বিবগী মওং মতৌগী কান্নবশিং লৌশিন্নবা ৱাফম থমখি‍।
মহাক্না লৈঙাক, মমা মপা, ওজা, ইন্সতিত্যুসন অমসুং ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসনশিংদা মহৈরোয়শিংদা মরুওইবা পুন্সিগী পরাশিং তম্বিবদা মকোক চিংনবা ৱাফম থমখি‍। করিগুম্বা ঐখোয়না মায়কৈ অসিদা চঙশিল্লবদি মালেম্না মতৌ তম্নরক্কদবা মমল লৈবা মহৈ মশিংগী ইহৌ অমা পুরক্পদা ভারতনা মকোক চিংগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মহৈ মশিংবু ঐখোয়গী লম লমগী খেন্নবশিংগী কান্নবা চপ চানা লৌনবা ৱাফম থম্লদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা ঐকোয়গী য়ুনিভর্সিতীশিংদা ভারতপু লৌশিং অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনগী মকোন ওইহন্নবা থাক ৱাংখৎহনবা পাম্মী হায়না ফোঙদোকখি‍।
ঙসিগী নহাশিংবু হয়েংগী লুচিংবনি হায়রদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা লৈবাক্কী মরাইবক নহাশিংনা শেমগদবনি হায়বা ৱাফম ফোঙদোকখি‍‍।
থিজিন হুমজিনবা অমদি একাদমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী পুন্না চৎমিন্নবদা হেন্না হোৎননবা ৱাফম থম্লদুনা, পব্লিক অমসুং প্রাইভেত সেক্তর অনিমক্না থিজিন হুমজিনবদা অহেনবা শেনফম থাদবা মথৌ তাই হায়না শ্রী নাইদুনা হায়খি‍।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা ওইহল্লক্লিবা শীংনবা ফীভমশিংদা পুক্নীং চিংশিল্লদুনা, লৈবাকশিংনা অকনবা ফিরেপ উত্তুনা ফীভমসিদগী পুন্না অমদি মপাঙ্গল কন্না থোরক্নবা পুন্না হোৎনমিন্নরি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍।
মীওই অমগী মচৎপু চাংয়েং তৌরকপদা মতমনা য়েক্নবা ওইরকই হায়রদুনা, ঐখোয়না পাঙ্গল কন্না পুন্না হোৎনমিন্নবদা লান্থোকপা ঙম্লোইদবা খুদোংথিবা ফীভম অমত্তা লৈতে হায়না মহাক্না হায়খি‍।
লাইচৎ অসিনা মীয়ামগী পুক্নীং ৱাখলদা অৱাবা খরা পোকহল্লে অমদি ফীভমসিদগী নান্থোক্নবা খ্বাইদগী ফবা লম্বীদি ইমুং মনুং পুন্না লৈমিন্নবা অমদি হিরি কোনমিন্নবনি হায়না শ্রী নাইদুনা হায়খি‍।
‘য়েন্নবা অমদি চেকশিনমিন্নববু’ ভারতকী ৱাংউলোনগী নুংগী ওইবা মচৎনি হায়রদুনা, নহাশিংগী মরক্তা মিনুংশি লৈবা, অৱাবা খঙবা, অহল লমনশিংবু ইকায়খুম্নবা অমদি লাইনিংগী খাঙবা কনবা মতৌ উৎননবা ৱাফম উপ রাস্ত্রপতিনা থমখি‍।
হৌজিক লৈরিবা লাইচৎ অসিগুম্বা মতমদা লায়রবা অমদি ইন্থোকপিরবা মীওইশিংদা মতেং পাংননবগীদমকসু মহাক্না আপিল তৌখি‍।
“অদোম্না অতোপ্পগীদমক হিংলবদি, অদোমসু কুইনা হিংগনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ফীভমসিদা মীয়াম্না পেন্থোক্তুনা লৈথোক্তনবা অমদি মথৌ তাবা চেকশিন থৌরাং মখা তানা লৌখৎনবা মহাক্না মীয়ামদা পাউতাক পীখি অমদি মালেম পুম্বদা চত্থরিবা ভেক্সিনগী চাংয়েং অসিনা নোংম নৎত্রগা নোংমদি মহৈ য়াল্লকখিগনি অমদি ঐখোয়না মহি অসিবু মায়থিবা পীবা ঙম্লকখিগনি হায়না থাজবসু ফোঙদোকখি‍।
মখাদা পীরিবা অসি ঙাঙখিবা ৱাফমগী মপুং ফাবা ৱারোলনি –
“শ্রী রাম চন্দ্র মিসননা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইন্ফোর্মেসন সেন্তর ফোর ইন্দিয়া অমসুং ভুতানগা খুৎশম্নরগা পাঙথোকপা ‘হর্তফুলনেস ওল ইন্দিয়া এসে রাইতিং ইভেন্ত’ অসি হৌদোকপদা ঐ য়াম্না নুংঙাই‍।
থৌরম অসি চহী খুদিংগী জুলাই অমসুং নভেম্বরগী মরক্তা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইন্তরনেসনেল দে ওফ দি য়ুথ নীংশিংদুনা পাঙথোকপনি অমদি চহী খুদিংগী শরুক য়াবা মীওই মিলিয়ন অমা হেনবনা এন্ত্রীশিং থাজিল্লকই খঙবদা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা ফাওই‍।
