ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
৩৩শুবা মপোক কুমওন নুমিত্তা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ত্রাইবেল সোসিও-ইকনোমিক পাকশন্না চাওখৎহন্নবা মশাগী ভর্চ্যুল ওফিস লোঞ্চ তৌখ্রে
07 AUG 2020 4:01PM by PIB Imphal
ওগস্ত ৬, ২০২০দা ত্রাইবেল কো-ওপরেতিব মার্কেতিং দিবেলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া (তি.আর.আই.এফ.ই.দি.)গী কুনথ্রা-হুমদোই শুবা মপোক কুওনগী থৌরমদা মখোয়না ত্রাইবেলশিংগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা হোৎনবা অদু অমুক হন্না নিংশীংখ্রে। মখোয়গী ত্রাইবেলবু চাউখৎহন্নবা মিসন অসি এন্তর্প্রাইজ অমসুং কম্মর্সকী খু্ত্থাংদা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি, খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরিবা মতম অসিদা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি. ত্রাইবেল মীয়ামবু থবক পীনবা অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিং পীদুনা মতেং পাংলিবা অসিগী শরুক অনি হেনগৎখি।
“মীওই মশিং কয়ানা হন্দক্কী লোকদাউন অমসুং হৌজিক থৌক্লিবা লায়চৎ অসিগী মনুংদা ভংরত্তা পোৎ লৈনবা, বেঙ্কিং তৌনবা, থবক তৌনবা অসিনচিংবদা -ওনলাইন পাম্বৈশিং লৌখৎলক্লি; অমসুং মসিগী চৎনবী অসি লোকদাউন কোমথোক্লকপা অসিদনা হেন্না হেনগৎলক্লি। সপ্লাইগী মরমদনা, কোবিদ-১৯গী খুদোংথিবা অসিনা মরম ওইরগা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিং অমসুং উমংদা খুন্দারিবা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস গেদররশিং য়াওনা লায়রবা অমদি শোত্থরবা কাংলুপশিংগী হিংনবগী পাম্বৈদা খম থেংনা অৱাবা পীরি। তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ওইরক্লিবা ফীভম অসিনা লালোং হৈনা মায়োক্নবা তারি। মসিগী হীরম অসিদা ঐখোয়গী দিজিতাইজেসনগী লালোং অসি চাউনা কান্নবা ওইরি।" হায়না তি.আর.আই.এফ.ই.দি.কী মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী প্রবির কৃষ্ণনা ফোঙদোকখি।
লৈবাক শিনবা থুংনা লায়চৎ অসিনা শন্দোরকপগা লোয়ননা পুন্সিগী হীরম পুম্নমক্তা ওনলাইনদা মথৌ তৌবা হৌরবা মতম অসিদা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি. গী মপোক কুমওন নুমিৎ, ওগস্ত ৬, ২০২০দা মশাগী ভর্চ্যুল ওফিস হৌদোকখ্রে। তি.আর.আই.এফ.ই.দ.গী ভর্চ্যুল ওফিস নেৎৱার্ক অসি ওনলাইন ৱার্কস্তেসন ৮১ অমসুং রাজ্য অমদি এজেন্সী কয়া কোল্লিবা অহেনবা ৱার্কস্তেসন ১০০ লৈ, মসিনা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী মথৌ তৌরিবা তিমবু মখোয়গা চংশিন্নরিবশিংগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক চত্থবদা মতেং ওইরগনি – মখোয়না নোদেল এজেন্সীশিং নত্রগা ইমপ্লিমেন্ততেসন এজেন্সীশিং শেম্বা য়াই – চাউখৎপগী লম্বেলদা ত্রাইবেল মীয়ামবু পুশিন্নবা মিসন মোদতা হোৎনগনি।
থবক পীবগী চাং অমসুং মখোয়না হোৎনরিবা অদু খঙদোক্নবা থবক তৌরিবা এমপ্লোই অমসুং শিন্দোক্লিবা থবক্কী মেত্রেক্সকা লোয়ননা দেশবোর্দ লিঙ্কশিংসু হৌদোকখ্রে। রাজ্যসিং অমসুং লমদম কয়া লেপ্তনা থবক তৌনবা অতোপ্পা দিজিতেল সোফৱেয়র কয়াসু হৌদোকখি।
ওর্গনাইজেসনগী ওইবা খোঙথাং অসি তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী ত্রাইবেলগী কম্মর্স অৱাংবা থাক্তা পুখৎতুনা অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রাইবেল প্রদ্যুসরশিং অমসুং খুৎহৈবশিংবু অন্তর্জাতিগী থাক্কী ওইবা খ্বাইদগী নৌবা ই-প্লেৎফোর্ম অমা শেমগৎতুনা জাতি অমদি অন্তর্জাতিগী লৈরিবা কৈথেলশিংগা মরী থম্নবা হোৎনরিবা দিজিতাইজেসন দ্রাইফ পুম্নমক অসিগী শরুক অমনি।
মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতি এক্ত ১৯৮৪গী মখাদা রেজিস্তর তৌখিবা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি অসি ১৯৮৭দা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী লুচিং মখাদা নেস্নেল নোদেল এজেন্সী ওইনা লিংখৎখি, মসিনা রাজ্য পুম্নমক্কী ত্রাইবেল মীয়ামগী সোসিও-ইকোনোমিক্কী ওইবা চাউখৎ থৌরাংশশিংগীদমক থবক তৌবা হৌখি। তি.আর.আই.এফ.ই.দি. ১৯৮৮তগী চল্লাইবা হৌখি লোয়ননা মখোয়গী হেন্দ ওফিস নই দিল্লীদা ওইখি অসুং মসিগী অহানবা মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী এস কে চৌহান, আই.এ.এস.না ওইখি। মিস্তর প্রবির কৃষ্ণ, আই.এস.এস,না হৌজিক ৩৬শুবা মেনেজিং দিরেক্তর ওইরি মহাক্না জুলাই ২৫, ২০১৭দগী থৌ পুবা হৌখি। ঙসি ফাওবা ওর্গনাইজেসন অসিদা তোঙান তোঙানবা হেদ ওফিস অমসুং রিজনেল ওফিস ১৫দা এমপ্লোইয়ী ৫০০ হেন্না লৈরি। ভারত্তা লৈরিবা শোত্থরবা ত্রাইবেল মীয়ামগী শেন্মীৎলোনগী য়াইফ থৌরাং লৌখৎপগী পান্দমদা (মখোয়গী স্কিলশিং মার্কেতিং অমসং চাউখৎপা পুরকপগী খুত্থাংদা), তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না মখোয়গী অহানবা রিতেল আউৎলেৎ ত্রাইবস ইন্দিয়া কৌবা নই দিল্লীদা ১৯৯৯দা লিংখৎখিবা অসিগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল আর্ত অমসুং ক্রাফ প্রোক্যুর্মেন্ত অমসুং মার্কেতিং তৌবা হৌখি।

