প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রানী লক্ষ্মীবাই সেন্ত্রেল এগ্রীকলচরেল য়ুনিবর্সিতী ঝান্সীগী কোলোজ অমসু এদ্মিনিস্ত্রেতিব ব্লোক শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
29 AUG 2020 3:38PM by PIB Imphal
ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংগী কাউন্সিলগী ঐহাক্কী মরূপশিং, উত্তর পর্দেশকী মুখ্য় মন্ত্রী শ্রী য়োগী অদিত্যনাথজী, অতোপ্পা অথোইবা মীওইশিং, মহৈরোই মরূপশিং অমসুং লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংদগী মসিগী ভর্চুএল থৌরম অসিগা শম্ননা য়াওবিরিবা ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
রানী লক্ষ্মীবাই সেন্ত্রেল এগ্রীকলচরেল য়ুনিবর্সিতীগী অনৌবা কোলেজ অমসুং এদ্মিনিস্ত্রেতিবকী শঙলেন অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসিদগী মহৈ তম্লগা, ময়াম অমা তম্লগা থোকখিবা নহা ওইরিবা মরূপশিং অসিনা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী লমদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎনবগী থবক তৌগনি।
মহৈরোইশিং অসি শেমগৎপদা, মখোয়গী লাংতক্নবা অমদি হৌজিক ৱারী শান্নখিবা অমদি অদোমগা ৱারী শান্নবগী তাঞ্জা অসি ফংবদা, ঐহাক্না লাংতক্নবা, পুক্নিংনা পামজবা, থাজবা অসি খংবা-উবা ফংখি। মসিগী অনৌবা শঙলেন অসি শাবদগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা ফংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিগী খুদোংচাবশিং অসিদগী মহৈরোয়শিংনা হেন্না থবক ফংবগী ইনোৎ হাপকনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎকনি।
মরূপশিং, মতম অমদা রানী লক্ষ্মীবাইনা বুন্দেলখন্দগী লম অসিদা অহৌবা খোঞ্জেলদা হায়খি, ‘’ঐহাক্না ঐগী ঝান্সী পীরোই।‘’ ঐখোয় খুদিংমক্না মসিগী ৱাহৈ পরেং ‘’ঐহাক্না ঐগী ঝান্সী পীরোই।‘’ অসি মতম পুম্নমক্তা নিংশিংদুনা লৈরি। ঙসিদি অনৌবা অহৌবা খোঞ্জেল লাওবগী মথৌ তারে। ঐগী ঝান্সী, ঐগী বুন্দেলখন্দ অসি আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান অসি মায় পাকহন্নবগীদমক্তা অরৈবা পাঙ্গল পুথোক্তুনা হোৎনগনি, অনৌবা লমায় অমা ইগনি হায়বগী।
মসিদা য়াম্না অচৌবা থৌদাং অসি লৌউ-শিংউবগী, এগ্রীকলচরগীনি। ঐখোয়না লৌউ-শিংউবা অসিদা আত্মানির্ভরগী ৱাফম অসি হায়বা মতমদা শুপ্নতগী চিঞ্জাকখক্তদা লোইবা নত্তনা খুঙ্গংগী অপুম্বা শেন্মিৎলোনদা আত্মানির্ভর ওইবগী ৱাফম্নি। মসি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী থোরকপা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অসিদা ভেল্যু এদিসন তৌদুনা লৈবাক অসিগী অমদি মালেম অসিগী কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবগী মিশন্নি। লৌউ-শিংউবদা আত্মানির্ভর ওইহন্নবগী পান্দম অসিনা লৌমীশিংনা পোত্থোক পুথোক্লিবা মীশক অমা োইহনবগা লোয়ন-লোয়ননা ওন্তর্প্রিন্যুর ওইহন্নবসুনি। লৌমী অমসুং লৌউ-শিংউবগী ইন্দস্ত্রীদগী মাংজিল