কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা অরৈবশিং অমসুং অয়োনবশিংদা সরকারগী প্রোক্যুর্মেন্তদা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্মী উৎখ্রবা, জি.ই.এম য়াওনবা হায়খ্রে
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা অথুবদা জি.ই.এম.গা লোয়ননা মখোয় প্রোক্যুর্মেন্তগী থবক হৌরগনি
নেস্নেল পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্ত কনক্লেভকী মরিশুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে
09 AUG 2020 2:31PM by PIB Imphal
কনফিদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী [সি.আই.আই]গা লোয়ননা গভর্মেন্ত ই মার্কেৎপ্লেস [জি.ই.এম.]না শিনবা নুমিৎ নিনিগী নেস্নেল পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্ত কনক্লেভকী মরিশুবা ইদিসন জি.ই.এম. লিংখৎখিবগী মপোক কুওনগী নুমিৎকা ইরোইননা ঙসি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমদি রেলৱেজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ওনলাইন্দা হৌদোখ্রে। এন.পি.পি.সি.গী থিম অসি “তেক্নোলোজী ইনেবল গভর্মেন্ত প্রোক্যুর্মেন্ত – তুৱার্দস ইফিসেন্সী, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইনক্লুসিবনেস” ওইখি।
সরকারগী প্রোক্যুর্মেন্তদা জি.ই.এম.না অওনবা অমা পুরকপদা মায় পাকখিববু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী গোয়লনা হায় অরৈবশিং অমসুং অয়োনবশিং মশিং কয়া কয়ানা সিস্তেম অসিদা য়াওশিনগদবনি। জাতি অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা জি.ই.এম.না কান্নবা অমদি শেল চৎপা হন্থহনবা ঙম্লগনি হায়না থাজবা থম্মি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায় মসিনা ত্রান্সপরেন্ত লৈনা, লেপ্তনা, লাইনা, মপুং ফানা অমদি থুনা প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা মতেং পাংলগনি। ই-পাউ পুম্নমক মফম অমদা ফেলগনি অমসুং কনাগুম্বনা সিস্তেম অসি শেমদোক্নবা হোৎনরকপসু লাইনা খঙদোকপা ঙম্লগনি। মহাক্না হায় অরৈবশিংদা পেমেন্ত তৌবদা থেংবগী জি.ই.এম.দা শেন্দোই পীনবা সরকারগী ৱারেপ অসি শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি। মসিগা ইরোইননা, মহাক্না অচুম-চুমদা খন্থদনা য়োলিবশিংনা ফত্তববা পোৎশিং নত্রগা মমল হেন্না লৌবগীদমক চেকশিন্নবা ৱা থমখি মখোয় অসি জি.ই.এম.পোর্তেলদগী ব্লেকলিস্ত তৌবা খক নত্তনা সরকারগী অপুনবা ইকো সিস্তেমদগীসু তৌগনি।
লৈবাক অসিগী কচিন-কোয়া য়ৌহনবা ঙম্নবা সি.আই.আই.না জি.ই.এম.গা লোয়ননা চুংশিন্নরকপা অসিদা শ্রী পিয়ুশনা তরাম্না ওকখি। মহাক্না হায় থবক লেপ্তনা চত্থবা, ত্রান্সপরেন্ত লৈবা, কান্নবা পীবা অমসুং তেক্নোলোজীনা চল্লাইবগী খুদোংচাবা জি.ই.এম.দা ফংগনি অমসুং সিস্তেম অসিদা অরৈবশিং অমদি য়োল্লিবা মশিং কয়া কয়ানা য়াওরক্লবা মতমদা হেন্না মপাঙ্গল কল্লকনি। প্রোক্যুর্মেন্ত ওর্দরশিং হেল্লিবা মখৈ অয়োনবশিং মসিদা য়াওরকপগী মশিং হেনগৎহন্দুনা অহোংবা মমলশিংদা অফবা পোত্থোকশিং ফংনবা হেন্না হোৎনগনি। “হেন্না নুংঙাইহনগনি” হায়না মন্ত্রীনা হায়।
