ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂତନ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଆଂଶିକ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା 2.0 ଅଧିକ କୋହଳ ସହ ସଂପ୍ରସାରିତ
17 AUG 2020 5:34PM by PIB Bhubaneswar
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଆଂଶିକ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା (ପିସିଜିଏସ୍‌ 2.0) ଗତ ମେ 20ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି/ ଏଚ୍‌ଏଫ୍‌ସି ଓ ଏମ୍‌ଏଫ୍‌ଆଇ ଆଦି ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଉଥିବା ଏଏ ରେଟିଂ ବା ତାଠାରୁ ନିମ୍ନସ୍ତରର ବଣ୍ଡ୍‌ ବା କମର୍ସିଆଲ ପେପର କ୍ରୟ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଭୂତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 45 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଣ୍ଡ୍‌ ଓ ସିପି ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କିଣିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା । ଏଥିସହିତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରଭାବେ ସ୍ପେଶାଲ ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ସ୍କିମ୍‌ ଘୋଷଣା କରି କମର୍ସିଆଲ ପେପର, ଏନ୍‌ସିଡି ଆଦି କ୍ରୟ କରିବାର ସୁବିଧା ଦେଇଥିଲେ । ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି/ଏଚ୍‌ଏଫ୍‌ସିଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ହେଉଥିବା ଏହି ରେସିଡୁଆଲ ମ୍ୟାଚ୍ୟୁରିଟିର ସମୟ ମିଆଦ 3ମାସ ରହିଥିବାବେଳେ ଏହାକୁ ଆଉ 3 ମାସ ବଢାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନାରେ 30 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିପି ଓ ଏନ୍‌ସିଡି କ୍ରୟ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥିଲା ।
ପିସିଜିଏସ୍‌ 2.0 ଅଧୀନରେ ପିଏସ୍‌ବି ଏଏ/ଏଏ- ରେଟେଡ ବଣ୍ଡ୍‌ ଓ ସିପି କିଣିବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । 28ଟି ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏହି ସିପି ଓ ବଣ୍ଡ୍‌ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କିଣାଯାଇପାରିବ । ସେହିଭଳି 62ଟି ସଂସ୍ଥାଠାରୁ ଏଏର ତଳ ବର୍ଗର 21,262 କୋଟିର ସିପି ଓ ବଣ୍ଡ କ୍ରୟର ଅନୁମତି ମିଳିଛି ।
ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଗତିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ସରକାର ବଣ୍ଡ୍‌ ଓ ସିପି କ୍ରୟର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯେଉଁସବୁ ସୁବିଧା ଦେଇଛନ୍ତି ତାହାହେଲା- 1. ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ବିଲ୍‌ଡଅପ୍‌ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ 3 ମାସ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । 6 ମାସ ଶେଷରେ ଅର୍ଥାତ୍‌ 2020 ନଭେମ୍ବର 19 ସୁଦ୍ଧା ପୋର୍ଟଫୋଲିଓଗୁଡିକ ପ୍ରକୃତ ବିତ୍ତପରୀତ ହୋଇଥିବା ପରିମାଣ ସହିତ ଖାପଖାଇପାରୁଥିବ ତେବେ ଯାଇ ଏହା ଉପରେ ସରକାରୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଦ୍ୱିତୀୟରେ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ସ୍ତରରେ ବଣ୍ଡ ଓ ସିପି କ୍ରୟ ଏ ଏବଂ ଏଏ-ଇନ୍‌ଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ସବ୍‌ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ଯୋଜନାରେ ନିବେଶ 50 ଶତାଂଶରୁ ଅଧିକ ହେବନାହିଁ । ଆଗରୁ ଏହା 25 ଶତାଂଶ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା ।
ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ପିସିଜିଏସ୍‌ 2.0 ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବଣ୍ଡ୍‌ ଓ ସିପି କ୍ରୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକୁ ଯେଉଁସବୁ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଛି ତାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ ।

Ministry of Finance
Partial Credit Guarantee Scheme (PCGS) 2.0 extended with greater flexibility to respond to emerging demands
17 AUG 2020 5:34PM by PIB Delhi
As part of Aatmanirbhar Bharat Abhiyan, announced by the Government, Partial Credit Guarantee Scheme (PCGS) 2.0 was launched on 20.05.2020 to provide Portfolio Guarantee for purchase of Bonds or Commercial Papers (CPs) with a rating of AA and below issued by NBFCs/HFCs/ MFIs by Public Sector Banks (PSBs). It was envisaged to purchase Bonds/ CPs of Rs. 45,000 crore under PCGS 2.0 of which the maximum headroom permissible for purchase of Bonds/ CPs rated AA/AA- was 25% of the total portfolio i.e. Rs. 11,250 crore. In addition, the Government had separately announced the Special Liquidity Scheme for purchase of Commercial Papers (CPs) and Non-Convertible Debentures (NCDs) issued by NBFCs/HFCs with a residual maturity of upto 3 months, which could be extended for a further period of upto 3 months, of a total value not exceeding Rs. 30,000 crore to be extended by the amount required as per need.
Under PCGS 2.0, PSBs have approved purchase of Bonds/ CPs rated AA/AA- issued by 28 entities and Bonds/CPs rated below AA- issued by 62 entities, amounting to Rs. 21,262 crore overall. The average ticket size of Bonds/CPs rated below AA- is significantly lower than the average ticket size of Bonds/CPs rated AA/AA-.Under SLS, proposals of Rs. 7,464 crore have been approved for purchase so far.
Keeping in view the progress under the Scheme and the fact that the stipulated limit for AA/AA- rated Bonds/CPs has been nearly reached while the appetite for lower rated Bonds/CPs is nearing saturation considering their lower ticket size, the Government has now decided to modify PCGS 2.0 for purchase of Bonds/CPs as under:
1. Additional 3 months have been granted to build up the portfolio. At the end of six months, i.e. by 19.11.2020, the portfolio shall be crystallised based on actual amount disbursed, for the Guarantee to come into effect.
1. At the portfolio level, AA and AA- investment sub-portfolio under the Scheme should not exceed 50% (instead of 25% stipulated earlier) of the total portfolio of Bonds/ CPs purchased by PSBs under the Scheme.
It is expected that the above modification will provide greater flexibility to PSBs in purchasing Bonds/CPs under PCGS 2.0.