লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ভারতকী লৌউ-শিংউবগী থৌওংশিংদা ঈশিং নীংথিজনা শিজিন্নবা অমসুং মাইক্রো ইরিগেসন মনুং চলহনবগী মতাংদা ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
চহি ৫গী মনুংদা মাইক্রো-ইরিগেসনগী মখাদা ঐচ.এ. লাখ ১০০ লৈহন্নবা সরকরানা পান্দম থমখ্রে- লৌউ-শিংউবা অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র শিংহ তোমার
মাইক্রো ইরিগেসন ফন্দগী মখাদা ঐচ.এ. লাখ ১২.৫৩ কোনবা ঙম্নবা লুপা করোর ৩৮০৫.৬৭কী প্রোজেক্তকী অয়াবা পীখ্রে
09 SEP 2020 4:33PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল, খুঙ্গং চাউখৎপা অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি লৌউ-শিংউবা অমসুং লৌউবগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী লৌউ-শিংউ, কো-ওপরেসন অমসুং লৌউবগী য়াইফ য়ুম্বাল (দি.এ.সি. অমসুং এফ.দবল্যু.) বিভাগনা শীন্দুনা ভারতকী লৌউ-শিংউবগী থৌওংশিংদা ঈশিং নীংথিজনা শিজিন্নবা অমসুং মাইক্রো ইরিগেসন মনুং চলহনবগী মতাংদা ৱেবিনার অমা শঙ্গাখ্রে।
ৱেবিনার অসিদা ৱা ঙাংবদা শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা চহি ৫গী মনুংদা মাইক্রো-ইরিগেসনগী মখাদা ঐচ.এ. লাখ ১০০ লৈহন্নবা সরকরানা পান্দম থমখ্রে হায়খি। ইং ২০১৯-২০দা চাউরাক্না লৌউবা লাখ ১১না দ্রিপ অমসুং স্প্রিঙ্কলর ইরিগেসন সীস্তেম শিজিন্নদুনা কান্নবা য়াম্না ফংখি। হৌখিবা চহি ৫গী মনুংদা লৈবাক অসিগী ঐচ.এ. লাখ ৪৭.৯২গী পাক চাউবা মফমদা মাইক্রো ইরিগেসন শিজিন্নখি অমসুং মসিগী মনুংদা ইং ২০১৯-২০ খক্তদা ঐচ.এ. লাখ ১১.৭২ কোনখিবা অসি য়াম্না মশক থোকপা থৌওং অমা ওইখি। মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা লৌউ-শিংউ, কো-ওপরেসন অমসুং লৌউবগী য়াইফ য়ুম্বাল বিভাগ (দি.এ.সি. অমসুং এফ.দবল্যু.)না লৌউ-শিংউবগী সেক্তরদা ঈশিং নীংথিজনা শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা অমসুং য়াম্না মরু ওইবা ওইনা লৌউবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা হায়দুনা ইং ২০১৫-১৬দগী প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিঞ্চায়ি য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.-পি.দি.এম.সি.)গী দ্রোপ মোর দ্রোপ কম্পোনেন্তকী থৌওং চত্থরি হায়খি।
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীনা হায়খিবদা সরকারনা মাইক্রো ইরিগেসন্না কোনবা মফমশিং হেনগৎহন্নবা হায়দুনা রাজ্যশিংদা পাক চাউনা থবক পায়খৎপা ঙমহন্নবা নেস্নেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত (নাবারদ)কা খুৎশম্নদুনা লুপা করোর ৫০০০গী মপুং ওইবা মাইক্রো ইরিগেসন ফন্দ (এম.আই.এফ.) অমা শেমখ্রবনি। এম.আই.এফ. অমসুং নাবারদকী থবক শেন্নবগী কম্মিত্তীনা এম.আই.এফ.কী মখাদা ঐচ.এ. লাখ ১২.৫৩ কোনবদা তেংবাংনবা লুপা করোর ৩৮০৫.৬৭কী প্রোজেক্ত অমগীসু অয়াবা পীখ্রবনি। মহাক্না রাজ্য খুদিংদা হায়রিবা পান্দম অসি ফংনবা পি.এম.কে.এস.ৱাই.-পি.দি.এম.সি.গী মখাদা ফংলিবা কান্নবা অসিগী মথক্তা অহেনবা সবসিদীগী খুত্থাংদা এম.আই.এফ. শিজিন্নদুনা মাইক্রো ইরিগেসনদা ইন্সেন্তিবাইজ তৌনবা হায়খি। মহাক্না রাজ্যশিংদা ফন্দশিং অসি শিজিন্নদুনা অনৌবা অমসুং পুন্সিনবা প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎনবা খঙহনখ্রে। মহাক্না হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা মাইক্রো ইরিগেসন পি.দি.এম.সি.গী মখাদা অহেনবা লম পুশিল্লকপা য়ানবা রাজ্যগী মতুং ইনবা তঙাই ফদবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পায়খৎকদবা পব্লিক প্রাইভেৎ পার্ত্নরশিপ (পি.পি.পি.)কী প্রোজেক্তশিংসু য়াওরি।