থৌরম অসি লৈবাক্কী থাক্তা ইংলিস অমসুং হিন্দীদা অদুগা স্তেতকী থাক্তা অতোপ্পা ভারতকী লোন মাপন – বেঙ্গলি, গুজরাতি, কনারা, মলয়ালম, মরাথি, ওরিয়া, পঞ্জাবি, তামিল অমসুং তেলুগুদা এন্ত্রী থাজিল্লকপা মল্তি-লিঙ্গুএল ওইবা থৌরম্নি হায়বা খঙবদা হেন্না নুংঙাইহল্লে‍।
লৈবাক্কী মরাইবক নহাশিংনা লেপ্পী‍। ঙসিগী নহাশিংনা হয়েংগী লুচিংবশিং ওইগদৌরিবনি‍। ভারত অসি চহী চা কয়াগী ৱাখল, লৌশিং, কাঙলোন অমসুং মঙাল থোকপা ৱাখল্লোননা ঐখোয়দা কমদৌনা পুন্সি থাক ৱাংনা হিংগদগে হায়না তাকপীবগী লাইবক ফরবা ফীভম মতম পুম্নমক্তা লৈ‍। ঐখোয়গী ঙল্লিঙৈ মতমগী তাকপী তম্বিরমবশিংনা মীওই অমগী খুন্নাই, পুক্নীং, ৱাখল, হকচাঙ, লৌশিং অমসুং নুংগী ওইবা পুন্সিগী মশক্কী ফীভম ফগৎহন্নবা মমল লৈবা মহৈ মশিংদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ২০২০দা মায়খুম হায়দোকখিবা নেসনেল এজুকেসন পোলিসীনা মমল লৈবা মহৈ মশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
মসিনা মীওই অমবু অচুম্বা হৈনবী, মমল, হৌন-লোনচৎ, মতম চানা থবক তৌবা অমদি অতৈ কয়াগী লমদা ফীভম ফগৎহনগদবা এজুকেসন সিস্তেমগী মরুওইবসু পল্লি‍। মসিনা মহৈরোয়শিংবু হীরম কয়াদা চঙশিন্দুনা মপুং ফানা ফীভম ফগৎহন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
নুংশিরবা ইচিন ইনাউশিং,
মালেম পুম্বনা হৌজিক অওনবা কয়া লাক্লিবা কোবিদকী চৈথেঙ থেংননবা লৈরিবা শীংনবশিং লান্থেংনরি‍। লৈবাক কয়ানা খোঙফম চেৎনা লেপ্তুনা মপাঙ্গল কনবা মতৌ উত্তুনা ফীভমসিদগী মপাঙ্গল কন্না থোরক্নবা পুন্না হোৎনমিন্নরি‍।
মীওই অমগী লীচৎপু চাংয়েং তৌরকপদা মতম্না য়েক্নবা ওইরি‍। ঐখোয়না অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা পুন্না হোৎনমিন্নবদা লান্থোকপা ঙম্লোইদবা খুদোংচাদবা ৱাফম অমত্তা লৈতে হায়বা ফীভম অসিনা তলক্লি‍।
নীংশিংবা থোক্ত্রবা মতমদগী হৌনা, ঐখোয়না অমত্তা ওইবা খাঙবা কনবা, মচীন মনাও ওইবা অমদি ইংনা চিক্না পুন্না হিংমিন্নবা হায়বা ৱাখল্লোনদা থাজদুনা লাক্লি‍। য়েন্নবা অমদি চেকশিনমিন্নবা হায়বসিনা ভারতকী ৱাংউলোনগী নুংগী মশক্নি অমদি হৌজিক্কী লাইচৎ অসিগুম্বা মতমসিদা লায়রবা অমদি ইন্থোকপিরবা মীওইশিংদা মতেং পাংনগদবনি‍। হৌজিক্কী মতমসিদা ঐখোয়না নহাশিংগী মরক্তা মিনুংশি, অৱাবা খঙবা, অহল লমনশিংবু ইকাই খুম্নবা অমসুং লাইনিংগী মতাঙদা খাঙবা কনবগী ৱাখল্লোন লৈহনবা মথৌ তাই‍।
হৌজিক অসি ঐখোয়গী মরুদা হঞ্জিন্দুনা অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম শেমগৎনবা ঐখোয়গী চৎনরমবা তাকপী তম্বিবগী মওং মতৌগী কান্নবশিং লৌশিনবা মতম্নি‍। ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম্না হৌজিক একাদমিক্সকী ৱাংমদা চত্তুনা মমল লৈবা তাকপীবগী অমদি তম্বগী মওং মতৌবু থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি হায়না শকখঙবা মতম ওইরে‍। মমল লৈবা মহৈ মশিং তমবগী মথৌ তাবসি ঙসিগী খোঙজেল য়াঙলবা আই.তি.না থৌবা মালেমসিদা হেন্না ময়েক শেংলক্লি‍।
নুংশিরবা ইচিন ইনাওশিং,
