হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীনা ‘অত্মানির্ভার মধ্য প্রদেশ – হেল্থ এন্দ এজুকেসন’গী ৱেবিনারদা ভর্চ্যূল ওইনা শরুক য়াখ্রে
10 AUG 2020 4:27PM by PIB Imphal
এজুকেসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’না ঙসি নই দিল্লীদা ‘অত্মানির্ভার মধ্য প্রদেশ – হেল্থ এন্দ এজুকেসন’ হায়না মিংথোনবা ৱেবিনারদা শরুক য়াখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা হায় মে ১২, ২০২০দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরোমদোম লেপচবা ভারত লাউথোকখি। মহাক্না হায় হৌজিক ওইরিবা মালেমগী ফীভম অসিদা (অত্মানির্ভার ভারত) “মরোমদোম লেপচবা ভারত” অমা ওইবা হায়বা অসি খক্তনা লম্বীনি হায়বা তাক্লি। মহাক্না ঐখোয়গী ইদুনা থম্লবা– ‘এশ পন্থা’দা পল্লদুনা হায়খি: - মদুদি – মীপান তাংদবা ভারত। শ্রী পোখ্রিয়লনা হায় খুদোংথিবা তারিবা তানফমদা, এজুকেসন সেক্তরনা খুদোংচাবা অসি লৌদুনা হ্যুমেন কেপিতেলদা অনৌবা চহিচাগী ইনবেসমেন্তশিং ফংহন্নবা মখল কয়াগী খোঙথাংশিং লৌখৎলি, মরু ওইনা ইন্নোবেতিব করিকুলম অমসুং পেদাগোজীশিংগী শীজিন্নবা লমশিং, অহোবা মফমশিংদা থবক কনশিনবা, হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং তাঙ্কক খুদিংদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা।
AatmNirbhar Madhya Pradesh - Health and Education https://t.co/bBNMUY71Ak
— Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank (@DrRPNishank) August 10, 2020
মন্ত্রীনা হায় কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা এজুকেসন মন্ত্রালয়না মখাদা পীরিবা খোঙথাংশিং অসি লৌখৎখ্রে :
• মিদ-দে মিল: কোবিদ লায়চৎনা মরম ওইদুনা স্কুলশিং থোং লোল্লিঙৈ মনুংদা অঙাংশিংগী হকচাং ফনা থম্নবা মচি ওইবা চিঞ্জাক চান্নবা চেং হৱাই অমসুং থোংবগী মমল য়াওনা ফুদ সেক্বুরিতীগী শেন্থং নত্রগা মিদ দে মিল রাজ্যশীং অমসুং য়ু.তি.শিংনা পীনবা খঙহনখ্রে।
• ওজাশিংগী লুচিং মখাদা মমা-মপাশিং য়াওনা শরুক য়াদুনা লাইনা মহৈ-মশিং তম্নবা অতোপ্পা পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা য়ুমদা অঙাং পুম্নমক স্কুলগী ওইবা মহৈ তম্বা য়ানবা মীৎয়েং চংদুনা এন.সি.ই.আর.তি.না তাঙ্কক মরিগী – প্রাইমারী, অপর প্রাইমারী, সেকেন্দরী অমসুং হায়র সেকেন্দরীগী এল্তর্নেতিব একাদেমিক কেলেন্দর শেমখ্রে।
• মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী অঙাংশিংগী মহৈ মশিং তম্বদা অকায়বা থোক্তনবা, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগীদমক গাইদলাইনশিং শেমখ্রে মসিনা লায়চৎ অসিনা থোকহল্লিবা খুদোংচাদবশিং অসিনা মহৈরোয় অমত্তদা মহৈ মশিং তম্বা ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নহল্লোই। মাইগ্রেন্ত/মীতোপ মশিং য়াম্না চংলক্লিবা রাজ্যশীং/য়ু.তি.শিংগী ওইনা রাজ্য সরকারশিংনা স্কুল পুম্নমক্তা খুঙ্গংশিংদা হল্লক্লিবা অঙাং অমা হেক্তবু মখোয়গী চেচাং হংদনা শুবন্তগী শক্তাক চে য়াওরগা মিং চনবা য়ানবা খঙহনখ্রে। মখোয়গী ত্রান্সফর সর্তিফিকেৎ নত্রগা হৌখিবা ক্লাসকী চে অমত্তা হংবা য়ারোই। অঙাং অদুগী মমা-মপাশিংনা পীরিবা ৱারোল অদু অচুম্বনি হায়না লৌগদবনি অমসুং মখোয়গী মফম অদুগী সরকার/এদেদ স্কুলশিংদা মরী লৈনবা ক্লাস্তা মিং চনবা য়াহনগদবনি।
