তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না দেখোঅপনাদেশ ৱেবিনার সিরিজকী মখাদা নিংখা তম্বা নুমিৎকী হীরমদা “সেলুলর জেল: লেত্তর্স, মেমোর্স এন্দ মেমোরিস” হায়না মিংথোনবা অনিশুবা ৱেবিনার শিনখ্রে
ৱেবিনার অসিনা ভারতকী নিংতম লানগী ৱারী অদু সেলুলর জেল অসিগী গেলরীশিং অমসুং সেলশিংগী খু্ত্থাংদা উৎলি
মথংগী তাঙ্কক্কী ৱেবিনার জালিয়নৱালাবাঘ: এ তর্নিং পোইন্ত ইন দি ফ্রীদম স্ত্রগল হায়না মিংথোনখ্রে
12 AUG 2020 1:26PM by PIB Imphal
ভারতনা নিংখা তমখিবগী ৭৪শুবা নুমিৎ পালন তৌনবা শেম শারবা অসিদা, তুরিজম মন্ত্রালয়গী দেখোঅপনাদেশ ৱেবিনার সিরিজনা “সেলুলর জেল: লেত্তর্স, মেমোর্স এন্দ মেমোরিস” হায়না মিংথোনবা ৱেবিনার ওগস্ত ১০, ২০২০দা খুদোল তমখ্রে।
দেখোঅপনাদেশ ৱেবিনারশিংগী ৪৬শুবা সিরিজ, “সেলুলর জেল: লেত্তর্স, মেমোর্স এন্দ মেমোরিস” অসি ইন্দিয়া সিতী ৱাক্স এন্দ ইন্দিয়া ৱিদ লোকেলসকী সি.ই.. মিস নিধি বন্সাল, ইন্দিয়া ৱিদ লোকেলস অমসুং ইন্দিয়া হেরিতেজ ৱাক্সকী হেদ ওফ ওপরেসন্স দা সৌমি রোই অমসুং ইন্দিয়া সিতী ৱাক্সকী সিতী এক্সপ্লোর্র মিস সোমিত্রা সেন গুপ্তানা লান্থোকখি। দেখোঅপনাদেশ ৱেবিনার সিরিজ অসি এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মখাদা ভারতকী মশিং য়াম্লবা তোঙান তোঙানবা জাতিশিং অসি উৎনবা হোৎনবা অমনি অমসুং মসিনা ভর্চ্যুল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী ৱাখল্লোন লেপ্তনা শন্দোক্লি।
ৱেবিনার অসিনা ভারতকী নিংতম লানগী ৱারী অদু সেলুলর জেল অসিগী গেলরীশিং অমসুং সেলশিংগী খু্ত্থাংদা উৎলি। ভীর সভার্কর, বি.কে. দত্ত, ফাজল-ই-হগখাইরাবদি, বরিন্দ্রা কুমার ঘোস, সুসিল দাস গুপ্তাগুম্বা খ্বাইদগী অফাওবা রাজনিতি তৌবা বন্দী খরগী পুন্সি অমসুং ৱারীশিং উৎলি। প্রজেন্তেসন অসিদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা অন্দামানদা ভারতকী নিংখা তম্নবা লৌখিবা মরু ওইবা থৌদাং অদুসু পনখি।
পোর্ত ব্লাইয়র, অন্দামান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা লৈরিবা সেলুলর জেল অসি ব্রিতিশকী ময়োক্তা নিংতম্নবা লান শোক্নখিবা ভারতমচাশিংবু লোয় থাখিবা অমসুং মীনুংশি য়াওদনা তমথিবা ফীভমশিংদা ফাজিন্দুনা থমখিবা কৈশুমশঙ অমনি। ঙসি নেস্নেল মেমোরিএল অমা ওইরিবা অসি সেলুলর হায়না কৌবগী মরমদি মসিদা মী অমবু মথন্তা ফজিন্দুনা থম্নবা তোঙান তোঙানবা কাশিং শাখিবনি। তশেংবদি, বিল্দিং অসিগী ৱিং তরেৎ থোক্না