প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ঝান্সিত ৰাণী লক্ষ্মীবাই কেন্দ্ৰীয় কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মহাবিদ্যালয় আৰু প্ৰশাসনিক ভৱনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 AUG 2020 3:38PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰীমান নৰেন্দ্ৰ সি টোমৰ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীপৰিষদৰ মোৰ অন্য সহযোগীসকল, উত্তৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, অন্যান্য অতিথিবৃন্দ, শিক্ষাৰ্থীসকলৰ লগতে দেশৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা এই ভাৰ্চুৱেল সমাৰোহত উপস্থিত থকা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল৷
ৰাণী লক্ষ্মীবাঈ কেন্দ্ৰীয় কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষণ আৰু প্ৰশাসনিক ভৱনৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন তথা শুভকামনা জনাইছো৷ ইয়াত অধ্যয়ন কৰি, শিক্ষা আহৰণ কৰি উত্তীৰ্ণ হ’বলগীয়া যুৱ শিক্ষাৰ্থীসকলে দেশৰ কৃষি ক্ষেত্ৰক সুদৃঢ় কৰাৰ দিশত কাম কৰিব৷
ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ প্ৰস্তুতি, তেওঁলোকৰ উসাহ আৰু এতিয়া যি সংবাদ লাভ কৰিছো আৰু আপোনালোকৰ সৈতে কথা-বতৰা হোৱাৰ সুযোগ পালো, তাৰ জৰিয়তে মই আপোনালোকৰ মাজত নতুন উসাহ, বিশ্বাস অনুভৱ কৰিছো৷
মোৰ বিশ্বাস যে এই নতুন ভৱন নিৰ্মাণে বহু সুবিধা প্ৰদান কৰিব৷ এই সুবিধাসমূহে শিক্ষাৰ্থীসকলক আৰু অধিক কাম কৰাৰ প্ৰেৰণা যোগোৱাৰ লগতে তেওঁলোক অধিক উসাহিত হ’ব৷
বন্ধুসকল, ৰাণী লক্ষ্মীবায়ে বুণ্ডেলখণ্ডৰ ভূমিত গৰ্জন কৰিছিল, মই মোৰ ঝান্সিক আনৰ হ’বলৈ নিদিও৷আমাৰ সকলোৰে এই বাক্যশাৰী আখৰে আখৰে মনত আছে৷ আজি এক নতুন গৰ্জনৰ প্ৰয়োজন হৈছে আৰু সেই গৰ্জন এই ঝান্সিৰ পৰা, এই বুণ্ডেলখণ্ডৰ ভূমিৰ পৰা কৰাটো আৱশ্যক হৈ পৰিছে৷ মোৰ ঝান্সি, মোৰ বুণ্ডেলখণ্ডে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক সফল কৰি তোলাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ শক্তি লগাই দিব, এক নতুন অধ্যায়ৰ ৰচনা কৰিব৷
এই ক্ষেত্ৰত কৃষিখণ্ডই বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে৷ যেতিয়া আমি কৃষি আত্মনিৰ্ভৰশীলতা কথা কও, তেতিয়া কেৱল খাদ্যসামগ্ৰীতে সীমাৱদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ গাঁৱৰ সম্পূৰ্ণ অৰ্থনীতিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ কথা কও৷ ই দেশৰ বিভিন্ন স্থানত খেতিৰ পৰা উপাদন হোৱা সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজন কৰি দেশ আৰু বিশ্বৰ বজাৰত পোৱাৰ এক অভিযান৷ কৃষিত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ লক্ষ্য হৈছে কৃষকসকলক উপাদকৰ সমান্তৰালভাৱে উদ্যমী কৰি তোলা৷ যেতিয়া কৃষি আৰু আনুষংগিক কৃষি ক্ষেত্ৰসমূহ উদ্যোগৰ দৰে আগবাঢ়ি যাব, তেতিয়া ব্যাপক হাৰত গাঁওসমূহত কৰ্ম-সংস্থাপন আৰু স্ব-ৰোজগাৰৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব৷
