Ministry of Labour & Employment
Consumer Price Index for Industrial Workers (CPI-IW) – July, 2020
31 AUG 2020 3:39PM by PIB Delhi
The Labour Bureau, an attached office of the M/o Labour & Employment, has been compiling Consumer Price Index for Industrial Workers every month on the basis of the retail prices of selected items collected from 289 markets spread over 78 industrially important centres in the country. The index is compiled for 78 centres and All-India and is released on the last working day of succeeding month. The index for the month of July, 2020 is being released in this press release.
The All-India CPI-IW for July, 2020 increased by 4 points and stood at 336 (three hundred and thirty six). On 1-month percentage change, it increased by (+) 1.20 per cent between June and July, 2020 compared to (+) 0.95 per cent increase between corresponding months of previous year.
The maximum upward pressure in current index came from Housing group contributing (+) 2.28 percentage points to the total change. The Food index further accentuated the overall index by (+) 1.77 percentage points. At item level, Wheat Atta, Mustard Oil, Milk (Buffalo), Green Chillies, Brinjal, Gourd, Palak, Parval, Potato, Tomato, Snack Saltish, Cooking Gas, Fire Wood, Bus Fare, Petrol, Tailoring Charges, etc. are responsible for the increase in index. However, this increase was checked by Rice, Fish Fresh, Goat Meat, Poultry (Chicken), Lemon, etc., putting downward pressure on the index.
At centre level, Jamshedpur recorded the maximum increase of 36 points followed by Haldia (23 points), Tiruchirapally (13 points), Kodarma and Faridabad (12 points each), Srinagar (11 points), Lucknow and Doom-Dooma Tinsukia (10 points each). Among others, 8 points increase was observed in 2 centres, 7 points in 5 centres, 6 points in 8 centres, 5 points in 7 centres, 4 points in 10 centres, 3 points in 9 centres, 2 points in another 9 centres and 1 point in yet another 9 centres. On the contrary, Madurai recorded the maximum decrease of 5 points. Among others, 3 points decrease was observed in 1 centre, 2 points in another 1 centre and 1 point in 2 centres. Rest of 6 centres’ indices remained stationary.
The indices of 31 centres are above All-India Index and 45 centres’ indices are below national average. The indices of Chhindwara & Jalandhar centres remained at par with All-India Index.
Year-on-year inflation based on all-items stood at 5.33 per cent for July, 2020 as compared to 5.06 per cent for the previous month and 5.98 per cent during the corresponding month of the previous year. Similarly, Food inflation stood at 6.38 per cent against 5.49 per cent of the previous month and 4.78 per cent during the corresponding month a year ago.
Y-o-Y Inflation based on CPI-IW (Food and General Indices)
Sr. No.
Groups
July, 2019
June, 2020
July, 2020
I
Food Group
329
346
350
II
Pan, Supari, Tobacco & Intoxicants
390
404
406
III
Fuel & Light
277
297
299
IV
Housing
434
450
465
V
Clothing, Bedding & Footwear
225
229
229
VI
Miscellaneous Group
253
257
260
General Index
319
332
336
All-India Group-wise CPI-IW for June and July, 2020
CPI-IW: Food and General Indices
Speaking about CPI-IW for July, 2020 Shri Santosh Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour and Employment the increase in CPI-IW will have a positive effect on wages/salaries of industrial workers engaged in organized sector besides Government employees and pensioners. He added that the rise in annual inflation is mainly due to hike in house rent and items like Potato, Tomato, Medicine, Bus Fare, Petrol, etc.
