প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এন.ই.পি. ২০২০গী মতাংদা রাজ্যপালশিংগী কনফরেন্স হৌদোকপগী সেসন্দা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
07 SEP 2020 2:16PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ইকাইখুম্নজরবা রাস্ত্রপতিজী, মন্ত্রীমন্দলদা লৈবীরিবা ঐহাক্কী খোংবুরোই রমেশ পোখরিয়াল নিশঙ্কজী, সঞ্জয় ধোত্রেজী, কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াবীরিবা ইকাই খুম্নরবা রাজ্যপাল, উপ-রাজ্যপাল, এজুকেসন মন্ত্রী, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিগী মশক-মওং অসি শেম্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌবীরিবা দোক্তর কস্তপরীগঙ্গনজী অমসুং মহাক্কী তীম, তোঙান-তোঙানবা য়ুনিবর্সিতীগী ভাইস চাঞ্চেলর, এজুকেসনিস্ত, নুপী-নুপা খুদিংমক!
খ্বাইদগী ইহান হানবদা ইকাইখুম্নজরবা রাস্ত্রপতিজীদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিগা মরি লৈননা মসিগী থৌরম অসি মতমসিগা য়াম্না চান্নৈ, য়াম্না মরুওই। এজুকেসনগী তাইবং অসিদা চহি কয়াদগী খঙন-উনরক্লবশিং অদু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লে। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি, নোল্লুকচরি।
ইকাইখুম্নরবা,
লৈবাক অসিগী অনিংবা-অপাম্বশিং মপুং ফানা পাংথোক্নবগী খ্বাইদগী অথোইবা পাম্বৈ অসি এজুকেসন পোলিসী অমসুং এজুকেসন সিস্তেম অসিনি।
এজুকেসন সিস্তেমদা থৌদাং লৌবা অসি কেন্দ্র, রাজ্য সরকার, মফমদুগী য়ুনিৎশিং পুম্নমক্কা মরি লৈনৈ। অদুবু এজুকেসন পোলিসীদা সরকারনা খুৎ থিংজিনবা, নম্ফু-শাফু পীবা অসি খ্বাইদগী য়ামহল্লোইদবনি হায়বসিসু অচুম্বনি। এজুকেসন পোলিসীদগী ওজাশিংনা গার্জিয়নশিংগা মরি লৈনবা, মহৈরোয়শিংগা মরি লৈনবা অদুগুম্না মরি লৈননা অমদি স্কোপ অনিমক হেনগৎহনবগদবনি।
লৈবাক অসিগী মীওই লাখ কয়ানা, সহরদা লৈরিবা মীওই কয়ানা, খুঙ্গংদা লৈরিবা মীওই কয়ানা, এজুকেসনগী লমগা শম্নরিবা মীওইশিংনা মসিগী মতাংদা মখোয়গী ফীদবেকশিং পীরকখি, ৱাফম থম্লকখি
এজুকেসন পোলিসীগী দ্রাফ শেমখি, মদুবু তোঙান-তোঙানবা বিন্দুশিংদসু মীওই লাখ ২দগী হেনবনা সজেসন পীরকখি। হায়বদি গার্জিয়নশিং, মহৈরোইশিং, এজুকেসনিস্তশিং, ওজা, এজুকেসন মেনেজর, প্রোফেস্নেল পুম্নমক্না মখোয়গী থৌদাংশিং লৌখি। অসুক্কী মতিক হকচিনবা, অসুক্কী মতিক শন্দোক্না, অসুক্কী মতিক মখল-মখলশিং খন্নরবা মতুংদা মসিগী অমৃত অসি থোরক্লিবনি, মরম অসিমক্না হৌজিক মায়কৈ খুদিংমক্তগী নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি তরাম্না ওক্নরি।
খুঙ্গংদা কনাগুম্বা ওজানা নত্রগা চাউর-চাউরবা এজুকেসনিস্তশিং পুম্নমক্না নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি মখোয়গী এজুকেসন এজুকেসন পোলিসী ওইনা খল্লি। মীপুম খুদিংমক্কী থম্মোইদা হান্নগী এজুকেসন পোলিসী অসি ঐহাক্না লৈরিঙৈদা শেমদোকপা অসি উবা পাম্বগী ৱাখল্লোন অমা লৈরি। মসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি য়াখিবগী য়াম্না চাউবা মরম অমনি।