বন্ধুসকল, বৰ্তমান সময়ত আমি এক সংকল্প লৈ কৃষিৰ সৈতে জড়িত বহু ঐতিহাসিক সংস্কাৰৰ দিশত একেৰাহে কাম কৰি আহিছো৷ কৃষকসকলক বিভিন্ন ধৰণে বন্দী কৰি ৰখা আইন, বজাৰ সম্পৰ্কীয় আইন আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন-এই সকলোবোৰতে বৃহ সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে কৃষকসকলে এতিয়া বাকী উদ্যোগসমূহৰ দৰে সমগ্ৰ দেশৰ বজাৰত, য’ত তেওঁলোকে অধিক দাম লাভ কৰে তাত গৈ নিজৰ উপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব পাৰিব৷
ইমানেই নহয়, গাঁওসমূহত উদ্যোগৰ এক ক্লাষ্টাৰ গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো ব্যাপক আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ এই উদ্যোগসমূহে যাতে উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধা পায়, ইয়াৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাৰ বিশেষ পুঁজি গঠন কৰা হৈছে৷ এই পুঁজিৰ জৰিয়তে আমাৰ কৃষি উপাদক সংঘ(এফপিঅ’)সমূহে এতিয়া মজুতগৃহৰ সৈতে জড়িত অত্যাধূনিক আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিব পাৰিব আৰু প্ৰচেচিঙৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগ গঢ় দিব পাৰিব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষি ক্ষেত্ৰত অধ্যয়ন কৰিবলগীয়া যুৱক-যুৱতীসকল আৰু তেওঁলোকৰ সকলো সতীৰ্থই এক নতুন সুযোগ লাভ কৰিব, নতুন ষ্টাৰ্ট-আপৰ পথ মুকলি হ’ব৷
বন্ধুসকল, বৰ্তমান বীজৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বজাৰলৈকে কৃষি-কাৰ্যক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে জড়িত কৰা, আধূনিক গৱেষণাৰ লাভালাভক জড়িত কৰাৰ দিশত ধাৰাবাহিকভাৱে কাম কৰি থকা হৈছে৷ এই ক্ষেত্ৰত গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰো বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছে৷ ছয় বছৰৰ আগতে দেশত কেৱল এখন কেন্দ্ৰীয় কৃষি বিশ্ববিদ্যালয় আছিল৷ এতিয়া তিনিখন কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় কাৰ্যক্ষম অৱস্থাত আছে৷ ইয়াৰ উপৰি আৰু তিনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান আইএআৰআই, ঝাৰখণ্ড; আইএআৰআই, অসম; আৰু বিহাৰৰ মতিহাৰিত মাহাত্মা গান্ধী ইনষ্টিটিউট ফৰ ইণ্টিগ্ৰেটেড ফাৰ্মিং প্ৰতিষ্ঠানো স্থাপন কৰা হৈছে৷ এইবোৰে গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক এক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ উপৰি স্থানীয় কৃষকসকলে প্ৰযুক্তি লাভ কৰি তেওঁলোকৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায় কৰিব৷
এতিয়া দেশত সৌৰ পাম্প, সৌৰ গছ, স্থানীয় প্ৰয়োজনীতাৰ ভিত্তিত বীজ প্ৰস্তুতকৰণ, ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন, ড্ৰিপ জলসিঞ্চন ইত্যাদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কাম কৰি থকা হৈছে৷ এই প্ৰচেষ্টাৱলী অধিক পৰিমাণে কৃষকসকলৰ ওচৰ পোৱাৰ বাবে, বিশেষকৈ বুণ্ডেলখণ্ডৰ কৃষকসকলক ইয়াৰ সৈতে জড়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোক সকলোৱে বৃহ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব৷ আধূনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে কৃষি আৰু আনুষংগিক দিশত দেখা দিয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ কিদৰে নিৰ্মূল কৰিব পৰা গৈছে, ইয়াৰ জৰিয়তে সেইটো জানিব পৰা গৈছে৷
