নিতি আয়োগ
‘গোলকীয় বহু-বৈশিষ্ট্যপূৰ্ণ দাৰিদ্ৰ সূচকাংক’ আৰু ভাৰত সম্পৰ্কীয় প্ৰেছ টোকা
07 SEP 2020 4:07PM by PIB Guwahati
দেশত সংস্কাৰ প্ৰক্ৰিয়া আগবঢ়াই নিয়াৰ মূল দায়িত্ববাহী নিকায় হিচাপে ‘নীতি আয়োগ’-য়ে ‘গোলকীয় বহু-বৈশিষ্ট্যবিশিষ্ট দাৰিদ্ৰ সূচকাংক’(এমপিআই)-ৰ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাপনাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তৰ অন্যতম অংশ হিচাপেই ‘গোলকীয় এমপিআই’-ৰ জৰিয়তে ২৯টা নিৰ্বাচিত গোলকীয় সূচকৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ পাৰদৰ্শিতা নিৰীক্ষণ কৰা হয়। সংস্কাৰ সাধন আৰু প্ৰগতিৰ বাবে এইসমূহ ‘গোলকীয় সূচকাংক’ (জিআইআৰজি)ৰ উদ্দেশ্যই হৈছে ইয়াৰ জৰিয়তে বিভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক মাপকত ভাৰতৰ পাৰদৰ্শিতাৰ জোখ লোৱা আৰু চৰকাৰী আঁচনিসমূহ তৃণমূল পৰ্যায়ত ৰূপায়ণৰ বেলিকা এইসমূহ সূচকাংকৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰি আত্ম-শুদ্ধি আৰু নীতিৰ সংস্কাৰ সাধন কৰা। কেবিনেট সচিবগৰাকীয়ে যোৱা জুলাই মাহত এক কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰি সকলো ‘ন’ডেল এজেন্সী’ক এইসমূহ সূচকাংকৰ নিয়মীয়া প্ৰকাশনীৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব প্ৰদানৰ পোষকতা কৰিছিল।
‘গোলকীয় এমপিআই’ হ’ল পৃথিৱীৰ ১০৭খন উন্নয়ণশীল ৰাষ্ট্ৰক সামৰি ‘বহু-বৈশিষ্ট্যপূৰ্ণ দাৰিদ্ৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মাপ নিৰ্ণয়’ৰ এক প্ৰক্ৰিয়া। ২০১০চনত ‘অক্সফোৰ্ড প্ৰভাৰ্টী এণ্ড হিউমেন ডেভেলপমেণ্ট ইনিচিয়েটিভ’(অপিএইচআই) আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বিকাশ কাৰ্যক্ৰম’(ইউএনডিপি)ৰ ‘মানৱ উন্নয়ণ প্ৰতিবেদন’ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিকশিত কৰা হৈছিল। প্ৰতি বছৰে জুলাই মাহত ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বহণক্ষম উন্নয়ণ’ সম্পৰ্কীয় এক ‘উচ্চ পৰ্যায়ৰ ৰাজনৈতিক মঞ্চ’(এইচএলপিএফ)ত এই ‘গোলকীয় এমপিআই’ প্ৰকাশ কৰা হয়।
‘পুষ্টি, শিশুৰ মৃত্যু, বিদ্যালয় শিক্ষাৰ কাল, বিদ্যালয়ত উপস্থিতি, ৰন্ধনৰ বাবে ব্যৱহৃত ইন্ধন, অনাময়, খোৱা পানী, বিদ্যুত, গৃহ নিৰ্মাণ আৰু গৃহস্থালীৰ সা-সম্পত্তিটকে আদি কৰি ১০টা মাপকৰ সন্দৰ্ভত ঘৰে ঘৰে চলোৱা সমীক্ষাৰ আধাৰত এই ‘গোলকীয় এমপিআই’ নিৰ্ণয় কৰা হয়। ইয়াৰ বাবে ‘স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যণ মন্ত্ৰালয়’ আৰু ‘ইণ্টাৰনেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট ফৰ পপুলেশ্যন ছায়েন্স’(আইআইপিএছ)য়ে চলোৱা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় পাৰিবাৰিক স্বাস্থ্য জৰীপ’(এনএফএইচএছ)ৰ তথ্য ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ২০২০বৰ্ষৰ ‘গোলকীয় এমপিআই’ তালিকাত পৃথিৱীৰ ১০৭ দেশৰ ভিতৰত ভাৰতে ‘এনএফএইচএছ-৪’(২০১৫-১৬) আধাৰত ‘এমপিআই’ প্ৰদত্ত ০.১২৩ নম্বৰ আৰু ২৭.৯১% জনমূৰি অনুপাতসহ ৬২সংখ্যক স্থান লাভ কৰিছে। ইফালে, এই তালিকাত চুবুৰীয়া দেশ শ্ৰীলংকাই ২৫সংখ্যক, ভূটানে ৬৮, নেপালে ৬৫, বাংলাদেশে ৫৮, চীনে ৩০, ম্যানমাৰে ৬৯ আৰু পাকিস্তানে ৭৩সংখ্যক স্থানত নাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। অৱশ্যে, ‘এনএফএইচএছ-৪’ৰ পৰৱৰ্তি সময়ত ভাৰতে ‘অনাময়, ৰন্ধন-ইন্দন, গৃহ নিৰ্মাণ, খোৱা পানী আৰু বিদ্যুত্ যোগান’ আদি ক্ষেত্ৰত বিশেষ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে শেহতীয়া ভাবে ক’ভিড-১৯ মহামাৰী নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত দেখুওৱা বিশেষ সাফল্যৰ বাবে ‘এনএফএইচএছ-৫’(২০১৯-২০)ৰ তথ্যৰে প্ৰণিত হ’ব লগা ‘এমপিআই’-ত ভাৰতৰ স্থান অধিক উন্নত হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
‘এমপিআই সংক্ৰান্তত দেশৰ মুখ্য নিকায় হিচাপে ‘নীতি আয়োগে’ শ্ৰীমতী সুকন্যা সমাদ্দাৰৰ অধ্যক্ষতাত এখন ‘এমপিআই সমন্বয়ৰক্ষী সমিতি’(এমপিআইচিচি) গঠন কৰিছে। এই সমিতিত সদস্য হিচাপে সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয় তথা বিভাগসমূহৰ প্ৰতিনিধিত্ব ৰখা হৈছে।

NITI Aayog
Press Note on Global Multidimensional Poverty Index and India