খায়দোকই, ময়াইদা তাৱর অমা লৈ মসিদা অচৌবা কাংশি অমা শন্ত্রীশিংনা ঙাক্তুনা থম্মি। ৱিং খুদিংমক দালন মথোন অহুম ওই অমসুং তোঙান্নবা থম্নবা কাশিং অদু মরাক ময়ুং ফুৎ ১৫ রউৎ ৯ ওইবগা লোয়ননা ফুৎ ৯ ৱাংবা থোংনাও অমা খক পাল্লি। ৱিংশিং অসি একাগারী অমগী স্পোকগুম্না শাখি অমসুং ৱিং অমগী মমাং থংবা শরুনা অতোপ্পাগী মনিংদা ওনশিল্লি মসিনা বন্দী অমত্তনা অমগা ৱারী শানবা পাও ফাওনবা য়ানবা লম্বী পীদে।
থৌরম লান্থোক্লিবশিংনা ১৮৫৭গী মতমদা ব্রিতিশ লৈঙাকপু ভারতনা করম্না শীংনখি অমসুং ১৯শুবা চহিগী ময়াই য়ৌরকপদা ব্রিতিশ শাসন নমথখি হায়বা নৌহৌনা নীংশিংহনখি। ২০শুবা চহিচাগী রাজনিতিগী ওইরিবা মওং অসিদা গান্ধীগী অহিংসা অমসুং সিবিল দিসোবিদিয়ন্স অমসুং তোঙান তোঙানবা কেম্পেনশিংগী পোলিসীগী নিংতম লানশিংগী তাঙ্কক অমা উবা ফংখি। কৈশুমশঙ অসি ১৮৯৬তগী শাবা হৌখি অমসুং ১৯১০দা শাবা লোইশিনখি। বিল্দিং অসি তশেংবদি চেক মচু ওইরমখি। বিল্দিং অসিগী ৱিং তরেৎ লৈরমখি, ময়াইদা তাৱর অমনা খায়দোকখি অমসুং শন্ত্রীশিংনা বন্দীশিংবু ঙাকশেনখি।
সেলুলর জেলগী মমাংদা, ভাইপর ইথৎতা লৈবা কৈশুমশঙ অসি ব্রিতিশ শাসন্দগী লৈবাক অসি নিংখা তম্বা পুরক্নবা হোৎনরবশিংবু খ্বাইদগী তমথিবা মওং অমদা ওৎনৈবা চত্থনবা ব্রিতিশনা শীজিন্নরম্মি। মথন্তা থম্নবা কাশিং, লোক-অপশিং, লেপহন্দুনা ফুনবা য়ুংদুনা থম্লিবা য়ুম্বীশিং অসিনা ভাইপর জেলগী মশক তাক্লি। নুপীশিংসু বন্দী ওইনা থমখি। কৈশুমশঙ অসিগী ফীভমশিং অসি তমথিবানা মরম ওইরগা মফম অসিগী তমটিরবা মমিং “ভাইপর চেন গেঙ্গ জেল” হায়না থোলমখি। ব্রিতিশ লৈঙাকপু শীংনরুবা মীওইশিং পুন্না য়োৎলি থংদুনা অমদি অহিং অদু মখোয়গী মখোঙদা য়োৎশিং থংদুনা লেনহনখি। চেন গেঙ্গগী মীহুৎশিংবু অৱাবা থবকশিং শুহনখি কৈশুমশঙ অসিদনি।
সেলুলর জেল অসিগী আর্কিতেকচর অসি ‘পেন্নিস্লেবেনিয়া সিস্তেম নত্রগা সেপরেৎ সিস্তেম’গী থিওরীগী মওংদা শাখিবনি মসিদা বন্দী খুদিংমক তোঙান তোঙান্না থম্নবা তোঙানবা কাশিং মথৌ তাখি। চপ মান্নবা ৱিং নত্রগা তোঙানবা ৱিংশিংদা লৈরিবা বন্দীশিংনা মখল অমত্তগী পাও ফাওন্নবা পাম্বৈ অমত্তা লৈহনখিদা। সেলুলর জেলগী মফম খুদিংদা অৱাবা খাঙখিবা, ওৎনৈখিবা অমসুং কত্থোকখিবশিংগী থম্মোয় শোক্লবা ৱারী কয়না থল্লি। সেলুলর জেল অসিনা সেলশিং অসিদা বান্দী ওইখিবা লৈবাকনিংবা, নিংতম লান্মীশিংগী মীনুংশি য়াওদনা ওৎনৈখিবগী মরোল থোক্ত্রবা খুদম অমা ওইনা লৈহৌরি। মীওৎ মীনৈ তৌবা অসিদা মখোয়গী মমল য়াম্লবা থৱায়শিং অদু ফাওবা থাখি।