ভারত অসি মশীং য়াম্লবা নহাশিংনা তোপ তোপ্না কুবিরি‍ অমদি অসিগুম্বা ফীভম অসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌননবা মহৈ মশিংনা মরুওইবা ৱাফম ওইরি‍। ভারতপু ৱাখল লৌশিং অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনগী মকোন ওইহন্নবগীদমক ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং মখোয়গী থাক ৱাংখৎহনবা মথৌ তাই‍। একাদমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা পুন্না চৎমিন্নবা অমদি থিজিন হুমজিনবগী লমদা অহেনবা ইনোৎ পীবা মথৌ তাই‍। অনৌবা ৱাখল্লোনশিং মখোঙ শোম্বিনবা অমদি মখোয়গীদমক মতিক চাবা ইকোসিস্তেম অমা য়োকখৎনবা পব্লিক অমসুং প্রাইভেত সেক্তর ইন্সতিত্যুসনশিংনা থিজিন হুমজিনবদা অহেনবা শেনফম থাদবা মথৌ তাই‍।
নুংশিরবা ইচিন ইনাউশিং,
ইন্ফোর্মেসনগী মতমসিদা নহাশিংদা য়াম্লবা ইন্ফোর্মেসন, তেক্নোলোজী, খুৎশু খুৎলায় অমসুং ঈ–পাউ ফংলি – মসিদা পাথোক্তুনা করিগুম্বদা চমম্নবা অমদি লান্না লমজিংবসু য়াওরকই‍। মরম অদুনা ঐখোয়গী নহাশিংদা য়াম্না নৌরিঙৈ মতমদগী হৌনা অচুম্বা ভেল্যুশিং তম্বিবগী তঙাই ফদবা লৈরে‍।
অতৈ ময়ামগী মরক্তা লৈঙাক, মমা-মপা, ওজা, ইন্সতিত্যুসন অমসুং ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসনশিংনা মহৈরোয়শিংদা মরুওইবা পুন্সিগী পরা তম্বিবদা নত্তনা মখোয়না অচুম্বা ৱাখল্লোনশিং খলহন্নবা অমদি থবক তৌহন্নবা অচৌবা থৌদাং লৈ‍। করিগুম্বা ঐখোয়না মায়কৈ অসিদা চঙশিল্লবদি, মালেম্না তুং ইল্লক্কদবা মমল লৈবা মহৈ মশিংগী ইহৌ অমা শাগৎপদা ভারতনা মাঙজিল থাবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
অরোয়বা ওইনা লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাঙদা, লাইচৎ অসিনা ওইহল্লক্লিবা শীংনবশিং অসি লান্থোক্নবা অপুনবা থৌদাংগী মথৌ তাবদু ঐনা হায়বা পাম্মী‍। মীয়াম্না খ্বাইদগী ইহান হান্না তৌগদবদি ফীভমসিদা পেন্থোক্তুনা লৈথোক্লোইদবনি‍। মীপুম খুদিংমক্না তোয়না খুৎ-শা হামদোকপা, সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকপা, অমসুং ওথোরিতীনা পীরিবা চৎন-পথাপ পুম্নমক ঙাক্তুনা লৈবা মথৌ তাই‍। লাইচৎ অসিনা লৈবাক পুম্নমক্কী শেন্মিৎলোন শাথিনা শোকহল্লে অমদি নুংতিগী পুন্সিদা শাথিনা কায়হল্লে হায়বসিদা করিসু চিংননিংঙাই লৈতে‍। মালেমসিদা ভেক্সিনগী চাংয়েং পাঙথোক্নরিবা অসি নোংমা নৎত্রগা নোংমদি মহৈ য়াল্লকখিগনি অমদি ঐখোয়না মহিক অসিবু মায়থিবা পীবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
চহী ২৮ চপ্না পাঙথোক্তুনা লাক্লিবা ওল ইন্দিয়া এসে রাইতিং ইভেন্ত অসি মমল লৈবা মহৈ মশিং য়োকখৎনবা হর্তফুলনেসকী কাঙবুগী শিংথানিংঙাই ওইবা থবক্নি‍। মমি তাবা, মুন্না য়েংশিনবা অমদি খন্ন-নৈনবনা লমচৎ শেমগৎৎলি অমদি চহী খুদিংগী খনগৎলিবা হীরম অসিনা সিস্তেম অসিগী মমল হেন্না মপাঙ্গল লৈহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
‘ওল ইন্দিয়া এসে ইভেন্ত ২০২০’ অসি হৌদোকপদা ঐঙোন্দা য়াম্না নুংঙাইহল্লি অমদি ঐনা শরুক য়ারিবা খুদিংমকপু খ্বাইদগী য়াইফবা ওইরসনু হায়না য়াইফরোল পীজরি‍।
জয় হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Vice President calls for imparting value-based education
Says the need for imbibing right values among the youth is even more intense in this information age
A nation’s destiny is shaped by its youth – Vice President
Advises people to not become complacent and continue with necessary precautions relating to COVID-19
Vice President appeals to provide succour and help to the needy during the pandemic
You live for others, you live long- Vice President
Expresses hope that the virus will be defeated sooner than later
Launches Heartfulness All India Essay Writing Event
