ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
সি.এস.সি লাখ ৩.৭৫গী খুৎথাংদা মীয়ামদা উমং এপ্প ফংহন্নবা এন.ই.জি.দি অমসুং সি.এস.সি ই-গভর্নান্স সর্বিসেস ইন্দিয়া লিমিতেদকী মরক্তা এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনখ্রে
উমং এপকী খুৎথাংদা দিপার্তমেন্ত ১৪০গী ই-গভর্নান্সকী থবকশিং সি.এস.সিশিংগী ভি.এল.ই.শিংনা মীয়ামদা ফংহনগনি
26 AUG 2020 6:58PM by PIB Imphal
দিজিতেল ইন্দিয়াগী মীয়ামদা শক্তি পীনবা পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা অমসুং ভারত শীনবা থুংনা দিজিতেলগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা, নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজন(এন ই জি দি), ইলেকত্রোনিক্স অমসুং আই.তি মিনিস্ত্রি অমসুং সি.এস.সি(কমন সর্বিস সেন্তর) ই-গভর্নান্স সর্বিসেস ইন্দিয়া লিমিতেদকী মরক্তা ২০২০গী অগস্ত ২৬দা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং মসিগী পান্দমদি সি.এস.সি লাখ ৩.৭৫গী খুৎথাংদা মীয়ামদা উমং এপ ফংহনবনি। উমং এপকী খুৎথাংদা দিপার্তমেন্ত ১৪০গী ই-গভর্নান্সকী থবকশিং সি.এস.সিশিংগী থবক তৌরিবা ভিলেজ লেবেল ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং(ভি.এল.ইশিং)না মীয়াম্না ফংহনগনি।মসিনা স্মার্দফোনশিং লৈতবা নৎত্রগা এপ শীজিন্নবা হৈতবা মীয়াম কান্নবা ফংলগনি। এপ অসিগী মতেংনা মীয়াম্না সরকারগী থবকশিংগী খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহনগনি। উমং এপকী থবকশিং অসি অহেনবা শেনফম তিংদনা সি.এস.সিশিংনা পাংথোকপা ঙমগনি অমসুং এন.ই.জি.দিনা হায়রিবা থবকশিং অসি শেন চঙহন্দনা সি.এস.সিশিংদা ফংহল্লে।
ভারতকী খুঙ্গংশিংদা তোঙান-তোঙানবা ইলেকত্রোনিক্সকী থবকশিং ফংহন্নবা অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়াগী মরুওইবা লাল্লোং অমা ওইনা মিনিস্ত্রিগী সি.এস.সি স্কিমগী মখাদা কমন সর্বিস সেন্তরশিং লিংখৎখিবনি। উমং(য়ুনিফাইদ মোবাইল এপ্লিকেসন ফোর নিউ-এজ গভর্নান্স) অসি মোবাইল প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগী থবকশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা ময়াম পুম্নমক্কী মফম অমনি। উমং অমসুং সি.এস.সিশিংগী থবকশিং অসিনা দিপার্তমেন্ত ১৪০গী থবক ১০০০ হেন্না উমং প্লেতোফোর্মদা ফংগনি। উমংগা শম্নরিবা দিপার্তমেন্ত ১৪০গী খুদোংচাবশিং ওইনা, শেনফম অমতা তিংদনা মখোয়গী থবকশিং মীয়ামদা ফংহনবা ঙমগনি।
উমং অসি ইলেকত্রোনিক্স অমসুং আই.তি মিনিস্ত্রিগী নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজন(এন ই জি দি)না পুথোকপনি। মসি ২০১৭গী নবেম্বর ২৩দা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি। মসি মাইপাক্না শীজিন্নবা হৌবগা অতেনবা মতমগী মনুংদা, ২০১৮গী ফেবুৱারিদা য়ু.এ.ইগী দুবাইদা পাংথোকপা ৬সুবা ৱাল্দ গভর্নমেন্ত সমিৎতা ‘বেস্ত এম-গভর্নান্স সর্বিস’ য়াওনা মনা ৬ মোবাইল এপ অসিনা ফংখি। উমং শেমগৎপগী পান্দমদি মোবাইল এপ্পা অমগী খুৎথাংদা মীয়ামদা সরকারগী থবকশিং লাইনা ফংহনবনি।
উমং মোবাইল এপ অসি এন্দ্রোইদ, আই.ও.এস, ৱেব ব্রাউজর খুদিংমক অমসুং কাইওএসগী অখন্নবা সর্বিস ৫৭দা ফংগনি। মোবাইল নম্বর ৯৭১৮৩-৯৭১৮৩দা মিস কোল পীরগা নৎত্রগা https://web.umang.gov.in/uaw/i/v/ref দা চঙলগা এপ অসি লৌথবা য়াগনি। উমং এপ করোর ৩.১২ হেন্না লৌথখ্রে। হৌজিক উমংদা কেন্দ্রগী দিপার্তমেন্ত ৭০, রাজ্য ২৬গী রাজ্যগী দিপার্তমেন্ত ৭১গী থবক ১,০১১(কেন্দ্রগী ২৯৪, রাজ্যগী দিপার্তমেন্তশিংগী ৪৪১, বিল পেমেন্তগী ৭১) ফংলে অমসুং মাংলোমদা চঙশিল্লি। উমংদা হৌজিক ফাওবদা থবক করোর ১০০ হেন্না পাংথোকখ্রে অমসুং করোর ২০০ হিৎ তৌখ্রে।
উমং অমসুং সি.এস.সিগী অপুনবা থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নাগরিক করোর কয়া শক্তি পীরগনি অমসুং মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থবক কয়া লাইনা ফংহল্লে।

Ministry of Electronics & IT
MOU signed between NeGD and CSC E-Governance Services India Limited making services on UMANG app available to citizens through the network of 3.75 lakh CSCs