দন্দী অদু অয়াম্বনা তমথিখি, মসিদা গ্রাইন্দিং মিলদা খুৎ য়োৎলিং থাংদুনা চয়োল অমা ফাওবা লেপহনখি, লৈকোলদা থবক তৌহনখি, য়ুবী কংহনবা, থৌরি শাবা, য়ুবী মশিং শিৎতোকপা, কার্পেৎ শাবা, তাৱেল শাবদগী খোঙদা য়োৎলিং থাংদুনা থা তরুক ফাওবা থমখি, মথন্তা থম্নবা কা খুশিংদা ফাজিন্দুনা থম্বা, নুমিৎ ,রিনা চরা হেনহন্দুনা থম্বা অমসুং বান্দীশিংবু মখোঙশিং ফাক্তোক্তুনা পাং তিংদুনা নুমিৎ তরানি থম্বা য়াওরি।
থৌরম লান্থোক্লিবশিংনা মখাদা পীরিবা নিংতম লান্মীশিং অসিনা সেলুলর জেলদা থেংনখিবা মীওৎ মীনৈশিংগা লোয়ননা কত্থোকখিবা অদু থমখি।
a) ভীর সভার্কর - ১৯১১দা নিংতম লান্মী ভিনায়ক দমোদর সভার্করবু মোর্লে-মিন্তো রিফোর্মস (ইন্দিয়ন কাউন্সিলস এক্ত ১৯০৯)গী মায়োক্তা লান হৌখিবগীদমক অন্দামান্সকী (কালা পানি হায়নসু খঙনবা) সেলুলর জেলদা চহি ৫০ ফাদোক তাখি। মহাকপু ১৯২৪দা থাদোকখি। মহাকপু থৌনা ফাবগীদমক শক খঙখি অমসুং মহাক্কী মমিংবু ‘ভীর’ হায়না কৌখি।
b) বি.কে. দত্ত –বতুকেশ্বর দত্ত, বি.কে. দত্ত হায়নসু খঙনবা অসি নিংতম য়াওল অমনি। ভাগৎ সিংহগা লোয়ননা ১৯২৯দা সেন্ত্রেল লেজিসলেতিব এসেমব্লী বোম্বিং কেস অদুদা চেন্নখিবা মহাক অসি ১৯৬৫কী জুলাই ২০দা মশাগী অনাবা অমদগী চহি ৫৪দা পুন্সি লোমখি। সিংহ অমদু দত্ত অনিমক পুন্সি চুপ্পগী ফাদোক তাখি অমসুং পোর্ত ব্লাইয়রগী সেলুলর জেলদা পুখি।
c) ফাজল-ই-হগখাইরাবদি - ১৮৫৭গী নিংতম লান মায়থিরবা মতুংদা, ফাজল-ই-হগনা মায়থিদুনা ব্রিতিশ লৈঙাক্না মহাকপু জনুৱারী ৩০, ১৮৫৯দা খাইরাবাদতা হিংসা তৌবগীদমক ফাখি। মহাকপু ত্রাইএল চত্থবদা মীহাৎপা থৌগৎপী অমসুং ‘জিহাদ’তা য়াওরম্বগীদমক মরাল লৈ হায়না ফাদোক তাখি। মহাক মশানা কাউন্সেল ওইদুনা মশাবু ঙাকথোকচখি। মহাক মশানা কেস অসিদা মশাগীদমক ঙাকথোকচনবা হোৎনখিবা অদু অদুক্কী মতিক ঙকনীংঙাই ওইখি অমদি মআক্না ফৎৱা অদুদা মহাক্না অরানবা অমত্তা ঙাকখিবা লৈতে হায়না ফম্লিবা মেজিস্ত্রেৎ অদুনা মহাক্কী ৱায়েল পীবদা মহাক মরাল লৈতে হায়না ইখি। মহাকবু অন্দামান ইথৎকী কালা পানি (সেলুলর জেলদা পুন্সি চুপ্পগী ফাদোক তাখি অমসুং মআক্কী লন-থুম পুম্নমক অৱাধ কোর্তকী জুদিসিএল কম্মিস্নরনা ফাজিনখি।