এজুকেসন পোলিসী করি ওইগনি, করম্না ওইগনি, মহাক্কী মওং-মতৌ অসিনা করি ওইগনি হায়বসি লেপ্নরবা মতুংদা লৈবাক অসি খোংথাং অমদা চংশিল্লক্লি। হৌজিক লৈবাক অসিদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিগী মতাংদা, মসিবু চৎনহন্নবগী মতাংদা পাক-চাউনা খন্নরি, ৱারী শানরি। পাক-চাউনা খন্নবগী মথৌ তারিবা অসি মথৌ তারিবগী মরমদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি শুপ্নতগী ইবা-পাবগী মওংদথক্তমক অহোংবা পুরক্নবগী নত্তে। মসিগী পোলিসী অসি ২১শুবা চহি চাগী ভারতকী খুন্নাইগী ওইবা মওং অমসুং শেন্মিৎলোনগী অনৌবা মায়কৈ পীগদৌরিবনি।
মসিগী পোলিসী অসি আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাশক অমসুং মপাঙ্গল অসিগী মওং শেমগদৌরিবনি। তশেংনা মসিগী ৱাশক অসিগীদমক্তা ঐখোয়না থৌরাং শেম্বশিং, ঐকোয়গী মিৎ-না শিংবশিংগীসু অদুক্কী মতিক চাউহনগদবনি। অদোম খঙ-হৈরবশিংগী মরক্তগী অয়াম্বনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী অকুপ্পা ৱারোল অসি নৈনবিখ্রে, মাগী পান্দমদা লেপ্তনা ৱারী শান্নবা অসি হৌজিক অদুক্কী মতিক মথৌ তাই। চিংনবা অমদি ৱাহং পুম্বা লোইশিন্নরবখক্তদা লৈবাক অসিনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি মায় পাক্না চৎনহনবা ঙমগনি।
ইকাই খুম্নজরবা,
ঙসি মালেমগী তুংদা ওইরক্কদবা ফীভম অসি থুনা-য়াংনা হোলক্লিবা থবকশিং, থবক তৌবগী মওংগী মতাংদা ঙাংনরি। মসিগী পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবশিংগী তুংগী পুন্সিগা মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না লৌশিং-জ্ঞান অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা অনিমক্কী ওইবদা শেমগনিঅনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসি লাইরিক পাবগী মহুত্তা তম্বদা পান্দম থম্মি অমসুং করিকুলমদগী হেনগৎনা হকচিন্না ৱাখল খনবদা লুম্না লৌরি। পোলিসী অসিদা থবক চত্থবদগী হেন্না পামজনা, থবক তৌবা অমদি পাংথোকপদা লুম্না লৌই। মসিদা য়ুম্ফম ওইবা মওংদা তম্বা অমসুং লোলশিংদসু মিৎয়েং থমগদবনি। মসিদা তম্মগা ওইরকপশিং অমসুং ওজাগী ত্রেনিংদসু মিৎয়েং থমগদবনি। মসিদা এক্সেস অমসুং এসেসমেন্তকী মতাংদসু মরিক চুম্না অনৌবা মওংদা শেমদোকখ্রে। মসিদা মহৈরোয় খুদিংমক পাঙ্গল-থৌনা হাপ্নবা পরম অদু উৎখি। মায়কৈ অমদা য়েংলুরগদি সাইজ অমখক্তনা ময়াম পুম্নমক্তা চাবা অদুগী মওংদগী ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসি মপান্দা পুথোরক্নবগী অকনবা থবক অমনি। অদোম খুদিংমক্নসু মসিগী হোৎনবা অসি মান্নদে, ময়ামগা মান্নদে হায়না ফাওবিরমগনি। হৌখিবা চহিশিংদা ঐখোগী এজুকেসন সিস্তেমদা লৈরম্বা অৱাৎপশিং