মাইক্রো ইরিগেসন অসি ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নবা হেনগৎহনবতা নত্তনা লৌরোক হেনগৎহনবগী হীরমসু য়াওরি হায়বা মরু ওইবা ৱাফম পল্লদুনা শ্রী তোমারনা য়ুনিৎ এরিয়াশিং অসিগী লৈহাউ ফবা হেনগৎহনবা, ইনপুৎ কোস্ততা হন্থহনবা, লৌরোক পুথোকপা হেনগৎহনবা অমসুং লৌউবগী খুন্নাইদা কান্নবা ফংবা য়াবা কয়াগী মরমদা লৌউবশিংদা খঙহনবা অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা লৌউবশিংগী শেন্থোক অসি শরুক অনি থোক্না হেনগৎহনবগী মঙলান্দা তেংবাংনবা হীরমশিং কয়া অসিগী অপুনবা থৌওং অমা পাঙথোকপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা মাং থাদুনা থোক্লক্তুনা লৌউ-শিংউবদা ঈশিং নীংথিনা শিজিন্ননবা মাইক্রো ইরিগেসন্না কোনবা মফমশিং পাকথোক চাউথোকহনবগী পান্দম অসি ফংবদা তেংবাংনবা হায়খ্রে অমসুং মসিনা আত্মা নির্ভর কৃষিগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আত্মানির্ভর ভারত ওইহনসি হায়না লাওরিবা খোল্লাও অসিদসু তেংবাংবা ওইগনি। তোঙান তোঙানবা স্তেকহোলদরশিং, বিভাগশিং/মন্ত্রালয়শিং, রাজ্যগী থবক পাঙথোকপা এজেন্সীশিং, মাইক্রো ইরিগেসন সীস্তেমগী পোত্থোকপ পুথোকপশিংনা খুৎশম্নদুনা পুন্না হোৎনরিবা থৌওংশিং অসিনা পান্দম ফংবদা তেংবাংবগা লোয়ননা মাইক্রো ইরিগেসনগী মখাদা অহেনবা লৌফম কয়া পুশিল্লকপা ঙমদুনা লৌউবা খুন্নাইদসু কান্নবা কয়া অমা পীগনি।
হীরম অসিগী তেক্নিকেল ওইবা থৌওংশিংগী মতাংদা পেনেল দিস্কসন কয়া অমসু পাঙথোকখ্রে। ভারতকী লৌউ-শিংউবদা ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবগী পেনেল অসি নিতি আয়োগকী মেম্বর প্রোফঃ রমেশ চন্দনা লুচিংবনি। মাইক্রো ইরিগেসন্না কোনবা মফমশিং হেনগৎহন্নবগী পেনেল অসিনা লৌউ-শিংউবা অমসুং লৌউবগী য়াইফ য়ুম্বালগী এম.ও.এস. শ্রী পরশোত্তম রুপালানা লুচিংখি অমসুং প্রিসিসন ইরিগেসন সীস্তেম অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী থৌদাংগী মতাংদা ফমখিবা পেনেল অসিনা দি.এ.সি. অমসুং এফ.দবল্যু.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী দাঃ অল্কা ভারগবানা লুচিংখিবনি।
থৌরম অসিদা লৌউ-শিংউবা অমসুং লৌউবগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কাইলাশ চৌধারিসু শরুক য়াখি। রাজ্য সরকারগী অখঙ-অহৈশিং, নাবারদ, ইরিগেসন এসোসিএসন, ৱাতর তেক্নোলোজিস্ত, কনফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.), ইন্তর্নেস্নেল ৱাতর মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুৎনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌউ-শিংুবগী সেক্তরদা ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নবা হেনগৎহনবগী মতাংদা মরু ওইবা ৱাফম কয়া থম্নখি। ভারত সরকার অমসুং রাজ্য সরকারগী তোঙান তোঙানবা বিভাগশিং, থবক পাঙথোক্নবা শেন্নবা এজেন্সীশিং, এন.সি.পি.এ.ঐচ. অমসুং চাউখৎপা লৌউবা খরানা ৱেবিনার অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Webinar on Enhancing Water Use Efficiency and Coverage of Micro Irrigation in Indian Agriculture held
Government has set the target of covering 100 lakh ha in five years under micro-irrigation - Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar
Projects of Rs. 3805.67 crore for covering 12.53 lakh ha sanctioned under Micro Irrigation Fund
09 SEP 2020 4:33PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Rural Development and Pachayati Raj Shri Narendra Singh Tomar today inaugurated a Webinar on Enhancing Water Use Efficiency and Coverage of Micro Irrigation in Indian Agriculture organized by the Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare (DAC &FW), Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
Addressing the webinar, Shri Narendra Singh Tomar said that the Government has set the target of covering 100 lakh ha in five years under micro-irrigation. In the year 2019-20, about 11 lakh farmers have benefitted by the adoption of drip and sprinkler irrigation system. During the last five years, an area of 47.92 lakh ha has been covered under micro irrigation in the country which includes 11.72 lakh ha for the year 2019-20 which is a significant achievement. Further, he informed that the Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare (DAC &FW) is implementing Per Drop More Crop component of Pradhan Mantri Krishi Sinchayi Yojana (PMKSY-PDMC) since 2015-16 for enhancing water use efficiency in agriculture sector and more importantly the overall benefits towards increasing returns to farmers.
