প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশকী স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শান্নখিবগী ৱারোল
09 SEP 2020 2:38PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী পরিষদকী ঐহাক্কী মরূপ শ্রী হরদীপ সিংহ পুরীজী, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী ইনাও শিবরাজজী রাজ্যগী মন্ত্রীমন্দলগী অতৈ মীহুৎশিং, লৈঙাক্কা মরি লৈনরিবা মীওইশিং প্রধানমন্ত্রী স্বনিধি য়োজনাগী খুদোংচাবা ফংবিরিবশিং অমসুং থৌরম অসিদা য়াওরিবা মধ্যপ্রদেশ অমসুং মধ্যপ্রদেশকী মপান্দগী লাকপিরিবা নুংশিরবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিং পুম্নমক।
খ্বাইদগী অহানবদা প্রধান মন্ত্রী স্বনিথি য়োজনাগী খুদোংচাবা ফংবিরিবশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। হৌজিক ঙৈহাক্কী মমাংদা ঐহাক্না অসিগুম্বা মরূপ খরগসু ৱারী শান্নখ্রে। মখোয়গী ৱাফমশিং অদুদা থাজবা অমা, আশা অমা উই। মসিগী থাজবসিনা প্রধান মন্ত্রী স্বনিধি য়োজনাগী য়াম্না চাউরবা থৌনানি। অদোমগী হোৎনবা কনবগী থৌনানি, অদোমগী ইকাইখুম্নবা অমদি ইপাঙ্গলবু ঐহাক্না নোল্লুক্না খুরুমরি। প্রধান মন্ত্রী স্বনিথি য়োজনাগা লোয়ননা মাংজিল থানা চংশিনমিন্নরিবা মরূপশিং পুম্নমকপুসু য়াইফ পাউজেল পীজরি। মরুওইনা মধ্য প্রদেশ অমসুং শিবরাজ তীমগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মখোয়না থা ২ খক্তমক হোৎনবিদুনা মধ্য প্রদেশতা স্ত্রীৎ ভেন্দর লাক্ষ ১দগী হেনবদা স্বনিধি য়োজনাগী খুদোংচাবা ফংহনবিরি। কোরোনা লৌজরবসু অসুক তেনবা মতম অসিদা স্ত্রীত ভেন্দর লাক্ষ ৪দা শকখং চে পীবা, সর্তিফিকেৎ ওফ ভেন্দিং পীবিরিবা অসি য়াম্না অচৌবা থবক্নি হায়না ঐহাক্না খঞ্জৈ।
অতোপ্পা রাজ্যশিংনসু মধ্য প্রদেশতগী শোইদনা ইথীল পীবিরমগনি অমসুং হিন্দুস্তানগী সহর খুদিংমক্তগী স্ত্রীৎ ভেন্দর তৌবিরিবা ইচিন-ইনাওশিম শেল ফংহন্নবা অদোম্না নিংথিনা থবক তৌবিয়ু।
মরূপশিং, মালেমসিদা অৱাবা তারবা মতমদা, লায়চৎ লাকপা মতমদা লাইরবা ইচিল-ইনাওশিংদা খ্বাইদগী ইহান-হান্না চৈথেং ফংহল্লি। নোং কা হেন্না চুরবসু লাইরবশিংনা অৱাবা নংই, কা হেন্না ইংলবসু লাইরবশিংনা অৱাবা নংই। লাইরবনা থবক ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নৈ, থক্ন-চানবগী অৱাবা মায়োক্নৈ, মখোয়না তুংশিঞ্জবা শেলসু লোইনা লোইশিনখি। লায়চৎ অসিনা অসিগুম্বা অৱাবশিং অসি পুদুনা লাকই। ঐখোয়গী লাইরবা ইচিল-ইনাওশিং, লেবরশিং, স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা খ্বাইদগী য়াম্না অৱাবা অসি নংই। অতোপ্পা সহরদা থবক