Shri DPS Negi, Director General of Labour Bureau while releasing the index said “The increase in CPI-IW will have a positive effect on wages/salaries of industrial workers engaged in organized sector besides Government employees and pensioners. Despite various constraints faced by field staff in collection of price data in view of COVID-19, Labour Bureau has brought out the monthly indices as per the schedule time frame without interruption. Rise in index is mainly due to Housing and Food Group items. Housing index is revised on six monthly basis in January and July of every year. Among food, Potato and Tomato are the determining factors for the rise. Besides, fuel items viz. Cooking Gas and Petrol also experienced a hike in prices

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
ইন্দস্ত্রীদা থবক শুরিবা শিন্মীশিংগী (সি.পি.আই.-আই.দবল্যু.) - জুলাই, ২০২০গী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স
31 AUG 2020 3:39PM by PIB Imphal
এম/ও লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ততা এতেচ তৌবা লোয়শঙ অমা ওইরিবা লেবর ব্যুরোনা লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রী ওইনা মরুওইবা সেন্তর ৭৮দা লৈরিবা কৈথেল ২৮৯দগী খনগৎলবা পোৎলমশিংগী রিতেল প্রাইসশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ইন্দস্ত্রীগী শিন্মীশিংগী থা খুদিংগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স শেম্লি। ইন্দেক্স অসি সেন্তর ৭৮ অমসুং ভারত পুম্বগী শেমখি অমসুং লাক্কদবা থা অদুগী অরোইবা নুমিৎতা ফোঙগনি। ২০২০গী জুলাই থাগী ইন্দেক্স অসি প্রেস রিলিস অসিদা ফোঙলি।
জুলাই, ২০২০গী ভারত পুম্বগী সি.পি.আই.-আই.দবল্যু. অসি পোইন্ত ৪ হেনগৎখ্রে অমসুং ৩৩৬তা লৈখ্রে (চহুম কুন থ্রা তরুক)। থা-১গী চাদা হোংলিবা অসি মমাং চহিগী চপ মান্নবা থা অসিগী মরক্তা চাদা (+) ০.৯৫ হেনগৎখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২০গী জুন অমসুং জুলাইগী মরক্তা চাদা (+) ১.২০ হেনগৎখ্রে।
হৌজিক লৈরিবা ইন্দেক্স অসিদা মথক্তা কাখৎহল্লিবা অসি হাউসিং গ্রুপনা অপুনবগী অহোংবদা চাদা (+) ২.২৮ পোইন্ত হাপকৎলি। ফুদ ইন্দেক্সনা অপুনবা ইন্দেক্সকী চাদা (+) ১.৭৭ পোইন্ত হেনগৎহল্লি। পোৎলমশিংগী লেবেলদা গেহুগী অত্তা, হঙ্গাম থাও, শঙ্গোম (ইরোই), মরোক অতেকপা, খামেন, খোঙদ্রুম, পালক, পারভাল, অলু, খামেন অচিনবা, থুম য়াওবা অচাপোৎশিং, চাকথোং গ্যাস, মৈ থানবা শীং, বস ভরা, পেত্রোল, ফী তুবগী মমলশিং অসিনচিংবনা ইন্দেক্স হেনগৎহল্লি। অদুম ওইনমক, হেনগৎলিবা অসি চেং, ঙা অতেকপা, হামেংগী শা, পোলত্রী (য়েন), চম্প্রা, অসিনচিংবদা ইন্দেক্স হন্থরকপনা লেংদনা লৈহনখি।
সেন্তরগী লেবেলদা জমশেদপুরনা পোইন্ত ৩৬ হেনগৎতুনা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইখি মতুংদা হালদিয়া (পোইন্ত ২৩), তিরুচিরাপল্লী (পোইন্ত ১৩), কোদর্মা অমসুং ফরিদবাদ (পোইন্ত ১২ অমমমদা), শ্রীনগর (পোইন্ত ১১), লখনৌ অমসুং দুম-দুম তিন্সুকিয়া (পোইন্ত ১০ অমমমদা)। অতোপ্পশিংগী মরক্তা সেন্তর ২দা পোইন্ত ৮ হেনগৎপা উবা ফংখি, সেন্তর ৫দা পোইন্ত ৭, সেন্তর ৮দা পোইন্ত ৬, সেন্তর ৭দা পোইন্ত ৫, সেন্তর ১০দা পোইন্ত ৪, সেন্তর ৯দা পোইন্ত ৩, অতোপ্পা সেন্তর ৯দা পোইন্ত ২, অমসুং অতোপ্পা সেন্তর ৯দা পোইন্ত ১ হেনগৎখি। অতোপ্পশিংগী মরক্তা, সেন্তর ১দা পোইন্ত ৩ হন্থখি, অতোপ্পা সেন্তর ১দা পোইন্ত ২ অমসুং সেন্তর ২দা পোইন্ত অমা হন্থবা উখি। লেমহৌরিবা সেন্তর ৬গী ইন্দেক্সশিং লেংদনা লৈখি।