07 SEP 2020 4:07PM by PIB Delhi
NITI Aayog as the nodal agency has been assigned the responsibility of leveraging the monitoring mechanism of the Global Multidimensional Poverty Index (MPI) to drive reforms. Global MPI is part of Government of India’s decision to monitor the performance of the country in 29 select Global Indices. The objective of the “Global Indices to Drive Reforms and Growth (GIRG)” exercise is to fulfil the need to measure and monitor India’s performance on various important social and economic parameters and enable the utilisation of these Indices as tools for self-improvement, bring about reforms in policies, while improving last-mile implementation of government schemes. The Cabinet Secretary had earlier in July organised a workshop with all the nodal agencies where he also emphasized the need for regular engagement with Publishing Agencies.
2. Global MPI is an international measure of multidimensional poverty covering 107 developing countries and was first developed in 2010 by Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) and United Nations Development Programme (UNDP) for UNDP’s Human Development Reports. The Global MPI is released at the High-Level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development of the United Nations in July, every year.
3. Global MPI is computed by scoring each surveyed household on 10 parameters based on -nutrition, child mortality, years of schooling, school attendance, cooking fuel, sanitation, drinking water, electricity, housing and household assets. It utilises the National Family Health Survey (NFHS) which is conducted under the aegis of Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and International Institute for Population Sciences (IIPS). According to Global MPI 2020, India is 62nd among 107 countries with an MPI score of 0.123 and 27.91% headcount ratio, based on the NFHS 4 (2015/16) data. Neighbouring countries like Sri Lanka (25th), Bhutan (68th), Nepal (65th), Bangladesh (58th), China (30th), Myanmar (69th) and Pakistan (73rd) are also ranked in this index (we can pick and choose the countries). The latest NFHS 5 (2019/20) is set to see remarkable national improvement brought about by focused schemes and interventions in these parameters since NFHS 4, especially in sanitation, cooking fuel, housing, drinking water and electricity. The survey has been paused due to the COVID-19 pandemic.
4. As the Nodal agency for the MPI, NITI Aayog has constituted a Multidimensional Poverty Index Coordination Committee (MPICC). The MPICC, chaired by Ms Sanyukta Samaddar, Adviser (SDG) has members from relevant Line Ministries and Departments, namely Ministry/ Department of Power, WCD, Telecommunication, MoSPI, Rural Devleopment, Petroleum & Natural Gas, Food & Public Distribution, Drinking Water & Sanitation, Education, Housing & Urban Affairs, Health & Family Welfare, and Financial Services. These Ministries/ Departments have been mapped to the ten parameters of the index. Experts from OPHI and UNDP, as the publishing agency, have also been onboarded for their technical expertise. The inaugural meeting of the MPICC was held on 2 September 2020. Preparation of a MPI Parameter Dashboard to rank States and UTs, and a State Reform Action Plan (SRAP) are at an advanced stage of development. The MPICC will next be organising a workshop with representatives of States and UTs for taking the SRAP forward.