তৌবা ইচিল-ইনাওশিং কয়া অমা লায়চৎ অসিনা মরম ওিদুনা ময়ুম-ময়ুমদা হল্লকপা তাখি। অমসুং মালেমগী ওইনা থোক্লিবা কোরোনাগী লায়চৎ অসিগী হানবা নুমিত্তগী হৌনা সরাকরনা, লৈবাক অসিনা অৱাবশিং অসি হন্থহন্নবা থৱায় য়াওনা হোৎনমিন্নসি। লৈবাক অসিনা অৱাবা তারবা মতম অসিদা চানবগী অৱাবা, চেং-চাক্কী অৱাবা কোক্নবা লেম্না গ্যাস সিলিন্দরসু পীখি। প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্ান য়োজনা অসিদগী মীওই লাক্ষ কয়াদা থবক পীখি। লাইরবশিংগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনরিবশিং অসিদা য়াম্না নিংথিনা য়েংশিনবিনবগী মথৌ তাবা অমা লৈখি। মসি স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং অমসুং থেলাদা পোৎ য়োনবা ইচিল-ইনাওশিংনি। স্ত্রীৎ ভেন্দর লাক্ষ কয়ানা থবক হোৎনরগা মখোয়গী ইমুং-মনুং থাকই। কোরোনানা কৈথেল থোং লোলহনখ্রে, মশা কলহৌনবা ময়ুমদা লৈনরে, মসিনা ঐখোয়গী স্ত্রীৎ ভেন্দল ইচিল-ইনাওশিংদা চৈথেং পীরি, মখোয়গী লল্লোন-ইতিক্কী থবক্তা চৈথেং পীরি। মখোয়গী অৱাবা কোকহন্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী স্বনিথি য়োজনা হৌদোকখি।
মসিগী য়োজনাসিগী পান্দমদি মখোয়দা অনৌবা অমা পাংথোকহনবা ঙম্বা, মখোয়গী থবক অদু অমুক হন্না তৌবা হৌবা ঙম্নবনি, মসিগীদমক্তা লাইনা শেল ফংনবনি।
স্ত্রীৎ ভেন্দর লাক্ষ কয়াগী নেতৱর্কসি সিস্তেমসিদা অচুম্বা মওংদা শমজিন্নহল্লিবা, মখোয়বু মশক খংবিবসিসু অহানবা ওইননি। স্বনিধি য়োজনা, স্বনিধিগী মশানা থবক পীজবা অসি মশানা তেংবাংজবা অমদি মসানা মশাগী ইকাই খুম্নবা ঙাকচবগী খোংচৎকী অথোইবা তাঙ্কক্নি।
মরূপশিং, স্বনিধি য়োজনাগী মতাংদা ময়ামদা খংহনখ্রে। ঐহাক্না ৱারী শান্নজখিবা মরূপশিংনা মসিগী মতাংদা য়াম্না খংই। অদুবু তেংবাংগী মথৌ তাবা খুদিংমক, স্ত্রীৎ ভেন্দর খুদিংমকপু য়োজনাসিগী মতাংদা নিংথিনা খংলবদি লাইরবা ইচিল ইনাওশিংনা য়াম্না কান্নবা লৌবা য়াগনি। চুম্নগী মীচম অমনসু শম্নহনবা য়ানবা য়োজনা অসি য়াম্না লাইবা মওংদা শেমখ্রবনি। হৌজিক ঐখোয়গী ইচল অর্চনাজীনা হায়বিখিবদা য়াম্না লাইবা মওংদা থবক পাংথোকখ্রে হায়বিখিবা অদুগুম্না। মঙোন্দা অৱাবা অমত্তা লৈখিদে। মসিদা স্ত্রীৎ ভেন্দর, থেলা তৌবশিংনা চে পীশিন্বা কুইনা পরেং লেপ্তুনা ঙাইনদনবা তেক্নোলোজীগী থোংদা থবক পাংথোকহনখ্রে। অদোম্না কমন সর্ভস সেন্তরশিং, ম্যুনিসিপাল ওফিস, বেঙ্ক ব্রাঞ্চতা চত্তুনা অদোমগী এপ্লিকেসন অদু অপলোদ তচৌবা য়ারে। মসিদা নত্তনা বেঙ্ককী ব্যুজিনেস করেসপোন্দেন্ত অমসুং ম্যুনিসিপালিতীগী থবক তৌবা মীনসু অদোমগী ইনাক্তা লাক্লগী