সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দি.এস.তি.গী ইনোবেসন, ওন্তরপ্রিনরশিপ অমসুং ইনক্যুবেসন কেতালাইজিং তৌবগী খোংচৎকী রিপোর্ত পুথোকখ্রে
দি.এস.তি.না শেম্বা ইনক্যুবেতর ১৫৩গী নেতৱর্কতগী ইনক্যুবেসন তৌখিবা স্তার্ত অপ ৩৬৮১ মখোং শেমগৎপা অসিদা নত্তনা ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী ১৯৯২গী জেনরেসনগী রিপোর্ত পীখ্রে
10 SEP 2020 12:50PM by PIB Imphal
ইনোবেসন, ওন্তরপ্রিন্যুর্শিপ অমসুং ইনক্যুবেসন কেতালাইজ তৌবগীদমক্তা নেস্নেল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ওন্তরপ্রিনরশিপ দিভেলপমেন্ত বোর্দ(এন.এস.তি.ই.দি.বি.)গী খোংচৎকী মতাংদা রিপোর্ত অমা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী সেক্রতরী প্রোফেসর আশুতোশ শর্মানা চয়োল অসি হৌরকপদা ওনলাইনগী থৌরম অমদা পুথোকখ্রে।
“সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ(দি.এস.তি.)না নেস্নেল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ওন্তরপ্রিন্যুরশিপ দিভেলপমেন্ত বোর্দ(এন.এস.তি.ই.দি.বি.)দগী ইনক্যুবেতরশিংগী মপাঙ্গল লৈরবা নেতৱর্কতগী মশা-মরেং নাইবা স্তার্তঅপকী ইকোসিস্তেম অসি য়োকখত্তুনা অমদি ফগৎহন্দুনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। হৌখিবা চহি মঙা অসি মসিবু পুরক্নবা হোৎনবা অসি অখন্নবা ওইখি হায়না রিপোর্ত অসিদা খুদম চাংদম পীরি হায়না রিপোর্ত অসি পুথোকপা মতমদা দি.এস.তি.গী সেক্রতরী প্রোফেসর শর্মানা হায়খি।
হৌখিবা চহি ৫গী মতমগী ওইবা এন.এস.তি.ই.দি.বি., দি.এস.তি.না শৌগৎপিদুনা ইনোবেসনগী ওইবা ওন্তরপ্রিন্যুর্শিপ অমসুং অৱাংবা থাক্তা তম্নমবগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা ফ্যুএলিং ইনক্যুবেসনগী থবকশিংগী ওইবা কন্না হোৎনরিবশিং অসিনা য়াংনা অমদি চাউনা খোংজেল ফংবা ঙমখ্রে, ” হায়না এন.এস.তি.ই.দি.বি.গী মকোক দা. অনীতা গুপ্তনা ফোংদোকখ্রে।
এন.এস.তি.ই.দি.বি.না হৌদোকখিবা নেস্নেল ইনিসিএতচিব ফোর দিভেলপিং এন্দ হার্নেসিং ইনোবেসন(নিধি)গুম্বা থৌরাংশিং অসিনা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া অমসুং স্তেন্দঅপ ইন্দিয়াগী নেস্নেল ইনিসিএতিবকা লোয়ননা মহাক্কী থবক-থৌরাংশিং অদু থোইদোক্না পল্লদুনা ইনক্যুবেৎ অসি লমজিংলিবা ইনোবেসন ভেল্যু চেন অসি নিংথিনা পাংথোকহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌই। অসিনা হৌখিবা চহি ৫সিদা লৈবাক অসিদা একাদমিক্কী ওইবা ইনোবেসন অমদি স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌই। মসিগী এক্তিবেসনগী চত্থবা থবক অসি তেক্নোলোজী বিজিনেস ইনক্যুবেতরশিং, স্কাউতিং ইনক্যুবেতরশিং, প্রোতোতাইপশিং শৌগৎপা ৱাখল্লোনশিং, ইনোবেতরশিং অসি স্তার্তঅপতা ওন্থোকহনবা ঙমহনবা, ইনক্যুবেতেদ স্তার্তঅপশিং অসি হৌদোক্নবগী ফন্দ অসি মতম চানা পীবগী থৌরাং অমসুং মাইপুননা লমজিং-লমতাকপীদুনা, খোংবু ওইমিন্নদুনা অমদি নেতৱর্কতশিংগীগী স্তার্ত অপশিং অসি থাক ৱাংখৎহন্নবা তেংবাং পীনবগী থৌরাংশিংগুম্বা থৌরাং কয়া অমা অচৌবা মওংদা হাপচিনখ্রে।
মসিগী হোৎনবশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা য়ৌহনখ্রে। দি.এস.তি.না শেম্বা ইনক্যুবেতর ১৫৩গী নেতৱর্কতগী ইনক্যুবেসন তৌখিবা স্তার্ত অপ ৩৬৮১ মখোং শেমগৎপা অসিদা নত্তনা ইন্তেলোকচুএল প্রোপর্তী ১৯৯২গী জেনরেসনগী রিপোর্ত তৌখ্রে। মখা তানা হৌখিবা চহি মঙাসিদা অপুনবা ওইনা হকথেংননা থবক ৬১,১৩৮ থোরকহনকখিবা অমদি শেন্মিৎলোনগী ওইবা লন লুপা করোর ২৭,২৬২ লৈহল্লকনবা তৌবা অসি ইম্পেক রিপোর্ত অসিগী মরু ওইনা পুথোকপনি। দি.এস.তি.গী শেংনা হোৎনজবা অসিনা ইনোবেসন অমসুং ওন্তর্প্রিন্যুরশিপকী ৱাখল্লোন অদুবুসু মৈ চুখি অমদি লৈবাক পুম্বদা হেন্না-হেন্না শাফু পীখি। মসিগী ইকোসিস্তেম অসিদগী মনা ফংখ্রবা স্তার্তঅপশিংগী গ্রুপ অদু পুথোরক্নবা অমদি শৌগৎনবগীদমক্তা অফবা থবক্নি।
মসিগী রিপোর্ত অসি হৌদোক্নগী তেংবাং ফংবা স্তার্তঅপশিংদগী এঞ্জেলশিং, ভেঞ্চর কেপিতেলশিং অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংবু অথোইবা ভেল্যুএসন ফংহন্নবগী কান্নবা ফংবা মওংদা পুখৎখিবা ইনভেস্তমেন্ত অদু শরুক মঙা হেনগৎহন্নবগী ঈঙ্গীৎ পীখি। অপুনবগী ওইনা এন.এস.তি.ই.দি.বি.গী মিৎয়েং অসিনা একাদমিক ইনক্যুবেতরশিংগী নেতৱর্কতগী স্তার্তঅপকী কান্নবগীদমক্তা অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী তেক্নিকেল ওইবা মঙম অদুগী কান্নবা লৌখি অমসুং মসিদগী শৌগৎখি। মসিনা নিংথিনা থবক তৌবা ইনক্যুবেসন সপোর্ত সিস্তেম অমা ওইহন্দুনা মসিগী মরম্না কোয়চেল-কোচেন চেল্লিবা স্তার্তঅপ অসি মায় পাকপা ঙমহল্লি।
নিধি থৌরাংগী অপুনবা পাঙ্ল অমদি থৌনানা দি.এস.তি. ইনক্যুবেতর নেৎৱর্ক অমসুং মাগী স্তার্তঅপশিং অসি কোবিদ-১৯গী মতমদা লোয়ননা সেন্তর ফোর ওমেন্তিং ৱার ৱিথ কোবিদ-১৯গী হেল্থ ক্রাইসিস(সি.এ.দব্লয়ু.সি.ঐচ.) থৌরাংদা ক্রাইসিস অসি লোইশিন্নবা তোঙান-তোঙানবা সোলুসনশিংনা তেংবাংদুনা মায় পাক্না তেস্ত তৌখ্রে।