মন্ত্রীনা হায় সরকার অসিনা মম শাংনা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লুদ্রবা খুন্নাই অসিগী শরুক পুম্নমক মরু ওইনা শোত্থরবশিংবু মতেং পাংনবা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি। মহাক্না সরকারগী প্রোক্যুর্মেন্ত অসি য়াম্না চাউই অমসুং কান্নবা ওইগনি। “শেল লুপা অমা তুংশিনবা হায়বা অসি লুপা অমা তানশিনবনি”, হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। চাংদম্নবা অমদি কান্নবা পীবা হেনবনা সরকারদা শেল চৎপা হন্থহল্লি মসিনা মীয়ামগী কান্ননবদা অমসুং য়েংশিনবা মথৌ তাবা মীওইশিংদা শীজিন্নৈ। শ্রী গোয়লনা হায় সরকার অসিনা অচুম্বা পুরক্তুনা শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎলি। "ত“ক্নোলোজীনা ত্রান্সপরেন্সী পুরক্তুনা থাজবা লৈহল্লি, মসিনা লৈবাক অসিদা অওনবা পুরকপদা মতেং ওইরি। ঐখোয়না শেঞ্জা থুমজা লৈরম্বদগী তরু তরুবা সরকার অমা ওইদুনা মীয়াম্না থাজবা থম্লি অমসুং লৈবাক মনুং অমদি মপানদা ললোন ইতিক ফগৎহল্লি।"
মন্ত্রীনা হায় তেলিবিজন মিদিয়াগী মায় পাকপা অসি তি.আর.পি. রেতিংশিংদা ওনবগুম্না জি.ই.এম.গী মায় পাকপা অসি থাজবা (সরকারগী প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা য়াওবা মীয়াম), থাজবা য়াবা (অফবা প্রদক্তশিং অতাবা মমলদা মতম চানা সপ্লাই তৌবা) অমসুং য়াইফবা (লৈবাক অমদি মীয়াম)দা ওনগনি। মহাক্না হায় সরকার খজিক হোৎন্দুনা কান্নবা মায়াম ফংহল্লি অমসুং প্রোক্যুর্মেন্তদা ই-প্রোসেস তৌবনা মায়কৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি।
মন্ত্রীনা হায় জি.ই.এম.গী প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা ইন্দিয়ন রেলৱেজ পুনশিন্নবা কন্না হোৎনরি হায়না মন্ত্রীনা লাউথোকখি। মহাক্না হায় রেলৱেজনা চহি অমদা প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা লুপা কোতি ৭০,০০০রোম চাদিং তৌরি অমসুং সিস্তেম অসি জি.ই.এমগা পুনশিল্লবা মতুংদা য়ামদ্রবদা ১০-১৫% হায়বদি লুপা কোতি ১০,০০০রোম হন্থহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায় শেল হন্থহনবা ঙম্বা খক নত্তনা, পুনশিনবা অসি পাঙ্গল, থবক শীজিন্নরিবা মীশিং হন্থহনগনি অমদি সিস্তেম অসিদা কান্নবা অমদি ত্রান্সপরেন্সী পুরকপা ঙমহনগনি।
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ শ্রী সোম প্রকাশনা হায় কনক্লেভ অসিনা অরৈবশিং অমসুং য়ল্লিবশিং ৱারী শান্নবা অফবা খুদোংচাবা অমা ফংহল্লি। মহাক্না হায় নু্পী ওন্তপ্রিনোরশিং, স্তার্ত-অপশিং, ফী শাবশিং, সেল্ফ হেলপ গ্রুপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংনা প্লেৎফোর্ম অসিদগী কান্নবা ফংলগনি। মহাক্না সরকারনা জি.ই.এম. সিস্তেমগী মপালদগী পোৎ লৈবা হন্থনবসু হায়খি।
জি.ই.এম.গী সি.ই.ও. শ্রী তলীন কুমারনা হায় জি.ই.এম.না পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্তদা কান্নবা পীবা, ত্রান্সপরেন্সী লৈবা, ইনক্লুসিব ওইবা হেনগৎনবা অঞদি দাইরেক্ত প্রোক্যুর্মেন্ত তৌনবা খুৎলাইশিং, ই.বিদিং অমসুং রিজার্ব ওক্সন তৌবা য়াহন্দুনা অরৈবশিংনা মখোয়গী শেল অদুগা খ্বাইদগী চান্নবা পোৎ ফংহনবদা খুদোংচাবা পীরি। মহাক্না হায় জি.ই.এম. অসি লেপ্তনা ত্রান্সপরেন্ত লৈবা, কান্নবা পীবা অমসুং ইনক্লুসিব প্লেৎফোর্ম অমা ওইবা হেনগৎলক্লি লোয়ননা জি.ই.এম.দা অপুনবা গ্রোস মর্চেন্দাইজ ভেল্যুগী ৫৭% এম.এস.এম.ই.শিংনা ওইরি। “অত্মানির্ভার ভারত”কী ৱাকল্লোনগী শরুক অমা ওইনা মেক ইন ইন্দিয়াগী খোঙথাংদা মতেং পীনবা অমসুং “ভোকেল ফোর লোকেল”গী খোঙথাংগী খুত্থাংদা লোকেল প্রদক্তশিং অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা, জি.ই.এম.দা অয়োনশিংনা অনৌবা প্রদক্তশিং রেজিস্তর তৌবা মতমদা মখোয়গী হৌরকফম লৈবাক শোইদনা হাপনবা সরকারনা খঙহনখ্রে। লাক্লিবা থা খরা অসিদা জি.ই.এম.না জি.ই.এম. ৪.০ পুথোক্লগনি - য়ুনিফাইদ প্রোক্যুর্মেন্ত সিস্তেমদা হাপচিল্লগনি।