থানা চংশিল্লবদি খুঙ্গং অমসুং খুঙ্গংগী মনাক্তা থবক অমসুং মশানা থবক পীজবগী খুদোং চাবা ফংগনি। মরূপশিং, মতম অসিদা ৱাশক অসিগা লোয়ননা লাঙ্গোল খোইবা মতমদা লৌউ-শিংউবগী মরি লৈনবা পুৱারিগী ওইনা অনৌবা য়াওলশিং অসি সরকারনা লেপ্তনা থবক পাংথোক্লি, অনৌবা য়াওল কয়া অমা তৌখ্রে। ভারত্তা লৌমীবু অথিংবশিংনা পুনশিনবা ৱায়েল-পথাপশিং অসিদা য়াম্না শেমদোকখ্রে। মসিদী লৌমীনা হৌজিক অতৈ ইন্দস্ত্রীশিংগুম্না লৈবাক অসিগী মন্দীশিংগী মপান্দসু হেন্না অয়োনমল ফংলগনি, মফমদুদা পোৎ য়োনবা য়ারগনি। মসিদা নত্তনা, খুঙ্গংগী মনাক্তা ইন্দস্ত্রীগী ক্লস্তর শেম্নবগী অচৌবা য়োজনা শেমখ্রে। মসিগী ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা হেন্না অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবা ফংনবগীদমক্তা লুপা কোতী লাক্ষ অমগী অখন্নবা ফন্দ শেমখ্রে। মসিগী ফন্দ অসিদগী ঐখোয়গী ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন, ঐখোয়গী এফ.পি.ও.শিং অসি গোদাউনশিংগা মরি লৈনবা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরসু থৌরাং তৌবা ঙম্লগনি অমসুং প্রোসেসিংগা মরি লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিংসু লিংখৎপা ঙম্লগনি। মসিদগী লৌউ-শিংউগী হিরমদা মহৈ তম্লিবা নহা ওইরিবশিং অমদি মখোয়গী মরূপশিং পুম্নমক্না অনৌবা খুদোংচাবা অমা ফংলগনি, অনৌবা স্তার্তঅপকীদমক্তা লম্বি ওইরগনি।
মরূপশিং, ঙসি মরুদগী হৌরগা কৈথেলফাওবদা তেক্নোলোজীগা শম্ননবা, অনৌবা রিসর্চকী কান্নবশিংগা শম্ননবা লেপ্তনা থবক চত্থরি। মসিদা য়াম্না চাওনা থৌদাং লৌগদৌরিবা অসি রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং অমসুং এগ্রীকলচর য়ুনিভর্সিতীগীসুনি। চহি তরুক্কী মমাংগী মতাংদা হায়রগদি লৈবাক অসিদা সেন্ত্রেল এগ্রীকলচর য়ুনিভর্সিতী অমখক্তমক লৈরমখিবা অদু ঙসিদি সেন্ত্রেল এগ্রীকলচর য়ুনিভর্সিতী অহুম্না লৈবাক অসিদা থবক পাংথোক্লি। মসিদা নত্তনা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত অহুম অমসু-আই.এ.আর.আই.-ঝারখন্দ, আই.এ.আর.আই.-অসাম অমসুং বিহারগী মোতীহারীদা লৈবা মহাত্মা গান্ধী ইন্সতিত্যুত ফোর ইন্তিগ্রেতেদ ফার্মিং অসিসু লিংখৎকদৌরে। মসিগী রিসর্চ ইন্সতিত্যুত অসিনা মহৈরোযশিংদা অনৌবা তাঞ্জা অমবুদি পীরগনি অদুগা মফমদুগী লৌমীশিংফাওবা তেক্নোলোজীগী কান্নবা খংহনবদসু মখোয়গী থবক পাংথোকপগী মঙম অসি হেনগৎহনগনি।
হৌজিক লৈবাক অসিদা সোলর পম্প, সোলর ত্রী অসি মফমদুদা মথৌ তারিবশিং অদুগী মতুং ইন্না শেমগৎখিবা ব্রীজ, মাইক্রোইরীগেসন, দ্পৃরিপ ইরীগেসন্নচিংবা লম কয়াদা লোয়ননা পুন্না থবক পাংথোক্লি। মসিগী হোৎনরিবশিং অসি লৌমীশিংদা হেন্না-হেন্না ফংহন্নবগীদমক্তা মরুওইবা মওংদা বুন্দেলখন্দগী লৌমীশিংবু মসিগা শমজিন্নহনবদা অদোম পুম্নমক্কী য়াম্না চাউবা থৌদাং লৈরি। অনৌবা তেক্নোলোজী অসি শিজিন্নবা অসিনা লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরি লৈনবা শিংনবশিং অসি থেংনবদা করি কান্নবগে হায়বসি হন্দক্তা খুদম অমা অমুক উবিখ্রে।