লৈবা উনখিবশিং, খুদোংচাদবশিং ওইনা খনখিবশিং অসি লৈহন্দনবা শন্দোক্না মসিগী পোলিসীদা খন্নখি। য়াম্না কুইরবা মতমদগী ঐখোয়গী অঙাংশিং অসি খাউ অমদি বোর্দকী পরিক্ষাগী, ইমুং-মনুং অমদি খুন্নাইগী নম্ফু-শাফুনা নন্দুনা লাক্লি। পোলিসী অসিদা মসিগী ৱাফম অসি নিংথিনা থমখি। ঐখোয়গীসিদা সা বিদ্যা য়া বিমুক্তয়ে হায়নসু হায়নরি। ৱাখল-লৌশিং অসি ঐখোয়গী জ্ঞান অসি থোকহল্লকপা অদুনি।
হৌরকপগী থাক্তগী হৌনা অঙাংশিংদা নাৎ, লোন, ইপানাৎ-ইপুনাৎকা শম্ননরগদি এজুকেসন অসি মশা মথন্তনা অদুম্মক নিংথিনা ইনোৎ পীবা ঙম্বা ওইগনি, লাইগনি অমদি অঙাংগী পুক্নিংগা মশা মথন্তা শম্নহনবা ঙমগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীসিদা ঐখোয়না চুম্না নম্ফু-নম্ফু-শাফু য়াওদনা, অৱাৎপা লৈতনা অমদি নম্ফু-শাফু লৈতনা তম্নবগী দেমোক্রেতিক ওইবা ভেল্যুশিং অসি ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমগী শরুক ওইহনখ্রে। অঙাংশিংদা নম্ফু-শাফু পীরম্বা স্ত্রীমশিং অদু লৌথোকখ্রে।
হৌজিক ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংদা মখোয়না পামজবা, মখোয়গী এপ্তিচুদ অসিগী মতুং ইন্না তম্বা ঙম্লগনি। অদু নত্রগদি হান্না নম্ফু-শাফু লৈরম্বা অদুনা মহৈরোইশিংনা মশাগী হৈজ-খঙজবশিং অদুগী ৱাংমদা লৈবা স্ত্রীম অমা হেক্তা খন্নরমখি অমদি মখোয়না খঙবা জ্ঞান তারকপা মতমদা মতম য়াম্না থেংখিরম্মি। মসিগী মহৈনা মহৈরোইশিংনা চোকথদুনা মায়থিরবকান্দা দ্রোপ তৌনরমখি নত্রগা পাংন-শানবা দিগ্রী মপুং ফানবা তৌখি। মসিনা ঐকোয়গী খুন্নাই অসিদা য়াম্না খুদোংচাদবশিং থোকহন্নবগী মরম ওইরি, ঐঙোন্দগী অদোম্না হেন্না খঙঙই হায়বা ঐহাক্না খঙই। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসিগী পাম্বৈদি অদুম্মক লৈজরে, ক্রেদিৎকী একাদমিক বেঙ্কতগীসু মহৈরোয়শিংনা য়াম্না কান্নবা ফংগনি।
ইকাইখুম্নরবা,
আত্মনির্ভর ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা নহা ওইরিবশিং অসি হৈথোই-শিংথোইহনগী য়াম্না মতৌ তাই। চহি য়ামদ্রিঙৈদগী হৌনা ভোকেস্নেল এক্সপোজর অসি ফংলগদি ঐখোয়গী নহাশিং অসি তুংগী পুন্সিগী ওইনা অফবা মওংদা শেমগনি। থবক তৌদুনা তম্বনা ঐখোয়গী নহা মরূপশিংনা থবক ফংনবগী মায়কৈরোমদা চংশিনগনি, গ্লোবেল জোব মার্কেত্তসু ঐখোয়গী শরুক য়াবা অসি হেন্না য়ামগনি। ঐখোয়গীসিদা হায়নৈ- আ নো ভদ্রাঃ ক্রতৱো য়ন্তু ৱিশ্বতঃ। হায়বদি অফবা লৈবাক অমদগী হেক্তা ফংলকপা ৱাখল্লোন অদু লৌশিনগদবনি। ভারত অসি মমাংঙৈগী মতমদগী হৌনা জ্ঞানগী অচৌবা গ্লোবেল সেন্তর অমা ওইদুনা লাক্লি। ২১শুবা চহি চাদসু ভারত অসি লৌশিং-জ্ঞানগী শেন্মিৎলোন ওইহন্নবা হোৎনরি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসীসিনা ব্রেন দ্রেন অসি তেক্কল তৌনবগীদমক্তা অমদি চম্লবদগী চম্লবা ইমুং-মনুংশিগী নহা ওইরিবশিংগী ওইনসু খ্বাইদগী ফবা