আপোনালোকে জানে যে বুণ্ডেলখণ্ডত মে’ মাহত কাকতি ফৰিঙৰ ব্যাপক আক্ৰমণ চলিছিল৷ আগতে এই অঞ্চলট কাকতি ফৰিঙৰ দল অহাৰ খবৰ পাই কৃষকে নিশা উজাগৰে কটাইছিল আৰু সকলো পৰিশ্ৰম মুহূৰ্ততে নিঃশেষ কৰিছিল৷ কিমান কৃষকৰ শস্য, শাক-পাছলি নষ্ট হ’ব নিৰ্ধাৰিত হৈছিল৷ মোক জনোৱা মতে বুণ্ডেলখণ্ডত প্ৰায় ৩০ বছৰৰ পাছত কাকতি ফৰিঙৰ আক্ৰমণ হৈছে৷
বন্ধুসকল,
কেৱল উত্তৰপ্ৰদেশেই নহয়, দেশৰ ১০খনতকৈ অধিক ৰাজ্যত এই কাকতি ফৰিঙৰ আক্ৰমণৰ প্ৰভাৱ পৰিছে৷ যিমান ক্ষিপ্ৰতাৰে ইয়াৰ আক্ৰমণ বিয়পি পৰিছিল, সাধাৰণ কৌশল, পৰম্পৰাগত মাধ্যমেৰে ইয়াৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো সমস্যা আছিল৷ ভাৰতে যিদৰে এই কাকতি ফৰিঙৰ পৰা মুক্তি লাভ কৰিলে, ইমান বৃহ আক্ৰমণ বৈজ্ঞানিক পদ্ধতিৰে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিলে, ক’ৰোনা দৰে মহামাৰী নথকা হ’লে ভাৰতৰ মিডিয়াত সপ্তাহজুৰি ইয়াৰ যথেষ্ট ইতিবাচক চৰ্চা হ’লহেতেন৷ ইয়াৰ আক্ৰমণৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ যুদ্ধোত্তৰ প্ৰস্তুতিৰে কাম কৰা হয়৷ ঝান্সিসহ বিভিন্ন চহৰত কেইবা ডৰ্জন নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰা হৈছে, কৃষকসকলে যাতে আগতীয়া তথ্য লাভ কৰে, সেই ক্ষেত্ৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হয়৷ কাকতি ফৰিঙক মৰা আৰু খেদোৱাৰ বাবে বিশেষ স্প্ৰে মেচিন লাগে, কিন্তু আমাৰ ইয়াৰ সেইবোৰ নাছিল, কিয়নো এই আক্ৰমণ এনেয়ে নাহে৷ চৰকাৰে ক্ষিপ্ৰতাৰে কেইবা ডৰ্জন আধূনিক মেচিন ক্ৰয় কৰি আনি জিলাসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰে৷ টেংকাৰেই হওক, গাড়ীয়েই, কেমিকেলেই হওক, ঔষধেই হওক, এই সকলো সম্পদ ব্যৱহাৰ কৰা হয়, যাতে কৃষকসকলৰ ক্ষতি কম হয়৷
ইমানেই নহয়, ওখ গছ, বৃহএলেকাত ঔষধ ছতিওৱাৰ বাবে কেইবাখনো দ্ৰোণ আৰু হেলিকপ্টাৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে৷ ইমানবোৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত ভাৰতে নিজৰ কৃষকসকলক অধিক ক্ষতি হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷
বন্ধুসকল,
দ্ৰোণ প্ৰযুক্তিয়েই হওক, অন্যান্য কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰযুক্তিয়েই হওক, আধূনিক কৃষি সঁজুলিয়েই হওক, এইবোৰ দেশৰ কৃষিখণ্ড সৰ্বাধিক প্ৰয়োগ কৰাৰ বাবে আপোনোলোকৰ দৰে যুৱ গৱেষক, যুৱ বৈজ্ঞানিকসকলে নিৰন্তৰ সমৰ্পিত মনোভাৱেৰে এক জীৱন এক মিচনৰ দৰে কাম কৰিব লাগিব৷
বিগত ৬ বছৰৰ পৰা কৃষি পথাৰৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ বিক্ৰী কৰাই হওক, গাঁও পৰ্যায়ত ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক বৈজ্ঞানিক সুবিধা প্ৰদান কৰাই হওক সেই ক্ষেত্ৰত ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰি অহা হৈছে৷ এতিয়া চৌহদৰ পৰা আদি কৰি পথাৰলৈকে বিশেষজ্ঞ, তথ্য প্ৰদানৰ এই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক আৰ অধিক প্ৰভাৱশালী কৰাৰ দিশত কাম কৰাটো জৰুৰী হৈ পৰিছে৷ এই ক্ষেত্ৰত আপোনালোকৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ভূমিকাও অধিক৷
