উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
লায়চৎ মনুং অসিদা অহল ওইরবশিংবু অহেনবা চেকশিন থৌরাং লৌবিয়ু হায়দুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
মশাগী অনাবা লৈরবা মীওইশিং অসিদা হকশেলগী থৌওং অসি তোঙানবা অমা ওন্থোক্তুনা তঙাইফদবা পীবা অদু ওইরে
অহল ওইরবশিংবু বেঙ্ক, মীয়ামগী ওফিসশিং অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী মফমশিংদা কুইনা লেপহনবা অসি খুনাই অসিগী মায়োক্তনি - উপ-রাস্ত্রপতি
অহল ওইরবশিংবু চেকশিনবা য়েংশিনবিবা অসি নহাশিংসু য়াওনা তৌফম থোকপা ইথৌনি - উপ-রাস্ত্রপতি
অহল ওইরবশিংনা মাইয়োক্নরিবা অৱাশিং অসি কোক্ননবা অকনবা হক অমগী থৌওংগীদমক ৱারেপ লৌবা মথৌ তাই
মতম কুইরবা ঐখোয়গী চৎনবি অপুনবা ইমুংগী মওং অসি মরুওইনা লৌবা মথৌ তারক্লে
30 AUG 2020 1:46PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতিনা শ্রী এম. ভেঙ্কায়া নাইদুনা ঙসি হায়খ্রে মদুদি কোভিদ-১৯গী লায়চৎ মনুং অসিদা অহল ওইরবশিংবু অহেনবা চেকশিন থৌরাং লৌবিয়ু । অহল ওইরবশিংনা হেন্না খুদোংথিবা নংলিবা অসি উৎলদুনা মহাক্না পাউতাক পীখি মদুদি অহল ওইরবশিং অসিদা অহেনবা থৌরাং লৌখৎতুনা মখোয়দা হকশেলগী ওইবা অথুবা পীগদবনি অমসুং ইমুংগী মীওইশিং অমসুং নহাশিংগা কোভিদ-১৯গা মরী লৈবশিং চেকশিন্না তৌগদবনি করিগুম্বা ইমুং অদুদা অহল ওইরব মীওইশিং লৈরবদি হায়না হায়খি।
ফেসবুক অমগী পোস্ত অমদা ‘ইন্দিয়াগী অহল ওইরবশিংগী অৱাশিং’, উপ-রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি দিস্ত্রীক্ত হোস্পিতালশিংদা অহল ওইরবশিংগী অৱাবশিং য়েংশিন্নবা তোঙানবা দিপার্তমেন্ত অমা লৈবা হায়ব অসি অতাংবনি।
অহল ওইরবশিংনা তোইনা থেংনরিবা অসিগা মরী লৈননা য়েংলগা, মহাক্না মরুওইনা হায়খি মদুদি মশাগী অনাবা লৈরবা মীশিং অসিদা হকশেলগী থৌওং অসি ওন্থোক্তুনা তোঙানবা তঙাইফদবা পীবা অদু ওইরে, লোয়ননা ইন্সুরেন্সশু পীগদবনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি অহল ওইরবশিংগীদমক অরাইবা অমসুং খোংয়েৎ লৈতবা মফম অমা থম্বা পাম্মী। ঐখোয়গী সহরশিং অমসুং মখোয়দা ফংফম থোকপা অদু ফংহনগদবনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
অহল ওইরবশিংগী য়াইফনবগীদমক পীরিবা মখল কয়াগী স্কীম অসি পল্লদুনা, শ্রী নাইদুনা হায় মদুদি সরকার অসিনা থৌরাং কয়া পীরবসু , ঐখোয়না হৌজিকসু অহল ওইরবশিংনা খুদোংচাদবা থেংনবা উরি।
কয়ারক হন্না অহল ওইরবশিংনা বেঙ্ক, মীয়ামগী ওফিসশিং অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী মফমশিংদা কুইনা লেপহনবা থেংনরি, মহাক্না নুঙাইতবা ফোংদোক্তুনা হায় মদুদি “মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা চহি ৫০০০ লৈরক্লবা খুনাই অসিগী মায়োক্তনি হায়বদি মপু রাম অমসুং শ্রাভন কুমার”
মসিগী মতুং ইন্না, মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি সরকারগী ওফিসিএলশিং অমসু প্রজা মীয়াম্দা মিৎয়েং চংদুনা অহল ওইরবশিংগী মরী লৈনবা থৌদোকশিংদা এৱায়র অমসুং সেনিতাইজিং তৌবা মথৌ তাই। অহল ওইরবশিংনা মাইয়োক্নরিবা অৱাশিং অসি কোক্ননবা অকনবা হক অমগী থৌওংগীদমক ৱারেপ লৌবা মথৌ তাই।
অহল ওইরবশিংগী লৌশিং অমসুং মখোয়গী হৈ-শিংবা পল্লদুনা, উপ-রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি মখোয়দা ইকাই খুম্নবা, নুংশিনা লোয়নবা, মখোয়বু য়েংশিনবা অসি মতিক চায়।
“অহল ওইরবশিংবু চেকশিনবা য়েংশিনবিবা অসি নহাশিংসু য়াওনা তৌফম থোকপা ইথৌনি” হায়না মহাকনা হায়খি।
ইন্দিয়ন এসোসেএসন ওফ পার্লিয়ামেন্ত ওন পোপুলেসন এন্দ দিবলবমেন্তনা পুথোকপা ‘ইলদর্লি পোপুলেসন ইন ইন্দিয়া’ অসিদা পীরিবা রিপোর্ত অসিদা, শ্রী নাইদুনা অশেংবা অদু উৎখি মদুদি মীওই করোর ১০ চহি ৬০গী মথক্তা লৈরি অমসুং মখোয়গী মশিং অসি য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি।