d) বরিন্দ্রা কুমার ঘোস- বরিন্দ্রা ঘোস জনুৱারী ৫, ১৮৮০দা ক্রোইদোন্দা পোকখি। এপ্রিল ৩০, ১৯০৮তা খুদিরাম অমসুং প্রফুলা লালহৌবা অনি অসিনা কিঙ্গসফোর্দ হাৎখিবগী মতুংদা, পুলিসনা মখোয়গী ইনবেস্তিগেসন কনশিনখিবনা মে ২, ১৯০৮দা মখোয়গী লান্মীশিংগা লোয়ননা বারিন অমসুং ওরোবিন্দো ঘোশ ফাখি। অহানবদা এাইএল (এলিপোর বোম্ব কেস হায়না খঙনবা) অসিনা বরিন ঘোশ অমসুং উলাস্কর দত্তবু শীবগী রাই তাখি। অদুম ওইনমক রাই অসি পুন্সি চুপ্পা ফাদোক তাবদা ওইনা হন্থখিবগা লোয়ননা দেশবন্ধু চিত্তরঞ্জন দাস অমসুং বারিন অতোপ্পা মরাল লৈবশিংগা লোয়ননা ১৯০৯দা অন্দামানগী সেলুলর জেলদা পুখি।
e) সুসিল দাস গুপ্তা - সুসিল দাস গুপ্তা (১৯১০-১৯৪৭) অসি হৌজিক বঙ্গলাদেশ ওইখ্রবা বরিশালদা পোকখি। মহাক বেঙ্গলগী য়াওল লুপা য়ুগন্তর দলগী মীহুৎ অমনি অমসুং ১৯২৯গী পুতিয়া মেল রোবরী কেসনা মহাকপু মেদিনিপুর কৈশুমশঙ য়ৌহনখি। মফম অসিদগী মহাক্কা লোয়ননা য়াওল্লোই সচিন কর গুপ্তা অমসুং দিনেশ মজুমদরগা লোয়ননা নান্থোরকখি। মখোয় থা তরেৎ মীরোৎ ওইখি। মতুং তারকপদা দিনেশ ফাখি অমদি ফাসি তৌখি, সুশিল সেলুলর জেলদা থাজিনখি, অমসুং সচিনবু অহানবা মন্দলে জেলদা থমখি মতুদা সেলুলর জেলদা পুরকখি।
মীয়াম পাক্তক্ননা চরা হেনবগী খোঙজং চংশিনখি মরু ওইনা ১৯৩২দগী ১৯৩৭গী মরক্তা। অরোইবগী খোঙজং অদু জুলাই ১৯৩৭দা হৌখি অমদি নুমিৎ ৪৫না চত্থখি। সরকারনা লোইলম থাবগী থবক অসি লোইশিনখি অমসুং সেলুলর জেলদা লৈরিবা রাজনিতি তৌবা বন্দীশিং মেনলেন্দ ইন্দিয়াগী মখোয়গী মশা মশাগী রাজ্যশিংদা জনুৱারী ১৯৩৮তা হনহনখি।
দেসেম্বর ২৯, ১৯৪৩দা ইথৎ অসি সুভাস চন্দ্রা বোসকী অজাদ হিন্দ গোভর্মেন্তকী মখাদা লৈখি। বোসনা পোর্ত ব্লাইয়রদা চত্তুনা ইন্দিয়ন নেস্নেল আর্মীগী মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎখি। মসিগী মনুংদা, মহাক্না অন্দামানদা লৈরিবা মফমশিংদা চৎপদা জপানগী ওথোরিতীশিংনা মহাকপু মফম অদুগী মীয়ামগা ৱারী শাদনবা কুপনা য়েংশিনখি।অন্দামান মীয়াম্না মখোয়না ৱারীবশিং অদু মঙোন্দা খঙহন্নবা কয়ারক হোৎনখি অমসুং মতম অদুদা ভারতকী লৈবাকনীংবশিং সেলুলর জেলদা ওৎ নৈবা মতমনি।
প্রজেন্তরশিংনা সেলুলর জেলগী ৱাংমদা লৈবা ফজরবা ইথৎসু উৎখি। অন্দমান ইথৎশিং অসি বে ওফ বেঙ্গলদা লৈবা ভারতকী আর্কিপেলেগি অমনি। মসিগী চাউরাক্না ইথৎ ৩০০ অসি মখোয়গী পাল্ম লাইন ওইবা, অঙৌবা সেন্দ বীচশিং, মেংগ্রুবশিং অমসুং ত্রোপিকেল রেনফোরেস্তশিংগী মমিং চৎলি। শার্ক অমসুং রেশিংগুম্বা মেরিন লাইফশিং মতেং পাংলিবা কোরেল রীফশিং অসি দাইবিং অমসুং স্নোর্কিং সাইতশিংগী মমিং চৎহল্লি। মৈহৌরোলদগী ইথৎ অসিদা লৈরক্লবা মীওইশিংনা হেন্না মনুং হনজিনবা ইথৎশিংদা লৈ, অদুগা কয়া অমনা চংবা য়াদে।