The Union Agriculture Minister said that Government has created a dedicated Micro Irrigation Fund (MIF) of Rs. 5000 crores with National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) with the objective to facilitate States in mobilizing resources for expanding coverage of Micro Irrigation. The Steering Committee of MIF and NABARD has sanctioned projects of Rs. 3805.67 crore for covering 12.53 lakh ha under MIF. He advised all the States to access MIF for incentivizing micro irrigation through an additional (top up) subsidy over and above the one available under PMKSY- PDMC for achieving the target. He also asked the States to access the fund for innovative integrated projects including projects in the Public Private Partnership (PPP) mode depending on State specific requirements to bring additional area under micro irrigation PDMC.
Stressing that micro irrigation not only increases water use efficiency but also the productivity of the crops, Shri Tomar said that there is a need for adopting a holistic approach for more production from unit area by improving soil health, reduction in input costs, enhancing crop productivity and increasing farmers’ awareness for benefiting the farming community and helping the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi for doubling of farmers’ income.
The Minister called upon the States to come forward to achieve the target coverage of Micro Irrigation for enhancing water use efficiency in Agriculture which would contribute to the call of Hon’ble Prime Minister of an Atma Nirbhar Bharat through an Atma Nirbhar Krishi. The integrated and concerted efforts of various stakeholders - Departments/Ministries, State implementing agencies, Micro irrigation system manufactures in a Mission Mode would help in achieving the targets and bringing more coverage under micro irrigation for the benefit of farming community.
Panel discussions were held on technical aspects of the subject. The Panel on Enhancing water use efficiency in Indian Agriculture was chaired by Prof Ramesh Chand, Member NITI Aayog. The panel on Enhancing Coverage of Micro Irrigation was chaired by Shri Parshottam Rupala, MoS, Agriculture and Farmers Welfare and the Panel on Precision Irrigation Systems and role of private sector was chaired by Dr. Alka Bhargava, Additional Secretary, DAC&FW.
Union Minister of State for Agriculture & Farmers Welfare, Shri Kailash Chaudhary was also present. The experts from State Governments, NABARD, Irrigation Association, Water technologists, Confederation of Indian Industry (CII), International Water Management Institute deliberated on coverage of Micro Irrigation for enhancing water use efficiency in agriculture sector in the country. More than 100 participants from various Departments of Government of India, State Governments, implementing agencies, NCPAH including a few progressive farmers took part in the webinar.