ইন্তরনেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিংগী কেম্পস অসি ভারত্তা লিংখৎনবগী লম্বি য়াৎখ্রে। লৈবাক অসিদা ইন্তর্নেস্নেলগী থাক্কী তোপ কেম্পস লৈবা তারগদি মহৈ তম্নবগীদমক্তা মপান্দা চৎপগী মওং অসি হন্থরগনি অদুগা ঐকোয়গী য়ুনিবর্সিতী, কোলেজ অসিসু হেন্না হিদান্নবা হেল্লগনি। মসিগী অতোপ্পা এঙ্গল অমদি ওনলাইন এজুকেসনসুনি, মসিদা পাবা-ইবগীদমক্তা মপমদুগী ওইরো নত্রগা ইন্তর্নেস্নেল ওইরো, মখল খুদিংগী পনখৈ অসি লৈহন্দে।
ইকাইখুম্নরবা,
করিগুম্বা সিস্তেম অসিদা অসুক পাক-চাউনা অহোংবা পুরক্লম্বা তারবদি চিংনবা-চিংনদবশিং লৈবা অসি মশানা তাবনি। অঙাংশিংসি অসুক য়াম্না মনিং তম্বা ফংলগদি, স্ত্রীম লাইন অসি লৈত্রগদি করম্না কোলেজদা মিং চনবা ফংগদগে, কেরিয়রনা করম তৌবা হায়না মমা-মপাশিংনা খল্লমগনি। প্রোফেসরশিং, ওজাশিংনা অহোংবসিদা করম্না মশানা শেমগৎচবা ঙমগদগে, করিকুলম অসি মতৌ করম্না তৌগদগে, সেলেবস অসি মতৌ করম্না মপুং ফাহনবা ঙমগদগে, হায়না খল্লমগনি। অদোম খুদিংমক্কী ৱাহং কয়া লৈরমগনি, মসিদা অদোম্না খন্নবসু খন্নবীরি মসিগী ৱাহং অসি চৎনহনবগা হেন্না মরি লৈনৈ। মসিদা মতৌ করম্না করিকুলম শেম্বা অসি করম্না পাংথোকপা ঙমগনি? লমদুগী লোনশিংদা সেলেবস অমসুং কন্তেন্ত অসি মতৌ করম্না শেমগনি? লাইব্রেরীশিংগী মতাংদা, দিজিতেল অমসুং ওনলাইন কন্তেন্তা অমদি মহৈ তম্নবগী মতাংদা থমখিবা ৱাফমশিং অসিদা করম্না থবক পাংথোকপা ঙমগদগে হায়বসিনি। করিগুম্বা মফমদনা পাম্বৈ-ফংফম অসি লৈতবনা ঐখোয়গী পান্দমশিং মপা চুমদবদি তৌরোইদরা? থবক শিনবা-লাংবগী মতাংদসু অদোমগী পুক্নিংদা মশা মথন্তা ৱাহং কয়া লৈবিরমগনি। মসিগী ৱাহংশিং অসি মরুওইবসুনি।
ৱাহং খুদিংমক্কী সোলুসন অসি পুরক্নবা ময়াম পুন্না থবক তৌমিন্নরি। এজুকেসন মন্ত্রালয়গী মায়কৈদগীসু লেপ্তনা ৱারী শানরি। রাজ্যশিংগী স্তেকহোল্দরশিংগী ৱাফম পুম্বা, ৱাখল্লোন পুম্বা থম্মোইদা চিংনবা লৈতনা তারি। ঐখোয় খুদিংমক্না পুন্না চিংনবশিং অমদি চিংনদবশিং অসিগী সোলুসন পুথোকমিন্নগদবনি। পুরক্লিবা ফ্লেক্সিবিলিতীগী মিৎয়েং অসি মসিগী পোলিসী অসিদা থোরক্লিবা অসিগুম্না খ্বাইদগী য়াম্বা ফ্লেক্সিবিলিতী অসি ঐখোয় পুম্নমক্নসু চৎনহন্নবা মতাংদসু উহনবা তাবনি।
মসিগী এজুকেসন পোলিসী অসি সরকারগী এজুকেসন পোলিসী নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী এজুকেসন পোলিসীনি। ফোরেন পোলিসী অসি লৈবাক্কী পোলিসী ওইবগুম দিফেন্স পোলিসী লৈবাক্কী পোলিসী ওইবগুম মতৌ অসিগুম্না এজুকেসন পোলিসীসু করম্বা সরকারগীনো, কনাগী সরকারনো, কনা ফম্লিবগে, কনা ফমদবগে হায়বদা য়ুম্ফম ওইরগা চত্তে, এজুকেসন পোলিসী অসি লৈবাক্কী পোলিসীনি। অদুগা মরম অসিনা চহি ৩০গী মতুংদা সরকার কয়া লাকখি মরমদি মসি সরকারশিংগী লিপুনশিংগা পুনশিন্নবা নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী অনিংবা-অপাম্বশিংগা মরি লৈনৈ।
ইকাই খুম্নরবা,.