অন্দমান ইথৎকী খা থংবদা লৈবা পোর্ত ব্লেয়র অসি অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিংগী কোনুংনি। মসিগী সমুদ্র মপান্দা লৈবা সেলুলর জেল অসিনা হৌখিবা মতমগী ব্রিতিশ পেনেল কোলোনীগী শক্তম তাকই অমসুং মসি হৌজিক্তি ভারতকী নিংতম লান্মীশিংগী নিংশিংফম অমা ওইহৌরে। ইথৎ, সমুদ্রিকা মেরিন ম্যুজিয়ম্না মফম অদুগী সমুদ্রদা হিংবা মহিংগী মশক উৎলি। এনথ্রোপোলোজিকেল ম্যুজিয়ম্না ঈথৎশিং অসিগী মৈহৌরোলদগী লৈরক্লবা ত্রাইবশিংগী মশক উৎলি। অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎতা লৈবা মালেমগী লম কোইবশিংগী মমিং লৈরবা অমসুং পুক্নিং হুরবা মফম অমা ওইরিবা সেলুলর জেল ম্যুজিয়ম অসিদা লৈরিবা অসি নেস্নেল মেমোরিএল হাউসশিং, নিংতম লান্মীশিংগী ফোতো অমসুং এক্সিবিসন গেলেরী, আর্ত গেলেরী অমসুং নিংতম ইহৌগী লাইব্রেরী অমা লৈ। মসিগী মফম অসিনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী নিংতম ইহৌ মতমদা শোইদনা পুগনি। রোস আইলেন্দ নত্রগা এন.সি. বোস দ্বীপতা বেকরী, অরিবা ওফিস বিল্দিংশিং, চর্চশিংনচিংবগী মওংদা মমল য়াম্লবা ব্রিতিশকী অরিবা পোৎশিংগী কায়থরবা মশকশিং উৎলি। অঙৌবা সমুদ্র মপানশিং, কোরেল রীফ লৈবা নীল আইলেন্দ নত্রগা শাহীদ দ্বীপতা মহৌশানা স্নোর্কেলিংগী চৎলি। স্বারাজ আইলেন্দ হায়না খংনবা হাভেলোক আইলেন্দদা রাধানগর বীচ লৈ। লমকোয়বশিংনা ইলিফেন্ত আইলেন্দদা স্কুবা দাইবিং, ফিশিং, স্নোর্কেলিংনচিংবা তৌবা য়াই।
তুরিজম মন্ত্রালয়গী দিরেক্তর শ্রী রাজেশ কুমার সাহুনা মহাক্কী লোয়শিনবগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিংগা ভারতকী মফম অতৈগা শম্নবা সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর-কেবল (ও.এফ.সি.) লোঞ্চ তৌখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মসিগী কন্নেক্তিবিতী অসিনা ইথৎশিং অসিদা লোয়বা নায়দ্রবা খুদোংচাবা কয়া ফংলনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় সবমেরিন কেবল অসিনা এ. অমসুং এন.দা অহোংবা অমসুং অফবা কন্নেক্তিবিতী ফংহনবদা অমসুং মরুওইনা ওনলাইন এজুকেসন, তেলি-মেদিসিন, বেঙ্কিং সিস্তেম, ওনলাইন ত্রেদিং অমসুং তুরিজম হেনগৎহনবনচিংবা দিজিতেল ইন্দিয়াগী খুদোংচাবা ফংহনবদা মতেং পাংলগনি।