রিপোর্ত অসি দি.এস.তি.বু শৌগৎপা ইনক্যুবেতর কাংলুপ অমদি এন.এস.তি.ই.দিয়বি.তীম য়াওরগা পুথোকখিবনি।

Ministry of Science & Technology
DST’s journey of catalyzing innovation, entrepreneurship and incubation report launched
Besides nurturing of 3,681 startups under incubation through the network of 153 Incubators created by DST, generation of 1992 intellectual property has been reported
10 SEP 2020 12:50PM by PIB Delhi
A report on the journey of the National Science and Technology Entrepreneurship Development Board (NSTEDB) in catalyzing innovation, entrepreneurship, and incubation was launched by the Secretary Department of Science and Technology, Professor Ashutosh Sharma at an online programme earlier this week.
“The Department of Science and Technology (DST) has played a significant role in fostering and nurturing the fledgling startup ecosystem by steering it through its strong network of Incubators through the National Science and Technology Entrepreneurship Development Board (NSTEDB). The last five years have been significant in bringing this to fruition, as is evident from the report,” Professor Sharma, Secretary DST, said while launching the report.
The concerted efforts of NSTEDB, DST during last 5 years for supporting innovation-driven entrepreneurship and fuelling incubation activity in institutions of higher learning has gained momentum and traction with speed and scale,” said Dr. Anita Gupta, Head NSTEDB.
Programs like National Initiative for Developing and Harnessing Innovation (NIDHI-) initiated by NSTEDB, aligning its activities with the National Initiative of Startup India and Standup India has played a significant role in energizing the incubator led innovation value chain. It played a crucial role in strengthening the academic-led innovation and startup ecosystem in the country in last 5 years. This activation process included a range of measures like establishments of a network of technology business incubators, scouting innovations, supporting ideas to prototypes, enabling transition from being innovators to startups, provision of timely seed funding to the incubated startups, and support to scale up the startups through focused mentorship, partnerships, and networks.
These efforts have been distributed across all geographical regions of the nation. Besides, the nurturing of 3,681 startups under incubation through the network of 153 Incubators created by DST, generation of 1992 intellectual property has been reported. Further, in last five years, the cumulative direct employment generation of 61,138 and Rs 27,262 crores of economic wealth creation are the key highlights of the Impact Report. The holistic efforts of DST have also ignited the spirit of innovation and entrepreneurship and added to the multiplier effect across the nation. It has also made good efforts to bring global recognition to a select group of awarded startups nurtured and supported through this ecosystem.
The report also indicates a fivefold increase in investments raised by the seed supported startups as a follow on funding from angels, venture capitals, and other stakeholders with significant valuation gains. Overall, NSTEDB approach has leveraged the technological strength of the higher learning institutes to the benefit of the startups through a network of academic incubators seeded and supported by it. It has led to an effective incubation support system that led to success of these fledgling startups.
The collective strength and power of NIDHI program, the DST Incubator network and its startups was tested successfully during the COVID 19 pandemic through the Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH) program by supporting various solutions to resolve the crisis.
The report was launched in the presence of the DST supported incubator community and the NSTEDB Team.
Link for Report