বুন্দেলখন্দা মে থাদা কৌজেং মপৈ-মপৈনা লান্দারকখিবা অদু অদোম্না নিংশিংবিরমখিনি। অহানবদদি কৌজে মপৈ-মপৈশিং অসি লাক্কদৌরে হায়বসি মশানা অদুম পাও ফংখিবা মতমদা লৌমীশিংনা অহিং কয়া তুম্বা য়াখিদে, হোৎনরুবা কয়া মিনিত খরগী মনুংদা পুংমাং মাংখি। লৌমী কয়াগী মহৈ-মরোং, এঞ্জাং-নাপী কয়া অমাং-অতা শোইদনা মাং-তাক্লগনি হায়বসি অরেপ্পা ওইখি। চাউরাক্না চহি ৩০গী মতুংদা বুন্দেলখন্দা কৌজেংশিংনা লান্দারখখিবনি হায়না ঐঙোন্দা হায়রকখি, মঅদু নত্তনা হান্না মমাংদা অমুক্তা কৌজেংশিং অসি লাকখিদ্রি।
মরূপশিং, উত্তর প্রদেশখক্তা নত্তনা লৈবাক অসিদা রাজ্য তরাদগী হেনবদা কৌজেং নত্রগা লোক্সতনা লান্দাখি। অদুক্কী মতিক য়াংনা লান্দারকখিবা ওইবনা চুম্নগী মওং, ইপা-ইপুগী হাক্তক্তগী তৌনরকপা মওংশিংনা লাকশিনবদা অরুবা ওইখি। ভারতনা কৌজেং মপৈশিং অসিদগী নান্থোকহনখিবা অসিদা অসুক চাওরবা বৈজ্ঞানিক্কী ওইবা মওং কয়া অমনা লাকশিনবা ঙমখি। কোরোনা কোকোরোন অসি থোরক্লমদবা তারগদি মসিগী ৱাফম অসি চয়োল অমগী মনুংদা হিন্দুস্তানগী মীদিয়াদা য়াম্না অফবা মওংদা অসুক য়াম্না ফবা থবক্কী মওংদা খন্নরমগদবনি।
অসিগুম্বা কৌজেংগী মপৈ অসিনা লৌমীশিংগী মহৈ-মরোংশিং অদু কন্ননবা লানগী থাক্তা থবক তৌখি। ঝান্সী য়াওনা অতোপ্পা সহরশিংদা কন্ত্রোল রুম দর্জন কয়া অমা শেমগৎখি, লৌমীশিংদা হান্ননা পাও পীনবা থৌরাং তৌখি। কৌজেংশিং অসিবু হাৎননবা অমসুং তান্থোককিনবা স্প্রে য়াওবা স্পিসিএল মেছিনশিং লৈখিবা অদুসু হান্না অসিগুম্বা মওংদা লান্দারকখিদবা মরম্না মশিং য়াম্না লৈরমখিদে। সরকারনা য়াম্না থুনা অসিগুম্বা অনৌবা মেছিনশিং অসি লৈদুনা য়াম্না অমাং-অতা থোক্তনবা য়াম্না থুনা লৌমীশিংদা য়ৌহনখি।
মসিদা নত্তনা অৱাংবা উশিং কন্ননবগীদমক্তা অচৌবা মফমশিংদা পুন্না হিদাক চাইননবগীদমক্তা দ্রোন দর্জন কয়া অমা শিজিন্নখ, হেলিকোপ্তরনফাওবা হিদাকশিং অদু চাইখি। মসিগী হোৎনরিবা পুম্নমক অসিগী মতুংদা ভারতনা ঐখোয়গী লৌমশিংনা য়াম্না কা হেন্না মাংজগদবদগী কনবা ঙমখি।
মরূপশিং, দ্রোন তেক্নোলোজী ওইরো, অতোপ্পা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী তেক্নোলোজী ওইরো, অনৌবা লৌউ-শিংউবগী খুৎলায়শিং ওইরো, মসিদা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউদা অহেন-অহেনবা খুৎলায় কয়া অমা শিজিন্নরক্নবগীদমক্তা অদোমগুম্লবা নহা ওইরিবা রিসর্চ তৌবশিংদা, নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংদা কয়ানা কত্থোকপগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ৱান লাইফ ৱান মিশনগী মওংদা থবক তৌগদবনি।
হৌখিবা চহি ৬তগী লেপ্তনা রিসর্চ অসি চুমদ্রিংনা মরি লৈনহন্ননবা, খুঙ্গংগী থাক্তা অপিক-অপিকপা লৌমীশিংদসু সাইন্তিফিক এদভান্স ফংহন্নবা তৌরি। হৌজিক কেম্পসতগী হৌরগা ফীল্দফাওবদা অখং-অহৈশিং, খংলবশিংনা মসিগী ইকোসিস্তেম অসি হেন্না ফহন্ননবগীদমক্তা থবক তৌবগী মথৌ তাই। মসিদা অদোমগী য়ুনিভর্সিতীগীসু য়াম্না অচৌবা থৌদাংনি।