দেখো অপনা দেস ৱেবিনার সিরিজ অসি নেস্নেল ই-গভর্নেন্স দিপার্তমেন্ত, মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগা লোয়ননা তেক্নিকেল ওইনা পুন্না পাঙথোকমিন্নবনি। ৱেবিনার অসিগী সেসনশিং অসি হৌজিক https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featuredদা অমসুং ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মেদিয়া হেন্দলশিংদা ফঙগনি।
জালিয়নৱালা বাঘ: এ তর্নিং পোইন্ত ইন দি ফ্রীদম স্ত্রগল হায়না মমিং থোনবা ৱেবিনার অসিগী মথংগী তাঙ্কক্না ২০২০গী অগস্ত ১৪গী ১১.০০ এ.এম.দা পাংথোক্লগনি অমসুং ৱেবিনার অসিগী রেজিস্ত্রেসন তৌবা হৌরে: https://bit.ly/JallianwalaBaghDAD

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises second Independence Day themed webinar titled “Cellular Jail: Letters, Memoirs & Memories” under DekhoApnaDesh webinar series
The Webinar showcased the journey of India’s independence struggle through the galleries and cells of the Cellular jail
The next episode of the Webinartitled JallianwalaBagh: A turning point in the freedom struggle
12 AUG 2020 1:26PM by PIB Delhi
As India gears up to celebrate its 74th Independence Day celebrations , the Ministry of Tourism’s DekhoApnaDesh Webinar Series presented the webinar titled “Cellular Jail : Letters , Memoirs & Memories on 10th August 2020.
The 46th in the series of DekhoApnaDeshwebinars, the Cellular Jail :Letters , Memoirs & Memories”was presented by Ms. NidhiBansal, CEO, India City Walks & India with locals, Dr.Soumi Roy, Head of Operations, India with Locals and India Heritage Walks and Ms. SomritaSengupta, City Explorer, India City Walks. DekhoApnaDesh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat and it is continuously spreading spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through virtual platform.
The Webinar showcased the journey of India’s independence struggle through the galleries and cells of the Cellular jail. The lives and stories of some of the most famous political prisoners like Veer Savarkar, B.K.Dutt, Fazl-e-HaqKhairabadi, Barindra Kumar Ghose, SushilDasgupta were presented. The important contribution made by NetajiSubhas Chandra Bose in Andaman towards India’s independence also had a mention in the presentation.