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা থুনা-য়াংনা হোংলক্লিবা মতম অসি য়েংদুনা তুংগী ওইনা য়েংদুনা পাক-চাউবা থৌরাংশিং পায়খৎখ্রে। তেক্নোলোজী অসি খুঙ্গং-খুঙ্গংফাওবা পাকথোক-চাউথোকহল্লি, লৈবাক অসিগী লাইরবশিং, দলিতশিং, শোত্থরবা কাংলুপশিং, ত্রাইবেলশিংফাওবা অনৌবা তেক্নোলোজীশইং য়ৌহন্নবা তৌরিবা অদুগুম্না ই-পাও অমসুং লৌশিং-জ্ঞানফাওবা মঙোন্দা ফংহনবসু হেনগৎলি।
ঙসি ঐহাক্না ভিদিওগী ব্লোগশিংগী থোংদগী ভিদিও স্ত্রীমিংগী সাইতশিংদা নহা ওইরিবা মরূপশিং ময়াম অমনা অসিগুম্বা চেনেলশিং মথৌ তৌহল্লি, হিরম খুদিংমক্তা অসিগুম্বা অফবা কোচিংশিং ফংহল্লি, মসিগী মতাংদা হান্ননা ঐখোয়গী লাইরবা ইমুংশিংগী অঙাংশিংনা খনবফাওবা ঙম্লমখিদবনি। তেক্নোলোজীফাওবা ফংহল্লিবা লমশিং অমসুং খুন্নাইগী ওইবগী খল মান্নদবগী অচৌবা খুদোংচাদবশিং অসি থুনা য়াংনা হন্থরক্লি। ঐখোয়গী থৌদাং অসি ঐখোয় খুদিংমক্না য়ুনিবর্সিতী খুদিং, কোলেজ খুদিংদা তেক্নোলোজীগী ওইবা সোলুসনশিংশিং হেন্না শৌগৎনগদবনি।
ইকাই খুম্নরবা,
গবর্নেন্স মোদেল ফরবদি সিস্তেম অসি য়াম্না ইফেক্তিব অমদি ইনক্লুসিব ওইহনবা য়াই। মসিগী ৱাখল্লোন অসি এজুকেসনগা মরি লৈনবা গবর্নেন্স অসি পোলিসীদা উবা ফংই। একাদমিক, তেক্নিকেল, ভোকেস্নেল পুম্বগী ওইবা হায়র এজুকেসনগী এঙ্গল খুদিংমক অসি এজুকেসনগী মখল খুদিংমকসি সিলোসতগী পুথোরক্নবা হোৎনরি। থবক শিনবগী লৈরোন খুদিংমক খ্বাইদগী তাহন্নবা, মদুদা চাশিন্ননবা অসিসু পোলিসী অসিগী থোংদগী তৌখ্রে। হায়র এজুকেসনগী চাং নাইনা থবক পাংথোকহনবা অসিসু মসিগী পোলিসীদগী হেন্না লাইথোকহন্দুনা হেন্না স্ত্রীমলাইন্দা লৈহল্লগনি।
গ্রেদেদ ইকোনোমীগী ৱাখল্লোনসিগী মরুমদা হোৎনরিবা অসিসু কোলেজ, য়ুনিভর্সিতীগী মরক্তা মশা ফবগী হিদান্নবা অসি পুক্নিং থৌগৎনপা অমদি নিংথিনা থবক পাংথোকপা ইন্সতিত্যুতশিং মনা পীগদবনি।
হৌজিক ঐখোয় খুদিংমক্কী অপুনবা থৌদাং অসি এন.ই.পি.-২০২০ অসি চে অমসুং থৱায়দা চৎনহনবা ঙম্নবনি ঐহাক্না অদোম খুদিংমক্তা মরুওইনা হায়জগদবা অসি সেপ্তেম্বর ২৫গী মমাংদা মসাগী রাজ্যশিংদা, য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী য়ুনিবর্সিতীশিংদা য়াম্লবদগী য়াম্লবা ভর্চুএল কনফরেন্স পাংথোক্কদবনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিগী মতাংদা খঙনবা অসি লেপ্তনা খঙনদুনা চৎলি, ঐখোয়না খঙবা অসি হেনগৎহন্নবা হোৎনসি। অদোম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না মতম কাইথোকপীবগীদমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ঐহাক্না ইকাই খুম্নজরবা রাস্ত্রপতিজীবু অমুক্কা হন্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ময়াম্বু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি !!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inaugural session of the Governors’ Conference on NEP 2020
07 SEP 2020 2:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
Respected President, my cabinet colleagues Ramesh Pokhriyal Nishank ji, Sanjay Dhotre ji, all honorable Governors, Lieutenant Governors, States’ Education Ministers, Dr.Kasturirangan ji, who has played an important role in giving shape to the National Education Policy, and his team, Vice-Chancellors from different universities, academicians, ladies and gentlemen taking part in this conference.
First of all, I am thankful to the honorable President. This conference is very relevant and important in the context of the National Education Policy. Today’s gathering together has hundreds of years of teaching experience. I welcome and greet you all.
Sir,
The education policy and education system is a very important medium in meeting the aspirations of the country. The central government, the state government, the local bodies, all are associated with the responsibility of the education system. But this is also true that there should be bare minimum interference and influence of the government in the education policy. The more the teachers, parents and students are involved in the education policy, its relevance and prevalence also increases.