• স্কুল এজুকেসন অমসুং লেতরেসী বিভাগনা ওনলাইন মিদিয়মগী খুত্থাংদা দিজিতেল এজুকেসনগী প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং ফোঙখ্রে। মসিনা এজুকেসন ফগৎহন্নবা ওনলাইন এজুকেসনগীদমক রোদমেপ অমা নত্রগা পোন্তরশিং ফংহল্লি। স্কুল হেদশিং, ওজাশিং, মমা-মপাশিং, তিচর এজুকেতরশিং অমসুং মহৈরোয়শিং য়াওনা স্তেকহোল্দর কয়াদা গাইদলাইনশিং অসিনা কান্নবা পীরগনি।
• কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয় ২৩০ অমসুং জৱাহর লাল নোবোদ্যা বিদ্যালয় ৫৭০গী পাক চাউরবা মফমশিং অসি দিফেন্স ওথোরিতীশিং, পেরামিলিতরী ফোর্সশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা কোরোনা সস্পেক্তশিং ক্বারেন্তিন তৌবদা, মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং চংজফম পীবদা অমসুং পেরামিলিতরী ফোর্সশিং মতম খরগী থম্বদা শীজিন্ননবা পীখ্রে।
• অহোংবা মমলশিংদা অফবা মহৈ মশিং তম্বীবা অমসুং বিস্বা গুরুগী থৌদাং অদু অমুক হন্না ঙাক্তুনা ভারত অসি মালেমগী মহৈ তম্ফম ওইরি। ২০২০-২১গী স্তদী ইন ইন্দিয়াগী মখাদা মহৈরোয় ৩৫,৫০০ রেজিস্তর তৌরকখ্রে। কোর্সশিং অসি তাক্নবা মপাল লমগী ফেকল্তী ১,৪৫২ ভারত্তা লাকখ্রে।
• ইন্দিয়া-সেৎ একজাম অসি ভারত্তা লাক্লিবা মহৈরোয়শিংদা স্কোলরশিপ পীনবা হৌদোকখি মসিনা স্কোলরশিপ পোজিতন ২০০০ পীরি। চেম্পিয়ন সর্ভিস সেক্তর স্কিম (দি.এস.এস.এস,)কী মখাদা স্কোলরশিপশিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কোর্শিং থম্নবা লুপা কোতি ৭১০.৩৪ হৌখিবা চহি মঙাদা (২০২৩-২৪ ফাওবা) পীরি।
• কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিগী মমাংদা লৈরম্বা খুদোংদাদবশিং কোকহন্দুনা অত্মানির্ভার ভারত ওইহন্নবগীদমক ঐচ.ই.আই. পুম্নমক্না থোক্লক্তুনা অমসুং হোৎনখি। লৈবাক অসিগী মমিং লৈরবা লোয়শঙশিংনা মালেম পুম্বদা খুদোংথিবা নংহল্লিবা ফীভম অসি লাকশিন্নবা অনৌবা খোঙথাং কয়া পুথোক্লি। রিসর্চতগী রেসক্যু ফাওবদা ঐখোয়গী ঐচ.ই.আই.শিংনা কোবিদ-১৯গী খুদোংচাদবশিং অসি কোকহন্নবা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা চাউনা থৌদাং য়ারি। দ্রগ দিস্কোবরী হেকাথোন, ‘ফাইৎ কোরোনা আইদিয়াথোন’ অমসুং স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগুম্বা হেকাথোনশিং পাঙথোকখ্রে।
• এম.ঐচ.আর.দি.না কোরোজর হৌদোকখ্রে – কুসুমা স্কুল ওফ বাইওলোজিকেল সাইন্স (কে.এস.বি.এস.) আই.আই.তি. দিল্লীগী রিসর্চরশিংনা আই.সি.এম.আর.না অয়াবা পীরবা কোবিদ-১৯গী খঙদোক্নবা এসে অমা পুথোকখ্রে। এসে অসি সেন্সিতিবিতী অমসুং স্পেসিফিসিতী ১০০%গা লোয়ননা আই.সি.এম.আর.না বেলিদেৎ তৌখ্রে। আই.সি.এম.আর.দগী রিয়েল তাইম পি.সি.আর.দা য়ুম্ফম ওইবা দাইগনোস্তিক এসে অমগী অয়াবা ফংখ্রবা অহানবা একাদেমিক ইন্সতিত্যুৎ আই.আই.তি.দি.না ওইরি। আই.আই.তি দিল্লীনা দিবেলপ ততৌবা কোবিদ-১৯ তেস্তিং কিৎ অসি পি.পি.পি.গী অচৌবা খুদম অমা ওইরে।
• ন্তিলেতরশিং, তেস্তিং কিৎশিং, মাস্ক পুথোকপা, সেনিতাইর য়ুনিৎশিং, মোবাই বেজ কন্তেক্ত ত্রেকিং এপ্লিকেসনশিং, তোঙান তোঙানবা ৱেব-পোর্তেলশিংগী রিসোর্স মোবিলাইজেসন তৌবদা ঐহোয়গী ঐচ.ই.আই.শিংনা মালেমগী থাক্তা থবক তৌরি। আই.আই.তি. রোর্কীনা মমল অহোংবা ভেন্তিলেতর প্রনা-ভায়ু পুথোকখ্রে। আই.আই.তি. কানপুরনা ইন্দিজিনস মাস্ক প্রদক্সন ফেসিলিতী অমা লিংখৎখ্রে। মহারাস্ত্রদা আই.আই.তি. এলুমনিনা কোবিদ-১৯ তেস্ত বস পুথোকখ্রে। আই.আই.তি.শিং, আই.আই.আই.তি.শিং, এন.আই.তি.শিং অমসুং আই.আই.এস.ই.আর.শিং শিনবা থুংনবা থবক কয়া লৌখৎখ্রে।
মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি (এন.ই.পি.) ২০২০না চহি কুনথ্রাগী মমাংদা শেমখিবা ভারতকী এজুকেসন সিস্তেমগী হীরম খুদিংমক য়াওহন্নবা অমসুং মালেমগী এজুকেসনগী থাক্তা পুখৎনবা পান্দম থম্মি। এন.ই.পি. অসি চৎন-লোনচৎশিং অমসুং ইন্তরদিসসিপ্লিনরী এপ্রোচকী মরক্তা বেলেন্স অমা ঙাক্না থম্মি। এন.ই.পি অসি মহৈরোয়শিংনা মালেমগী মীয়ামগা চাংদম্নবা ঙম্নবগা লোয়ননা ভারতকী ওইবা ভেল্যুশিং, চৎন-লোনচৎ অমসুং লোলশিং খংবা ঙম্নবা খুলায়শিংগী অপুনবা অমনি। খ্বাইদগী মরুওইনা এন.ই.পি.গী অশানবা মীৎয়েং অমসুং মপুংফাবা পান্দমশিং লৈ।
মহাক্না মখা তারদুনা এন.ই.পি. অসি ভারতকী ওইবা ভেল্যুশিং,ইথিকশিং অমসুং চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎতুনা মালেমগী মীয়ামগী চংদম্ননবা শেম শাবদা মহৈরোয়শিংবু মপুংফানা চাউখৎহন্নবা পান্দম থম্বা মপুংফানা শেম-শারবা অমসুং হীরম খুদিংমক য়াওরবা দোক্যুমেন্ত অমনি। এজুকেসন অসি কনকরেন্ত ওইবনিনা এন.ই.পি.না পাক-শন্না মাইকৈ তাকপা খক্তনি। শেমদোক্লবা প্রপোজ অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পুন্না খুৎশম্নবা মতমদতা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী সরকারবু সেক্তর খুদিংমক্তা মীৎয়েং মথং-মথং চংদুনা হৌজিক ওইরিবা কোবিদকী লায়চৎ অসি মপুংফানা মায়োক্নবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। কোবিদ-১৯ থোরকপদগী পাংথোক্লিবা লোকদাউন্দা মধ্য প্রদেশকী স্কুল এজুকেসন দিপার্তমেন্তনা তেক-ইনেবল লর্নিং সোর্সশিং ফঙহনদুনা অঙাংশিংনা মহৈ তম্বদা খুদোংচাবা মাংদনবা অমসুং মখোয়গী একেদেমিক্কী প্রোগ্রেস মখা চত্থনবা থৱায় য়াওনা থবক পাইখৎখি। শ্রী নিশঙ্কনা মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা এম.পি. অমগী পান্দম ফংনবা কেন্দ্রগী লোয়শঙশিংনা মতেং পাংগনি হায়না মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীদা থাজবা পীখি। মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান, মধ্য প্রদেশকী চীফ সেক্রেতরী অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরী (হেলথ এন্দ ন্যুত্রিসন) শ্রী ইগবাল সিংহ বাইন্স, নিতি আয়োগ শরী রাকেশ সর্ৱালসু অত্মানির্ভর মধ্য প্রদেশ- হেলথ এন্দ এজুকেসন ৱেবিনার অসি য়াওখি।

Ministry of Education
Union Minister of Education virtually participates in webinar ‘AtmaNirbhar Madhya Pradesh – Health and Education’
10 AUG 2020 4:27PM by PIB Delhi
Union Minister of Education Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ participated in a webinar titled ‘AtmaNirbhar Madhya Pradesh – Health and Education’ in New Delhi today.
Speaking on the occasion, the Minister said that on 12th May 2020, Prime Minister Shri Narendra Modi announced the Self Reliant India. He said that the state of the world today teaches us that a (AtmaNirbhar Bharat) "Self-reliant India" is the only path. He referred to our scriptures - ‘EshahPanthah’ ‘एषःपन्थाः’ - That is - self-sufficient India.Shri Pokhriyalsaid that at the time of crises, education sector has taken this opportunity to plan several interventions, particularly in the area of adopting innovative curriculum and pedagogies, concentrating energies on the gap areas, being more inclusive and integrating technology at every stage, to usher in a new era of focussed investment in the human capital.
The Minister informed that Ministry of Education has taken following initiatives during CoVID- 19 pandemic:
• Mid-Day Meal: States and UTs were advised to provide Mid Day Meal or its equivalent Food Security allowances inclusive of Food grains and cooking cost to meet the nutrition requirement of the eligible children in order to safeguard their immunity during the closure of schools due to COVID pandemic.
• In view of providing all children school education at home using alternative ways maintaining joyful learning approach with the participation of their parents under the guidance of teachers, the NCERT has come out with Alternative Academic Calendar for across four stages- Primary, Upper Primary, Secondary and Higher Secondary.
• To avoid the disruption in studies and learning of children of migrant labours, the Ministry of Human Resource Development has prepared a set of guidelines for the States and UTs so that the challenges thrown by the pandemic do not stop the continuous learning of any student. For States/UTs where there is more in-migration/influx, the State government may direct all schools to give admission to any child who has recently returned back to the village without asking for any other documents, except some identity proof. They should not ask for transfer certificates or proof of class attended earlier. The information provided by the child’s parents may be assumed to be correct and taken as such for giving admission to the child in the relevant class in his/her neighborhood government/government-aided school.
• The Department of School Education and Literacy released PRAGYATA Guidelines on Digital Education through online medium. It provides a roadmap or pointers for carrying forward online education to enhance the quality of education. The guidelines will be relevant and useful for a diverse set of stakeholders including school heads, teachers, parents, teacher educators and students.
• The spacious premises of 230 KendriyaVidyalayas and 570 Jawahar NavodyaVidhyalayas were handed over to Defence authorities, Paramilitary forces and State Governments for the purpose of quarantining the corona suspects, housing the migrant labourers and camping the temporary deployment of paramilitary forces.
• India is being promoted as a global study destination providing premium education at affordable costs and restoring its role as a Viswa Guru. 35,500 students registered under Study in India for 2020-21. 1,452 foreign faculties visited India for delivering the courses.
• Ind-SAT exam is launched to offer scholarships to the students coming to India for which 2000 scholarship positions are provisioned. Under Champion Service Sector Scheme (CSSS) Rs. 710.35 Cr is allocated over five years (till 2023-24) for scholarships, infrastructure and bridge courses.
• All the HEIs have come forward and contributed towards making Atmanirbhar Bharat solving various challenges that have come before us in the CoVID-19 pandemic. The premier institutes of the nation have come up with a myriad of innovative measures to tackle the pernicious situation which has made an unparalleled impact globally. From research to rescue, our HEIs have shown a great degree of responsibility by contributing in different dimensions to combat the CoVID-19 challenge. Hackathons such as Drug Discovery Hackathon, ‘Fight Corona IDEAthon’ and Smart India Hackathon are being conducted.
• MHRD has launched COROSURE - Researchers at IIT Delhi Kusuma School of Biological Science (KSBS) have developed a detection assay for COVID-19 which has been approved by ICMR. The assay has been validated at ICMR with a sensitivity and specificity of 100%. This makes IITD the first academic institute to have obtained ICMR approval for a real time PCR based diagnostic assay. The frugal CoVID-19 testing kit developed by IIT Delhi is a great example of PPP.
• Be it ventilators, testing kits, mask production, sanitizer units mobile based contact tracking applications, various web-portals for resource mobilization, our HEIs have done world class work. IIT Roorkee has developed a low-cost ventilator Prana-Vayu. IIT Kanpur has started an indigenous mask production facility. Covid19 Test Bus developed by IIT Alumni has been launched in Maharashtra. Ample work is being done across IITs, IIITs, NITs and IISERs.
The Minister also highlighted that National Education Policy (NEP) 2020 aims to revamp all aspects of India’s education system that were in place over three decades and bring it closer to the best global standards of education. The NEP has maintained a balance between the traditions and the interdisciplinary approach. The NEP is a blend of tools enabling the students to compete with the global world, as well as to grasp the Bharat centric values, culture, and languages. Most importantly, the NEP has a clear vision and defined objectives.
He added that the NEP is the most planned comprehensive and exhaustive document which aims at ensuring the overall development of the students to prepare them to compete with the global world while preserving their Bharat centric values, ethics, and culture.Since education is a concurrent, the NEP only provides broad directions. The reforms proposed can only be implemented collaboratively by the Centre and the states.
The Minister congratulated the state Government of Madhya Pradesh for swiftly responding to the current COVID crisis by introducing a series of interventions across all sectors. During the current lockdown in wake of COVID 19, the School Education Department of Madhya Pradesh has proactively taken upon the task of ensuring that children do not lose out on any opportunity to learn and to continue their academic progress by providing access to tech-enabled learning sources. Shri Nishank assured the Chief Minister of Madhya Pradesh that central institutions will be supported to meet the target of self-reliant MP. Chief Minister of Madya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan, Chief Secretary, Madhya Pradesh Shri Iqbal Singh Bains and Additional Secretary (Health & Nutrition), Niti Aayog Shri Rakesh Sarwal also participated in the AtmaNirbhar Madhya Pradesh – Health and Education webinar.