২০৫০দা ওইবা য়াবা রিপোর্ত অমদা, ইন্দিয়াগী মীশিংদা ২০%দি অহল ওইরবা মীওইনা ওইরগনি। অদুগা হায়রিবা অহলশিং অসি অয়াম্বনা মথন্তা লৈবা অমসুং মচাশিংদা তাংদুনা লৈবা ওইগনি অমসুং মখোয় অয়াম্বা অৱাবা হায়ব অদু ওইরগনি।
রিপোর্ত অসিনা মসিশু হায়রি মদুদি অহল ওইরবসিং অসিগী থৱা কয়া শানদে লোয়ননা মখোয়গী মতাংদা পার্লিয়ামেন্ত ৱাহং তৌনরক্তে।
শ্রী নাইদুনা অপেনবা ফোংদোক্লি মদুদি পুন্সি মহিং অসি মেদিকেল সাইন্সনা শাংদোকহল্লে অদুবু মরক অসিদা অহলশিংনা অৱাবা কয়া অমা থেংনরি হায়বদি শেন-থুমগী অমসুং কোন্সিনবিনবা লৈতবা।
অহল ওইরশিংবু তাথি তাওই তৌবা, থওইবিদবা উবদা থম্মোয় শোকপা উৎলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসি চৎনবি অমদি মখোয়গী ধর্ম্মাগী ফলনি।
লোর্দ গানেশকী ৱারিগী মতুং ইন্না মহাক্কী মমা-মপাবু মালেম পুম্বগা মান্নৈ হায়দুনা কোইখিবা অসিদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি ইমা-ইপা অমসুং মথক-থোংবশিংবু ইকাই খুম্নবা হায়বা অসি ঙসিগী মীরোল অসিনা লোর্দ গানেশতগী তমজবা য়াই।
ইন্দিয়াগী চৎনবি অমসুং সমাজদা মমা-মপা পীরিবা থকশি-খাশি অসি উৎলদুনা মহাক্না হায় মদুদি ঐখোয়না চরন স্পার্স নত্ত্রগা মথক থোংবগী মখোং শোকপদা, ঐখোয়না মখোয়গী নুংশিবিবা, লৌশিং অমসুং মখোয়না থেংনরকপাশিং অদুবু ইকাই খুম্নবনি।
মহাক্না থায়নগী ক্বোত অমা হায়খি –‘অহলশিংবু থৱায় য়াওনা সেবা তৌবনা, পুন্সি শাংবা, মিংচৎ পুরকপা অমসুং মশা ফনা লৈগনি’ অমসুং নহাশিংদা পুক্নিং থৌগৎতুনা অসিগুম্বা ৱাখল অসি পুরক্নবা হায়রি।
অহলগী ওইবা য়ুম অমা থম্নবগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি মদুদি উৎপা অসি খক্তনা সমাজদা অহোংবা পুরক্কদবা নত্তে অদুবু ইমুংগী চাইথরকপসু উরি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী হৌন-লোনচৎ মাংখ্রবরা, হায়না মহাক্না হংখি অমসুং মতম অমগী অপুন্বা ইমুংগী চৎনবি অমুক চৎন্নবগী মরুওইবা ফোংদোকখি।
অপুন্বা ইমুংগী ঙাক শেন্বা অদু পুথোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি মদুদি অঙাংশিংনা মখোগী মপু-মবোক্কা য়াম্না লিংবা থম্মোয়গী ওইবা মরী অমা শেম্মী।
“ঐখোয়না সমাজদা শান্তীগী অমদি অপুন্বগী ৱারি শারকপদা, ঐখোয়না খংগদবা অসি ইমুং অসিনা অহান্বনি মীরোল কয়াগী হৌরকফম্নি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
সমাজ অসিদা হায়রিবা লমচৎ অসি কায়হন্দনা থম্বনা অসিনা অপুম্বগী অফবনি, হায়না শ্রী নাইদুনা হায়খি অমসুং মথক থংবাশিংনা অঙাং অমসুং নহাশিংদা মখোয়না অঙম্বা পীদুনা নুঙাইবা, হরাওবা অমসুং মপুং ফাবা পুন্সি অমা ওই।

Vice President's Secretariat
Vice President calls for special care and support to the elderly during the pandemic
Expresses need to reorient the health system to address specific needs of geriatric population
Making senior citizens to stand for a long time in banks, public offices & transport against our civilizational values – Vice President
It is the sacred duty of everyone, including the youngsters to take care of the elders – Vice President
Calls for a robust grievance redress mechanism to resolve issues faced by senior citizens
Emphasises the need to reaffirm our faith in our age-old joint family system
30 AUG 2020 1:46PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today called for providing special care and support to the elderly in the prevailing COVID-19 pandemic. Highlighting the higher degree of risk faced by the older people in health emergencies like this, he also advised the youngsters and other family members to take extra precautions related to COVID-19 if there are elderly members at home.
