জল শক্তি মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী রিজর্ভর ১২৩দা ওগস্ত ১৩, ২০২০ ফাওবদা লাইব স্তোরেজগী থাক ফীভম অসি হৌখিবা চহিগী মসিগী মতম অসিগা য়েংনবদা চাদা ৮৮নি অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী স্তোরেজগী চাংচৎকী চাদা ৯৮নি
13 AUG 2020 6:57PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ঈশিংগী কমিশন্না চয়োলগী ওইনা লৈবাক অসিগী রিজর্ভর ১২৩দা ঈশিং তুংশিনবগী থাক অসি য়েংশিল্লি। মসিগী রিজর্ভর অসিগী মনুংদা ৪৩দি মেগাৱাত্ত ৬০গী চাংগী মঙম হাপ্লবা হাইদ্রোপাৱর ওইরে। মসিগী রিজর্ভর ১২৩গী অপুনবা স্তোরেজগী চাং অসি লৈবাক অসিদা চাওরাকপা মওংদা পানদুনা শেমখিবা বি.সি.এম. ২৫৭.৮১২গী চাংদা লাইব স্তোরেজ তৌবা ঙম্বগী চাদা ৬৬.৩৬ মুক ওইগদবা বি.সি.এম. ১৭১.০৯০নি। রিজর্ভর স্তোরেজগী ১৩.০৮.২০২০গী বুলেতিনগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা লাইব স্তোরেজ অসি জর্ভরশিং অসিগী অপুনবা স্তোরেজগী কেপাসিতীগী চাদা ৫৪ ওইগদবা বি.সি.এম. ৯২.৯১৬নি। অদুম ওইনমক হায়রিবা মতমসিগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা লাইব স্তোরেজ অসি বি.সি.এম. ১০৫.৮৫৬ ওইখি অমসুং হৌখিবা চহি ১০গী লাই স্তোরেজগী চাংচৎ অসি বি.সি.এম. ৯৪.৩৪৮ ওইখি। মতৌ অসিগুম্না রিজর্ভর ১২৩সিদা য়াওরিবা লাইব স্তোরেজশিং অসি ১৩.০৮.২০২০গী বুলেতিনগী হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসি চাদা ৮৮নি অমসুং হৌখিবা চহি চহি তরাগী স্তোরেজগী চাংচৎকী চাদা ৯৮নি। তেবল-০১গী ওইনা অপুনবা স্তোরেজগী থাক অসি লৈবাক অসিগী হৌখিবা মান্নবা মতম অসিদগী পুল্লপকী ওইনা হন্থৈ অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতমগী স্তোরেজগী চাংচত্তগীসু হন্থৈ।
অৱাংথংবা লমশিংদা হিমাচল প্রদেশ অমসুং রাজস্থান য়াওই। সি.দব্লয়ু.সি.না বি.সি.এম.১৯.১৭গী স্তোরেজগী চাং ওইবা লাইব স্তোরেজ রিজর্ভর ৮ পান্নরি। তাং ১৩.০৮.২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ বুলেতিনগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা য়াওরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা স্তোরেজগী চাদা ৫১ ওইরিবা বি.সি.এম. ৯.৭৭নি। হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদা স্তোরেজ অসি চাদা ৬৯ ওইখি অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিদা রিজর্ভরশিং অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎকী চাদা ৬৫ ওইখি। মতৌ অসুম্না হৌজিক্কী মতমসিদা স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদগী হন্থৈ অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগী হন্থৈ।
নোংপোক থংবা লমদমশিংদা ঝারখন্দ, ওরিশা, নোংচুপ বেঙ্গল, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দ য়াওরি। সি.দব্লয়ু.সি.না বি.সি.এম.১৯.৪৩গী স্তোরেজগী চাং ওইবা লাইব স্তোরেজ রিজর্ভর ১৮ পান্নরি। তাং ১৩.০৮.২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ বুলেতিনগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা য়াওরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা স্তোরেজগী চাদা ৪০ ওইরিবা বি.সি.এম. ৭.৭৯নি। হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদা স্তোরেজ অসি চাদা ৪৫ ওইখি অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিদা রিজর্ভরশিং অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎকী চাদা ৪২ ওইখি। মতৌ অসুম্না হৌজিক্কী মতমসিদা স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদগী হন্থৈ অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগী হন্থৈ।
নোংচুপথংবা লমশিংদা য়াওরিবা লমশিংদি গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্রনি। সি.দব্লয়ু.সি.না বি.সি.এম.৩৫.২৪গী স্তোরেজগী চাং ওইবা লাইব স্তোরেজ রিজর্ভর ৪২ পান্নরি। তাং ১৩.০৮.২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ বুলেতিনগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা য়াওরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা স্তোরেজগী চাদা ৫৪ ওইরিবা বি.সি.এম. ১৯.০২নি। হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদা স্তোরেজ অসি চাদা ৭০ ওইখি অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিদা রিজর্ভরশিং অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎকী চাদা ৫৫ ওইখি। মতৌ অসুম্না হৌজিক্কী মতমসিদা স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদগী হন্থৈ অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগী হন্থৈ।
ময়ায়থংবা লমশিংদা উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, মধ্য প্রদেশ অমসুং ছতিসগর য়াওরি। সি.দব্লয়ু.সি.না বি.সি.এম.৪৪.৪৫গী স্তোরেজগী চাং ওইবা লাইব স্তোরেজ রিজর্ভর ১৯ পান্নরি। তাং ১৩.০৮.২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ বুলেতিনগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা য়াওরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা স্তোরেজগী চাদা ৫৫ ওইরিবা বি.সি.এম. ২৪.২৬নি। হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদা স্তোরেজ অসি চাদা ৫৬ ওইখি অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিদা রিজর্ভরশিং অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎকী চাদা ৫৭ ওইখি। মতৌ অসুম্না হৌজিক্কী মতমসিদা স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদগী হন্থৈ অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগী হন্থৈ।