সেন্তর ৩১গী ইন্দেক্সেশিং অসি ভারত পুম্বগী ইন্দেক্সকী মথক্তা লৈখি অমসুং সেন্তর ৪৫গী ইন্দেক্সশিং অসিনা লৈবাক্কী চাংচৎকী মখাদা লৈ। চিন্দৱারা অমসুং জলনধরগী সেন্তরশিংগী ইন্দেক্সশিং অসি ভারত পুম্বগী ইন্দেক্সকা মান্ননা অদুমক লৈখি।
পোৎলম পুম্নমক্তা য়ুম্ফম ওইবা ইয়র-ওন-ইয়রগী ইনফ্লেসন অসি মমাং থাগী চাদা ৫.০৬ ওইখিবা অমসুং মমাং চহিগী থা অসিমক্তদা ওইখিবা চাদা ৫.৯৮অদুগা চাংদম্নবদা ২০২০গী জুলাই থাদা চাদা ৫.৩৩ ওইখি। মসিগা মান্ননা চান্নবা চিঞ্জাক্কী ইনফ্লেসন অসি মমাং ধাগী চাদা ৫.৪৯ অমসুং মমাং চহিগী থা অসিমক্তদা চাদা ৪.৭৮ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা চাদা ৬.৩৮তা লৈখি।
সি.পি.আই.-আই.দবল্যু. (চান্নবা চিঞ্জাক অমসুং জেনরেল ইন্দেক্সশিং)দা য়ুম্ফম ওইবা ৱাই-ও-ৱাই ইনক্লেসন http://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001C5PX.jpg
সিরিএল নম্বর
কাংলুপশিং
জুলাই, ২০১৯
জুন, ২০২০
জুলাই, ২০২০
I
চান্নবা চিঞ্জাক্কী কাংলুপশিং
৩২৯
৩৪৬
৩৫০
II
ক্বা, সুপারি, হিদাক-মনা অমসুং নিশাশিং
৩৯০
৪০৪
৪০৬
III
ফ্যুল অমসুং লাইৎ
২৭৭
২৯৭
২৯৯
IV
হাউসিং
৪৩৪
৪৫০
৪৬৫
V
ফীরোল, ফমুং-ফানুং অমসুং খোঙউপ
২২৫
২২৯
২২৯
VI
অতোপ্পা কাংলুপশিং
২৫৩
২৫৭
২৬০
জেনরেল ইন্দেক্স
৩১৯
৩৩২
৩৩৬
ভারত পুম্বগী কাংলুপকী মতুং ইন্না জুন অমসুং জুলাই, ২০২০গী সি.পি.আই.-আই.দবল্যু.
সি.পি.আই.-আই.দবল্যু.: চান্নবা চিঞ্জাক অমসুং জেনরেল ইন্দেক্সশিং
জুলাই, ২০২০গী সি.পি.আই.-আই.দবল্যু.গী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্তগী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ (আই/সি) শ্রী সন্তোশ গঙ্গৱর হায়খি সি.পি.আই.-আই.দবল্যু.দা হেনগৎলকপা অসিনা সরকারগী ইমপ্লোইয়ীশিং অমসুং পেন্সনরশিংগী মথক্তা ওর্গনাইজ সেক্তরদা থবক তৌরিবা ইন্দস্ত্রীএল শিন্মীশিংগী খুৎশুমল/তোলোপশিংদা কান্নবা অমা ওইরগনি। মহাক্না হায়খি চহিগী ইনফ্লেসন ৱাংখৎলক্লিবা অসিগী মরু ওইবা মরমদি য়ুমগী ভরা অমসুং অলু, খামেন অশিনবা, হীদাক-লাংথক, বস ভরা, পেত্রোল অসিনচিংবা পোৎলমশিংদা মমল ৱাংখৎলকপনা ওইহল্লি।
লেবর ব্যুরোগী দিরেক্তর জেনেরেল শ্রী দি.পি.এস. নেগীনা ইন্দেক্স অসি রিজিজ তৌরদুনা হায় “সি.পি.আই.-আই.দবল্যু সরকারগী এমপ্লোয়ীশিং অমসুং পেন্সনরশিং নত্তনা ওর্গনাইজ সেক্তরদা মথৌ তৌরিবা ইন্দস্ত্রীগী শিন্মীশিংগী খুৎশুমলশিং/তোলোপশিংদা পোজিতিব ইফেক্ত অমা লৈগনি। কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা প্রাইস দেতা খোম্বদা ফিল্দ স্তাফনা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরবসু লেবর ব্যুরোনা অপনবা য়াওদনা সেদ্যুল তৌখিবা মতমগী মনুংদা থাগী ইন্দেক্সশিং পুথোকখি। ইন্দেক্সতা হেনগৎলকপা অসি মরুওইনা হাউজিং অমসুং চানবা চীঞ্জাক্কী কাংলুপননি। হাউজিং ইন্দেক্স অসি চহি খুদিংগী জনুৱারী অমসুং জুলাই থাদা থা তরুক্কী রিভাইস তৌই। চীঞ্জাকশিংগী মনুংদা আলু অমসুং খামেন অশিনবনা হেনগৎপগী মশক তাক্লি। মসিগী মথক্তা ফ্যুল আইতেমশিং হায়বদি চাকথোং গ্যাস অমসুং পেত্রোলসু মমল হেনগৎখি।