রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিংদা চাউখৎলবা নমুনাশিং, বাইওফুএল, ইলেকত্রিসিতি অমসুং সি.এন.জি শীজিন্ননবা শ্রী গাদকরিনা হায়রি
24 AUG 2020 6:36PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইজৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর নিতিন গাদকরিনা হায়খি বাইওফুএলশিং, সি.এন.জি অমসুং ইলেকত্রিসিতিনা থাও ওইনা শীজিন্নদুনা মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎকদবনি। ঙসি ৪সুবা য়ু.আই.তি.পি ইন্দিয়া বস সেমিনারগী ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি মমল তাংবা হান্নগী থাউশিং লৈবদা স্তেৎ রোদ ত্রান্সপোর্ত অন্দরতেকিংশিং য়াম্লবা শেনফম চাদিং তৌরি। বাইওফুএলশিং, সি.এন.জি অমসুং ইলেকত্রিসিতিনা থাও ওইনা শীজিন্নগদবনি। মসিনা থাও লৈবগী শেনফম কনবা খক নত্তনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা অমসুং পোল্লুসন হন্থনবদা মতেং পাংগনি। হৌজিক লৈবাক অসিনা মপান্দগী শুংদোক্ত্রিবা থাও লৈবদা শেন য়াম্না তিংলিবা অসি হন্থহনবা দরকার ওই।
মহাক্না হায়খি, নাগপুরদা বস ৪৫০ বাইওফুএলদা ওন্থোকপা হৌরে। হৌজিক ফাওবদা বস ৯০ বাইওফুএল ওন্থোকখ্রে। বসশিং চেনবদা চহি অমদা লুপা করোর ৬০ মাঙবা অদু বসশিং সি.এন.জি ওন্থোকপগী কনবা ঙম্লে। অমোৎপা ঈশিংদগী সি.এন.জি পুথোক্নবা থবক পায়খৎপা হৌরে। সি.এন.জি পুথোক্নবা চরু/পারালি শীজিন্নবা অসিনা লৌমীশিংদা, চৎথোক-চৎশিন অমসুং শেন-থুমদা কান্নবা পীগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং হেন্না ফগৎহন্নবা লনাই কম্পেনিশিংগী শেন শীজিন্ননবা লন্দন বস মোদেল শীজিন্নগদবনি। পব্লিক প্রাইবেত পার্তনরসিপ(পি পি পি) পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মতমগা চুনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈগদবা বস পোর্তশিং শেমগৎনবা থৌরাং তৌরে। মথোল লোংবা বসশিং চেনবনা মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং ফগৎহনগনি। বস ওপরেতরশিংনা অফবা মীওইশিং, ঈশৈ, ভিদিও ফিল্মশিং বসশিং ফংহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং শেন্দোং হেন্না ফংগনি।

Ministry of Road Transport & Highways
Shri Gadkari calls for adopting advanced public transport models and use of biofuel, Electricity, CNG in Public Transport
24 AUG 2020 6:36PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport & Highways Shri Nitin Gadkari has said that public transport may be modernised which is based on biofuels, CNG and electricity as fuel. Addressing a Webinar - 4th UITP India Bus Seminar today he said most of the State Road Transport Undertakings (SRTUs) are incurring huge expenditure on conventional fuels which are expensive. Shri Gadkari called for moving on to biofuels, CNG and Electricity as transportation fuel. This he said will not only save on fuel bill but also contribute to economy and pollution reduction. At present Shri Gadkari said country is spending huge amounts on import of crude oil/hydrocarbons, which he said, need to be reduced.
Referring to workability of the use of biofuels/CNG etc, he informed that Nagpur has started to convert 450 buses on to biofuels. As many as 90 buses have already been converted so far. He added that loss in bus service is about Rs 60 crore per year, which can be saved by converting buses into CNG. Shri Gadkari also informed that efforts are being made to produce CNG from sewage water. He called upon SRTUs to adopt this model for reducing losses which will help in providing better public transport. He further indicated at adopting other sources of CNG like paddy straw/parali, which have multiple benefits to farmers, transport, environment and economy.
The Minister called for adopting London Bus model harnessing utilisation of private capital for better public transport. He felt encouraging Public Private Partnership (PPP) may also be pursued. Shri Gadkari said, Bus Ports are being planned with all modern amenities. He suggested that adopting double-decker buses by the operators will also improve the efficiency of public transport. Shri Gadkari said, Bus operators may consider providing better services like good attendants, provision for entertainment tools like audio music, video films, etc which can fetch better returns.