নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
স্পোর্তস মিনিস্ত্রিনা হোৎনবদগী হৌজিক অনৌবা মশান্না ২০গী শান্নরোইশিং স্পোর্তস কোতাগী মখাদা সরকারগী থবক চঙবা য়ারগনি
অনৌবা মশান্নশিং হাপচিনবা অসিনা লৈবাক অসিদা শান্নবা চাউখৎহন্নবা অফবা ফিবম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি: শ্রী কিরেন রিজিজু
02 SEP 2020 5:46PM by PIB Imphal
অনৌবা মশান্না ২০গী শান্নরোইশিং স্পোর্তস কোতাগী কান্নবা পীনবা স্পোর্তস দিপার্তমেন্তনা পুখৎলকপা ৱাফম ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১দা ভারত সরকারগী পর্সোনেল অমসুং ত্রেনিং দিপার্তমেন্তনা অয়াবা পীরে। হৈথোই-শিংথোইবা শান্নরোইশিং কেন্দ্র সরকারগী ওফিসশিংদা থবক হাপ্পা য়ারবা মশান্নশিংগী মশিং ৪৩দগী ৬৩দা হেনগৎলে অমসুং মসিদা মমাংঙৈগী মশান্নশিং হায়বদি মাল্লাখাম্ব, থৌরি চিংনবী, রোল বোল য়াওরি।
ৱারেপ অসিগী মতাংদা, য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর কিরেন রিজিজুনা হায়খি ঐখোয়গী শান্নরোইশিংগী য়াইফবা অসি সরকারগী মরুওইবনি অমসুং মসিগী শরুক অমা ওইনা পর্সোনেল অমসুং ত্রেনিং দিপার্তমেন্তগী লিস্তা অহেনবা মশান্নশিংগী য়াওহন্না ৱাফম পুখৎখি। মসিনা নেসনেল অমসুং ইন্তরনেসনেলগী থাক্তা শান্নবা শান্নরোইশিংগী পুক্নিং থৌগৎপা খক নত্তনা লৈবাক অসিদা শান্নবা চাউখৎহন্নবা অফবা ফিবম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি।
মমাংদা, ভারত সরকারগী তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিংদা স্পোর্তস কোতাদা থবক চঙবদা মশান্না ৪৩গী শান্নরোইশিং খক্তা য়ারমখি। মশান্নশিং লিস্ত শেমদোক্নবা ৱাফম য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রিনা পর্সোনেল অমসুং ত্রেনিং দিপার্তমেন্তদা পুখৎপদগী ২০১৩গী ওক্তোবরদা লিস্ত অদু অমুক হন্না শেমদোকখি। মমাংঙৈগী মশান্নশিং য়াওনা হৌজিক মশান্না ২০ হাপচিল্লে। এসিয়ান গেমস, ওলেম্পিক অমসুং অতোপ্পা চেম্পিয়নশিপশিংদা ফজনা শান্নবা হায়রিবা নৌনা হাপচিল্লবা মশান্নশিংগী শান্নরোইশিং স্পোর্তস কোতাগী মখাদা কান্নবা ফংলগনি।
পর্সোনেল অমসুং ত্রেনিং দিপার্তমেন্তনা হন্না শেমদোক্লবা লিস্ত অদুদা য়াওরবা অনৌবা মশান্না ২০ অদুদি: বেজবোল, বোদি বিল্দিং, সাইক্লিং পোলো, দেফ স্পোর্তস, ফেন্সিং, কুদো, মাল্লাখাম্ব, মোতরস্পোর্তস, নেত বোল, পেরা স্পোর্তস(পেরালেম্পিক্স অমসুং পেরা এসিয়ান গেমসতা য়াওবা মশান্নশিং), পেনকেক সিলাত, রোল বোল, রুগবি, সেপাক তাক্রো, সোফ তেন্নিস, সুতিং বোল, তেনপিন বোল্লিং, ত্রাইথলোন, থৌরি চিংনবী অমসুং ৱুসুনি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Sports Ministry's efforts ensure athletes from 20 new disciplines are now eligible for Government jobs under sports quota
The addition of new disciplines will help to create a positive environment for overall development of sports in the country : Shri Kiren Rijiju
02 SEP 2020 5:46PM by PIB Delhi
The Department of Personnel and Training (DoPT), Government of India, has accepted the proposal of the Department of Sports to grant benefit of the sports quota to athletes of 20 new disciplines on Tuesday, the 1st September, 2020. The list of sports which qualify for appointment of meritorious sportspersons in Central Government offices has now thus been revised from 43 to 63, and includes indigenous and traditional sports like Mallakhamb, Tug-of-War, Roll Ball.
Speaking about the decision, Union Minister of Youth Affairs and Sports, Shri. Kiren Rijiju said, "To ensure the overall welfare of our athletes is of primary importance for the Government, and the proposal to include more sporting disciplines in the DoPT list is a step in that direction. It will be beneficial not only to boost the morale of the sports persons who are performing at National and International events but will also help to create a positive environment for overall development of sports in the country”.
Earlier, athletes of 43 disciplines were eligible under the sports quota for jobs in the Government of India and in various ministries. The Ministry of Youth Affairs and Sports took up the matter with the Department of Personnel and Training for revision of the list of sports, which was last revised in October 2013. It has been reviewed and now 20 more disciplines, including indigenous and traditional sports, have been added. Meritorious athletes who have performed well in international events such as the Asian Games, Olympics, and other championships in these newly added disciplines will now be benefitted under the sports quota.
The revised list, issued by the DoPT, has included 20 new disciplines: Baseball, Body Building (was included as part of Gymnastics previously), Cycling Polo, Deaf Sports, Fencing, Kudo, Mallakhamb, Motorsports, Net Ball, Para Sports (disciplines included in Paralympics and Para Asian Games), Pencak Silat, Roll Ball, Rugby, Sepak Takraw, Soft Tennis, Shooting Ball, Tenpin Bowling, Triathlon, Tug-of-war and Wushu.