Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Financing Facility under Agriculture Infrastructure Fund via VC
09 AUG 2020 1:11PM by PIB Delhi
Today is Hal Shashti, the Birth Anniversary of Lord Balarama. Wishing all the countrymen, especially the farmer friends, a very happy Hal Chhath!
On this very auspicious occasion, a special fund of one lakh crore rupees has been launched to develop agricultural facilities in the country. This will help in creating better warehousing and modern cold storage chains in the villages. Moreover, many employment opportunities will be created in the village.
Besides, I am also very delighted to transfer 17 thousand crore Rupees in the form of PM Kisan Samman Nidhi to the accounts of 8.5 crore farmer families. It is satisfactory to see that the goal of this scheme is being achieved.
This scheme has been successful in delivering direct assistance to every farmer family and that too in the time of need. In the last one and a half years, 75 thousand crore rupees have been directly deposited in the bank accounts of farmers through this scheme. Of this, 22 thousand crore rupees were transferred to the farmers during the lockdown declared because of corona.
Friends,
For decades, there has been a demand and discussion about, why the villages do not have industries? Just as industries have the freedom to fix the price of their produce and sell it anywhere in the country, why can't the farmers get such a facility too?
It does not happen that, if the soap industry is set up in a city, then the soap will be sold only in that city. But till now this used to be the case in the farming sector. The farmer had to sell the produce in the local mandis, in the regions where they produce the grains. Similarly, there was a demand that if there are no middlemen in the other industries, then why should there be middlemen in farming business? If the infrastructure is readily available for the development of industries, then the same modern infrastructure should also be available for agriculture.
Friends,
Under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan, solutions are being sought now for all these issue related to farmers and farming. 'One nation, one Market' Mission which was underway for the last 7 years, is now being completed. First, a technology-based system was created through e-NAM. Now, by making laws, the farmer is freed from purview of the market and market tax. Now the farmer has many options- If he wants, he can now to make a deal of his produce in his field itself or the farmer can sell his produce directly from the warehouse to the merchants and institutions associated with e-NAM, depending upon whoever gives him the best price.
In the same way, another new law has been framed, under which the farmer can now have a direct partnership with the industries. For example, now the farmers can directly collaborate with the manufacturers of chips and juice, marmalade and chutney industries. This will give the farmer assured prices at the time of sowing the crop, which will give him relief from the fall in prices.
Friends,
There is no problem of production or yield in our farming, rather the wastage of the yield after production is a big problem. It adversely affects the farmer as well as the country. To overcome this problem, on the one hand the legal hurdles are being removed while on the other hand direct assistance is also being given to the farmers. When there was a severe shortage of food grains in the country, we had enacted essential commodities Act. But the same law was still in force, at a time when we became the second largest food producer in the world!
This law was the major reason why good warehouses could not be built in the villages and the agro-based industries were not getting encouraged. This law was being frequently misused. It was used more to intimidate the traders and investors in the country. Now the agriculture business has also been freed from this fear mechanism. Now the traders and businesses can come forward to build storages and make other arrangements in the villages.
Friends,
The Agriculture Infrastructure Fund launched today will enable farmers to create modern facilities for storage in their villages. Through this scheme, 1 lakh crore rupees will be provided to the groups of farmers in the village, farmers’ committees, FPOs to build warehouses, cold storage and for setting up food processing industries. The money that will be provided to the farmers to turn them into entrepreneurs will also have 3 per cent concession in interest rate. I also had a discussion with some of the farmers' associations a little while ago. This new fund will immensely help the organizations across the country, which are helping these farmers for years.
Friends,
This modern infrastructure will provide a huge help in setting up of agro-based industries. Under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan', a major scheme has been chalked out to facilitate popular products in every district reach the national and global markets. Under this, clusters of agricultural industries are being developed close to the villages in various districts of the country.
Friends,
Now we are moving towards the situation where food based products from the agricultural industries of the village will reach the cities and other industrial goods from the cities will reach the villages. This is the resolve of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan for which we have to work. Now the question arises, who is going to run agro-based industries? In this too, the greater share will go to the large groups of small farmers, which we call as FPO, or Farmer Producer Organisations.
Therefore, efforts were undertaken in the last 7 years, to build a large network of FPO or Farmer Producer Organization. Work is in progress to ensure that 10,000 such FPOs are formed nationwide in the coming years.
