স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
বিশ্বৰ ভিতৰতে নিম্নতমৰ অন্যতম, ভাৰতত মৃত্যুৰ হাৰ ২শতাংশতকৈ কম আৰু ই কমি আহিছে
আৰোগ্যৰ হাৰৰ উৰ্দ্ধমুখী যাত্ৰা অব্যাহত আছে
প্ৰায় ৩কোটি কভিড পৰীক্ষা সম্পন্ন হৈছে
16 AUG 2020 12:40PM by PIB Guwahati
ভাৰতত কভিড-১৯ত মৃত্যুৰ হাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে হ্ৰাস পাই আহিছে আৰু ভাৰত মৃত্যুৰ হাৰৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বনিম্ন দেশসমূহৰ মাজৰ এখন। আজি ই ১.৯৩শতাংশ হৈছে।ই কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সমূহীয়া প্ৰচেষ্টাৰ ফল যিয়ে মৃত্যুৰ হাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে হ্ৰাস কৰাত নেতৃত্ব লৈছে।
মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰত ২৩দিনত, ব্ৰাজিলত ৯৫ দিনত আৰু মেক্সিকোত ১৪১ দিনত মৃত্যুৰ সংখ্যাই ৫০হাজাৰ অতিক্ৰম কৰিছিল। ভাৰতক এই ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্য স্পৰ্শ কৰিবলৈ লাগিছে ১৫৬ দিন।
হাস্পতালসমূহত উন্নত আৰু ফলদায়ক চিকিত্সা সেৱা, হোম আইচোলেচনত থকা লোকৰ ওপৰত নজৰ ৰখা, নন-ইনভেছিভ অক্সিজেন ছাপৰ্টৰ ব্যৱহাৰ, দ্ৰুত আৰু সময়ত চিকিত্সা লাভৰ বাবে ৰোগীক কঢ়িয়াই নিবলৈ এম্বুলেন্সৰ উন্নত সেৱাৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে গুৰুত্ব দি আহিছে। আশা কৰ্মীসকলে হোম আইচোলেচনত থকা লোকসকলৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিছে। দিল্লীৰ এইমছৰ বিশেষজ্ঞৰ জৰিয়তে কভিড-১৯ আক্ৰান্ত ৰোগীৰ চিকিত্সাত জড়িত চিকিত্সকৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এইসমূহ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ ফলত ভাৰতত মৃত্যুৰ হাৰ বিশ্ব গড় হাৰৰ তলত ৰখা সম্ভৱ হৈছে।
মৃত্যুৰ হাৰ ২শতাংশৰ তলত আৰু ই ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাই আছে
ব্যাপক হাৰত নমুনা পৰীক্ষা, আক্ৰান্তসকলক চিনাক্ত কৰি উলিওৱা আৰু উপযুক্ত চিকিত্সা সেৱা প্ৰদানৰ ফলত সুস্থতাৰ হাৰ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত সুস্থতাৰ হাৰ প্ৰায় ৭২শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৫৩,৩২২ জন ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিছে। ইয়াৰ সৈতে মুঠ সুস্থ হোৱা কভিড-১৯ ৰোগীৰ সংখ্যা ১৮.৬লাখলৈকে(১৮,৬২,২৫৮) বৃদ্ধি পালে।
দেশত বৰ্তমান কৰনা আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ৬,৭৭,৪৪৪গৰাকী। এই সংখ্যা মুঠ আক্ৰান্তৰ সংখ্যাৰ ২৬.১৬ শতাংশ। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা হ্ৰাস পাইছে। আক্ৰান্তসকলক চিকিত্সকৰ তত্ত্বাৱধানত ৰখা হৈছে।
আক্ৰান্তৰ হাৰ ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে
কভিডৰ নমুনা পৰীক্ষাৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে ৩কোটি সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। এতিয়ালৈকে ২,৯৩,০৯,৭০৩টা নমুনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৭,৪৬,৬০৮টা নমুনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
দেশত পৰীক্ষাগাৰৰ সংখ্যাও ক্ৰমশঃ বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰী খণ্ডৰ ৯৬৯টা আৰু বে-চৰকাৰী খণ্ডৰ ৫০০টা পৰীক্ষাগাৰ মিলি মুঠ পৰীক্ষাগাৰৰ সংখ্যা ১৪৬৯টা।
বিভিন্ন ধৰণৰ পৰীক্ষাগাৰসমূহ হৈছেঃ
ৰিয়েল-টাইম আৰটি পিচিআৰ আধাৰিত পৰীক্ষাগাৰঃ৭৫৪(চৰকাৰীঃ৪৫০+বেচৰকাৰীঃ৩০৪)
ট্ৰুনাট আধাৰিত পৰীক্ষাগাৰঃ৫৯৮(চৰকাৰীঃ৪৮৫+বেচৰকাৰীঃ১১৩)
চিবিএনএএটি আধাৰিত পৰীক্ষাগাৰঃ১১৭(চৰকাৰীঃ৩৪+বেচৰকাৰীঃ৮৩)
