সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি. অমসুং আই.আই.তি. মদ্রাস স্তার্ত-অপনা কোবিদ-১৯গী পুথোক-পুশিন য়াবা হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎখ্রে
"থুপচিনবা য়াবা, পুথোক-পুশিন য়াবা, মফম অমহেক্তদা খন্দোক্তুনা শীজিন্নবা য়াবা থুনা শেমগৎপদা লাইবা হোস্পিতালশিং অসিনা লাইচৎ, অমাং-অতা অমসুং অতোপ্পা খুদোংথীবশিংদা তঙাইফদবা উপাইশিং পীবদা মতেং পাংলগনি" – প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম
হায়রিবসি মফম অমদা হেক্তমক লাইনা পানখৎপা য়াবা তেক্নোলোজী অমসুং মসিগা লোইনরিবা অশাংবা ফ্রেমশিং অসিনা মোদেল অসিবু মশাগী পাকপা চাউবদগী শরুক ১/৫ খক্তমক চাউহনবসু য়াই, মসিনা পুথোক-পুশিন অমসুং শীজিন্নবা লোইরবা মতুংদা থমজিনবদা খুদোংচাহল্লি
হৌজিক্কী ওইনদি চেঙ্গালপেৎ, চেন্নইগী সুগাঐচহেলথকোর্প প্রাইবেৎ কোর্পোরেসন্দা লুপা লাখ ৩৪ চঙনা ফমুং ৩০ লৈবা হোস্পিতাল অমা, অমসুং অতোপ্পা ফমুং ১২ লৈবা লুপা লাখ ১৬ চঙবা হোস্পিতাল অমা ৱেনাদ, কেরলাগী প্রাইমরী হেলথ সেন্তর, ভরাদুর- গবর্নমেন্ত ওর্গনাইজেসন্দা মাই পাক্না জোন মরিগী হোস্পিতাল ওইনা লিংখৎখ্রে
19 AUG 2020 5:14PM by PIB Imphal
কোবিদ লাইচৎ অসিনা মরুওইনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা হকশেলগী লমদা শেমগৎ শাগৎকদবা লৈরিবশিং অসি পুথোকপীরে। লৈকাই-লৈকাইগী থাক্তা কোবিদ-১৯ অনাবা খঙদোক্নবা, স্কৃনিং তৌনবা, থিদোক্নবা, তোখাইহন্নবা অমসুং লাইয়েংনবগীদমক্তদি পুথোক পুশিন য়াবা হোস্পিতালশিং অসিনা হকশেলগী লমদা শেমগৎ শাগৎকদবা হেনগৎলক্লিবসি খরমখৈ কোকহনবা ঙম্লগনি।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী মখাদা লৈবা শ্রী চিত্র তিরুনাল ইন্সতিত্যুৎ ফোর মেদিকেল সাইন্সেস অমসুং তেক্নোলোজী (এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.)না আই.আই.তি. মদ্রাসনা শেমগৎপা স্তার্ত-অপ অমা ওইরিবা 'মোদ্যুলস হাউসিং'গা খুৎশম্নদুনা লৈকাইগী থাক্তা পুথোক পুশিন য়াবা অপীকপা স্ত্রকচরশিং শীজিন্নদুনা কোবিদ-১৯ অনাবা খঙদোকপা, মফম শিনবা অমসুং লাইয়েংবগী দিসেন্ত্রেলাইজ ওইবা লম্বী অমা পুথোকখ্রে।
এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.গী সাইন্তিস্ত শ্রী সুভাস এন.এন. অমসুং শ্রী মুরালিধরন সি.ভি., অমসুং শ্রী শ্রীরাম রবিচন্দ্রন, চীফ একজিক্যুতিব ওফিসর, মোদ্যুলস হাউসিংগা মহাক্কী মখা তাবশিংগা লোইননা পুথোক পুশিন য়াবা "মেদিকেব" কৌবা অপীকপা স্ত্রকচর অমা পুথোকখ্রে, হায়রিবসি মফম মফমগী ফিবম য়েংদুনা পানখৎপা য়াই, পুথোক পুশিন য়াই, কুইনা চৎলি, পানখৎপদা লাই অমসুং লৈগদৌরিবা মীদুগী অপাম্বগী মতুং ইন্না শেমদুনা পীবা য়াই। হায়রিবসি থুপচিনবসু য়াই অমসুং কাখল মরি য়াওরি – দোক্তরগী কা অমা, তোখাইনা থম্নবা কা অমা, মেদিকেল রুম/ৱার্দ অমা অমসুং ফমুং অনী ওইবা আই.সি.য়ু. অমনি, হায়রিবশিং অসি নেগেতিব প্রেসরদা থম্মি। হায়রিবসি পুথোক পুশিন তৌবা য়াই, অমসুং করিগুম্বা লৈমাই অমহেক্তদা পানখৎপা য়াই অমসুং পুং অনীগী মনুংদা মীওই মরিখক্তনা হেক্তা পানখৎপা য়াই। মেদিকেবতা য়াওরিবা কাশিং অসি মতীক চানা নুংশিৎ নুংশাদগী ঙাকথোকই অমসুং উফুল ৱাইফুল চঙদে। মশাদা অদুমক থিঞ্জন্দুনা শীজিন্নবা য়াবা মৈ য়াওজৈ। মেদিকেব অসি অকনবা ঈশিং নুংশিৎকী ফিবম মতীক চানা মাইওক্নবা ঙমই অমসুং অকনবা নোং চঙদে।