এপ্লিকেসন অদু লৌরুবা য়াই। অদোমদা খুদোংচাবা অসি অচুম্বনি খন্নবা অদোম্না মসিবু শিজিন্ননবা অরাইবা মওংদা শেম্নবা হোৎনখি। মরূপশিং, মসিনা অদোম্বু শেন্দোইদগী মপুং ওইনা নান্থোকপসু ঙমহল্লগদবা য়োজনানি। য়োজনাসিদগী চাদা ৭কী শেন্দোই কোকপিরগনি। অদুবু অদোম্না ৱাফম মচা খরা চেকশিন্না তৌবিবা তারবদি মসিসু পীদবা য়াগনি। অদোম্না চহি অমগী মনুংদা বেঙ্কতগী লৌখিবা লোন অসি শিংলবদি শেন্দোই হুল্লোই। মসিদা নত্তনা অদোম্না শেল লৌথোক-লৌশিন তৌবা য়াগনি, হোলসেলরশিংদসু মোবাইলদা শেল পীবা য়াগনি অদুগা অদোমদগী লৈরিবশিংনসু মোবাইলদগী লৈরবদি অদোমগী একাউন্তা সরকারগী মায়কৈদগী মনা ওইনা কেশবেক ফংগনি। হায়বদি সরকারনা অদোমগী একাউন্তা শেল খরা তোঙান্না হাপ্পক্কনি। মতৌ অসিগুম্না অদোম্না তাল্লিবা সেল অদুনা অতোমগী শেন্দোইদগী হেন্না য়াম্না ফংলগনি। মসিদা নত্তনা অদোম্না মথংগী লোন লৌবা তারবদি লোন হেন্না লৌবগী খুদোংচাবা ফংগনি।
অদোম্না লিশিং ১০ লোন লৌরবা, অদুগা অদোমগী থবক অদু নিংথিনা তৌরবা অদুগা অদোম্না লুপা লিশিং ১৫গী মথৌ তারবা লিশিং ১৫ ফংগনি অদুগা অমুকশু থবক নিংথিনা তৌরবা অদু ওইরবদি লিশিং ২০ ওিবা য়াই, লিশিং ২১ ওইবা য়াই, লিশিং ৩০সু ফংবা য়াই। , অদুগা হৌজিক অহানবদা ঐখোয়গী ছগনলালনা হায়বিখিবদা শরুক তরা ওিহনবা পাম্মি হায়না হায়বিখি। মসি তাবা মতমদা য়াম্না নুংঙাই। মরূপশিং, হৌকিবা চহি ৩-৪গী মতমসিদা দিজিতেলদী পীথোক-পীশিন অসি য়াম্না কন্না তৌনরক্লি। কোরোনাগী মতম অসিদা মসি অদুক্কী মতিক মথৌ তাবা ওই হায়বসি খন্নরে। হৌজিক কস্তমরশিংনা কেশ ওইনা পীনবদগী কল্লে। চুমদ্রিংনা মোবাইলদগী পেমেন্ত তৌনরে। মরম অসিনা ঐখোয়গী স্ত্রীৎ ভেন্দর তৌবিরিবা মরূপশিংনা দিজিতেল ওইনা দুকান ফম্বা অসিদগী শোত্থহৌদনবা তৌবা য়ারে।
ঐখোয়গী কুশৱাহাজীগী থেলাদা ক্যু.আর. কোদ হাপ্পগা তৌবা উখি। হৌজিক চাউর-চাউরবা মোলশিংদসু মসি তৌনদ্রি। ঐখোয়গী লাইরবা নুপা খুদিংমক্না অনৌবা অমা তম্নবগী থৌরাং তৌদুনা লৈনরে। মসিগীদমক্তা বেঙ্কশিং অমসুং দিজিতেল পেমেন্তকী খুদোংচা পীরিবশিংগা পুন্না অনৌবা থবক অমা হৌদোকখ্রে।
হৌজিক বেঙ্কশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিগী মীহুৎনা অদোমগী ভেন্দরশিং, থেলাশিংদা লাক্তুনা ক্বি.আর.কোদ পীরগনি। করম্না শিজিন্নগদবনো হায়বসু তাকপিরগনি: ঐহাক্না স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংদা মখোয়গী শেল-পীতোক পীসিনগী থবক অসি দিজিতেলদা তৌনবা অমদি মালেমগী মমাংদা অনৌবা খুদম অমা পুথোক্নবা অপীল তৌজরি।