Ministry of Tribal Affairs
Trifed Launches its Own Virtual Office Network to Spearhead Tribal Socio-Economic Development on its 33rd Foundation day
07 AUG 2020 4:01PM by PIB Delhi
Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) under Ministry of Tribal Affairs reiterated its commitment towards the transformation of tribal lives on the occasion of its 33rd Foundation Day on August 6, 2020. Working steadfastly towards its mission of tribal empowerment through enterprise and commerce, more so, during these challenging times, TRIFED has doubled its efforts to aid the tribal people in employment and livelihood generation.
“A large number of people have adopted to online methods – for shopping, banking, work etc. in India during the recent lockdown and the ongoing pandemic; and the trend has been seen to have increased once the lockdown regulations are relaxed. On the supply side, the crisis due to Covid-19 has dealt a serious blow to the livelihoods of the poor and marginalized communities including the tribal artisans and forest dwelling minor forest produce gatherers. TRIFED has had to strategically respond to the emerging situation. It is in this context that our digitization strategy is of great value.” said Shri Pravir Krishna, Managing Director TRIFED.
With a pandemic raging across the country, when every aspect of life has gone online, TRIFED has launched its own Virtual office on its Foundation Day, August 6, 2020. The TRIFED Virtual office network has 81 online workstations and 100 additional converging State and agency workstations that will help the team of TRIFED warriors work with their partners across the country – be they from the nodal agencies or implementation agencies –on Mission-mode towards bringing the tribal people closer to mainstream development.
To gauge the level of employee engagement and streamline their efforts, an Employee Engagement and Work Distribution Matrix with Dashboard Links has also been launched. Other digital software which will enable the States and regions to work seamlessly have also been unveiled.
These organizational initiatives are a part of TRIFED’s ambitious all-encompassing digitization drive to promote tribal commerce and map and link its village-based tribal producers and artisans to national and international markets by setting up state of art e- platforms benchmarked to international standards.
Registered under the then Multi-State Cooperative Societies Act 1984, TRIFED came into existence in 1987 as the national nodal agency under the aegis of Ministry of Tribal Affairs, working towards the socio-economic development of the tribal people from all states. TRIFED started its operations in 1988 with its head office in New Delhi and Shri SK Chauhan, IAS as the first Managing Director. ShriPravir Krishna, IAS is the current and the 36th Managing Director and he assumed charge on July 25, 2017. As of date, the organization has more than 500 employees spread across the Head Office and 15 regional offices. In its mission to empower these downtrodden tribal people, by promoting the economic welfare of their communities across India (through development of marketing and the sustained upgradation of their skills), TRIFED started the procurement and marketing of tribal art and craft items through its first retail outlet called TRIBES INDIA in New Delhi in 1999.