11 SEP 2020 1:30PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today stressed the need to impart value-based education for all round development of the individual. He called for moving beyond academics and making value-based teaching and learning an integral part of our education system.
The Vice President was speaking at the online launch of ‘Heartfulness All India Essay Writing Event’ organized by Shri Ram Chandra Mission in partnership with the United Nations Information Centre for India and Bhutan. This event is held every year to commemorate the United Nations International Day of the Youth between the months of July and November.
Shri Naidu lauded the initiative and said that such events stimulate the younger minds and enable them to think positively in their lives. He expressed happiness over the fact that this is a multi-lingual event with entries invited in ten major Indian languages in addition to English and hoped that in future all Indian languages will be included.
Appreciating the National Education Policy - 2020 for focusing on value-based education, Shri Naidu said that this emphasis on values has been an integral part of all our teachings since ancient times.
He opined that need for value-based education assumes greater importance in the present-day, fast-paced IT-driven material world where access to an explosion of information, technologies, tools and news can be very overwhelming, confusing and misdirecting too at times.
Expressing the need to rebuild the foundations based on universal values, Shri Naidu called for returning to our roots and draw upon the wisdom of our traditional methods of teaching.
He called upon the governments, parents, teachers, institutions and voluntary organizations to take lead in imparting critical life lessons to students. He expressed confidence that if we move in this direction, India will lead the resurgence of value-based education for the world to follow.
Calling education as the key to fully leverage our demographic dividend, the Vice President wanted our universities to improve the standards to make India a leading hub of knowledge and innovation.
Describing the youth of today as the leaders of tomorrow, the Vice President said that a nation’s destiny is shaped by its youth.
Calling for greater thrust on research and collaboration between academia and the industry, Shri Naidu felt a need for greater investment in research by both public sector and private sector institutions.
Drawing attention to the challenging situation caused by COVID-19 pandemic, he observed that nations have shown strong resolve and are working together in emerging out of this strongly and together.
Observing that adversity is the time when one’s character is tested, he said that no problem is insurmountable when we work together with strong values.