মরূপশিং, লৌউ-শিংউগা মরি লৈনবা মহৈ-মশিং অসিদা মাগী প্রেক্তিকেল এপ্লিকেসন অসি স্কুলগী থাক্তা পুরকপগীসু মথৌ তাই। খুঙ্গংগী থাক্তা মিদল স্কুলগী থাক্তসু লৌউ-শিংউবগী হিরম অসি হৌদোক্কদবনি। মসিদগী কান্নবা অনি ফংগনি। কান্নবা অমদি খুঙ্গংগী অঙাংশিংদা লৌউ-শিংউগা মরি লৈননা মহৌশাগী ওইবা মওংদা খংবা অদু বৈজ্ঞানিক ওইবা মওংদা পাকথোক-চাউথোক্কনি। অতোপ্পা কান্নবা অসি লৌউ-শিংউবা অমসুং মসিগা মরি লৈনবা তেক্নোনোলোজী, লল্লোন-ইতিক, মসিগী মতাংদা অদোমগী ইমুংদা অদোমগী ৱাখল্লোন্দা পাও পীবা ঙমগনি। মসিনা লৈবাক অসিদা এগ্রো ইন্তর্প্রাইজেজদসু ফগৎলক্লগনি। অনৌবা নেস্নেল এদজুকেসন পোলিসীদসু মসিগী ওইনসু অনৌবা য়াওল কয়া অমা তৌখি।
মরূপশিং, শিংনগদবা লান্থেং কয়া লৈজসনু মদু মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়না লেপ্তনা থেংনগদবনি, লক্ষ্মীবাইগী মতমদগীখক্তা নত্তনা মতম পুম্নমক্তা বুন্দেলখন্দনা লুচিংদুনা লাক্লি।; বুন্দেলখন্দ অসি অরুবা তানফম খুদিং মায়োক্নবা ঙম্বা ওইনা খংনরক্লি। কোরোনাগী মায়োক্তা বুন্দেলখন্দগী মীশিংনসু কন্না হোৎনখি। সরকারনসু মীশিংদা অৱাবশিং অসি য়াম্না লৈহন্দনবা হোৎনরি। লায়রবগী চাকখুম মৈ মুত্তনবগীদমক্তা উত্তর প্রদেশকী লায়রবা অমসুং খুঙ্গংগী ইমুং কোতী কয়াদা লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংদা লৈম্না চেং ফংহনবগুম্না মসিদসু লেম্না চেং ফংহনখি। বুন্দেলখন্দগী লায়রবা ইচে-ইচল লাক্ষ লাক্ষ অমরোমদা লেম্না গ্যাস সিলিন্দরশিং ফংহনখ্রে। ইচে-ইচল লাক্ষ কয়াগী জন-ধন য়োজনাগী একাউন্তা লুপা কোতী লিশিং অমরোম চংহনখ্রে। গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানগী শুপ্নতগী উত্তর প্রদেশখক্তদা হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতী ৭০০তগী হেন্না চাদিং তৌদুনা মসিদগী থবক ফংদবা থবক তৌনিংবা মরূপশিংদা থবক ফংহল্লি। মসিগী অভিয়ান অসিদগী বুন্দেলখন্দসু পুখ্রী কয়া অমা শেমজিন্নবা অমসুং অনৌবা পুখ্রিশিং তৌননা থবক পায়খৎখ্রে।
মরূপশিং,মীখলগী মমাংদা ঝান্সীদা লাকখিবা মতমদুদা ঐহাক্না বুন্দেলখন্দগী ইচে-ইচলশিংদা হৌখিবা চহি ৫ অসি অমাংশঙ শাবগীনি অদুগা লাক্কদৌরিবা চহি ৫ অসিনা ঈশিংগী ওইগনি হায়না হায়খি। ইচে-ইচলশিংগী থৌজালদগী ঙসি য়ুম-য়ুম খুদিংদা মসিগী অভিয়ান অসি থুনা খুমাং চাওশিল্লি। য়ু.পি. অমসুং এম.পি.দা লৈরিবা বুন্দেলখন্দগী জিলাশিংদা ঈশিংগী রিসোর্সশিং শান্নবা অমসুং পাইপলাইনশিং তিংনবা লেপ্তনা থবক চত্থরি। মসিগী মফমশিং অসিদা লুপা কোতী লিশিং ১০দগী হেন্না চাউরাক্না ঈশিংগী প্রোজেক ৫০০রোম অয়াবা পীখ্রে। হৌখিবা থা ২সিদা মসিদা লুপা কোতী লিশিং ৩লোমগী থবক হৌখ্রে। মসি শেম্বা লৌইরগদি বুন্দেলখন্দগী ইমুং লাক্ষ কয়াদা হকথংননা কান্নবা ফংলগনি। মসিদা নত্তনা বুন্দেলখন্দদা লৈনুংগী ঈশিংগী থাক অসি মথক্তা পুখৎনবগীদমক্তা অতল গ্রাউন্দ ৱাতর স্কীমদসু থবক চত্থরি। ঝান্সী, মহোবা, বান্দা, হমীপুর, চিত্রকুত অমসুং ললিতপুরগা লোয়ন-লোয়ননা নোংচুপ থংবা য়ু.পি.গী খুঙ্গং কয়া অমদা ঈশিংগী থাক অসি ফগৎহন্নবগীদমক্তা লুপা কোতী ৭০০তগী হেনবগী য়োজনা অসিদা থবক চত্থরি।
