কল্চর মন্ত্রালয়
কলচর মন্ত্রালয়না ভারতকী আর্কিওলোজিকেল সর্ভেগী অনৌবা সর্কল ৭ হৌদোকখ্রে
ত্রিকী, রাইগঞ্জ, জবলপুর, ঝান্সী অমসুং মীরুত অসি অনৌবা সর্কলশিং ওইনা লাউথোকখ্রে অমসুং হম্পি মিনি সর্কল অসি মপুং ফাবা সর্কল অমা ওইনা ওন্থোকখ্রে
অনৌবা সর্কলশিং অসিনা আর্কিওলোজিকেল মোনুমেন্তশিং অসিগী প্রিজর্বেসন অমসুং রেজিসত্রেসনগী থবক চত্থবদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি
26 AUG 2020 6:03PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয়না ভারতকী আর্কিওলোজিকেল সর্ভেগী অনৌবা সর্কল ৭ হৌদোকখ্রে। মসিগী পাও অসি কলচর অমসুং তুরিজম(আই.সি.)গী কেন্দ্র রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রলহাদ সিংহ পতেলনা ঙসি মহাক্না ত্বিত তৌখিবা ভিদিও মেসেজ অমদা হায়খিবনি। শ্রী প্রলহাদ পতেলনা কলচর মন্ত্রালয়না আর্কিওলোজিকেল মোনুমেন্তশিং অসি মশানা ৱাফম লাউথোকচবা আর্তিফেকশিং অসি রেজিস্ত্রেসন তৌবগা কোন্ননা প্রিজর্বেসন অমসুং রেজিস্ত্রেসন তৌনবগী থবক অসিদা খুদোং চাবা পীনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবগী মতুং ইন্না মসিগী থবক অসি পায়খৎখিবনি হায়না ফোংদোকখি। মধ্য প্রদেশ, তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ. কর্নাতকা, নোংচপ বঙ্গাল অমসুং গুজরাত্তা অনৌবা সর্কলশিং শেমখ্রে হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ত্রিকী, রাজগঞ্জ, রোজকোৎ, জবলপুর, ঝান্সী অমসুং মীরুত অসি অনৌবা সর্কল ওইনা শেমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হম্পি মিনি সর্কল অসি মপুং ফাবা সর্কল অমা ওইনা ওন্থোকখিবদগী আর্কিওলোজীদা কর্নাতকাগী হম্পি সহর অসি অন্তর্রাস্ত্রীয়গী ওইনা মমিং চৎপা মফম অমনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। হান্ননা লৈবাক অসিদা এ.এস.আ. সর্কল ২৯ লৈরম্মি।
তমিল নাদুগুম্বা চোলা নিংথৌগী লাইশঙ অমসুং অথোইবা নিংশিংবা লিশিং কয়া লৈবা অচৌবা রাজ্যগুম্না ত্রিকী অসি চেন্নই সর্কলগা কোন্ননা অনৌবা সর্কল অমা ওইনা শেমগৎখ্রে। শেংলবা মওংগী ওইনা কর্নাতকা অসি মরুওইবা রাজ্য অমনি। কর্নাতকাগী হম্পি সহর অসি ইপা-ইপানাৎ-ইপুনাৎকী ওইবা আর্কিওলোজীগী ওইবা মিৎয়েংদা অন্তর্রাস্ত্রীয়গী ওইনা মরুওইবা মফম অমা ওইবনা হম্পি সর্কল অসি হৌজিক মপুং ফাবা সর্কল অমা ওইনা শেমগৎখিবনি। নোংচুপ-বঙ্গালগী রাজগঞ্জ অসি কোলকত্তাগা কোন্ননা অনৌবা সর্কল ওইনা শেমগৎখ্রে, মসিনা বঙ্গালগুম্বা অচৌবা রাজ্য অমদা জিওগ্রাফীগী ওইনা খুদোংচাদবা অদু লৈহল্লোই। গুজরাতকী রাজকোৎ অসি বরোদরাগা কোন্না অনৌবা সর্কল ওইনা লাউথোকখ্রে।
মধ্য প্রদেশতা জবলপুর অসি ভোপালগা কোন্ননা অনৌবা সর্কল অমা ওইনা লাউথোকখ্রে হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিদা জবলপুর, রেৱা, শাহদুল অমসুং সাগর দিবিজনশিংদগী অরিবা ফুরা-দলানশিং য়াওগনি। বুন্দেলখন্দা ঝান্সী অমসুং নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশতা মীরুত অসি উত্তর প্রদেশকী লখনৌ অমসুং আগ্রাগা কোন্ননা অনৌবা সর্কল অনি লাউথোকখ্রে হায়নসু মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।

Ministry of Culture
Ministry of Culture announces 7 new circles of Archaeological Survey of India
Trichy, Raiganj, Rajkot, Jabalpur, Jhansi and Meerut have been announced as new circles and Hampi Mini Circle has been converted into a full fledged circle
New circles will strengthen the process of preservation and registration of archaeological monuments– Shri Prahlad Singh Patel
26 AUG 2020 6:03PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture has announced 7 new circles of Archaeological Survey of India. This information was shared by theUnion Minister of State for Culture and Tourism (IC), Shri Prahlad Singh Patel in a video message tweeted by him today. Shri Patel said that the Ministry of Culture has taken this step in accordance with the Prime Minister’s call to facilitate and strengthen the process of preservation and registration of archaeological monuments along with registration of artefacts with self declaration.The Minister informed that new circles have been created in Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal and Gujarat. He said that Trichy, Raiganj, Rajkot, Jabalpur, Jhansi & Meerut have been announced as new circles. In Archaeology, the Hampi city in Karnataka is a place of international repute hence Hampi Mini Circle has been converted into a full fledged circle, The Minister added. Earlier there were 29 ASI circles across the country.
Shri Patel said that in a large state like Tamil Nadu which has thousands of temples and glorious memories of the Chola kings,Trichy has been made a new circle along with the circle of Chennai.Karnataka is an important state in terms of holiness. Hampi city in Karnataka is a place of international importance from the point of view of archaeological heritage therefore the Hampi Sub-Circle now has been made a new full fledged circle. In West Bengal, Raiganj has been made a new circle along with Kolkata, this will eliminate geographical inconvenience in a big state like Bengal. In Gujarat, Rajkot has been announced a new circle along with Vadodara.
Shri Patel said that Jabalpur has been announced a new circle along with Bhopal in Madhya Pradesh. This will include the monuments from Jabalpur, Rewa, Shahdol and Sagar divisions.The Minister also informed that Jhansi in Bundelkhand and Meerutin western Uttar Pradesh havebeen announced two new circles along with Lucknow and Agra in Uttar Pradesh.