The Cellular Jail in Port Blair, Andaman & Nicobar Islands is a prison where Indians fighting for freedom from the British were exiled and incarcerated under very inhuman conditions. Today, a national memorial, it is called cellular because it was constructed to host only individual cells for the purpose of solitary confinement. Originally, the building had seven wings, at the centre of which was a tower with a large bell, manned by guards. Each wing had three storeys and each solitary cell was about 15 ft by about 9 ft, with a single window at a height of 9 ft. The wings were built like the spokes of a bicycle and the front of one wing overlooked the back of the other so there was no way a prisoner could communicate with another.
The presenters recalled how the year of 1857 turned out to be threat to British supremacy and the mid 19th century shook the English empire. The political atmosphere of 20th Century saw the stages of freedom struggle like Gandhi’s policy of non violence and Civil disobedience and several other campaigns. The construction of the prison started in 1896 and was completed in 1910. The original building was a puce-coloured brick building.The building had seven wings, at the centre of which a tower served as the intersection and was used by guards to keep watch on the inmates.
Prior to Cellular jail, it was the jail at Viper Island that was used by the British to inflict the worst form of torture and hardship on those who strove to free the country from the British ruleSolitary cells, lock-ups, stocks and whipping stands characterized the Viper Jail. Women were also held.The conditions at the jail were such that the place got the notorious name, "Viper Chain Gang Jail." Those who had challenged the might of the British authority were chained together and confined at night by a chain running through coupling of irons around their legs. It was at this jail that members of the Chain Gang were put to hard labour.
The architecture of Cellular Jail was conceptualized on the basis of 'Pennsylvania System or Separate System' theory in which separate confinement is necessary for each inmate for complete isolation from other inmates. No communication of any kind was possible between prisoners in the same or different wings. Each and Every brick of the Cellular Jail has got a heart rendering stories of resistance, sufferings and sacrifices. Cellular Jail stands as a mute spectator to the inhuman sufferings of the patriots, freedom fighters who were imprisoned in these cells. They even had to sacrifice their precious lives as victim of tyranny.
Often punishment were inhuman, it ranged from extra hours on the grinding mill to standing handcuffed for a week, gardening, drying copra, rope making, coir pounding, carpet making, weaving towels, to bar-fetters for six months, to confinement in solitary cells, to four days of starvation diet and to cross bars for ten days, a punishment which compelled the victim to keep his legs apart.
The presenters highlighted the sacrifices of following freedom fighters who had to go through the inhuman sufferings at the Cellular Jail.
a) Veer Savarkar - In 1911, freedom fighter VinayakDamodar Savarkar was sentenced to 50 years in the cellular jail of Andamans (also known as Kala Pani) for revolting against the Morley-Minto reforms (Indian Councils Act 1909). He was released in 1924. He was known for his bravery and hence nicknamed ‘Veer’.
b) B.K.Dutt- BatukeshwarDutt, also known as B K Dutt, was a Revolutionary Freedom Fighter. He, alongwithBhagat Singh was involved in the Central Legislative Assembly Bombing Case of 1929, passed away on 20th July 1965 after an illness at the age of 54. Duttwas sentenced to life imprisonment and deported to the Cellular Jail in Port Blair.
c) Fazl-E-HaqKhairabadi- After the Indian Rebellion of 1857 failed, Fazl-E-Haq was covered by an amnesty and was arrested by the British authorities on 30 January 1859 at Khairabad for inciting violence. He was tried and found guilty of encouraging murder and role in the 'jihad'. He had chosen to be his own counsel and defended himself. His arguments and the way he defended his case was so convincing that the presiding magistrate was writing a judgement to exonerate him, when he confessed to giving the fatwa, declaring that he could not lie. He was sentenced for life to the prison at Kalapani (Cellular Jail) on Andaman Island, and his property was confiscated by the judicial commissioner of Awadh court.