মরূপশিং, বুন্দেলখন্দগী মায়কৈ অমদা বেতৱা চেল্লি অদুগা অতোপ্পা মায়কৈ অমদনা কেন তুরেল চেল্লি। উত্তর অৱাং থংবা মায়কৈদনা ইমা য়মুনাজী লৈবিরি। অদুবু মসিগী তুরেলশিংগী ঈশিং অসিগী কান্নবা অসি মফম পুম্নমক্না ফংবা ঙমদ্রিবা ফীভমদা লৈরি। অদুবু মসিগী ফীভম অসি হোংহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। কেন-বেতৱা তুরেল লিঙ্ক প্রোজেক অসিদামসিগী মফম অসিগী লাইবক হোংহন্নবগীদমক্তা থৌনা য়াম্না লৈ। মসিগী মায়কৈ অঅসিদা ঐখোয়না রাজ্য অনিগী সরকারশিংগা লেপ্তনা পাও ফাওনরি, থবক চত্থরি। বুন্দেলখন্দদা ঈশিং অসি মরাং কাইনা হেক লৈবা মতমদা মফমসিগী মীশিংগী পুন্সি মওং অসি লপুং ওইনা হোংলগনি হায়বা ঐহাক্না
বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেস ওইরো নত্রগা দিফেন্স কোরিদোর ওইরো, লুপা কোতী কয়াগী প্রোজেক অসিদগীসু মফমসিদা থবক ফংনবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহন্নবগী থবক তৌগনি। অথৌবগী লৈবাক ঝান্সী অমসুং মসিগী মনাক্তা লৈবা মফমশিংদা লৈবাক অসিগী দিফেন্স সেক্তরদা আত্মনির্ভর ওইহন্নবগীদমক্তা অচৌবা সেক্তর অমা শেমগৎলগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রবনি। হায়বদি মায়কৈ অমদা বুন্দেলখন্দদা‘জয় জৱান জয় কিসান অমসুং জয় বিজ্ঞান’ গী লাইশোন অসিনা মায়কৈ মরিমক্তা নিল্লগনি। কেন্দ্র সরকার অমসুং উত্তর প্রদেশকী সরকারনা বুন্দেলখন্দগী মমাংঙৈগী ওইরম্বা শক্তম অসিবু মসিগী লৈবাক অসিগী চাউথোকচনিংঙাই ওইবা অসি হেনগৎহন্নবা অচেৎপা ৱাশক শক্লি।
তুংদা য়াইফবা ওইবিয়ু হায়বগা লোয়ননা অদোম পুম্নমক্তা অমু্ক্কা হন্না য়ুনিভর্সিতী অসিগী অনৌবা শঙলেন অসিগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
গজ অনি লাপথোক্না লৈনবা, মাস্ক উপ্পা অসি মরু ওইবা, মসিগী মন্ত্র অসি অদোম্না মতম পুম্নমক্তা কাওবিগনু। অদোম্না শোই-ঙামদ্রবদি লৈবাক অসিদু শোই-ঙামদনা লৈগনি। অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি। থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of the College and Administration Buildings of Rani Lakshmi Bai Central Agricultural University in Jhansi via video conferencing
29 AUG 2020 3:38PM by PIB Delhi
Our country’s Agriculture Minister Shri Narendra Sigh Tomar ji, my other colleagues in Union Council of Ministers, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath ji, other guests, all student friends and all my dear brothers and sisters who are connected with this virtual programme from different parts of the country.
