ঙাকশেল মন্ত্রালয়
দি.আর.দি.ও.না হাইপর্সোনিক তেক্নোলোজী দেমোন্সত্রেতর ভেহিকল মায় পাক্না ফ্লাইৎ চাংয়েং তৌখ্রে
07 SEP 2020 2:56PM by PIB Imphal
দিফেন্স রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন (দি.আর.দি.ও.)না হাইপর্সোনিক তেক্নোলোজী দেমোন্সত্রেসন ভেহিকল (ঐচ.এস.তি.দি.ভি.) ফ্লাইৎ চাংয়েং তৌবগা লোয়ননা হাইপর্সোনিক এয়র-ব্রীথিং স্ক্রামজেৎ তেক্নোলোজী ঙসি ওরিশাগী সমুদ্র খোঙবান্দগী খরা চৎলগা লৈবা হ্বীলর আইলেন্দদা লৈবা দোক্তর এ.পি.জে. অব্দুল কলাম লোঞ্চ কম্প্লেক্সতগী ঙসি পুং ১১০৩ তাবা মতমদা মায় পাক্না চাংয়েং পাঙথোকখ্রে‍।
হাইপর্সোনিক ক্রুজ ভেহিকল অদু প্রোভন সোলিদ রোকেৎ মোতোর অমা শীজিন্নদুনা থাগত্তুনা কিলোমীতর ৩০গী অৱাংবদা পুখত্তুনা এরোদাইনামিক হীৎ সিল্দশিং হাইপর্সোনিক মেচ নম্বরদা খাইদোকখি‍। ক্রুজ ভেহিকল অদু লোঞ্চ ভেহিকলদগী খাইদোক্তুনা এয়র ইন্তেক হান্না থৌরাং তৌখিবগী মতুং ইন্না হাংদোকখি‍। হাইপর্সোনিক কম্বস্সন অদুম্মক চত্থদুনা ক্রুজ ভেহিকল অদু মশাগী ফ্লাইৎ লম্বীদা খোঞ্জেলগী অয়াঙবগী শরুক তরুক হেনবা, হায়বদি সেকেন্দা কি:মি: ২গী ময়াদা সেকেন্দ ২০ হেন্না পাইখি‍। ফ্যুল ইঞ্জেক্সন অমসুং স্ক্রামজেৎগী ওতো ইগ্নিসন্নচিংবা মরুওইবা থৌরমশিং মপুং ফাবা তেক্নোলোজীগী মতৌ উৎখি‍। স্ক্রামজেৎ ইঞ্জিন অদু মওং চুম্না মথৌ তৌখি‍।
স্ক্রামজেৎ ইঞ্জিন য়াওনা লোঞ্চ অমসুং ক্রুজ ভেহিকলগী পেরামীতরশিং মশিং য়াম্লবা ত্রেকিং রেদারশিং, ইলেক্ত্রো-ওপ্তিকেল সিস্তেমশিং অমসুং তেলিমিত্রী স্তেসনশিংদগী শেন্নখি‍। স্ক্রামজেৎ ইঞ্জিন অদু অৱাংবা দাইনামিক প্রেসরদা অমদি য়াম্না ৱাংবা মৈশাদা মথৌ তৌখি‍। হাইপর্সোনিক ভেহিকলগী ক্রুজ তাঙ্কক মনুংদা তৌরিবা মথৌ শেন্ননবা বে ওফ বেঙ্গলদা জহাজ অমসু মথৌ তৌদুনা লৈখি‍। মথৌ তৌবগী পেরামীতর পুম্নমক মিসন অদুগী চাউনা মায় পাকপগী মতৌ উৎখি‍।
মায় পাক্না চাংয়েং তৌখিবগা লোয়ননা হাইপর্সোনিক মেনোভরগী এরোদাইনামিক কনফিগরেসন, মৈ হৌহনবা অমসুং হাইপর্সোনিক ফ্লোদা মখা তানা মৈ চাকহনবদা স্ক্রামজেৎ প্রোপল্সন শীজিন্নবা, মৈশা ৱাংবা মচাক মথুমশিংগী থর্মো-স্ত্রকচরেল করেক্তরাইজেসন, হাইপর্সোনিক খোঙজেলদা খাইদোকপগী মেকানিজমনচিংবা মরুওইবা তেক্নোলোজী কয়া মায় পাকপগী খুদম ফংখি‍।
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী আত্মনিরভর ভারতকী মঙলান মঙফাওনহনবগী মায়কৈরোমদা মশক থোকপা মায় পাকপা অমা ফংবা ঙমখিবগীদমক দি.আর.দি.ও.বু থাগৎখি‍। প্রোজেক্ত অদুদা থবক তৌরিবা সাইন্তিস্তশিংগসু মহাক্না ৱারী শাখি অমদি অসিগুম্বা অচৌবা মায় পাকপা অদুগীদমক মখোয়বু থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা মখোয়গীদমক চাউথোকচৈ, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
দিপার্তমেন্ত ওফ দিফেন্স আর. এন্দ দি.গী সেক্রেতরী অমসুং দি.আর.দি.ও. চেয়রমেন দোক্তর জি সথিস রেদ্দীনা সাইন্তিস্ত, থিজিল্লোয় অমসুং ঐচ.এস.তি.দি.ভি. মিসনগা মরী লৈনবা থৌমী পুম্নমকবু মখোয়গী ফিরেপগীদমক অমদি লৈবাকসিগী ঙাকশেলগী মতিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অসুম্না মায় পাক্না চাংয়েং পাঙথোকখিবা অসিনা লৈবাকসিনা হাইপর্সোনিক কাঙলূপ্তা চঙশিন্দুনা হেন্না খুমাঙ চাউশিনবা হায়পর্সোনিক ভেহিকলশিংগী লম্বী য়াৎলে‍।