The CSC operators VLEs to enable citizens to avail e-Governance services of 140 Departments through the UMANG App
26 AUG 2020 6:58PM by PIB Delhi
With an objective to realise Digital India’s vision of “Power to Empower” and to enable Digital Inclusion across the length and breadth of India, the National e-Governance Division (NeGD), Ministry of Electronics & IT (MeitY) has signed an MOU with CSC (Common Service Center) e Governance Services India Limited on August 26, 2020 to facilitate delivery of UMANG services at CSCs, in an assisted mode, thereby making services on UMANG app available to citizens through the network of3.75 lakh CSCs. The CSC operators Village Level Entrepreneurs (VLEs) will enable citizens to avail e-Governance services of 140 Departments through the UMANG App. This will benefit those citizens who either do not have access to smartphones or are not comfortable accessing App based e services on their own. For the masses, this will not only enhance access to government services significantly, but also expand the gamut of services that VLEs offer citizens, thereby increasing their income and viability. All these UMANG services are being enabled on CSCs without any additional cost and NeGD is making all services available to CSCs at zero cost.
Common Services Centres or CSCs, set up under the CSC Scheme of MeitY, are a strategic cornerstone of the Digital India programme and key access points for delivery of various electronic services to villages in India. UMANG (Unified Mobile Application for New-Age Governance) is the common unified platform for delivery of services of various Government Departments through the mobile platform. This invaluable synergy between UMANG and CSCs, will make available over 1000+services from 140 departments on the UMANG platform to CSCs. This will be of great advantage to the 140 departments connected on UMANG platform too, as their services will be delivered in an assisted mode now, in one go, without incurring any cost.
UMANG was developed by National e-Governance Division (NeGD), Ministry of Electronics & IT. It was dedicated to the Nation on November 23, 2017, by our Hon’ble Prime Minister. Within a short period of its successful implementation, the mobile app attainedfour illustrious awards including ‘Best m-Government service’ award at the 6th World Government Summit held at Dubai, UAE in Feb 2018. The aim to develop UMANG has been to facilitate ease of access to major Government services for citizens from a single mobile app.
The UMANG Mobile app is available on Android, iOS, all web browsers platforms and select 57 services on KaiOS (available on Jio feature phones). The app can be downloaded by giving a missed call on 97183-97183 or by clicking on https://web.umang.gov.in/uaw/i/v/ref. UMANG has reached a level of more than 3.12 Crore downloads, with 2.05 Crore registered users while maintaining an average Play Store rating of ~4 from more than 100K users. Presently 1,011 services (294 from Central, 441 from State departments, 276 from Bill payments), from 70 Central departments, 71 State departments from 26 States are available on UMANG and the count is galloping ahead! UMANG has so far seen about 100 Crore service transactions and about 200 Crore Hits.
This significant alliance of UMANG and CSCs will empower lakhs of citizens in our country, especially during these unprecedented times, ensuring ease, convenience, and security.