বন্ধুসকল, কৃষিক শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত কৰা আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰিক দিশটো বিদ্যালয় পৰ্যায়লৈ নিয়াটো আৱশ্যক৷ গাঁও পৰ্যায়ৰ বিদ্যালয়সমূহতো কৃষি বিষয় অন্তৰ্ভূক্ত কৰা দিশত প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে দুই প্ৰকাৰৰ লাভ হ’ব৷ এটা হৈছে গাঁৱৰ শিশুসকলে কৃষিৰ সৈতে জড়িত এক স্বাভাৱিক জ্ঞান লাভ কৰিব, ইয়াৰ বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগী প্ৰসাৰ হ’ব৷ দ্বিতীয়তে, তেওঁলোকে কৃষিৰ সৈতে জড়িত কৌশল, ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ সন্দৰ্ভত নিজৰ পৰিয়ালক শিক্ষাৰ্থীসকলে অধিক তথ্য প্ৰদান কৰিব পাৰিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ কৃষি উদ্যোগত উসাহ যোগাব৷ নতুন শিক্ষানীতিত এই দিশত কেতবোৰ জৰুৰী সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
যিমানেই প্ৰত্যাহ্বান নাহক কিয়, নিৰন্তৰ সেইবোৰ মোকাবিলা কৰা, কেৱল লক্ষ্মীবাই দিনৰে পৰাই নহয়, সদায় বুণ্ডেলখণ্ডই নেতৃত্ব বহন কৰি আহিছে; সংকট যিয়েই নহওক কিয় সন্মুখৰ পৰা নেতৃত্ব দিয়াটোৱেই বুণ্ডেলখণ্ডৰ পৰিচয়৷
ক’ৰোনা বিৰুদ্ধে বুণ্ডেলখণ্ডৰ লোকসকলেও থিয় দিছে৷ চৰকাৰে জনসাধাৰণৰ সমস্যা লাঘৱ কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছে৷ দুখীয়া লোকসকলৰ চৌকা যাতে জ্বলি থাকে, তাৰ বাবে দেশৰ অন্য প্ৰান্তৰ দৰে উত্তৰপ্ৰদেশৰ কোটি কোটি দুখীয়া আৰু গ্ৰামীণ পৰিয়ালকো বিনামূলীয়া খাদ্য সামগ্ৰী দিয়া হৈছে৷ বুণ্ডেলখণ্ডৰ প্ৰায় ১০ লাখ দুখীয়া ভগ্নীয়ে এই সময়ছোৱাত বিনামূলীয়া গেছ চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰিছে৷ লাখ লাখ ভগ্নীক তেওঁলোকৰ জনধন একাউণ্টত কোটি কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে৷ গৰীৱ কল্যান ৰোজগাৰ যোজনাৰ অধীনত কেৱল উত্তৰপ্ৰদেশতে ৭০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন ব্যয় কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে লাখ লাখ শ্ৰমিকে ৰোজগাৰ লাভ কৰিছে৷ মোক জনোৱা মতে এই অভিযানৰ অধীনত ইয়াৰ বুণ্ডেলখণ্ডতো শ শ পুখুৰী পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা আৰু নতুন পুখুৰী খন্দাৰ কাম কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বে যেতিয়া মই ঝান্সিলৈ আহিছিলো, তেতিয়া মই বুণ্ডেলখণ্ডৰ ভগ্নীসকলক কৈছিলো, যোৱা পাঁচ বছৰ শৌচালয়ৰ বাবে আছিল আৰু অহা পাঁচ বছৰ পানীৰ বাবে হ’ব৷ ভগ্নীসকলৰ আশীৰ্বাদত প্ৰতিটো পৰিয়ালত পানী যোগান ধৰিবলৈ তীব্ৰগতিৰে কাম কৰি থকা হৈছে৷ উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু মধ্যপ্ৰদেশলৈকে প্ৰসাৰিত বুণ্ডেলখণ্ডৰ লগতে সকলো জিলাত পানী উস আৰু পাইপলাইন স্থাপনৰ কাম ধাৰাবাহিকভাৱে চলি আছে৷ এই ক্ষেত্ৰত ১০,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক প্ৰায় ৫০০ পানী যোগান প্ৰকল্পক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হৈছে৷ বিগত ২মাহত ইয়াৰে প্ৰায় ৩,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ যেতিয়া ইয়াৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হ’ব, তেতিয়া