হায়রিবসি মফম অমদা হেক্তমক লাইনা পানখৎপা য়াবা তেক্নোলোজী অমসুং মসিগা লোইনরিবা অশাংবা ফ্রেমশিং অসিনা মোদেল অসিবু মশাগী পাকপা চাউবদগী শরুক ১/৫ খক্তমক চাউহনবসু য়াই, মসিনা পুথোক-পুশিন অমসুং শীজিন্নবা লোইরবা মতুংদা থমজিনবদা খুদোংচাহল্লি। হায়রিবা পুথোক-পুশিন য়াবা য়ুনিৎ অসি পাক চাউবগী মখল অহুমদা লাকই – স্ক্বারফীৎ ২০০, ৪০০, অমসুং ৮০০। হায়রিবা য়ুনিৎ অসি কার খাম্ফমদগী হৌদুনা হোস্পিতালগী লম্পাক মচা অমদা হেক্তা অরৈবা লমগী চাং য়েংদুনা অমসুং তঙাইফদবগী মতুং ইন্না পানখৎপা য়াই।
হৌজিক্কী ওইনদি চেঙ্গালপেৎ, চেন্নইগী সুগাঐচহেলথকোর্প প্রাইবেৎ কোর্পোরেসন্দা লুপা লাখ ৩৪ চঙনা ফমুং ৩০ লৈবা হোস্পিতাল অমা, অমসুং অতোপ্পা ফমুং ১২ লৈবা লুপা লাখ ১৬ চঙবা হোস্পিতাল অমা ৱেনাদ, কেরলাগী প্রাইমরী হেলথ সেন্তর, ভরাদুর- গবর্নমেন্ত ওর্গনাইজেসন্দা মাই পাক্না জোন মরিগী হোস্পিতাল ওইনা লিংখৎখ্রে।
মোদ্যুলস হাউসিংগী কাংবুনা হায়রি, মদুদি হায়রিবসি কোবিদ-১৯ আইসোলেসন ৱার্দ ওইনা শীজিন্নবা য়ানবগীদমক দিজাইন অনী শীজিন্নদুনা শাবনি। মোদ্যুলস হাউসিংনা এল.এন্দ তি., তাতা গ্রুপ, অমসুং শাপুরজি, সেল্কোদা ঈচাউগী মতমদা খুদক্কী ওইবা য়ুমগী অমা ওইবগী তঙাইফদবদু পীখ্রে। কেন্দ্রগী হ্যুমেন রিসোর্স মন্ত্রালয়না মখোয়গী সোসিএল মীদিয়া প্লেৎফোর্মদা মখোয়না হোৎনরিবসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
"থুপচিনবা য়াবা, পুথোক-পুশিন য়াবা, মফম অমহেক্তদা খন্দোক্তুনা শীজিন্নবা য়াবা থুনা শেমগৎপদা লাইবা হোস্পিতালশিং অসিনা লাইচৎ, অমাং-অতা অমসুং অতোপ্পা খুদোংথীবশিংদা তঙাইফদবা উপাইশিং পীবদা মতেং পাংলগনি" হায়না প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম, সেক্রেতরী দি.এস.তি.না ফোংদোকখি।

Ministry of Science & Technology
SCTIMST & IIT Madras start-up set up portable hospital infrastructure for COVID -19
“Foldable, portable, pre-fab hospitals that are easy to assemble on-site quickly provide a compelling solution to effectively addressing the needs of pandemics, disasters, and other contingencies”-- Prof Ashutosh Sharma
It comes equipped with a prefabrication modular technology and a telescopic frame that allows the model to be shrunk to 1/5th of its original size, which makes it convenient for storage and transportation
As of now, a 30 bedded hospital at a cost of 34 lakhs (INR) at Chengalpet, Chennai at SugaHhealthcorp Private Corporation, and another 12 bedded hospital in Waynad, Kerala at a cost of Rs 16 Lakh at Primary Health Care, Varadoor- Govt. Organisation have been successfully installed as four-zone hospitals
19 AUG 2020 5:14PM by PIB Delhi
The COVID 19 pandemic has highlighted the need to set up systems to improve health infrastructure, particularly in rural areas. Portable hospitals for detecting, screening, identifying, isolating, and treating COVID-19 patients in local communities could soon be a solution to tackle the increasing demands for health infrastructure.
Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST), an autonomous institute under the Department of Science and Technology (DST), Govt. of India in collaboration with ‘Modulus Housing’ a start-up incubated by IIT Madras has come up with a solution using decentralised approach to detect, manage and treat COVID-19 patients in local communities through portable microstructures.
Mr. Subhash NN and Mr. Muraleedharan CV, scientists from SCTIMST along with Mr. Shreeram Ravichandran, Chief Executive Officer, Modulus Housing including his associates have developed the portable microstructure named as “MediCAB”, which is modular, portable, durable, easy to set up and can be customised as per the requirements of the customer. It is foldable and is composed of four zones – a doctor's room, an isolation room, a medical room/ward, and a twin-bed ICU, maintained at negative pressure. It can be easily transported and installed anywhere in geographic locations and can be erected in just two hours with the help of four persons. The cabins in the MediCAB are tightly sealed and are dust-proof. It has in-built electricals, which are just plug-n-play. MediCAB can withstand harsh weather and heavy rains as well.
It comes equipped with a prefabrication modular technology and a telescopic frame that allows the model to be shrunk to 1/5th of its original size, which makes it convenient for storage and transportation. These portable units come in three sizes – 200, 400, and 800 sqft. The units can be installed at the car parking or at the terrace of the hospital according to the needs or availability of space at the facility.
As of now, a 30 bedded hospital at a cost of 34 lakhs (INR) at Chengalpet, Chennai at SugaHhealthcorp Private Corporation, and another 12 bedded hospital in Waynad, Kerala at a cost of Rs 16 Lakh at Primary Health Care, Varadoor- Govt. Organisation have been successfully installed as four-zone hospitals.
The team of Modulus Housing says that it is working on a dual design where these mobile hospitals can be rapidly launched as COVID-19 isolation wards. Modulus housing has delivered emergency housing solutions to prestigious clients across sectors such as L&T, Tata Group, and Shapoorji, Selco, during flooding. The Union Human Resources Ministry has lauded the effort on their social media platform.
“Foldable, portable, pre-fab hospitals that are easy to assemble on-site quickly provide a compelling solution to effectively addressing the needs of pandemics, disasters, and other contingencies,” said Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST.