ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆମଦାନୀ ନିଷିଦ୍ଧ ତାଲିକାରେ ଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମରିକ ଉପକରଣ ଓ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
10 AUG 2020 4:04PM by PIB Bhubaneswar
2020 ଅଗଷ୍ଟ 9ରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ସାମରିକ ଉପକରଣ ଓ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆମଦାନୀ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି ସେ ନେଇ କେତେକ ମହଲରୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଛି । ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ କେତେକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ସାମରିକ ଉପକରଣ କିପରି ଆମଦାନୀ ନିଷିଦ୍ଧ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଲା? ଏ ସଂପର୍କରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏଲ୍‌ସିଏ ମାର୍କ-ଏ1 ହାଲୁକା ଲଢୁଆ ବିମାନ, ପିନାକ ରକେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆକାଶ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଦି ଦେଶୀ କାରିଗରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଯୁଦ୍ଧୋପକରଣ ଏହି ନିଷିଦ୍ଧ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବା ପଛରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାରଣ ରହିଛି । ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏଲ୍‌ସିଏ ଏମ୍‌କେ-ଏ1, ପିନାକ ରକେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଆକାଶ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଦି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମାନ, ବରାଦ ଓ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ । ଏସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶୀ ନୁହେଁଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପଲବ୍ଧ ।
ଏସବୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଯୁଦ୍ଧୋପକରଣର ନାମ ଆମଦାନୀ ନିଷିଦ୍ଧ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସେବା ପକ୍ଷରୁ ସମାନ ପ୍ରକାରର ଉପକରଣ ଏକ୍ସ ଇମ୍ପୋର୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ନ ଥାଏ । ଏଥିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଉପକରଣକୁ ଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ଭାବେ ବିବେଚିତ କରିବାକୁ ହେଲେ ସେଥିରେ ଦେଶୀ କାରିଗରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଏକ ସର୍ବନିମ୍ନ ବ୍ୟବହାର ଓ ମାନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ତେଣୁ ଉତ୍ପାଦକ ବା ନିର୍ମାତାମାନେ ଏଭଳି କୌଣସି ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ବେଳେ ଏହାର ଦେଶୀୟତା ଓ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାନକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମଦାନୀ ଉପାଦାନ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖିବାକୁ ହେବ ।
ସେଥିପାଇଁ ଏବେ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଯେଉଁସବୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଉପକରଣ ଭାରତରେ ତିଆରି ହେଉଛି ତାହାକୁ ଆଉ ଦେଶୀ ବୋଲି ବିବେଚିତ କରାଯିବ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ନିଜସ୍ୱ କାରିଗରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ସାମରିକ ଉପକରଣ ଓ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଲେ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ସୀମା ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଅତି ସୀମିତ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାହାରୁ ଆମଦାନୀ କରିହେବ ।

Ministry of Defence
Clarification: Indigenously manufactured items amongstnegative list for imports
10 AUG 2020 4:04PM by PIB Delhi
Consequent to release of the negative list of items for import by Ministry of Defence (MoD) on August 09, 2020, certain queries have been received with respect to inclusion of some of the items like the light combat aircraft LCA Mark 1A, Pinakarocket system and Akash missile system, which are manufactured in India. It is highlighted that systems like LCA MK 1A, Pinakarocket system, Akash Missile System, etc are developed with qualitative requirements framed by Defence Forces. Such systems are also available in the international market.
Nomenclature of such weapon systems have been included in the negative list of imports to ensure that the Defence Services do not go in for procurement of similar systems ex-import. It is also highlighted that for a product to be considered as an indigenous system, the percentage of indigenous content has to meet minimum laid down specifications. Hence, manufacturers are also required to ensure indigenisation and decrease import content to the permissible limits.
Therefore, it is clarified that the reason for specifying systems presently made in India with part-import content is to ban procurement of such equipment or items which carry similar qualitative requirements but are often contracted under differing nomenclatures.