মরূপশিং, তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ঐখোয়গী চান-থক্নবগী লল্লোন-ইতিক তৌবিরিবা মরূপশিং, ঐকোয়না স্ত্রীৎ ভেন্দর হায়না খংনরিবশিং অসিদা ওনলাইন প্লেৎফোর্ম পীনবা য়োজনা শেমখ্রে। হায়বদি চাউরবা রেস্তোরেন্তকুম্না স্ত্রীৎ ভেন্দর-তেলা তৌবশিংনসু কস্তমরশিংদা ওনলাইন দেলিভরী তৌবা ঙম্নবা, খুদোংচাবা পীনবা হোৎনরি অমসুং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা অদোম পুম্নমক্না মাংজিল থানা চংশিনবা ঙম্লবদি ঐখোয় খুদিংমক মাংজিল থানা চংশিল্লগনি। মচতৌ অসিগুম্না স্ত্রীৎ ভেন্দর, ভেন্দরশিং, থেলা তৌবশিং, ইমুং-মনুংগী থবক তৌবশিংনা খুমাং চাউশিল্লগনি , মখোইনা শেল য়াম্না তাল্লগনি। মরূপশিং, স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগা মরি লৈনবা য়োজনা য়াম্না থুনা থবক পাংথোক্লি। প্রধান মন্ত্রী স্বনিথি য়োজনাগা মরি লৈনবা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা খোয়গী পুন্সি অদু লাইতোক্না হিংনবা মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংনবসু তৌগনি। হায়বদি স্ত্রীৎ ভেন্দর-নত্রগা থেলা তৌবা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংনা উজ্বলা গ্যাস কনেক্সন লৈবরা লৈতবরা, মখোয়গী য়ুমদা মৈ শম্বরা শমদবরা, আয়ুষ্মান ভারত য়োজনাগা শম্নরবরা শম্নদবরা,নোংমদা পৈশা ৯০ ফংবা মখোয়গী ইন্সুরেন্সকী স্কীমগী কান্নবা ফংলিবরা নত্রগা ফংদবরা,মখোয়গী অফবা য়ুম লৈবরা নত্রগা লৈতবরা হায়বা ৱাফম পুম্বা য়েংগনি। লৈতবশিংগীদমক্তা হান্না থবক পায়খৎকনি।
মরূপশিং, .ঐখোয়গী লৈবাকসিদা লাইরবশিংগী মতাংদা ৱা য়াম্না হায়খি অদুবু লাইরবশিংগী ওইনা হৌখিবা চহি ৬সিদা পাংথোক্লিবা অসিগুম হান্না অমুক্তা পাংথোকখিদ্রি, তৌরাং অমত্তা তৌবিখিদ্রি। পোৎ অমগা অনিশুবা পোৎ অমগা মরি লৈনহনবা, অনিশুবা পোৎ অদুনা অহুমশুবা পোৎকা মরি লৈননবা, পোৎ খুদিংমক শিঙ্গৎপা ঙম্নবাঅদি লাইরবগা লান্থেনবা ঙমহন্নবা পাঙ্গল ফংহন্নবা অমদি মশানা লাইরবসু মায়থিবা পীদুনা লাইরবা কোকহনবা ঙম্নবা মায়কৈ অদুদা মথং-মথং খোং থাংজিল্লক্তুনা থবক ম.য়াম অমা অমুক্তা পায়খৎখিদ্রি। লম খুদিংমক্তা, সেক্তর খুদিংমক্তা লৈরম্বা লাইরবা-তোল্লবা-নমথবিরবা-ইন্থোকপিরবশিংগী অৱাৎ-অপা লৈবশিংদা সরকারনা য়োজনাশিং অসিনা মখোয়গী মপাঙ্গল ওইহন্দুনা লাক্লি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লাইরবশিংনা বেঙ্কী তোং ফাওবা য়ৌনা চৎপা ঙম্লমখিদে। প্রধান মন্ত্রী জনধন য়োজনাগী থোংদগী লৈবাক অসিগী লাইরবা, হন্থবা কাংলুপকী মী করোর ৪০দগী হেনবগী বেঙ্ক একাউন্ত হাংবিখ্রে। মসিগী জনধন একাউন্ত অসি ঐখোয়গী লাইরবগী বেঙ্কা শম্নবা অসিনা লাইনা