উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
হীরম কয়াদা মমালোন পাকশন্না শীজিন্নবা উপ রাস্ত্রপতীনা ফোঙদোকখ্রে
লোল অমসুং নাৎনা সিবিলাইজেসন অমা শেমগৎপগী হৌরকফম ওইরি
তেলুগু লোলগী নুমিৎকী থৌরমদা ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
উপ রাস্ত্রপতীনা তেলুগু লোল য়োখৎপা অমসুং অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা মথৌ তারে হায়না ফোঙদোকখি
উপ রাস্ত্রপতীনা তেলুগুদা অচম্বা সাইন্তিফিক তর্মিনোলোজী শেমগৎনবা খংহনখ্রে
তেলুগু লোল মীয়ামদা মশক তাকপা অমসুং অৱাংবা থাক্তা পুখৎপদা মাংজিন থাখিবা গিদুগু ভেঙ্কৎ রামা মুর্থীদা ইকায় খুম্নবা উৎখি
29 AUG 2020 3:24PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতী শ্রী এম. ভেঙ্কায়া নাইদুনা ঙসি এদমিনিস্ত্রেসন য়াওনা হীরম কয়াদা মমা লোল পাকশন্না শীজিন্ননবা ফোঙদোকখ্রে। মমা লোলদা মহৈ তম্বীবনা অতৈ অতোপ্পা লোলশিংদা তম্বীবদগী অঙাংশিংনা সবজেক্তশিং মমুৎ তানা খংবা হেনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
তেলুগু লোলগী নুমিৎ পাল্লন থৌরমদা পাঙথোকখিবা “অৱর লেংগ্বেজ, অৱর সোসাইতী এন্দ অৱর কলচর”গী ৱেবিনার অমদা মহাক্না ৱা ঙাংখি। থৌরম অসি সাউথ এফ্রিকা তেলুগু কম্ম্যুনিতী (এস.এ.তি.সি.)না শিনখিবনি। ভিদিও কনফরেন্স অদুদা লন্দন, সীদনী, কেনবেরা, অবু ধাবি, স্কোৎলেন্দ, হোং কোং, সাউথ এফরিকা, ন্যু জীলেন্দ অমসুং জর্মনী য়াওনা মালেম পুম্বদগী তেলুগু লোলগী এক্সপর্তশিং অমসুং তেলুগু এসোসিএসনগী মীহুৎশিং শরুক য়াখি।
থৌরম অসি তেলুগুগী লিঙ্গুইস অমা ওইরম্বা অমসুং লোল চাউখৎনবনা হোৎনরম্বা শ্রী গিদুগু ভেঙ্কৎ রামা মুর্থীগী মপোক কুমওনগা লোয়ননা থৌরম অসি চান্ননবা শীনখিবনি।
শ্রী নাইদুনা হায় লোল অমসুং নাৎনা খুন্নাই অমা চাউখৎহন্নবগী হৌরকফম ওইরি।
তেলুগু লোল য়োখৎপা মথৌ তাবগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায় তেলুগু খুদিংমক্না ভারত্তা লৈরিবা নত্রগা মাপালদা লৈরিবা পুম্নমক্না মখোয়গী লোল অমদি নাৎ য়োখৎনবা হোৎনগদবনি।
উপ রাস্ত্রপতীনা তেলুগু লোলদা অচম্বা সাইন্তিফিক তর্মিনোলোজী শেমগৎনবা অপাম্বা ফোঙদোক্তুনা হায়খি মসিনা মীচম মীয়ামদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী হেন্না মমুৎ তানা খঙহনবদা মতেং ওইগনি।
উপ রাস্ত্রপতীনা হায় নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নরিবা তেলুগু অমসুং অতোপ্পা ভারতকী লোলশিংগী লৈরিবা ফীভম অসি কুপ্না য়েংশিনবা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি লোল অমনা খুন্নাই অমগী লন ওইরিবনি। লোলনা শান্না-খোৎনবা, লোলশিং, কুম্মৈশিং অমসুং খুন্নাই অদুদা লৈরিবা কলাবু শক্তাক্লি।
শ্রী নাইদুনা হায় লোল অমগী মতিক মঙাল ওইরিবা লনশিং অসি লাক্লিবা চারোন-শুরোনশিংদা থংদবা খক্তনা ঙাক শেনবা অমসুং য়োখৎপা ঙমগনি।
গ্লোবেলাইজেসনগী মতম অসিদা মালেমদা লৈরিবা মমা লোল কয়া অমা মুৎখিগদবগী খুদোংথিবা উরদুনা মহাক্না হায়খি করিগুম্বা মখোয়না ফীভম অসিদা অদুমক চত্থরবদি মসি মুৎখিবা য়াই। উপ রাস্ত্রপতীনা ফ্রান্স, জর্মনী, রুসিয়া, জপান অমসুং চিনাগুম্বা লৈবাকশিংনা লম পুম্নমক্তা মখোয়গী মশাগী লোলশিং অদুদা য়োখৎপগা লোয়ননা অতোপ্পা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী মপুং ফানা লম্বা তৌনরি হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী গিদুগু ভেঙ্কৎ রামা মুর্থীদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা উপ রাস্ত্রপতীনা মহাক অসি সিমপ্লিফাই তেলুগু লোল হৌদোক্লম্বা অমসুং প্রজা মীয়ামদা খংহনলম্বা মল্তি-লিংগুইস্ত, হিস্তোরিয়ন অমসুং সোসিএল ভিজনরী অমনি হায়না মশক তাকখি। মহাক্কী চোকথবা লৈত্রনা হোৎনবনা লোল অসি মীয়ামদা শীন্নরম্বনি।
উপ রাস্ত্রপতীনা তেলুগু লোল ঙাশেনবা অমসুং অৱাংবা থাক্তা পুখৎপনা শ্রী গিদুগু রামা মুর্থীদা তশেংনা ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইগনি।
দা. সি.ঐচ. রামেশ, এম.এল.এ. তেলঙ্গনা লেজিসলেতিভ এসেমব্লি; শ্রীমতী কবিতা কলবাকুনত্লা, তেলঙ্গনা জাগ্রিতীগী প্রসিদেন্ত; শ্রী বিক্রম পেতলুরু, চ্যেয়র্মেন এস.এ.তি.সি. অমসুং শ্রী গনেশ তোতেম্পুদি, জর্মনীদা বেজ তৌবা সাইন্তিস্তনা ভর্চ্যুল থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংনি।

