সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মঙাল অমসুং মোলিক্যুলগী মরক্তা লৈবা নৌনা পুথোকপা ইন্তরেক্সন অমনা ওপ্তিকেল দিভাইসশিংবু মপাঙ্গল কলহনগদৌরি
06 SEP 2020 5:41PM by PIB Imphal
হেন্না ফরবা বাইনোকুলার অমসুং তেলিস্কোপশিং, মচু হোংবা লাই, অমসুং মুকশিংদা য়াওবা রিফ্লেক্সন নেম্বা লেন্স অমসুং রিফ্লেক্সন ৱাংবা মিংশেলশিংবু নৌনা পুথোকপা মঙাল অমসুং মোলিক্যুলশিংগী মরক্তা থোকপা ইন্তরেক্সনগী মগুন অমনা শক্তি পীরবা য়ারি। বেঙ্গালুরুদা লৈবা সাইন্তিস্তশিংনা য়ু"ভি" অমসুং ব্লু লাইৎকী কম্বাইনেসন্না মনীং হন্দুনা ৩দি অমসুং ১দি ফোতোনিক স্ত্রকচরবু হোংদোক হোংজিন তৌহল্লি --- ত্যুনেবল অমসুং ইফেক্তিব ওইবা ওপ্তিকেল দিভাইসশিং শেম্বদা মতেং পাংগদৌরিবা অনৌবা ইন্তরেক্সন অমনি।
ত্যুনেবল অমসুং ইফেক্তিব ওইবা ওপ্তিকেল দিভাইস শেম্নবগী মচাক পুথোক্নবগী খোঙচত্তা সেন্তর ফোর নেনো এন্দ সোফ মেত্তর সাইন্সেস (সি.ই.এন.এস.) হায়বা দিপার্ত্মেন্ত ওব সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, ভারত সরকারগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ অসিগী সাইন্তিস্তশিংনা ব্লু ৱেবলেংথ নত্ত্রগা এক্তিনিক লাইৎতা য়াওবা অৱাংবা থাক্কী মঙালনা ফোতো আইসোমর অনীগী মরক্তা শিন্দোক শিঞ্জিন তৌবা য়াহল্লি হায়বসি খঙবা ঙমখ্রে --- চিরাল নেমাতিক (সি.ঐচ.) অমসুং ত্বিস্ত গ্রেন বাউন্দরী স্মেক্তিক সি* (তি.জি.বি.সি.*) হায়বসি দিমেন্সন অমা নত্ত্রগা অহুমদা মথংশিৎনা য়াওবা ফোতোনিক স্ত্রকচরনি। সি.ই.এন.এস.তগী রাজালক্সমি সাহু, দি.এস. শঙ্কর রাও, য়ু.এস. হিরেমেথ, সি.ভি. য়েলামাগাদ, অমসুং এস কৃষ্ণ প্রসাদ য়াওবা রিসর্চ তীম অসিগী থবক অসি জর্নেল ওব ফিজিকেল কেমিস্ত্রীদা ফোংখি।
অহোংবসি মঙাল অমসুং মোলিক্যুলগী মরক্তা ইন্তরেক্সন থোক্তুনা অখন্নবা ৱেবলেংথকী মঙালনা অকক্নবা লিঙ্কিং গ্রুপ অমগা লোইননা মোলিক্যুলশিং কোলহনবা ঙম্বা ফোতোআইসোমরাইজেসন থোকহল্লি। মসিগী মতাংদা লৈবা ময়াম্না খঙনরবা খুদমদি অলত্রাভাইওলেৎ মঙাল (~৩৬৫এন.এম.)গা ইরেদিএৎ থোকপা মতমদা তঙাইফদনা থোকপা লিনিয়রদগীনা কা হেন্না কোনবা মওং অমা এজোবেঞ্জিনগী মোলিক্যুল অমগী মওং মতৌদা হোংহল্লি। সি.ই.এন.এস.না ফংলকপা থৌওং অসিদা ব্লু লাইৎগা লোইননা স্তিম্যুলেসন্দা রিভর্স ত্রান্সফোর্মেসন থোকই। থৌওং অসি লিক্বিদ ক্রিস্তেল ওইবা পোৎলমদা ফোতো দ্রিবন আইসোথর্মেল ফেস ত্রাঞ্জিসন ফংনবগীদমক হোৎনবদা কান্নবা পীগনি। অসিগুম্বা ফোতোরেস্পোন্সিব এল.সি.শিং অসি ফ্লেক্সিবল পোলারাইজরশিং, পেত্তর্ন ওবজেক্তশিং, লোজিক দিভাইস, অমসুং ইনর্জী লোকপা য়াবা মচাকশিংদা শীজিন্ননবগীদমক হেন্না পাম্নৈ।
হৌজিক্কী নৈনরিবা অসিদা মসিমসু উৎলে মদুদি নেনোমিতর ১০০গী মথক্তা ৱেবলেংথকী ভেরিএসন থোকপা ফোতোনিক ৱেবলেংথশিং অসি সেকেন্দ তরামুক্কী মনুংদা রিভর্স ওইনা পুথোকপা ঙম্মি, হায়রিবসি রিফ্লেক্সন নেম্না থোকপা লেন্সতগীনা রিফ্লেক্সন ৱাংনা থোকপা মিংশেলশিংদগী মচু হোংবা লাই অমসুং মুকশিং ফাওবদা শীজিন্নবা য়াগনি।
[পব্লিকেসনগী লিঙ্কঃ https://doi.org/10.1021/acs.jpcc.0c03597
অহেনবা ই-পাউগীদমক দি.এস. শঙ্কর রাও (shankar@cens.res.in)দা তান্নবীয়ু।

Ministry of Science & Technology
Newly discovered interaction between light and molecules can power optical devices
06 SEP 2020 5:41PM by PIB Delhi
Low reflection lenses, high reflection mirrors in devices such as better binoculars and telescopes, colour changing paints, and inks may now be powered by a newly discovered property of the interaction between light and molecules. Bengaluru based scientists have found that UV and blue light combination reversibly switches the system between 3D and 1D photonic structure --- a novel interaction that can help make tunable and effective optical devices.
In their quest to develop materials for tunable and effective optical devices, Scientists from the Centre for Nano and Soft Matter Sciences (CeNS), an autonomous institute of the Department of Science & Technology, Govt. of India, have discovered that high levels of light in the blue wavelengths or actinic light lead to switching between two photo isomers --- Chiral Nematic (Ch) and Twist Grain Boundary Smectic C* (TGBC*) which are liquid crystal phases possessing photonic structures in one and three dimensions, respectively. This work involving the research team of Rajalaxmi Sahoo, D.S. Shankar Rao, U.S. Hiremath, C.V. Yelamaggad, and S. Krishna Prasad from CeNS, has been published in the Journal of Physical Chemistry.
The change occurs because of interactions between light and molecules leading to photoisomerization in which light of a specific wavelength (actinic light) can bend molecules with certain linking groups. A well-known example in this regard involves a change in the shape of a macromolecule of azobenzene derivatives from essentially linear to highly bent form when irradiated with Ultraviolet light (~ 365 nm). The phenomenon found by the CeNS involves reverse transformation on stimulation with blue light. This phenomenon is quite attractive to achieve photo-driven isothermal phase transitions in liquid crystal (LC) materials. Such photoresponsive LCs are attractive for applications, including flexible polarisers, patterned objects, logic devices, and energy harvesting materials.
The present study also shows that photonic wavelength variations of over 100 nanometres can easily be achieved reversibly within a few tens of seconds, a feature that can find applications ranging from low reflection lenses and high reflection mirrors to colour changing paints and inks.
[Publication link:https://doi.org/10.1021/acs.jpcc.0c03597
For more details, D.S. Shankar Rao (shankar@cens.res.in) can be contacted.]