Shri Naidu also said that the pandemic has caused some stress in the people’s mind and the best way to release this is to live together with one’s family and practice meditation.
Describing ‘share and care’ as the core of the Indian philosophy, the Vice President called for inculcating the values of compassion, empathy, respect for elders and religious tolerance among the youngsters.
He also appealed to provide succour and help to the needy and marginalized people in times like the current pandemic.
“You live for others, you live long”, he added.
He advised people to not become complacent and continue with necessary precautions and expressed hope that sooner than later the worldwide trials for a vaccine will bear fruit and we will be able to defeat the virus.
Following is the full text of the speech -
“I am extremely delighted to launch ‘Heartfulness All India Essay Writing Event’ organized by Shri Ram Chandra Mission in partnership with the United Nations Information Centre for India and Bhutan.
I am happy to know that this event is held every year to commemorate the United Nations International Day of the Youth between the months of July and November and more than a million participants submit their entries each year.
It is truly gratifying to know that it is a multi-lingual event with entries invited in English and Hindi at the national and state levels and in nine other Indian languages-- Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Oriya, Punjabi, Tamil and Telugu.
A nation’s destiny is shaped by its youth. For it is the youth of today who will be the leaders of tomorrow. India has always had the good fortune to be blessed with centuries of knowledge, wisdom, systems and enlightened thinking that told us how to live the highest quality of life. All our teachings from ancient times laid great emphasis on value-based education for all round development of the individual be it social, emotional, mental, physical, intellectual and spiritual facets of life. The national education policy unveiled in 2020 lays great focus on value-based education.
It also highlights the importance of an education system that helps individuals to develop the right habits, values, discipline and punctuality, among others. It seeks to promote multi-disciplinary approach and ensure holistic development of the students.
Dear sisters and brothers,
The entire world is currently battling a very challenging situation in managing the ever evolving Covid impact. Nations have shown strong resolve and are firmly displaying great character and working together in emerging out of this strongly and together.
Adversity is also the time when one’s character is tested. This situation has reinforced the belief that no problem is insurmountable when we work together with strong values.
From time immemorial, we believed in the concept of universal tolerance, brotherhood and peaceful co-existence. Share and care is the core of the Indian philosophy and in times like the current pandemic, we should provide succour and help to the needy and marginalized people. In the present times, there is a need for greater focus on inculcating the values of compassion, empathy, respect for elders and religious tolerance among the youngsters.
This is also the time for us to return to our roots and draw upon the wisdom of our traditional methods of teaching and learning to rebuild the foundations based on universal values. Our education system needs to recognise that it is time to move beyond academics and make value-based teaching and learning an integral part of the delivery. The need for value-based education assumes greater importance in the present-day, fast-paced IT-driven material world.
Dear sisters and brothers,
India is uniquely blessed with a huge young population and education is the key to fully leverage this demographic dividend. Our universities and higher education institutions need to vastly improve the standards to make India a leading hub of knowledge and innovation. There should be greater thrust on research and collaboration between the academia and the industry. There is also a need for greater investment in research by both public sector and private sector institutions to create and promote the right ecosystem for innovative thinking to flourish.
Dear sisters and brothers,
In the information age, the youth has access to an explosion of information, technologies, tools and news – which can be very overwhelming, confusing and misdirecting too at times. Therefore, there is a dire need to impart right values to our youth from a very young age.
Governments, parents, Teachers, institutions and voluntary organizations, among others, have a huge responsibility in imparting critical life lessons to students but also ensure that they think and act with values. I am confident that if we move in that direction, India will lead the resurgence of value-based education for the world to follow.
Finally before concluding, let me stress the need for a concerted and collective action for overcoming the challenge posed by the pandemic. The first and foremost requirement for the people is to not become complacent. Everyone must continue with precautions like frequently washing hands, maintaining social distancing and adhering to all the norms issued by the authorities. No doubt, the pandemic has adversely affected the economies of all nations and severely disrupted normal lives. I am confident that sooner than later the worldwide trials for a vaccine will bear fruit and we will be able to defeat the virus.
The All India Essay Event being held for 28 years now is a truly commendable work by the team of Heartfulness in promoting the awareness for value-based education. Reflection, contemplation and discussion help build the character and I am sure that the topics chosen every year will only strengthen the value system further.
It gives me great pleasure to unveil the ‘All India Essay Event 2020’ and wish all the participants the very best.
JAI HIND!”