ইয়াৰ জৰিয়তে বুণ্ডেলখণ্ডৰ লাখ লাখ পৰিয়ালে পোনপটীয়াকৈ উপকৃত হ’ব৷ ইমানেই নহয়, বুণ্ডেলখণ্ডত ভূজলৰ স্তৰ ওপৰলৈ উঠোৱাৰ বাবে অটল ভূজল আঁচনিৰ কামো চলাই থকা হৈছে৷ ঝান্সি, মহোবা, বান্দা, হমীৰপুৰ, চিত্ৰকূট আৰু ললিতপুৰৰ লগতে পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশৰ শ শ গাঁৱত পানীৰ স্তৰ ওপৰলৈ উঠোৱাৰ বাবে ৭০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ আঁচনিৰ কাম চলি আছে৷
বন্ধুসকল,
বুণ্ডেলখণ্ডৰ এফালে বেতৱা নৈ আৰু আনফালে কেন নদী বৈছে৷ উত্তৰ দিশত মা যমুনা আছে৷ কিন্তু পৰিস্থিতি এনে হৈছে যে এই নৈসমূহৰ পানীৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে লাভান্বিত হোৱা নাই৷ এই স্থিতি সলনি কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰ চৰকাৰে ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে৷ কেন আৰু বেতৱা নদী সংযোগী প্ৰকল্পৰ এই ক্ষেত্ৰত ভাগ্য সলনি কৰা যথেষ্ট শক্তি আছে৷ এই ক্ষেত্ৰত আমি দুয়োখন ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সম্পৰ্ক ৰক্ষা কৰি কাম কৰি আহিছো৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে এবাৰ যেতিয়া বুণ্ডেলখণ্ডই পৰ্যাপ্ত পানী পাব, তেতিয়া ইয়াৰ লোকসকলৰ জীৱনত ব্যাপক পৰিৱৰ্তন আহিব৷
বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱেই হওক বা ডিফেন্স কৰিড’ৰেই হওক, কেইবা হাজাৰ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পসমূহে এই অঞ্চলটোত কৰ্ম-সংস্থাপনৰ অপৰিসীম নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব৷ সেই দিন বেছি দুৰত নাই, যেতিয়া বীৰৰ এই ভূমি ঝান্সি আৰু ইয়াৰ সমীপৱৰ্তী এলেকা দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ দিশত বিকশিত হ’ব৷ এক কথাত বুণ্ডেলখণ্ডত ‘জয় জোৱান, জয় কিষাণ আৰু জয় বিজ্ঞান’ৰ মন্ত্ৰ চৌদিশে গুঞ্জৰিত হ’ব৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰ বুণ্ডেলখণ্ডৰ পৌৰাণিক ঐতিহ্য, এই ভূমিৰ গৌৰৱক সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷
ভৱিষ্যতৰ মংগল কামনাৰে পুনৰবাৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নতুন ভৱনৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো৷
দুই গজ দুৰত্ব, মাস্কৰ প্ৰয়োজন, এই মন্ত্ৰক আমি সদায় মন ৰাখিব লাগিব৷ আপোনালোক সুৰক্ষিত থাকক, তেতিয়াহে দেশ সুৰক্ষিত থাকিব
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত কৃতজ্ঞতা জনাইছো৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of the College and Administration Buildings of Rani Lakshmi Bai Central Agricultural University in Jhansi via video conferencing
29 AUG 2020 3:38PM by PIB Delhi
Our country’s Agriculture Minister Shri Narendra Sigh Tomar ji, my other colleagues in Union Council of Ministers, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath ji, other guests, all student friends and all my dear brothers and sisters who are connected with this virtual programme from different parts of the country.