খা থংবা লমশিংদা অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, এ.পি. অমসুং তি.জি.(রাজ্য অনিমকশিদা পুনশিন্নবা প্রোজেক ২), কর্নাতকা, কেরলা অমসুং তমিল নাদু য়াওরি। সি.দব্লয়ু.সি.না বি.সি.এম.৫২.৮১গী স্তোরেজগী চাং ওইবা লাইব স্তোরেজ রিজর্ভর ৩৬ পান্নরি। তাং ১৩.০৮.২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ বুলেতিনগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা য়াওরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা স্তোরেজগী চাদা ৬১ ওইরিবা বি.সি.এম. ৩২.০৮নি। হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদা স্তোরেজ অসি চাদা ৬৫ ওইখি অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিদা রিজর্ভরশিং অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎকী চাদা ৫৫ ওইখি। মতৌ অসুম্না হৌজিক্কী মতমসিদা স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতম অসিদগী হন্থৈ অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী মান্নবা মতম অসিগী স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগী হেন্না ফগৎলি।

Ministry of Jal Shakti
Live storage available in 123 reservoirs in the country as of 13.08.2020 is 88% of the live storage of corresponding period last year and 98% of storage of average of last ten years
13 AUG 2020 6:57PM by PIB Delhi
Central Water Commission is monitoring live storage status of 123 reservoirs of the country on weekly basis. Out of these reservoirs, 43 reservoirs have hydropower benefit with installed capacity of more than 60 MW. The total live storage capacity of these 123 reservoirs is 171.090 BCM which is about 66.36% of the live storage capacity of 257.812 BCM which is estimated to have been created in the country. As per reservoir storage bulletin dated 13.08.2020, live storage available in these reservoirs is 92.916 BCM, which is 54% of total live storage capacity of these reservoirs. However, last year the live storage available in these reservoirs for the corresponding period was 105.856 BCM and the average of last 10 years live storage was 94.348 BCM. Thus, the live storage available in 123 reservoirs as per 13.08.2020 Bulletin is 88% of the live storage of corresponding period of last year and 98% of storage of average of last ten years. As per Table-01, the overall storage position is less than the corresponding period of last year in the country as a whole and is also less than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The northern region includes States of Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan. There are 8 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 19.17BCM. As per Reservoir Storage Bulletin dated 13.08.2020, the total live storage available in these reservoirs is 9.77 BCM which is 51%of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 69% and average storage of last ten years during corresponding period was 65% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is less than the corresponding period of last year and is also less than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Eastern region includes States of Jharkhand, Odisha, West Bengal, Tripura and Nagaland. There are 18 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 19.43 BCM. As per Reservoir Storage Bulletin dated 13.08.2020, the total live storage available in these reservoirs is 7.79 BCM which is 40% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 45% and average storage of last ten years during corresponding period was 42% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is less than the corresponding period of last year and is also less than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Western region includes States of Gujarat and Maharashtra. There are 42 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 35.24 BCM. As per Reservoir Storage Bulletin dated 13.08.2020, the total live storage available in these reservoirs is 19.02 BCM which is 54% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 70% and average storage of last ten years during corresponding period was 55% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is less than the storage of last year and is also less than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Central region includes States of Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh and Chhattisgarh. There are 19 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 44.45BCM. As per Reservoir Storage Bulletin dated 13.08.2020, the total live storage available in these reservoirs is 24.26 BCM which is 55% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 56% and average storage of last ten years during corresponding period was 57% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is less than the storage of last year and is also less than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Southern region includes States of Andhra Pradesh, Telangana, AP&TG (2combined projects in both states), Karnataka, Kerala and Tamil Nadu. There are 36reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 52.81 BCM. As per Reservoir Storage Bulletin dated 13.08.2020, the total live storage available in these reservoirs is 32.08 BCM which is 61% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 65% and average storage of last ten years during corresponding period was 55% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is less than the corresponding period of last year but is better than the average storage of last ten years during the corresponding period.