ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେମିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
● ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିନିର୍ମାଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ; କହିଲେ ଏ ଦିଗରେ ଅନେକ ଯଥାର୍ଥ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି
● ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
27 AUG 2020 7:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ସେମିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ (ବିନିର୍ମାଣ)ରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, ଆଜିର ସେମିନାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା, ଭାରତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନା ଓ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଥିଲା କିନ୍ତୁ କୌଣସି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇ ନଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, ଏବେ ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳୁଛି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାକୁ ଲଗାତର ଓ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଏ ଦିଗରେ ଲାଇସେନ୍ସିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସୁଧାର, ଏକ ସମତୁଲ କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ରପ୍ତାନି ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସରଳୀକରଣ ଭଳି ନିଆଯାଇଥିବା କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଉଚିତ । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ସିଡିଏସ୍ ନିଯୁକ୍ତି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏବେ ନିଆଯାଇଛି, ଯାହାକି ନୂଆ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଫଳରେ 3 ସେନା ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ରହୁଛି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ୟୁରମେଂଟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି । ସେହିଭଳି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଟୋମେଟିକ୍ ରୁଟରେ 74% ଏଫଡିଆଇକୁ ଅନୁମତି, ନୂଆ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତିଫଳନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୂଳଧନ ବ୍ୟୟବରାଦର ଏକ ଅଂଶ ଘରୋଇ ପ୍ରକ୍ୟୁରମେଂଟ ପାଇଁ ଆବଂଟନ, 101 ସାମଗୀର ଘରୋଇ ପ୍ରକ୍ୟୁରମେଂଟ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଘରୋଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପକୁ ଗତି ଦେବ । ସେ ପୁନଶ୍ଚ କହିଲେ ଯେ ପ୍ରକ୍ୟୁରମେଂଟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ପରୀକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଷ୍ଟ୍ରିମଲାଇନ୍ ପାଇଁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର କର୍ପୋରେଟାଇଜେସନ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, ଏହା ଶେଷ ହେବାପରେ ଉଭୟ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ମଜବୁତ ହେବ ।
ଆଧୁନିକ ଉପକରଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅପଗ୍ରେଡେସନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଡିଆରଡିଓ ବ୍ୟତୀତ ସରକାର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା ଓ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ବିଦେଶୀ ପାର୍ଟନରଙ୍କ ସହ ଯୌଥ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜରିଆରେ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ରିଫର୍ମ, ପରଫର୍ମ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତି, ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା, Insolvency and Bankruptcy, ମହାକାଶ ଓ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ପଦକ୍ଷେପ ଜାରି ରହିଛି ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଚାଲିଥିବା 2ଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ସରକାରଙ୍କ ସହଭାଗିତାରେ ଷ୍ଟେଟ୍ ଅଫ୍ ଦି ଆର୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷରେ 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମୁଖ୍ୟତଃ ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆଇଡେକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ବେଶ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ 50ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସାମରିକ ବ୍ୟବହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଓ ଉତ୍ପାଦ ବିକାଶ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ, ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଶାନ୍ତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ହିଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପଛର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ନିଜର ବହୁ ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଯୋଗାଣ କରିବା ନେଇ ଭାରତରେ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହା ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗିତା ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ନିଟ୍ ନିରାପତା ଯୋଗାଣକାରୀ’ ଭାବେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ମଜଭୂତ କରିବ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଓ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନୀତି ଚିଠା ନେଇ ଆସିଥିବା ମତାମତ ଓ ସୁପାରିସ ଏହି ନୀତିକୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ରହିଥିବା ସମସ୍ୟା ଦୂର ପାଇଁ ସାମୁହିକ ପଦକ୍ଷେପ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM Modi addresses seminar on Atmanirbhar Bharat in Defence manufacturing
PM stresses on becoming Atmanirbhar in Defence Manufacturing; says several concrete steps taken in this direction
Atmanirbharta in Defence will enhance India’s role as a net security provider in Indian Ocean region, says PM
27 AUG 2020 7:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the seminar on Atmanirbhar Bharat in Defence Manufacturing via Video Conferencing today. Stressing on the need to become Atmanirbhar in Defence Manufacturing, the Prime Minister said our aim is to boost defence production, develop new technology and give significant roles to private players in the defence sector.
Complimenting Defence Minister Shri Rajnath Singh and his entire team for working on a mission mode and taking relentless efforts, the Prime Minister said that the objective of achieving self-reliance in defense production will definitely gain momentum from today’s seminar.
The Prime Minister said when India became independent, it had a great potential and ecosystem for defense production in India but for decades no serious efforts were made. The Prime Minister remarked that the situation is now changing, continuous and persistent efforts are being undertaken to bring about reforms in the defence sector. He enumerated several concrete steps undertaken in this direction such as improvement in licensing process, creating level playing field, simplification of export process.
PM remarked that a sense of confidence in the defense sector is essential for building a modern and self-reliant India. Decisions such as appointment of CDS, which were pending for decades have been taken now, which reflects confidence of New India. Appointment of Chief of Defence Staff has resulted in better synergy and coordination among the three forces, and has helped in the scaling up of defence procurement. Similarly, he highlighted that opening of defence sector by permitting 74% FDI via automatic route reflects the confidence of new India.
The PM said steps such as earmarking a part of the capital budget for domestic procurement, 101 items for domestic procurement will encourage and give a fillip to domestic defence industries. He also said that the Government is working on speeding up the procurement process, streamlining the system of testing etc. Speaking about Corporatization of Ordnance factories, PM said once completed it will strengthen both the workers and the Defence sector.
Emphasizing on the need for technology up-gradation for self-sufficiency in modern equipment, the Prime Minister said that in addition to DRDO, Government is encouraging Research and Innovation in the private sector and in academic institutions as well. The Prime Minister mentioned that emphasis is on co-production through joint ventures with foreign partners.
Highlighting that the Government has been working on the mantra of Reform, Perform, and Transform, the Prime Minister said major reforms are underway in areas of Intellectual Property, Taxation, Insolvency and Bankruptcy, Space and Atomic Energy.
On the infrastructure initiatives, the Prime Minister spoke about two defence corridors underway in Uttar Pradesh and Tamil Nadu. He said the state of the art infrastructure is being built in collaboration with the state government of Uttar Pradesh and Tamil Nadu. An investment target of 20 thousand crores in the coming 5 years has been set for this.
PM observed that the iDEX initiative which was launched to encourage entrepreneurs particularly those associated with MSME and Start-ups, is also getting positive results. Through this platform, more than 50 start-ups have developed technology and products for military use, he noted.
The Prime Minister said that the goal is to build a capable India to make the Global Economy more resilient, more stable and to bring peace in the world. This is the idea behind Atmanirbharta in Defence Manufacturing. India has the potential to become a reliable supplier of defence equipment to many of its friendly nations. It will strengthen India's strategic partnerships and strengthen India’s role as a "net security provider" in the Indian Ocean region, the Prime Minister said.
He said feedback and suggestions received on the Defence Production and Export Promotion Policy Draft will help in implementing this policy at the earliest.
PM concluded by saying that collective efforts will help in realising our resolve to become self- reliant, to become an Atmanirbhar Bharat.