Election Commission
Guidelines for Conduct of General Election/Bye election during COVID-19
21 AUG 2020 4:47PM by PIB Delhi
Election Commission of India approved the broad guidelines for conduct of general/bye elections during COVID-19 period. These are available at https://eci.gov.in/files/file/12167-guidelines-for-conduct-of-general-electionbye-election-during-covid-19/
After onset of COVID-19 pandemic in India, Ministry of Home Affairs (MHA) and Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) have been issuing guidelines from time to time. In their latest circular dated 29thJuly, 2020, MHA has issued comprehensive guidelines/directives to be followed countywide. Similarly, Ministry of Health & Family Welfare has also issued SOP on disinfection, sanitization, and prevention for containing COVID-19.
Earlier, Commission, on 17thJuly, 2020, had sought views/suggestions of National/State Political Parties till 31stJuly, 2020, and had further extended the period till 11thAugust, 2020 on request of the Political parties. Commission hasconsidered the views/suggestions received from various Political Parties and Chief Electoral Officers of States/UTs on election campaign and public meetings.
Salient features of the guidelines include the following:
The Commission has revised the norms of number of persons accompanying the candidate and number of vehicles at the time of nomination. It has also created optional facility to fill the nomination form and the affidavit online and submission of the same, after taking print, before the RO concerned. For the first time, the candidates will have the option to deposit security amount for contesting the elections online. Keeping the containment guidelines in view, the Commission has limited the number of persons including candidate for door to door campaign to five. Public meeting and road shows shall be permissible with suitable instructions subject to containment instructions issued by the MHA/State. Face Mask, Sanitizer, Thermal scanners, gloves, face shield and PPE kits shall be used during the electoral process ensuring social distancing norms. Hand gloves shall be provided to all the electors for signing on the voter register and pressing button of EVM for voting.
The Chief Electoral Officers of concerned States/UTs, shall make comprehensive State/District & AC election plans regarding arrangement and preventive measuresfollowing these guidelines taking local conditions into account. These plans will be prepared in consultation with Nodal Officer for COVID-19 in their respective States/UTs.

ইলেক্সন কমিসন
কোবিদ-১৯ মনুংদা জেনরেল ইলেক্সন/বাই ইলেক্সন পাঙথোকপগী গাইদলাইনশিং
21 AUG 2020 4:47PM by PIB Imphal
ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা কোবিদ-১৯ মনুংদা জেনরেল ইলেক্সন/বাই ইলেক্সন পাঙথোকপগী গাইদলাইনশিং অয়াবা পীখ্রে। মসি https://eci.gov.in/files/file/12167-guidelines-for-conduct-of-general-electionbye-election-during-covid-19/দা ফংগনি।
ভারত্তা কোবিদ-১৯ লায়চৎ হৌরবা মতুংদা, হোম পুবা মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.) অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)না মতম মতমগী ওইবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। মখোয়গী খ্বাইদগী নৌবা জুলাই ২, ২০২০গী চেরোলদা, এম.ঐচ.এ.না লৈবাক শিনবা থুংনা ঙাক্নবা চৎকদবা গাইলাইনশিং/দিরেক্তিবশিংগী অকুপ্পা ৱারোল থোকখ্রে। মসিগা মান্ননা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী দিসইনফেক্সন, সেনিতাইজেসন, অমসুং ঙাকথোক্নবগী এস.ও.পি.সু থোকখ্রে।
মমাংদা, কম্মিসন অসিনা জুলাই ১৭, ২০২০দগী জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবা জাতিগী/রাজ্যগী রাজনিতি দলশিংদগী ৱাখল্লোনশিং/পাওতাকশিং লৌখি অমসুং মখা তানা রাজনিতি দলশিংনা হায়জরকপগী মতুং ইন্না মতম অসি ওগস্ত ১১, ২০২০ ফাওবা শাংদোকখি। কম্মিসন অসিনা তোঙান তোঙানবা রাজনিতি দলশিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংনা ইলেক্সন কেম্পেন অমসুং মীয়ামগী মীফমশিংগী মতাং পীরকপা ৱাখল্লোনশিং/পাওতাকশিং অদু তাখি।
গাইদলাইনশিং অসিদা য়াওরিবা মচাকশিং অদু মখাদা পীরি:
কম্মিসন অসিনা নোমিনেসন তৌবা লাকপা মতমদা কেন্দিদেৎকা লোয়নরক্কদবা মীওইশিংগী মশিং অমসুং গারীগী মশিংগী চৎনা কাঙলোন শেমদোকখ্রে। মসিনা অহেনবা খুদোংচাবা পীদুনা নোমিনেসন ফোর্ম অমসুং এফিদেবিৎ মেনশিনবা অমসুং হায়রিবা অসি প্রিন্ত লৌরবা মতুংদা মরী লৈনবা আর.ও.দা ওনলাইনদা পীশিনবা য়াহল্লি। অহানবা ওইনা, কেন্দিদেৎনা ইলেক্সন লেপ্পগী সেক্যুরিতী দিপোজিৎকী শেনফম অসি ওনলাইনদা থিবসু য়াহল্লগনি। কন্তেনমেন্তগী গাইদলাইনশিং অসি ৱাখলদা থমদুনা, কম্মিসন অসিনা য়ুম-য়ুমদা চৎতুনা কেম্পেন তৌবগী মীগী মশিং অসি কেন্দিদেৎ য়াওনা মীওই মঙা খক্তা চৎনবা খঙহনখ্রে। এম.ঐচ.এ./রাজ্যনা পীবা কন্তেনমেন্তকী কাঙলোনশুংগী মতুং ইন্না চান্নবা কাঙলোনশিং লৌখৎতুনা মীয়ামগী মীফমশিং অমসুং রোদ শোগী অয়াবা পীগনি। সোসিএল দিস্তেন্সিং কাঙলোনশিং ঙাক্তুনা ইলেক্তোরেলগী থবক চত্থরিঙৈ মনুংদা ফেস মাস্ক, সেনিতাইজর, থর্মেল স্কেনরশিং, গ্লোবশিং, ফেস শিল্দ অমসুং পি.পি.ই. কিৎশিং শীজিন্নগদবনি। ইলেক্তর খুদিংমক্তা ভোতর রিজিস্তরদা সাইন তৌনবা অমসুং ভোৎ থাদবগী ই.ভি.এম. বত্তন্দা নম্নবা হেন্দ গ্লোবশিং পীরগনি।
মরী লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংনা মফমদুগী ফীভমশিং য়েংলগা গাইদলাইনশিং তুং ইল্লগা শীল লাংবা অমসুং ঙকথোক্নবা খোঙথাংশিংগা মরী লৈননা রাজ্য/দিস্ত্রিক অমসুং এ.সি.গী অপুনবা ইলেক্সন ইলেক্সন প্লানশিং শেমগদবনি।