Friends,
On the one hand, work is underway on the network of FPOs while on the other hand start-ups related to farming are being promoted. Almost 350 start-ups are being extended support. These start-ups are related to food processing, Artificial Intelligence, Internet of things, manufacturing of smart farming equipment and renewable energy.
Friends,
Small farmers are central to all these schemes and reforms related to farmers. It is the small farmer, who has been facing most of the problems. And it was the small farmer who could not fully access the government benefits. For the past 6-7 years, an effort is underway to change the condition of the small farmers. The small farmer is also being linked to the development of agriculture in the country and he himself is being empowered.
Friends,
Two days ago, a major scheme involving small farmers of the country was launched, which is going to be of great benefit to the entire country in the coming days. The country's first Kisan Rail has been flagged off between Maharashtra and Bihar.
Now this train will leave Maharashtra, transporting many fruits and vegetables like oranges, grapes, onions and will return from Bihar carrying several products like Makhana, Litchi, Paan, fresh vegetables, fish, etc. Small farmers from Bihar will be directly connected to big cities like Mumbai and Pune. This first train will also benefit the farmers of UP and Madhya Pradesh, as it will pass through those places. The specialty of this train is that, it is completely air-conditioned. That is, in a way it is cold storage running on the track. It will benefit all types of farmers i.e. those producing milk, fruits, vegetables, fish, as well as the consumers who use these products in cities.
The farmer will benefit because he will not be compelled to sell his crop in local mandis or markets at low prices. It will free the farmers from the wastage problem, faced due to transporting the products in the truck. The transportation cost will be several times less as compared to the trucks. Those living in cities will be benefited now because there will be no shortage of fresh fruits and vegetables due to the vagaries of weather or other crises, and the price will also be lower.
Moreover, it will improve the condition of small farmers in villages. As the small farmers are reaching the big cities of the country now, they will move towards growing fresh vegetables, and will be encouraged towards animal husbandry and fisheries. This will pave the way for more income from less land, and will open up many new opportunities for employment and self-employment.
Friends,
All these steps will not only change the rural economy scenario of the country in the 21st century, but will also increase the income from agriculture manifold. All the recent decisions are going to create extensive employment opportunities in and around the villages in the near future.
For the past 6 months we have been watching how the village and the farmer can support the country even during a crisis. It was our farmers who did not let the country face any shortage of food during the lockdown. When the country was under lockdown, our farmers were harvesting in the fields and setting new records of sowing. We are able to deliver free ration to more than 80 crore countrymen for 8 months from the first day of lockdown to Deepawali and Chhath. It is being made possible only due to farmers.
Friends,
The government also ensured that there was a record purchase of farmers' produce. Due to this as compared to last time over 27 thousand crores rupees more has reached the farmers. Be it the seeds or manure, this time there was a record produce even in difficult circumstances and was delivered according to the demand. This is the reason why even during these trying times our rural economy is strong and the troubles in the villages have lessened.
May this strength of our village play a leading role in speeding up the pace of development of the country! With this belief, many congratulations to all the farmer friends!
Keep continuing the commendable work you have been doing to keep Corona out of the village.
Keep following the mantra of 'do gaz doori' or social distancing and masks.
Stay alert, stay safe.
Thanks a lot!!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 AUG 2020 1:11PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ହଳାଷ୍ଟମୀ ତିଥି, ଭଗବାନ ବଳରାମଙ୍କ ପବିତ୍ର ଜୟନ୍ତୀ ।
ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି କୃଷକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ହଲଛଠ୍ର, ଦାଉ ଜନ୍ମୋତ୍ସବର, ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି!!