লোন পংবা ঙম্লিবনি, শেন্দোই তাবশিংগী খুবামনুংদগী নান্থোকপা ঙম্লিবনি। মসিগী বেঙ্ক একাউন্তশিং অসিগী মরম্না লাইরবশিংনা সেল পীজদনা য়ুম ফংলিবনি, লৌমীশিংদা চুমদ্রিংনা শেল অদু মকোগী একাউন্তা য়ৌহল্লিবনি। কোরোনাগী মতম অসিদা লৈবাক অসিগী ইচে-ইচল করোর ২০দগী হেনবদা জনধন একাউন্তা লুপা করোর লিশিং ৩১ অসি জনধন য়ো জনানা মরম ওইরগা পাপ্পিবা ঙমখ্রে। মতৌ অসুম্না লৌমীশিংদা সম্মান নিধিদগী লৈবাক অসিগী লৌমীগী ইমুং করোর ১০দগী হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তা লুপা করোর লিশিং ৯৪দগী হেন্না চুমদ্রিংনা হাপখ্রে। মরূপশিং, ঐখোয়গী লাইরবা অসিনা চহি কয়াসিদা জনধন একাউন্তগী, বেঙ্কিং সিস্তেমগা শম্নহল্লিবা অসিনা অনৌবা থবক অমা হৌদোকখ্রে। য়াম্না থুনা সহরগুম্না ঐকোয়গ খুঙ্গংদসু ওনলাইন মার্কেৎকা শম্নরগনি, মালেমগী কৈথেল অসি খুঙ্গংফাওবা য়ৌবা ঙম্লগনি। অগস্ত ১৫দা লৈবাক অসিনা মসিগীদমক্তা ৱাশক অমা শকখ্রে। লৈবাক সিগী খুঙ্গং খুদিংমক অসি নুমিৎ লিশিং অমদা দিজিতেল ফাইবরগা শ্মনহল্লগনি। হায়বদি খুঙ্গং খুদিংদা, যুম খুদিংদা ইন্তর্নেৎ শম্নরগনি। মসিগী দিজিতেলগী ক্রান্তী অসিগী কান্না অসিসু খুঙ্গংশিংদা য়াম্না থুনা লাইরবশিংদা য়ৌহল্লগনি। মতৌ অসিগুম্না দিজিতেল হেল্থ মিশন অসিসু হৌদোকখি। হায়বদি ইরৈচা খুদিংমক্না হেল্থ আই.দি.ফংলগনি। অদোমগী ৱারোলপুম্বা মসিদা য়াওগনি। মসিগী আই.দি.গী মতেংনা দোক্তরদগী ওনলাইন্দা এপোইন্তমেন্ত লৌবা য়াগনি, হেল্থ চেকঅপ অমসুং রিপোর্তশিং অদুসু য়েংহনবা য়ারগনি। হায়বদি মা.কৈ অমদা য়েংলুরগদি হান্নদি প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বীমা য়োজনা অমসুং প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতী য়োজনাদী বীমা সুরক্ষা ফংলে, অদুগা আয়ুষমান ভারত্তগী লুপা লাক্ষ মঙাফাওবা লায়েংনবগী লেম্না পীরে অমসুং হৌজিক দিজিতেল হেল্থ মিশন্দগী লাইনা লায়েংবগী থবকসু পায়খৎলি। মরূপশিং, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইরৈচা খুদিংমক্না লাইনা পুন্সি হিংনবা, ইরৈচা খুদিংমক পাহ্ল কন্নবা অমদুগা খ্বাইদগী চাউবা ৱাফম্না মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরি। হন্দক্তা সরকারনা সহরশিংদা অদোমগুম্বা মরূপশিংগী চানবা ভরাদা অফবা য়ুম ফংহন্নবগীসু অচৌবা য়োজনা অমা হৌদোকখ্রে। লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমগী খুদোংচাবদগী অদোম্না লৈবাক অসিগী মফম অমদা হেক্তা চৎপা মতমদা অদোমগী চেং শরুক অদু অহোংবা মমলদা লৌবা য়ারগনি, অদোমগা লোয়ন-লোয়ননা চৎলগনি। । মরূপশিং, হৌজিক অদোম্না