Vice President's Secretariat
Vice President calls for extensive use of mother tongue in various fields
Language and culture lay the foundation for the development of a civilization
Addresses a webinar on the occasion of Telugu Language Day
Vice President stresses the need to preserve and promote Telugu language
Vice President calls for developing simple scientific terminology in Telugu
Pays rich tributes to Gidugu Venkata Rama Murthy, a pioneer in simplifying and promoting Telugu language
29 AUG 2020 3:24PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M Venkaiah Naidu today said the native languages or mother tongues should be used extensively in various fields including administration. He stressed that imparting education in mother tongue will enable a child to grasp and understand the subjects better than in any other language.
He was addressing a webinar on “Our Language, Our Society and Our Culture” on the occasion of Telugu Language day. The event was organized by South Africa Telugu Community (SATC). Telugu language experts and members of Telugu associations from all over the world, including London, Sydney, Canberra, Abu Dhabi, Scotland, Hong Kong, South Africa, New Zealand and Germany participated in the video conference.
The event was organized to coincide with the Birth Anniversary of Sri Gidugu Venkata Rama Murthy, a Telugu linguist and pioneer in promotion of the language.
Shri Naidu asserted that language and culture lay the foundation for the development of the society.
Stressing the need to preserve and protect Telugu language, he said that all Telugus irrespective of whether they are living in India or abroad must strive for the promotion of their language and culture.
The Vice President also called for developing simple scientific terminology in Telugu language saying it will help the common people to have a better understanding of science and technology.
The Vice President said there should be a thorough review and introspection of the progress made in using Telugu and other Indian languages in day-to-day life. He said that a language symbolizes the richness of one’s civilization. The language also denotes the importance of games, languages, festivals and arts in society at large.
Shri Naidu said the glorious heritage and richness of a language can be protected and preserved only by passing it to the coming generations.
Observing that many native languages across the world were facing the risk of marginalisation in the era of globalisation, he cautioned that they would become extinct if the trend continued. The Vice President pointed out that countries like France, Germany, Russia, Japan and China were able to effectively compete with other developed nations although they accorded predominance to their native languages in all fields.
Paying rich tributes to Sri Gidugu Venkata Rama Murthy, he described him as a multi-linguist, historian and a social visionary, who strove to simplify Telugu language and make it more comprehensible to the common man. Because of his untiring efforts, the language has percolated to the masses.
Protecting and promoting Telugu language will be real tribute to Sri Gidugu Venkata Rama Murthy, the Vice President added.
Dr Ch. Ramesh, MLA, Telangana Legislative Assembly; Smt. Kavitha Kalvakuntla, President of Telangana Jagrithi; Sri Vikram Petluru, Chairman SATC and Sri Ganesh Totempudi, Germany-based scientist were among those who participated in the virtual event.