I congratulate and extend my best wishes to all of you for the new college and administration buildings of Rani Lakshmi Bai Central Agricultural University. The young colleagues will work for the empowerment of the agriculture sector after their graduation from here.
I could sense and see the enthusiasm, jubilation and confidence, in the preparations by the students, during my conversation with them. I am confident that there will be more facilities available after the construction of the new building. The students will be inspired and encouraged to do more with these facilities.
Friends, once Rani Lakshmi Bai had roared from the land of Bundelkhand: “I will not give my Jhansi”. We all remember this sentence “I will not give my Jhansi”. Today there is a need for a new roar and from Jhansi, from the land of Bundelkhand. ‘My Jhansi- My Bundelkhand’ will put all the power at its disposal and will write a new chapter to make self-reliant India campaign a success.
Agriculture has a very big role in it. When we talk about self-reliance in agriculture, it is not restricted to food grains only, but it is about the self-reliance of the entire economy of villages. The mission is to add value to the produce cultivated in different parts of the country and take them to the markets of the world. The purpose behind self-reliance in agriculture is to make farmers not only producers but entrepreneurs as well. There will be huge opportunities for jobs and self-employment at a large scale in villages and nearby areas when farmers and agriculture will progress like industries.
Friends, the government has been continuously taking several historic reforms in the field of agriculture with this resolution in mind. In India, there has been a huge improvement in the legal laws which had shackled the farmers, the mandi (market) laws and the Essential Services Act. Like any other industry, the farmer will be able to sell his produce anywhere in the country where he gets better price.
Besides, a comprehensive plan has been made to develop clusters of industries near villages. A special fund with one lakh crore rupees has been created so that these industries get better infrastructure facilities. The fund will help our Farmer Producers' Organisations (FPOs) to prepare modern infrastructure for storage and establish processing-related industries. This will create new opportunities for the youth studying in the field of agriculture and their other friends and there will be new avenues for Start-ups.
Friends, work is in progress to connect everything from seeds to markets with technology and modern research. Research institutions and agricultural universities have a big role in it. Just six years ago, there was only one central agricultural university in the country. Today, three central agricultural universities are operational in the country. Other than this, three more national institutions – IARI-Jharkhand, IARI-Assam and Mahatma Gandhi Institute for Integrated Farming in Bihar’s Motihari are being established. These research institutions will not only provide opportunities to students, but will also extend technology gains to local farmers and help increase their capacity.
Alongside, work is also going on in several spheres in the country which includes solar pump, solar tree, development of seeds according to local demands, micro irrigation, drip irrigation, etc. You all have an important part in making these initiatives accessible to a large number of farmers, particularly to the farmers of Bundelkhand. Another example has been seen recently when modern technology was used to tackle agriculture and its associated challenges.
You may recall there was a huge attack by locusts in the month of May in Bundelkhand. The farmer is not able to sleep when there is news of swarms of locusts, for they destroy months of efforts. The damage to crops and vegetables of farmers becomes certain. I have been told that Bundelkhand was attacked by locusts after almost 30 years. Otherwise, locusts never used to come here.
Friends, not only Uttar Pradesh, but more than 10 states of the country were affected by the locust attacks. It was very difficult to control its spread through normal and traditional methods. India was liberated from these swarms and saved from these huge attacks in a very scientific way. Had India not been suffering from Corona, there would have been positive discussion on it in the Indian media for a week, that such a great work has happened.