d) Barindra Kumar Ghose - BarindraGhose was born at Croydon, near London on 5 January 1880. Following the attempted killing of Kingsford by two revolutionaries Khudiram and Prafulla on 30 April 1908, the police intensified its investigation which led to the arrest of Barin and AurobindoGhosh on 2 May 1908, along with many of his comrades. The trial (known as the Alipore Bomb Case) initially sentenced BarinGhosh and UllaskarDatta to death. However, the sentence was reduced to life imprisonment, by DeshbandhuChittaranjan Das and Barin was deported to the Cellular Jail in Andaman in 1909 along with other convicts.
e) SushilDasgupta - Sushil Kumar Dasgupta (1910-1947) was born in Barishal, now in Bangladesh. He was a member of the revolutionary Yugantar Dal of Bengal, and the Putiya Mail Robbery case of 1929 took him to Medinipur prison. From there, he escaped along with fellow revolutionaries, SachinKar Gupta and Dinesh Majumdar. They were absconding for seven months. Eventually Dinesh was caught and hanged, Sushil was sent to Cellular Jail, and Sachin first to Mandalay Jail and, then, to Cellular Jail.
Mass hunger strikes were resorted to especially between 1932 and 1937. The last strike began in July 1937 and it continued for 45 days. The government finally decided to close down the penal settlement and all the political prisoners of Cellular Jail were repatriated to their respective states on mainland India by January 1938.
On December 29, 1943, political control of the islands was passed to the Azad Hind government of Subhas Chandra Bose. Bose visited Port Blair to raise the tricolour flag of the Indian National Army. During this, his only visit to the Andamans, he was kept carefully screened from the local population by the Japanese authorities. Various attempts were made to inform him of the sufferings of the people of the Andamans, and the fact that many local Indian Nationalists were at that time being tortured in the Cellular Jail.
The presenters also showcased the beautiful island beyond Cellular jail. The Andaman Islands are an Indian archipelago in the Bay of Bengal. These roughly 300 islands are known for their palm-lined, white-sand beaches, mangroves and tropical rainforests. Coral reefs supporting marine life such as sharks and rays make for popular diving and snorkeling sites. Indigenous Andaman Islanders inhabit the more remote islands, many of which are off limits to visitors.
Port Blair on South Andaman Island is the capital city of the Andaman and Nicobar Islands. Its seafront Cellular Jail hints at its past as a British penal colony and is now a memorial to Indian independence activists. Inland, the Samudrika Marine Museum showcases local marine life. The Anthropological Museum focuses on the islands’ indigenous tribes. Cellular Jail Museum, a prominent and the most attractive sightseeing spot at Andaman and Nicobar Island for tourists across the globe comprises of National Memorial houses, Freedom Fighters Photo and Exhibition Gallery, Art Gallery, and a Library on Freedom Movement. The place is sure to draw our memories back to the Indian Freedom Struggle. Ross island or N.C.BoseDweep has the ruins of opulent British past in the form of bakery, old office buildings, churches etc. Neil Island or ShaheedDweep with white shores, coral reefs is often visited for snorkeling. Havelock islandalso named Swaraj island is home to Radhanagar beach. Travelers can enjoy scuba diving, fishing, snorkeling etc at Elephant island.
Shri. Rajesh Kumar Sahu, Director, Ministry of Tourism in his concluding remarks spoke about the launching of the Submarine Optical Fiber-Cable (OFC) connecting Andaman & Nicobar Islands to the mainland through video conferencing by the Prime Minister Shri Narendra Modi . The connectivity would now enable endless opportunities in the islands. The Prime Minister said the Submarine Cable will help A&N in getting cheaper & better connectivity and all the benefits of Digital India, especially in improving online education, tele-medicine, banking system, online trading and in boosting tourism.
The DekhoApnaDesh Webinar Series are presented in technical partnership with National e Governance Department, Ministry of Electronics and Information Technology. The Sessions of Webinar are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media Handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next episode of the Webinar scheduled on 14th August 2020 at 11:00 am, is titled Jallianwala Bagh: A turning point in the freedom struggle andregistration is open for the webinar: https://bit.ly/JallianwalaBaghDAD