ଏହି ମହାନ୍ ପବିତ୍ର ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ଦେଶର କୃଷି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସକଳ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଶେଶ ପାଣ୍ଠିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଶସ୍ୟର ଉତ୍ତମ ଭଣ୍ଡାର ସୁବିଧା, ଆଧୁନିକ କୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚେନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବେଶ୍ ସହଯୋଗ ମିଳିପାରିବ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଗାଁଗଣ୍ଡାରେ ରୋଜଗାରର ଅନେକ ଅବସର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବ ।
ଏଥିସହ ସାଢ଼େ 8 କୋଟି କୃଷକ ପରିବାରଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାଖାତାରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆକାରରେ 17 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ବେଳେ ମୋତେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଛି । ସନ୍ତୋଷ ଏଇଥିପାଇଁ ହେଉଛି ଯେ, ଏହି ଯୋଜନାର ଯେଉଁ ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା, ତାହା ହାସଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କ ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଧା ସଳଖ ଭାବେ ଏହି ସହାୟତା ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ହିଁ ତାହା ପହଞ୍ଚିବ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିଥିବାରୁ ଏ ଯୋଜନା ସଫଳ ହୋଇଛି ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ । ବିଗତ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧା ସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାଖାଦାରେ ଜମା ହୋଇ ସାରିଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 22 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ତ କେବଳ କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ କାରଣରୁ ଜାରି ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ ହିଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି ଦାବି ହୋଇ ଆସୁଥିଲା ଏବଂ ତାହା ଉପରେ ଢ଼େର୍ ମାନସ ମନ୍ଥନ ବି ଜାରି ରହିଥିଲା ଯେ ଗାଁଗଣ୍ଡାରେ ଉଦ୍ୟୋଗମାନ କାହିଁକି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉନାହିଁ? ଯେମିତି ଉଦ୍ୟୋଗମାନ ନିଜର ଉତ୍ପାଦର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବେ ଏବଂ ଦେଶରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସେସବୁ ବିକ୍ରି କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ସେମାନଙ୍କର ରହିଛି, ସେହିଭଳି ସୁବିଧା କୃଷକମାନଙ୍କୁ କାହିଁକି ମିଳୁ ନଥିଲା?
ଏବେ ତ ଏମିତି ହେଉନାହିଁ ଯେ ଯଦି ସାବୁନ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ କୌଣସି ଉଦ୍ୟୋଗ ସହରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ତା’ହେଲେ ତାହାର ବିକ୍ରି କେବଳ ସେହି ସହର ଭିତରେ ହେବ । କିନ୍ତୁ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେଇଆ ହୋଇ ଆସୁଥିଲା । ଯେଉଁଠି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିଲା, ସେହିଠାରେ ହିଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେସବୁ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ମଣ୍ଡିରେ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଏହିଭଳି ଭାବେ ଏପରି ମଧ୍ୟ ଦାବି ହୋଇ ଆସୁଥିଲା ଯେ ଯଦି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗରେ କୌଣସି ଦଲାଲ ନାହାନ୍ତି, ତା’ହେଲେ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏ ଦଲାଲମାନେ କାହିଁକି ଅଛନ୍ତି? ସେମାନଙ୍କର ହେବା ଦରକାର କି? ଯଦି ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଦରକାର ପଡ଼ୁଛି, ତା’ହେଲେ ସେହିଭଳି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସଂସାଧନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସକାଶେ କାହିଁକି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉନାହିଁ?
ସାଥୀଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ କୃଷକ ଏବଂ କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ ଖୋଜି ବାହାର କରାଯାଉଛି । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ମଣ୍ଡି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ମିଶନକୁ ନେଇ ବିଗତ 7 ବର୍ଷ ଧରି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଥିଲା, ଏବେ ତାହା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରଥମେ ଇ- ନାମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଗୋଟିଏ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ଏକ ବୃହତ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଣ୍ଡି ସମସ୍ୟାରୁ ଏବଂ ମଣ୍ଡି ଟିକସ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଏବେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଅନେକ ବିକଳ୍ପ ଉପଳବ୍ଧ ହୋଇଛି । ଯଦି ସେମାନେ ନିଜର କ୍ଷେତରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ଶସ୍ୟକୁ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ଚାହିଁବେ ତେବେ ସେମାନେ ତାହା ବିନା ବାଧାରେ ସହଜରେ କରିପାରିବେ ।
କିମ୍ବା ପୁଣି ଯଦି ସେମାନେ ଚାହାନ୍ତି, ତେବେ ଉତ୍ପାଦିତ ଫସଲକୁ ସିଧା ୱେର ହାଉସରେ, ଇ- ନାମ୍ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ, ଯିଏ ବି ସେମାନଙ୍କୁ ଫସଲର ସର୍ବାଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଦେବେ, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଫସଲକୁ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ ।
ଏହି ଭଳି ଭାବେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ନୂଆ ଆଇନ ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଏବେ ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧା ସଳଖ ଭାବେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ ।