In order to save farmers’ crops from locust attacks, efforts were made on war footing. Dozens of control rooms were set up in several towns, including Jhansi. Arrangements were made so that information could reach farmers at the earliest. We did not even have special spray machines in large numbers to kill and ward off locusts, because these attacks generally don’t happen. The government bought dozens of these modern machines immediately and sent them to districts. We deployed all the resources, be it tankers, vehicles, chemicals or medicines so that the farmers did not have to suffer much.
Dozens of drones were deployed to spray chemicals in large areas to save big trees. Even helicopters were used to spray chemicals. It is because of all these efforts that India could save farmers from huge losses.
Friends, the young researchers and scientists will have to continuously work on a One Life One Mission so that there is maximum use of drone technology, artificial intelligence technology and modern farm equipment in the country’s agriculture.
For the last six years, concerted efforts are being made to link research with farming and availability of scientific advice to small farmers at village levels. It is necessary to make this ecosystem of experts from campus to field more effective. Your university also has a very large role in it.
Friends, it is also necessary to take education related to agriculture and its practical application to schools. Efforts are being made to introduce the subject of agriculture at the middle school level in villages. There will be two advantages from this. One advantage will be that the natural understanding associated with farming in children of the village will be expanded. The second advantage will be that they will be able to give more information to their families about farming and related technology, trade and business. It will also encourage Agro Enterprise in the country. Necessary reforms have been proposed in the new National Education Policy.
Not only since the times of Lakshmi Bai, Bundelkhand has always been leading from the front in tackling challenges. This has been the identity of Bundelkhand to face any challenges.
The people of Bundelkhand are also determined against Corona. The government has also made efforts so that people have minimum difficulties. In order to ensure that the stove of the poor keeps burning, free ration is being provided to crores of poor and rural families in Uttar Pradesh, just like it is being provided in other parts of the country. Almost 10 lakh poor sisters of Bundelkhand have been provided with free gas cylinders. Crores of rupees have been deposited in the Jan Dhan accounts of lakhs of sisters. Over 700 crore rupees have been spent in Uttar Pradesh alone under the Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan. It is ensuring employment to lakhs of workers. I have been told that hundreds of ponds have been repaired and new ponds have been constructed in Bundelkhand.
Friends, when I came to Jhansi, ahead of the election, I had told the sisters of Bundelkhand that the previous five years were for toilets and the next five years will be for water. It is due to the blessings of the sisters that the campaign to make available drinking water to homes of all is moving very fast. The work of building water sources and laying pipelines continues unabated in all the districts of Bundelkhand, spread over UP and MP. About 500 water projects worth over 10,000 crore rupees have been sanctioned in this region. In the last two months, work on projects worth about 3,000 crore rupees has also commenced. Lakhs of families of Bundelkhand will get direct benefit once these projects are ready. In order to increase the water table in Bundelkhand, work is in progress on Atal Bhujal Yojana. A plan of more than 700 crore rupees is underway to improve the water level in hundreds of villages in Jhansi, Mahoba, Banda, Hamirpur, Chitrakoot and Lalitpur.
Friends, Betwa flows on one side of Bundelkhand and the Ken River on the other. Mother Yamuna is in the north direction, but the situation is such that the benefits of these rivers don’t accrue to the entire region. The government has been working continuously to change this situation. The Ken-Betwa River Link Project will change the fate of this region. We are in constant touch with the governments of both the states and working in this direction. I have full confidence that the life of Bundelkhand will change forever once it gets adequate water.
Whether it is the Bundelkhand Expressway or the Defence Corridor, projects worth thousands of crores of rupees will create new employment opportunities. Day is not far when this land of the braves, Jhansi and nearby area will be developed in a big way to make the country self-reliant in defence. In a way, the ‘Jai Jawan, Jai Kisan and Jai Vigyan’ mantra will echo in the four directions. The central government and Uttar Pradesh government are committed to enrich the ancient identity of Bundelkhand and the pride of this land.
With best wishes for the future, many many congratulations to all of you for this new building of the university.
Always remember this mantra, distance of two yards and the mask is must. If you remain safe, the country will be safe.
Many many thanks to all of you !
Thanks!