Work on the National Education Policy began 4-5 years ago. Lakhs of people from villages and cities across the country and the experienced people associated with the education sector had given their feedback and suggestions. More than two lakh people had also offered their suggestions on the different aspects of the draft education policy. That means parents, students, academicians, teachers, education managers, professionals, all have contributed in this regard. The National Education Policy is now being welcomed everywhere due to the nectar that has emerged after such profound, extensive and diversified discussions.
Everybody, be it a teacher in a village or reputed academicians, is finding the National Education Policy as their own education policy. Everybody feels that these were the reforms that they wanted to see in the previous education policy. This is the major reason behind acceptance to the National Education Policy.
The nation has taken one more step forward after deciding the format of the education policy. There is widespread discussion and debate in the country regarding the National Education Policy and its implementation. This comprehensive discussion is also necessary because the National Education Policy is not just limited to reforms in the methods of schooling. This policy is going to give a new direction to the social and economic spheres of the 21st century India.
This policy will shape the resolve and competence of a self-reliant India. Naturally, our preparations and awareness should also be in sync with this enormous resolve. Most of you have studied the nuances of the National Education Policy. Therefore, it is equally important that there should be continuous discussion on the nuances and the purposes of the reform of this magnitude. The country will be able to successfully implement the National Education Policy after resolving all the doubts and questions.
Sir,
Today the world is widely debating the rapidly changing jobs and the nature of work. This policy will prepare the youth of the country on the two fronts of knowledge and skills in keeping with the demands of the future. The new education policy focuses on learning rather than studying and emphasizes on critical thinking beyond the curriculum. There is a strong emphasis on passion, practicality and performance rather than the process. There is also focus on foundation learning and languages; learning outcomes and teacher training. Widespread reforms have been undertaken on access and assessment in this policy. It demonstrates a way to empower each student.
In a way, this is a solid attempt to take the one-size-fits-all approach out of our education system. And all of you veterans also feel that this is not an ordinary but an extra-ordinary attempt. In this policy, there has been comprehensive discussion to remove all the deficiencies and problems which we found in our decades-old education policy. For long, there have been raging debates regarding children being burdened with bags and board exams and are under the pressure of family and society. This policy addresses this problem in an effective way. It is said in our country that सा विद्या या विमुक्तये i.e., knowledge should be such which liberates our mind.