In a facebook posts today on the ‘issues pertaining to the elderly population in India’, the Vice President said that seldom, one finds a separate geriatric department in District Hospitals to look after the old age health issues.
In view of the frequent health related problems faced by the elderly, he emphasised the need to reorient our health system to address the specific needs of the geriatric population, including insurance coverage.
The Vice President also called for providing the elderly an easy and barrier- free access to public places. Our cities and the facilities within them should be accessible to the elderly, he said.
Mentioning various schemes for the welfare of senior citizens, Shri Naidu said that despite these government policies and programs, we still see the senior citizens facing lot of hassles in accessing various services.
Many a time, the elderly are made to stand for a long time in banks, public offices and in buses and trains, he rued and said “this attitude goes against the grain of our 5000 years old civilisation that prides itself in icons such as Lord Rama and Shravan Kumar”.
In this regard, he expressed the need to focus on creating awareness and sensitizing the government officials and the public at large on issues pertaining to the elderly. He also called for a robust grievance redress mechanism to resolve issues faced by them.
Calling the senior citizens as the repository of knowledge and wisdom, the Vice President stressed that they deserve to be treated with respect, affection, care and dignity during the twilight years of their lives.
“It is the sacred duty of everyone, including the youngsters to take care of the elders”, he said.
Referring to a recent report on the status of ‘Elderly Population in India’ brought out by the Indian Association of Parliamentarians on Population and Development, Shri Naidu highlighted the fact that there are over 10 crore people in 60+ age group and their numbers are increasing at a faster pace than the population in general.
The report suggests that by 2050, elderly population will make 20 per cent of India’s population. It also says that a large proportion of elderly in India are living alone or are dependent on their children… and there is a certain degree of abuse faced by many of them.
Report also brings out the fact that issues related to the elderly get less attention in general as only a few questions were raised by the Parliamentarians on the issues of aging.
Shri Naidu expressed satisfaction over the increase in life expectancy due to modern medicine, but t the same time he also cautioned about the various problems faced by the elderly like lack of financial and emotional support.
Expressing anguish over the instances of neglect, abandonment and abuse of the elderly, he said that the way a society treats its senior citizens is a reflection of its culture and ethos.
Referring to the puranic tale of Lord Ganesh who circled around his parents equating them with the whole world, the Vice President said that respect for parents and elderly is an important lesson today’s generation can learn from Lord Ganesh.
Highlighting the reverence given to parents in Indian culture and society, he said when we do Charan Sparsh or touch the feet of the elders, we are acknowledging and respecting their affection, knowledge and experience.
He quoted an ancient saying- ‘by serving the elderly with devotion, one is blessed with long life, fame and strength’ and asked the youth to take inspiration from such ennobling thoughts.
Drawing attention to the phenomenon of elders’ home for senior citizens Shri Naidu said this not only highlights the changes in the society but is also a sad reflection of declining family values.
Is our society losing its moral compass, he asked and emphasised the need to reaffirm our faith in our age-old joint family system.
Bringing to fore the inherent social security in a joint family, the Vice President said the children of the family develop strong emotional bond with their grandparents. There is a kind of symbiosis that holds joint families together in comfort and security, he added.
“When we talk of peace and cohesiveness in society, we must understand that family is the fundamental unit to promote inter-generational bonding through respect and amity”, he said.
Maintaining that it is the collective attitude of the society as a whole that matters the most, the Vice President underlined the need to impart right values to the children and youth to ensure that the elders lead a comfortable, happy and satisfying life in their twilight years.