I congratulate and extend my best wishes to all of you for the new college and administration buildings of Rani Lakshmi Bai Central Agricultural University. The young colleagues will work for the empowerment of the agriculture sector after their graduation from here.
I could sense and see the enthusiasm, jubilation and confidence, in the preparations by the students, during my conversation with them. I am confident that there will be more facilities available after the construction of the new building. The students will be inspired and encouraged to do more with these facilities.
Friends, once Rani Lakshmi Bai had roared from the land of Bundelkhand: “I will not give my Jhansi”. We all remember this sentence “I will not give my Jhansi”. Today there is a need for a new roar and from Jhansi, from the land of Bundelkhand. ‘My Jhansi- My Bundelkhand’ will put all the power at its disposal and will write a new chapter to make self-reliant India campaign a success.
Agriculture has a very big role in it. When we talk about self-reliance in agriculture, it is not restricted to food grains only, but it is about the self-reliance of the entire economy of villages. The mission is to add value to the produce cultivated in different parts of the country and take them to the markets of the world. The purpose behind self-reliance in agriculture is to make farmers not only producers but entrepreneurs as well. There will be huge opportunities for jobs and self-employment at a large scale in villages and nearby areas when farmers and agriculture will progress like industries.
Friends, the government has been continuously taking several historic reforms in the field of agriculture with this resolution in mind. In India, there has been a huge improvement in the legal laws which had shackled the farmers, the mandi (market) laws and the Essential Services Act. Like any other industry, the farmer will be able to sell his produce anywhere in the country where he gets better price.
Besides, a comprehensive plan has been made to develop clusters of industries near villages. A special fund with one lakh crore rupees has been created so that these industries get better infrastructure facilities. The fund will help our Farmer Producers' Organisations (FPOs) to prepare modern infrastructure for storage and establish processing-related industries. This will create new opportunities for the youth studying in the field of agriculture and their other friends and there will be new avenues for Start-ups.
Friends, work is in progress to connect everything from seeds to markets with technology and modern research. Research institutions and agricultural universities have a big role in it. Just six years ago, there was only one central agricultural university in the country. Today, three central agricultural universities are operational in the country. Other than this, three more national institutions – IARI-Jharkhand, IARI-Assam and Mahatma Gandhi Institute for Integrated Farming in Bihar’s Motihari are being established. These research institutions will not only provide opportunities to students, but will also extend technology gains to local farmers and help increase their capacity.
Alongside, work is also going on in several spheres in the country which includes solar pump, solar tree, development of seeds according to local demands, micro irrigation, drip irrigation, etc. You all have an important part in making these initiatives accessible to a large number of farmers, particularly to the farmers of Bundelkhand. Another example has been seen recently when modern technology was used to tackle agriculture and its associated challenges.
You may recall there was a huge attack by locusts in the month of May in Bundelkhand. The farmer is not able to sleep when there is news of swarms of locusts, for they destroy months of efforts. The damage to crops and vegetables of farmers becomes certain. I have been told that Bundelkhand was attacked by locusts after almost 30 years. Otherwise, locusts never used to come here.