সকলোধৰণৰ বিশ্বাসযোগ্য আৰু শেহতীয়া কভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় কাৰিকৰী বিষয়, নীতিগত নিৰ্দেশাৱলী আৰু পৰামৰ্শৰ বাবে অনুগ্ৰহ কৰি নিয়মীয়াকৈ https://www.mohfw.gov.in/ আৰু @MoHFW_INDIA দৰ্শন কৰক।

Ministry of Health and Family Welfare
One of the lowest globally, India’s Case Fatality Rate below 2% and sliding
Recovery Rate maintains upwards journey, nearly 72% today
COVID tests nearly 3 cr
16 AUG 2020 12:40PM by PIB Delhi
On a continuous positive path of slide in its COVID-19 Case Fatality Rate, India has one of the lowest mortality globally. It stands at 1.93%, as of today. This is a result of coordinated efforts of the Centre and State/UT governments which has led to a continuous decline in the Mortality Rate.
USA crossed 50,000 deaths in 23 days, Brazil in 95 days and Mexico in 141 days. India took 156 days to reach this national figure.
There has been sustained focus of the Union and the State/UT governments on improved and effective clinical treatment in hospitals, supervised home isolation, use of non-invasive oxygen support, and improved services of the ambulances for ferrying patients for prompt and timely treatment. Tireless efforts of ASHA workers have ensured effective surveillance and tracking progress of the patients in supervised home isolation. Clinical management skills of doctors treating COVID-19 patients have been upgraded by active technical guidance through tele-consultation sessions by domain knowledge experts from AIIMS, New Delhi. These measures have collectively ensured seamless and efficient patient management from home to hospital for critical and severe patients. This has ensured that India’s Case Fatality Rate (CFR) is maintained below the global average.
Successful implementation of TESTING aggressively, TRACKING comprehensively & TREATING efficiently through a plethora of measures have contributed to the existing high level of recoveries as well. India's Recovery Rate has reached nearly 72% ensuring more and more patients are recovering. 53,322 have recovered and been discharged in the past 24 hours.With this number, the total recovered COVID-19 patients have increased to more than 18.6 lakh (18,62,258).
The steady rise in recoveries has ensured that the percentatge caseload of the country is reducing. The current active cases (6,77,444) compose the actual case load of the country. It is 26.16% of the total positive cases today, registering further drop in the last 24 hours. They are under active medical supervision.
With efficient and aggressive testing India is rapidly moving towards completing 3 crore COVID tests; 2,93,09,703 samples tested so far. 7,46,608 tests were done in the last 24 hours.
This has been made possible by a rapidly growing national network of diagnostic labs which comprises 969 labs in the government sector and 500 private labs, adding up to 1469.
The different types of labs include:
Real-Time RT PCR based testing labs: 754 (Govt: 450 + Private 304)
TrueNat based testing labs: 598 (Govt: 485 + Private: 113)
CBNAAT based testing labs: 117 (Govt: 34 + Private: 83)
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.