নৌনা থবক হৌদোকপা তারগদি অদোম্না খরা শোইদনা চেকশিন্না তৌবগী মথৌ তাগনি। কোরোনা ভেক্সিন পুথোক্ত্রিবফাওবা, থৌওং অমা লৈত্রিবফাওবা কোরোনা অসি খুদোংথিনিংঙাই ওইখিগনি। অসিগুম্বসিদা অদোম্না অদোমগী কস্তমরশিং শোই ঙামদনবসু চেকশিনগদবনি। মাস্ক ওইরো, খুৎ হাম্বা ওইরো, অদোমগা মনাক নকপদা লু-নান্না থম্বা ওইরো, গজ অনি লাপ্ননা লৈবা ওইরো, করিগুম্বা ফীভম অমত্তদা য়াশিন্নবা তৌরোইদবনি। প্লাস্তিক অমত্তা শিজিন্নদনবা হোৎনগদবনি। অদোম্না কোরোনাদগী ঙাকথোক্নবগীদমক্তা অদোম্না থেলা নত্রগা স্ত্রীৎতা তৌবা অদুগুম্না তৌবা য়াবা থৌরাং তৌরবদি মীশিংনা হেন্না থাজগনি অদুগা অদোমগী দুকান অদুসু ফগৎলক্কনি। অদোম্না ইসানা চৎন-কাোলোনশিং অসি ঙাক্না চৎকদবনি অদুগা ইমাংদা লৈরিবশিংসু ঙাক্নবা হায়জগদবনি। অদোম পুম্নমকপু অসিগী অনৌবা থবক হৌদোকপা অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অদোম হকচাং ফনা লৈবিয়ু, অদোমগী ইমুং হকচাং ফনা লৈবিয়ু, অদোমগী লল্লোন-ইতিক অদু হেন্না-হেন্না চাউখৎপা ওইরসনু হায়জবগা লোয়ননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's interaction with street vendors from Madhya Pradesh
09 SEP 2020 2:38PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Council of Ministers, Shri Hardeep Singh Puri ji, Madhya Pradesh Chief Minister Bhai Shivraj ji, other members of the state cabinet, people associated with the administration, all the beneficiaries of the Pradhan Mantri Svanidhi Scheme and all my dear brothers and sisters who are attending this programme from Madhya Pradesh and outside Madhya Pradesh.
First of all, I extend my best wishes to all the beneficiaries of the Pradhan Mantri Svanidhi Scheme. A little while ago, I had the opportunity to talk to some beneficiaries. There is conviction in their expression and a hope is also visible. This faith is the greatest success and strength of the Pradhan Mantri Svanidhi Scheme. I respectfully salute the strength of your labour, your self-esteem and self-confidence.
I also extend my best wishes to all the friends of the country who are moving ahead with Pradhan Mantri Svanidhi Scheme. I congratulate Madhya Pradesh and the team of Shivraj ji in particular because more than one lakh street vendors have benefited from the Svanidhi Scheme within two months due to their efforts.
I think it is a great job to provide identity cards and certificates of vending to 4.5 lakh street vendors in such a short time notwithstanding the Corona pandemic. I am hopeful that other states will also draw inspiration from the efforts of Madhya Pradesh and will be encouraged and make concrete attempts to ensure that all our street vendor brothers and sisters in all the cities of India get money from banks.
Friends, whenever there is such a major crisis in the world, or the epidemic occurs, the first and foremost effect is on our poor brothers and sisters. The poor have to suffer even if there is more rain, or cold or heat. The poor have a crisis of employment, a crisis of eatables, and he loses whatever savings he has made. The pandemic brings along all these problems with it. Our poor brothers and sisters, our labour friends, our street vendor colleagues, they have suffered the most during this pandemic.
There were many who used to work in other cities, but had to return to their villages during the pandemic. And therefore, the efforts of the government and the country have been to make concerted efforts right from day one of the Corona pandemic to mitigate the sufferings of the poor. The country took care of the food and ration of the people who were in distress and also provided free gas cylinders.
Lakhs of people were given employment through the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan. In the midst of several schemes for the poor, there was a very big segment which needed special attention. These were my street vendor brothers and sisters. The families of our lakhs of street vendor friends are dependent on their daily wages. Markets were closed down due to Corona, people started living inside their homes fearing for their lives, and as a result the business of our street vendor brothers and sisters was hit the hardest. The Pradhan Mantri Svanidhi Scheme has been launched to pull them out of their distress.
The purpose behind this scheme is to ensure easy capital to the people so that they can make fresh beginning and can restart their work. They should not be compelled to pay high interests for the money borrowed. This has happened for the first time that the network of lakhs of street vendors has got a new identity and they have been connected with the system in a proper way. The Svanidhi scheme is an important milestone in the journey of self-finance to self-employment, from self-employment to self-sustenance and from self-sustenance to self-esteem.
Friends, you have been told about the Svanidhi scheme. Colleagues I spoke to now are very much aware of it. But it is very essential that all the needy and every street vendor should know everything about this scheme. Only then, our poor brothers and sisters will be able to make benefit of it.
This scheme has been simplified in such a way that every common man can connect with it. As our sister Archanaji was telling us just now how her work got done very easily. She did not have any difficulty. Such a system has been developed through the use of technology under which the street vendor friends will not have to stand in long queues to submit their papers. You can upload your application at the Common Service Centre, in the municipality office, or in a bank branch. Not only this, the officials of the bank and municipality can also visit you to take your applications. You use the facility which you find is useful to you. Attempt has been made to make this system very simple.
Friends, this is one such scheme in which you can get rid of interest altogether. In any case, there is a 7 percent rebate on interest under this scheme. But if you keep in mind some very small and basic things, then you will not even have to pay this. Like, if you repay the amount to the bank within a year, then you will get rebate in interest. Moreover, you will receive some money in your bank account as a reward in the form of cash back if you do digital transactions, like receiving and paying money through your mobile phone, paying the wholesaler and others with whom you do sale-purchase through mobile phone. That is the government will put some money in your account separately. In this way, your total savings will be more than the interest.
Moreover, if you take the loan for the second time, there will be even greater loan facilities. If for the first time, you got 10,000 rupees and your performance was satisfactory, and if you need 15,000 rupees the second time, you will get 15,000 rupees. Accordingly, it can be 20,000, 25,000 and 30,000 rupees. And, at the outset, our Chaganlalji was saying that he wants to make it ten times to Rs. 100,000. I am overjoyed when I hear this.
Friends, there has been a rapid rise in the trend of digital transactions in the country during the last 3-4 years. In the Corona period, we are all realizing how important it is. Now customers avoid paying money in cash. They make payments directly through mobile phone. Therefore, our street vendor colleagues should not lag behind in these digital transactions, and you can do it. We saw that Kushwahaji had put QR code on his hand cart. Now even in the big malls also this (cash transactions) does not happen. Our poor person is ready to learn anything which is new. Therefore, we have made a new beginning with the help of banks and digital payment providers. Now the representatives of the banks and organizations will come to your address and your carts and will offer QR code. They will also brief you about its use. I appeal to my street vendor colleagues to do maximum transactions digitally and set a new example before the world.
Friends, we have also prepared a scheme to provide online platforms through the use of technology to our friends in catering business who are also known as street food vendors. Efforts are on to ensure that street food vendors are able to offer online delivery to their customers on the lines of big restaurants. And very soon, we will take it forward if you take the initiative. I am confident that the business of street vendors and hawkers will increase and so will be their earnings through these initiatives.
Friends, we are working expeditiously on another scheme related to street vendors. It will be ensured to make the lives of all those street vendors who are connected with the Pradhan Mantri Svanidhi scheme easier and they get basic amenities. We will see whether my street vendor brothers and sisters have gas connection under the Ujjwala scheme, whether they have electricity connection, whether they are linked to Ayushman Bharat Yojana, whether they are getting the benefit of 90 paise per day and one rupee a month insurance scheme, whether they have concrete roof over their heads, and the government will make concrete efforts to plug any shortcomings. Those who don’t have all these will be prioritized.
Friends, there has been talks about the poor many a time in our country, but the work that has been done for the poor in the last six years has been executed according to a plan, so that he is connected from one scheme to another, so that he is empowered to fight poverty and come out of poverty by defeating it. There have been several steps and initiatives in that direction, which was not done earlier. Every area, every sector where the poor-victim-exploited-deprived-Dalits-tribal was in hardship, the government schemes have come to his strength.
You recall, the poor of our country could not go to the doors of the banks for fear of paper work. Through the Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana, the bank accounts of over 40 crore poor and the lower middle class have been opened. Through these Jan-Dhan accounts, our poor people were connected with the banks and as a result he is getting cheaper loans and he has been freed from the shackles of moneylenders. It is through these bank accounts that the poor are getting houses without bribe and the farmers are getting direct benefit in their bank accounts. During the Corona crisis, about 31,000 crore rupees have been deposited in the Jan-Dhan accounts of over 20 crore sisters, and this has been made possible only through the Jan-Dhan Yojana. Similarly, over 94,000 crore rupees have been transferred directly in the bank accounts of over 10 crore farmers’ families.
Friends, our poor have made a new beginning by linking themselves with Jan-Dhan accounts and the banking system in these years. Very soon, our villages will also be connected with online markets on the lines of cities, and the world's market will reach our villages. This time, the country has taken a pledge regarding this on August 15. All the villages of the country will be connected with optical fibre in the next 1,000 days. Every village, every house will have a faster internet. The benefits of the digital revolution will also reach the villages and the poor faster. Similarly, the country has started Digital Health Mission. Every national will get a health ID. All your information will be there safely. Through this ID, you will be able to take online appointment with your doctor and show all the health reports online. You see it like this. First, there was Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, and then through Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana there is insurance protection, then free treatment worth five lakh rupees under the Ayushman Bharat, and now easy treatment will be provided through the Digital Health Mission.
Friends, it is the endeavour of the country to make the life of every national easier, every countryman becomes empowered and above all he is self-reliant. Recently, the government has launched a major scheme to provide better accommodation to friends like you in cities at an affordable rent. Through the One Country, One Ration Card scheme, you will be able to get your share of ration wherever you go in the country. Your right will accompany you wherever you go.
Friends, now that you are starting your business afresh, you will have to take some precautions. As long as there is no vaccine for Corona, its dangers will remain there. Therefore, you have to keep in mind your as well as your customers’ protection. Whether it is mask, cleaning of hands, cleanliness around you, or the distance of two yards, you don’t have to compromise with of these. Attempt also has to be made not to use the single use plastic. If you ensure maximum protection against Corona on your cart or pavement, the people’s trust will also increase and your business will also grow. You have to obey these rules and also request others to follow them. Once again, many congratulations and best wishes for your new beginning. With this expectation that you and your family remain healthy, your businesses prosper; lots of best wishes.
Thank you very much.