Friends, not only Uttar Pradesh, but more than 10 states of the country were affected by the locust attacks. It was very difficult to control its spread through normal and traditional methods. India was liberated from these swarms and saved from these huge attacks in a very scientific way. Had India not been suffering from Corona, there would have been positive discussion on it in the Indian media for a week, that such a great work has happened.
In order to save farmers’ crops from locust attacks, efforts were made on war footing. Dozens of control rooms were set up in several towns, including Jhansi. Arrangements were made so that information could reach farmers at the earliest. We did not even have special spray machines in large numbers to kill and ward off locusts, because these attacks generally don’t happen. The government bought dozens of these modern machines immediately and sent them to districts. We deployed all the resources, be it tankers, vehicles, chemicals or medicines so that the farmers did not have to suffer much.
Dozens of drones were deployed to spray chemicals in large areas to save big trees. Even helicopters were used to spray chemicals. It is because of all these efforts that India could save farmers from huge losses.
Friends, the young researchers and scientists will have to continuously work on a One Life One Mission so that there is maximum use of drone technology, artificial intelligence technology and modern farm equipment in the country’s agriculture.
For the last six years, concerted efforts are being made to link research with farming and availability of scientific advice to small farmers at village levels. It is necessary to make this ecosystem of experts from campus to field more effective. Your university also has a very large role in it.
Friends, it is also necessary to take education related to agriculture and its practical application to schools. Efforts are being made to introduce the subject of agriculture at the middle school level in villages. There will be two advantages from this. One advantage will be that the natural understanding associated with farming in children of the village will be expanded. The second advantage will be that they will be able to give more information to their families about farming and related technology, trade and business. It will also encourage Agro Enterprise in the country. Necessary reforms have been proposed in the new National Education Policy.
Not only since the times of Lakshmi Bai, Bundelkhand has always been leading from the front in tackling challenges. This has been the identity of Bundelkhand to face any challenges.
The people of Bundelkhand are also determined against Corona. The government has also made efforts so that people have minimum difficulties. In order to ensure that the stove of the poor keeps burning, free ration is being provided to crores of poor and rural families in Uttar Pradesh, just like it is being provided in other parts of the country. Almost 10 lakh poor sisters of Bundelkhand have been provided with free gas cylinders. Crores of rupees have been deposited in the Jan Dhan accounts of lakhs of sisters. Over 700 crore rupees have been spent in Uttar Pradesh alone under the Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan. It is ensuring employment to lakhs of workers. I have been told that hundreds of ponds have been repaired and new ponds have been constructed in Bundelkhand.
Friends, when I came to Jhansi, ahead of the election, I had told the sisters of Bundelkhand that the previous five years were for toilets and the next five years will be for water. It is due to the blessings of the sisters that the campaign to make available drinking water to homes of all is moving very fast. The work of building water sources and laying pipelines continues unabated in all the districts of Bundelkhand, spread over UP and MP. About 500 water projects worth over 10,000 crore rupees have been sanctioned in this region. In the last two months, work on projects worth about 3,000 crore rupees has also commenced. Lakhs of families of Bundelkhand will get direct benefit once these projects are ready. In order to increase the water table in Bundelkhand, work is in progress on Atal Bhujal Yojana. A plan of more than 700 crore rupees is underway to improve the water level in hundreds of villages in Jhansi, Mahoba, Banda, Hamirpur, Chitrakoot and Lalitpur.
Friends, Betwa flows on one side of Bundelkhand and the Ken River on the other. Mother Yamuna is in the north direction, but the situation is such that the benefits of these rivers don’t accrue to the entire region. The government has been working continuously to change this situation. The Ken-Betwa River Link Project will change the fate of this region. We are in constant touch with the governments of both the states and working in this direction. I have full confidence that the life of Bundelkhand will change forever once it gets adequate water.
Whether it is the Bundelkhand Expressway or the Defence Corridor, projects worth thousands of crores of rupees will create new employment opportunities. Day is not far when this land of the braves, Jhansi and nearby area will be developed in a big way to make the country self-reliant in defence. In a way, the ‘Jai Jawan, Jai Kisan and Jai Vigyan’ mantra will echo in the four directions. The central government and Uttar Pradesh government are committed to enrich the ancient identity of Bundelkhand and the pride of this land.
With best wishes for the future, many many congratulations to all of you for this new building of the university.
Always remember this mantra, distance of two yards and the mask is must. If you remain safe, the country will be safe.
Many many thanks to all of you !
Thanks!