চহি অসিগী ওনলাইন কনক্লেভ অসিগী মপুং ওইবা হীরমশিংদি জি.ই.এম.গী ফগৎহল্লবা ভর্জন – জি.ই.এম. ৪.০গী অকুপ্পা ৱারোল, মতুং তারকপদা পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা এম.এস.এম.ই.শিং, স্তার্তঅপশিং, নুপী ওন্তপ্রিনোরশিং, ফী শাবশিং অমসুং খুৎহৈবশিং, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, দিফেন্স অমসুং রেলৱেজনা লৌবা থৌদাংগী ভর্চ্যুল পেনেল সেসনশিং। এন.প.সি.সি. ২০২০গী অতোপ্পা থৌরমশিংদি সরকার, অরৈবশিং অমসুং য়োলিবশিংগী মরক্তা ভর্চ্যুল বি২বি অমসুং বি২জি মীফমশিং, জি.ই.এম. অমসুং অনৌবা পুথোক্লিবশিংগী মতাংদা ত্রেনিং অমসুং তেক্নিকেল সেসনশিং অমসুং মফম অদুমক্তদা খঙনিংবশিং হাংনবা জি.ই.এম.গী ভর্চ্যুল স্তোল অমা অমসুং অয়োনবশিং অমসুং অরৈবশিং রেজিস্ত্রেসন তৌবগী খুদোংচাবা, সর্ভিসশিংগী অখন্নবা সেসন।
থৌরম অসিদা সি.আই.আই.গী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী চন্দ্রজিৎ বেনর্জীনা ৱা ঙাংখি।

Ministry of Commerce & Industry
Shri Piyush Goyal calls upon more buyers and sellers to join the GeM, which has proved to be a game-changer in government procurement;
Indian Railways will soon integrate its procurement process with the GeM;
Fourth edition of the National Public Procurement Conclave inaugurated
09 AUG 2020 2:31PM by PIB Delhi
The Fourth edition of the National Public Procurement Conclave [NPPC], organized by Government e Marketplace [GeM], in association with the Confederation of Indian Industry [CII] for two days,was inaugurated online by Shri PiyushGoyal, Union Commerce and Industry & Railways Minister today, to coincide with the anniversary of GeM Establishment Day.The theme of NPPC is “Technology enabled Government Procurement – Towards efficiency, transparency, and inclusiveness”,
Lauding the success of GeM in becoming a game changer in the Government procurement, Shri Goyal called upon more and more buyers and sellers to join the system. Expressing the confidence that GeM will be able to unlock the value and save money for the nation’s development, he said that it has helped in transparent, seamless, easy, efficient and faster procurements. All the information is available at one place, and any outlier trying to manipulate the system can be easily identified. He said that the Government’s decision to ask the buyers to give interest for delayed payments in GeM is a significant step. At the same time, he also cautioned the unscrupulous sellers from pushing the poor quality goods or charging exorbitant prices, as they will not only be blacklisted from the GeM portal but from the entire Government ecosystem.