http://pibphoto.nic.in/documents/Others/20209778978978245.mp4

Ministry of Defence
DRDO successfully flight tests Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle
07 SEP 2020 2:56PM by PIB Delhi
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully demonstrated the hypersonic air-breathing scramjet technology with the flight test of Hypersonic Technology Demonstration Vehicle (HSTDV) at 1103 hours from Dr APJ Abdul Kalam Launch Complex at Wheeler Island, off the coast of Odisha today.
The hypersonic cruise vehicle was launched using a proven solid rocket motor, which took it to an altitude of 30 kilometres (km), where the aerodynamic heat shields were separated at hypersonic Mach number. The cruise vehicle separated from the launch vehicle and the air intake opened as planned. The hypersonic combustion sustained and the cruise vehicle continued on its desired flight path at a velocity of six times the speed of sound i.e., nearly 02 km/second for more than 20 seconds. The critical events like fuel injection and auto ignition of scramjet demonstrated technological maturity. The scramjet engine performed in a text book manner.
The parameters of launch and cruise vehicle, including scramjet engine was monitored by multiple tracking radars, electro-optical systems and Telemetry Stations. The scramjet engine worked at high dynamic pressure and at very high temperature. A Ship was also deployed in the Bay of Bengal to monitor the performance during the cruise phase of hypersonic vehicle. All the performance parameters have indicated a resounding success of the mission.
With this successful demonstration, many critical technologies such as aerodynamic configuration for hypersonic manoeuvers, use of scramjet propulsion for ignition and sustained combustion at hypersonic flow, thermo-structural characterisation of high temperature materials, separation mechanism at hypersonic velocities etc. were proven.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh congratulated DRDO on this landmark achievement towards realising Prime Minister Narendra Modi’s vision of Atmanirbhar Bharat. He also spoke to the scientists associated with the project and congratulated them on this great achievement. India is proud of them, he added.
Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy congratulated all the Scientists, Researchers and other personnel related with HSTDV mission for their resolute and unwavering efforts towards strengthening Nation’s defence capabilities. On this successful demonstration, the country enters into the hypersonic regime paving way for advanced hypersonic Vehicles.