ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିଭିଲ ସର୍ଭିସରେ ମନୋନୀତ ଯୁବକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନୀତ କଲେ ମୁକ୍ତାର ଆବାସ ନକଭୀ
• ସରକାର ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି
• ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନାର ଏହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 50 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହେଉଛନ୍ତି ବାଳିକା
• ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ୟୁପିଏସସି ପରୀକ୍ଷା, ମେଡିକାଲ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ପ୍ରଶାସନିକ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର “ନୟି ଉଡାନ୍‍”, “ନୟା ସବେରା”, ଅଧୀନରେ ମାଗଣା କୋଚିଂ
• ଚଳିତ ବର୍ଷ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର 145 ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ସମ୍ମାନଜନକ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସରେ ମନୋନୀତ
18 AUG 2020 4:52PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁକ୍ତାର ଆବାସ ନକଭୀ ଆଜି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୋଗ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କର “ଉନ୍ନତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି”ପାଇଁ ସରକାର ଦୃଢ ତଥା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗରିବ, ଦୁର୍ବଳ, ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗର 22 ଜଣ ଯୁବକ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ “ନୟି ଉଡାନ୍‍, ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଗଣା କୋଚିଂ ସହାୟତାରେ ସମ୍ମାନଜନକ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ୍ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମାଗଣା କୋଚିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହାୟତାରେ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ୍ 2019ରେ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଅନ୍ତୋଦୟ ଭବନରେ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ପ୍ରତିଭାର ଅଭାବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏହାପୂର୍ବରୁ, ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ ନଥିଲା, ଯାହା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଚିହ୍ନିଥାଏ ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି । ସଶକ୍ତିକରଣର ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବକଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାରେ ଚୟନ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର 145 ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ସମ୍ମାନଜନକ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସରେ ମନୋନୀତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଗତ ତିନିବର୍ଷ ହେବ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସରେ ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିବା ଯୁବକମାନେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ତଥା ସମାଜର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛନ୍ତି ଏକ ଆଦର୍ଶ ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୟୁପିଏସସି ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରର କୋଚିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି । ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ୟୁପିଏସସି ପରୀକ୍ଷା, ମେଡିକାଲ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ପ୍ରଶାସନିକ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ “ନୟି ଉଡାନ୍‍”, “ନୟା ସବେରା”, ଅଧୀନରେ ମାଗଣା କୋଚିଂ ଯୋଗାଇ ଦିଆଉଛି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, 2014 ପୂର୍ବରୁ କେବଳ 2 କୋଟି 94 ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା; ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 4 କୋଟି 60 ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନାର ଏହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 50 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହେଉଛନ୍ତି ବାଳିକା । ଆମର ଏକାଗ୍ର ପ୍ରୟାସ ହେତୁ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଧାରୁ ପାଠ ଛାଡିବା (ଡ୍ରପ ଆଉଟ୍) ହାର ବିଶେଷ ଭାବରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଗରିବ ଏବଂ ଅଭାବୀ ପରିବାରର ଛାତ୍ରମାନେ ଉନ୍ନତ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ” (ପିଏମଜେଭିକେ) ଅଧୀନରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ, ଡାକ୍ତରଖାନା, ଗୋଷ୍ଠୀ କେନ୍ଦ୍ର, ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର, ଆଇଟିଆଇ, ପଲିଟେକନିକ, ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲ, ସଦଭାବନା ମଣ୍ଡପ, ହୁନର ହବ୍ ଇତ୍ୟାଦି 34,000ରୁ ଅଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ପଛୁଆ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । 2014 ପୂର୍ବରୁ କେବଳ 22,000 ଏହିପରି ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶ କରାଯାଇଥିଲା । 2014 ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର 90ଟି ଜିଲ୍ଲା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବାବେଳେ ସରକାର ଦେଶର 308ଟି ଜିଲ୍ଲାର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମ ସଂପ୍ରସାରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ।

Ministry of Minority Affairs
Mukhtar Abbas Naqvi felicitates youths selected in Civil Services with assistance of free coaching schemes of the Minority Affairs Ministry
Mukhtar Abbas Naqvi: “Government has given a positive atmosphere where capabilities of youths from Minority communities are protected and promoted”
Mukhtar Abbas Naqvi: “More than 50 per cent of these beneficiaries of scholarship schemes are girls”
“The Ministry is also providing free coaching under “NaiUdaan”, “NayaSavera” to minority youths preparing for Civil Services, other UPSC examinations, medical, engineering, banking, administrative examinations and other competitive exams through various institutions and organisations”
This year, 145 people belonging to Minority communities have been selected in the prestigious Civil Services
18 AUG 2020 4:52PM by PIB Delhi
Union Minister of Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said here that the Government’s resolute and effective efforts for “promotion and progress” of meritorious youths from Minority communities have resulted in selection of 22 youths from poor, weaker, deprived sections of Minority communities in the prestigious Civil Services with the assistance of free coaching under “NaiUdaan” scheme, being run by the Ministry of Minority Affairs.
While felicitating youths belonging to Minority communities, who have been selected in Civil Services 2019 with the assistance of Minority Affairs Ministry’s free-coaching programmes, at Antyodaya Bhawan here today, Shri Naqvi said that that there is no dearth of talent in minority communities. But earlier, no such efforts had been made to create an environment which recognises potential among the Minority youths.
Shri Naqvi said that the Government has given a positive atmosphere where capabilities of youths from Minority communities are protected and promoted. This positive atmosphere of “Inclusive Empowerment” has ensured that a large number of youths from the Minority communities are being selected in the top administrative services. This year also, 145 people belonging to Minority communities have been selected in the prestigious Civil Services. The last three years have witnessed similar encouraging results in the Civil Services.
Shri Naqvi said that the youths, successful in the Central Government’s Civil Services, are a “role model” for youths from Minority communities and other weaker sections of the society.
Shri Naqvi said that the Ministry of Minority Affairs is implementing a large scale free-coaching programme for meritorious youths belonging to notified minority communities preparing for UPSC examinations. The Ministry is also providing free coaching under “NaiUdaan”, “NayaSavera” to minority youths preparing for Civil Services, other UPSC examinations, medical, engineering, banking, administrative examinations and other competitive exams through various institutions and organisations.
Shri Naqvi said that only 2 crore 94 lakh Minority students had been given scholarships before 2014; while on the other hand the present Government’s commitment to “Inclusive Empowerment” has ensured scholarships to 4 crore 60 lakh Minority students during the last 6 years.
Shri Naqvi said that more than 50 per cent of these beneficiaries of scholarship schemes are girls. Due to our concentrated efforts, school drop-out rate among the Minority students especially girls have decreased significantly and students from poor and needy families are receiving better education.
Shri Naqvi said that under the “Pradhanmantri Jan Vikas Karykram” (PMJVK), more than 34,000 infrastructure projects including school, college, hospital, community centre, common service centre, ITI, polytechnic, girls hostel, Sadbhavna Mandap, Hunar Hub etc have been developed in backward and deprived Minority concentrated areas across the country in the last 6 years. Only 22,000 such projects had been developed before 2014. While only 90 districts of the country had been identified for Minority communities’ development before 2014, the Government has expanded development programmes for Minorities in 308 districts of the country.
Union Minister of State (Independent Charge) for Development of North Eastern Region &MoS in Prime Minister’s Office Dr.Jitendra Singh and Union Minister of State (Independent Charge) for Youth Affairs & Sports and MoS, Minority Affairs Shri KirenRijiju were also present on the occasion.