Shri PiyushGoyal welcomed the offer from the CII to partner with GeM and expand the reach to the nook and corner of the country. He said that GeM has the advantage of being seamless, transparent, open and efficient and technology-driven, and this will gain momentum if more and more buyers and sellers join the system. More procurement orders will lead to more sellers joining it, leading to more competition, and availability of quality products at cheaper prices. “More the merrier”, said the Minister.
The Minister said that the Government has been making continuous efforts to reach out to all sections of the society, especially the marginalized ones, who were denied basic amenities for a long time. He said that the Government procurement is very large and has to be efficient. “Every penny saved is penny earned”, said the minister. The greater competition and efficiency helps the Government save money which is then used for the public good, and reach out to those who deserve this. Shri Goyal said that the Government has been bringing honesty and eliminating corruption. “ Technology leads to Transparency which leads to Trust, which helps in Transformation of the country. We have moved from Corruption to Clean Government which has raised the Confidence of people, and which is leading to greater Commerce within the country and internationally.”
The Minister said that as the television media’s success is measured by TRP ratings, the Success of GeM can be measured by Trust (Of people in government procurement), Reliability (In supply of quality products at low cost and timely manner) and Prosperity (of the nation and the people). He said that maximum efficiency comes from the minimum government, and e-process in procurement is a step in this direction.
The Minister announced that GeM and Indian railways are working earnestly to integrate the latter’s procurements with the former. He said that the railways presently spend about Rs 70,000 crore per annum on procurements and the integration of the system with the GeM will lead to saving of at least 10-15% which is almost Rs 10,000 Crore. He said that besides savings of money, the integration will save efforts, manpower and bring in more efficiency and transparency in the system.
Shri SomParkash, Minister of State in the Ministry of Commerce and Industry said that the Conclave provided an excellent opportunity to Buyers and Sellers to interact. He said Women Entrepreneurs, start-ups, Artisans, Weavers, Self-Help Groups and MSMEs will find such platforms very useful. He called for reduction of Government purchases from outside the Gem system.
Shri Talleen Kumar, CEO, GeM, said that GeM aims to enhance efficiency, transparency, inclusiveness in public procurement and provides the tools of Direct Procurement, e-Bidding, and Reverse Auction to facilitate buyers achieve the best value for their money.He said that GeM has evolved as an increasingly transparent, efficient and inclusive platform, with MSMEs making up over 57% of the cumulative Gross Merchandise Value on GeM. In order to provide an impetus to the Make in India initiative as part of the vision of “Aatmanirbhar Bharat”, and also to promote local products through the “Vocal for Local” initiative, the Government has made it mandatory for all sellers on GeM to list the Country of Origin while registering new products.Over the next couple of months, GeM shall be rolling out GeM 4.0 – which will be anchored in the Unified Procurement System.
The key features of this year’s online conclave include a detailed overview of the enhanced version of GeM – GeM 4.0, followed by virtual panel sessions on role of MSMEs, Startups, Women Entrepreneurs, Weavers & Artisans, Information Technology, Defense and Railways in Public Procurement. Some of the other highlights at NPPC 2020 include virtual B2B and B2G meetings between Govt buyers and sellers, training and technical sessions on GeM features and new developments, a virtual GeM stall to resolve queries on the spot and facilitate registration of sellers and buyers, special session for Services.
The Director General, CII Shri Chandrajit Banerjee also spoke on the occasion.