বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ঋণ একাউণ্টবোৰৰ ক্ষীপ্ৰ সমাধান আৰু জৰুৰীকালীন ক্ৰেডিট টলাইন গেৰাণ্টী আঁচনি (ECLGS), আংশিক ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি আঁচনি (PCGS) ২.০ তথা ছাবঅৰ্ডিনেট ঋণ আঁচনিৰ অগ্ৰগতিৰ সমীক্ষাৰ বাবে ঋণদাঁতাসকলৰ সৈতে বিশেষ বৈঠক বিত্তমন্ত্ৰীৰ
03 SEP 2020 3:46PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ক’ভিড-১৯ ৰ প্ৰভাৱৰ পৰা ৰক্ষা পাবৰ বাবে ঋণ সমাধান ব্যৱস্থা কাৰ্যকৰীকৰণৰ বাবে ঋণদাঁতাসকলৰ প্ৰস্তুতিৰ স্থিতিৰ বুজ ল’বৰ বাবে আজি এক ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমেৰে তালিকাভুক্ত বাণিজ্যিক বেংক আৰু NBFC ৰ প্ৰধান বিষয়াসকলৰ সৈতে এক আলোচনাত মিলিত হয়। এই আলোচনাতে শ্ৰীমতী সীতাৰমণে ঋণদাঁতাসকলক এই কথা বুজায় যে যেতিয়া ঋণ আদায়ৰ সময়সীমা পাৰ হৈ যাব, তেতিয়া ঋণগ্ৰহীতাক নিশ্চিতভাৱে প্ৰয়োজনীয় সহায়-সহযোগ প্ৰদান কৰিব লাগিব আৰু ক’ভিড-১৯ সংক্ৰান্তীয় সংকটৰ বাবে ঋণদাতাৰ দ্বাৰা ঋণগ্ৰহীতাৰ ঋণ লাভৰ যোগ্যতা প্ৰভাৱিত হ’ব নালাগে। বিত্তমন্ত্ৰীয়ে এই আলোচনাকালত নিম্নোল্লিখিত দিশবোৰৰ ওৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে -
• ঋণদাতাসকলে তাৎক্ষণিক সমাধানৰ বাবে ব’ৰ্ডৰ দ্বাৰা অনুমোদিত নীতিৰ ওপৰত প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰক, ঋণ গ্ৰহীতাক চিনাক্ত কৰক আৰু তেওঁৰ সৈতে যোগাযোগ কৰক।
• প্ৰতিটো ব্যৱহাৰ্য বা লাভজনক ব্যৱসায়ৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে ঋণদাতাই কোনো দীৰ্ঘম্যাদী সমাধান যোজনাক তাৎক্ষণিকভাৱে কাৰ্যকৰী কৰক।
• বিত্তমন্ত্ৰীয়ে এই কথাৰ ওপৰতো বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ঋণদাতাসকলৰ দ্বাৰা সমাধান আঁচনিবোৰ ১৫ ছেপ্তেম্বৰ, ২০২০ তাৰিখৰ ভিতৰত আৰম্ভ কৰি দিব লাগে, আৰু ইয়াৰ পিছতেই এই সংক্ৰান্তীয় সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰচাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিব লাগে। তেওঁ ঋণদাতাসকলক এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈও পৰামৰ্শ দিছে যে সমাধানৰ ৰূপৰেখা বা ব্যৱস্থাৰ আধাৰত নিয়মিত ৰূপত আপডেট কৰা FAQ হিন্দী, ইংৰাজী তথা আঞ্চলিক ভাষাতো তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ৱেবছাইটত উপলব্ধ কৰাব লাগে আৰু তেওঁলোকৰ কাৰ্যালয় তথা শাখা কাৰ্যালয়সমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰিব লাগে।
ঋণদাঁতাসকলে এই কথা নিশ্চিতি দিছে যে তেওঁলোকৰ সমাধান নীতিবোৰ সাজু আছে, ঋণ গ্ৰহীতা ব্যক্তিসকলৰ চিনাক্তকৰণ আৰু তেওঁলোকৰ কাষলৈ যোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াও ইতিমধ্যে আৰম্ভ কৰি দিয়া হৈছে। ঋণদাঁতাসকলে এই কথাও আশ্বাস প্ৰদান কৰিছে যে তেওঁলোকে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক (RBI) ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা সময়সীমাও পালন কৰিব।
বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে এই কথাও নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ সৈতে আলোচনা কৰি আছে যে আৰবিআই সংক্ৰান্তীয় সমাধান প্ৰক্ৰিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো ঋণদাঁতাসকলে যেন প্ৰয়োজনীয় সহায় লাভ কৰিব পাৰে।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অংশ হিচাপে ঘোষণা কৰা ECLGS, PCGS 2.0 আৰু ছাবঅ’ৰ্ডিনেট ঋণ আঁচনিৰ অধীনত বিভিন্ন ঋণতদাঁতাৰ দ্বাৰা আহৰণ কৰা অগ্ৰগতিৰো খতিয়ান লয় আৰু ইয়াৰ লগতে উৎসৱৰ বতৰৰ পূৰ্বে ঋণগ্ৰহীতাসকলক যথাসম্ভৱ সৰ্বোচ্চ পৰিমাণৰ ৰেহাই বা সকাহ প্ৰদান কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শও দিয়ে। ECLGS ৰ অধীনত ৩১ আগষ্ট, ২০২০ পৰ্যন্ত ১.৫৮ লাখ কোটি টকাৰ ঋণ মঞ্জুৰি দিয়া হৈছে, য’ত ১.১১ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন ইতিমধ্যেই বিতৰণ কৰা হৈছে। ইফালে PCGS 2.0 ৰ অধীনত এতিয়ালৈ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকৰ দ্বাৰা ক্ৰয় কৰিবৰ বাবে ২৫,০৫৫.৫ কোটি টকাৰ ব’ণ্ড/CP লৈ স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত ১৩,৩১৮.৫ কোটি টকা, যিখিনি প’ৰ্টফ’লিঅ’ৰ ৫৩% তকৈও অধিক, AA - তকৈ কম ৰেটিং থকা ব’ণ্ড/CP ৰ সৈতে সম্বন্ধীয়। এনেধৰণে এই আঁচনি কম ৰেটিংৰ ব’ণ্ড/CP ৰ বাবে ব্যাপক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিবেচিত হৈছে।
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে লকডাউনৰ সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনা আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সৈতে সম্বন্ধীয় উপায়বোৰৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণত বেংক আৰু NBFC ৰ প্ৰয়াসক উচ্চ প্ৰসংশা কৰে। বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কোম্পানী তথা ব্যৱসায়ীসকলৰ লগতে ব্যক্তিগত ঋণগ্ৰহীতাসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবৰ বাবে আৰু ক’ভিড-১৯ সংক্ৰান্তীয় সংকটৰ বাবে সহায়ৰ বাবে আহ্বান জনোৱা ব্যৱসায়ীসকলক পুনৰ স্থাপিত কৰাৰ প্ৰয়াসক ক্ষীপ্ৰতৰ কৰি তোলাৰ বাবেও ঋণদাঁতাসকলক আহ্বান জনায়।

Ministry of Finance
Finance Minister holds meeting with lenders for expediting resolution of loan accounts and reviewing progress of Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS), Partial Credit Guarantee Scheme (PCGS) 2.0 and Sub-ordinate Debt Scheme
03 SEP 2020 3:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman held a review meeting with the heads of Scheduled Commercial Banks and NBFCs through Video Conferencing today to review their state of preparedness for implementation of the loans resolution framework for COVID-19 related stress. During the meeting, Smt. Sitharaman impressed upon the lenders that as and when moratorium on loan repayments is lifted, borrowers must be given support and COVID-19 related distress must not impact the lenders’ assessment of their creditworthiness. During her interaction, the Finance Minister focused on —
• Lenders immediately putting in place Board-approved policy for resolution, identifying eligible borrowers and reaching out to them
• Quick implementation of a sustained resolution plan by lenders for revival of every viable business
The Finance Minister also emphasised that Resolution schemes must be rolled out by lenders by 15th September, 2020, and a sustained media campaign to create awareness be carried out thereafter. She advised lenders to ensure that regularly updated FAQs on the resolution framework are uploaded on their websites in Hindi, English and regional languages, and also circulated to their offices and branches.
The lenders assured that they are ready with their resolution policies, have started the process of identifying and reaching out to eligible borrowers, and that they will comply with the timelines stipulated by the Reserve Bank of India (RBI).
The Ministry of Finance has also been engaging with RBI to ensure that the lenders are assisted by RBI in the resolution process.
The Finance Minister also reviewed the progress made by various lenders under ECLGS, PCGS 2.0 and Sub-ordinate Debt Schemes announced as part of the ‘Aatmnirbhar Bharat Abhiyaan’, and advised lenders to try and extend the maximum possible relief to borrowers before the festive season. An amount of Rs. 1.58 lakh crore has been sanctioned as on 31.8.2020 under ECLGS, out of which more than Rs. 1.11 lakh crore has also been disbursed. Under PCGS 2.0, Bonds/CPs of Rs. 25,055.5 crore have been approved for purchase by Public Sector Banks so far, out of which Rs. 13,318.5 crore amounting to more than 53% of the portfolio pertains to Bonds/CPs rated below AA-. The Scheme has thus been a crucial intervention for lower rated Bonds/CPs.
The Finance Minister appreciated the efforts of banks and NBFCs during the lockdown in effective implementation of the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana and the Aatmnirbhar Bharat related measures. The Finance Minister also exhorted the lenders to proactively respond to needs of companies and businesses, as well as those of individual borrowers, and to spearhead the efforts for rebuilding businesses desperate for help owing to COVID-19 related distress.