When the children will be connected with their culture, language and traditions at the foundation stage, the education will not only become very effective and easy, but the children will also relate to it. Under the National Education Policy, the democratic values of learning without any pressure, paucity and influence have been made part of our education policy in a real sense. The pressure on the students regarding streams, have been done away with.
Now, our youths would be able to study according to their interest and aptitude. Earlier, the students used to choose a stream beyond their capability due to pressure. By the time they would realize this, it would be very late. The result was the student would either drop out or somehow complete his degree. I understand it, in fact, you know better than me that this has created so many problems in our country; this was the root of several problems. While there is a solution to these problems in the National Education Policy, the students will also greatly benefit from the academic bank of credit.
Sir,
It is very essential for the youth to be skillful in order to make India self-reliant. Our youth will be better prepared for the future due to vocational exposure since childhood. Practical learning will not only increase employability of our young friends in the country, but their participation will also increase in the global job market. It is said in our country that आ नो भद्राः क्रतवो यन्तु विश्वतः i.e., one should accept good ideas, no matter from which direction they come. India has been a global centre of knowledge from ancient times. We are striving to make India a knowledge economy in the 21st century. The new education policy is a big step in the direction of achieving this resolve.
The new National Education Policy has opened doors for establishment of the best international institution campuses in India for youths of ordinary families and to tackle brain drain. When the international level top campuses are established in the country, the tendency to go abroad for education will also reduce and our universities and colleges will also become more competitive. Online education is another aspect of it, which ends all the limitations regarding local or international schooling.
Sir,
There is bound to be some doubts and apprehensions when there are widespread changes in any system and we move towards the creation of a new system. The parents will think that if the students get so much freedom, if the streams are done away with, how will they get admission in colleges, what will happen to the careers of their children? There will be questions in the minds of the professors and teachers how they will prepare themselves for the new changes. How will the new curriculum be managed?
There will be several questions and you are discussing them as well. Most of these questions relate to its implementation, like how the curriculum will be designed, how the syllabus and content will be prepared in local languages? Regarding libraries, regarding the digital and online content of education which has been proposed in the policy, how will these take place. Whether we will not miss our goals in the absence of resources? Naturally, there will be several questions regarding administration in your mind. All these questions are important also.
We all are working together to solve each question. There is a continuous dialogue taking place in the Ministry of Education. The views and feedback of each and every stakeholder in the states are also being heard with an open mind. Ultimately, we all have to sort out all the doubts and apprehensions. The way this policy has come about with flexibility of vision, similarly, we all will have to demonstrate maximum flexibility for its implementation.
This education policy is not the government’s education policy. This is the country’s education policy. Just as the foreign and defence policies are the policies of the nation and don’t belong to any government, similarly the education policy is also the education policy of the country, no matter which government is there, or who is ruling the country. This policy came after 30 years because it is not bound by the governments, but represents the aspirations of the country.
Sir,
In view of the rapidly changing times, comprehensive provisions have been made in the National Education Policy keeping in view the future. As technology is expanding to villages and is becoming accessible to the poorest of the poor in the country, the deprived, the backward and the tribal communities, their access to information and knowledge is also increasing.
Today I find that several young friends are running channels on the video streaming sites through their video blogs, making better coaching available on each and every subject. This was something the poor boy or girl could not even imagine. There has been sharp decline in the problem of regional and social imbalance due to the reach of the technology. This is our responsibility that we promote maximum technological solutions in each university and college.
Sir,
Any system can be as effective and inclusive, as much better its governance model. This policy reflects the same approach regarding governance. Attempts are being made that every aspect of higher education, be it academic, technical or vocational, every type of education is brought out from silos. The policy has attempted to ensure better coordination by keeping administrative layers to the minimum. The regulation of higher education will be further simplified and streamlined through this policy.
The effort behind the concept of graded autonomy is to encourage healthy competition among every college and university and the institutions should be rewarded according to their performance. This is our collective responsibility that we implement the purpose of the National Education Policy (NEP-2020) in letter and spirit. This is my special request to all of you to organize more such virtual conferences in the universities of your states and Union Territories before September 25. The idea is to have the better understanding of the National Education Policy as we move ahead. Once again, I offer my gratitude to all of you for taking your time out.
I once again express my gratitude to the respected President. Many many best wishes to all of you.
Thanks!!!