ଏବେ ଯେମିତି ଆଳୁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କୃଷକମାନେ ଚିପ୍ସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ, ଫଳ ଉତ୍ପାଦକମାନେ ଅର୍ଥାତ ଫଳ ବଗିଚା ଥିବା କୃଷିକାରୀମାନେ ଜୁସ୍, ମୋରବା, ଚଟଣି ଏବଂ ସେହିଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କୁ ସହ ସହଯୋଗ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ । ଏହା ଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଫସଲ ବୁଣା ସମୟ ଠାରୁ ହିଁ ଅମଳର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସେହି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟରେ ହିଁ ତାଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ମୂଲ୍ୟରେ ହେଉଥିବା ହ୍ରାସରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ହେବାରେ କୌଣସି ବିଶେଷ ସମସ୍ୟା ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଫସଲ ଅମଳ ହୋଇ ସାରିବା ପରେ ସେହି ଉତ୍ପାଦ ଢ଼େର୍ ମାତ୍ରାରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯିବାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମସ୍ୟା ରହିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷତି ହେଉଛି ଏବଂ ଦେଶର ବି ଅନୁରୂପ ଭାବେ କ୍ଷତି ହେଉଛି । ଏଭଳି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ନିମନ୍ତେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆଇନଗତ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସିଧା ସଳଖ ସବୁ ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏବେ ଯେମିତି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ସଂପର୍କୀତ ଗୋଟିଏ ଆଇନ ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଉକ୍ରଟ ରହିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଚାହିଦା ମୁତାବକ ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେହି ଆଇନ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ବଳବତ୍ତର ରହିଛି ଯେତେବେଳେ କି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ବିରାଟ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇ ସାରିଛେ ।
ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଯଦି ଉତ୍ତମ ଭଣ୍ଡାର ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ନଥିଲା, କୃଷି ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଆମେ ଯଦି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁନଥିଲୁ, ତେବେ ତାହାର ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ଏହି ଆଇନ ଥିଲା ବୋଲି ଆମକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ଆଇନର ଉପଯୋଗ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଦୁରୁପଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ, ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଡରାଇବା ଧମକାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏବେଏହି ଡର ତନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା କୃଷି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ବ୍ୟବସାୟକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ପରେ ଏବେ ବ୍ୟବସାୟୀ- କାରବାରକାରୀମାନେ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ଆଉ ଏକ ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସକାଶେ ଆଗେଇ ଆସିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ସେଥିରେ କୃଷକମାନେ ନିଜ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଭଣ୍ଡାରର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ । ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗାଁରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ, କୃଷକ ସମିତିମାନଙ୍କୁ, ଏପପିଓମାନଙ୍କ ୱେର ହାଉସ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ, କୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ସକାଶେ, ଫୁଡ଼୍ ପ୍ରୋସେସିଂ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯେଉଁ ରାଶି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ୟମୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି, ଏହା ଉପରେ 3 ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ଛାଡ଼ର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହିଭଳି କିଛି କୃଷକ ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହ ମୁଁ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲି । ଏହିସବୁ ସଂଘ ଢ଼େର୍ ବର୍ଷ ଧରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରି ଆସୁଥିଲେ । ଏହି ନୂତନ ପାଣ୍ଠି ଗଠନ ହେବାଦ୍ୱାରା ଦେଶସାରା ଏଭଳି ସଂଗଠନମାନଙ୍କୁ ଢ଼େର୍ ଶକ୍ତି ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଠନ ହେବା ଦ୍ୱାରା କୃଷି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପନ ସକାଶେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସହଯୋଗ ମିଳିପାରିବ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଯେଉଁସବୁ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସକାଶେ ସୁଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହିସବୁ ସାମଗ୍ରକୁ ଦେଶ ଓ ଦୁନିଆସାରା ବିକ୍ରି କରନ୍ତି, ଏବେ ସେମାନେ ତାହାର ଏକ ବିରାଟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗାଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ହିଁ କୃଷିଭିତ୍ତିକ ଉଦ୍ୟୋଗର କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏବେ ଆମେମାନେ ଏହି ସ୍ଥିତି ଦିଗରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛେ, ଯେଉଁଠି ଗ୍ରାମର କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦ ସହରକୁ ଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସହରରୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଏହା ହିଁ ତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ସଂକଳ୍ପ ଯାହା ପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଚାଲିଛୁ । ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ ଯେ ଯେଉଁସବୁ କୃଷି ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ତାହାକୁ ଚଳାଇବ କିଏ? ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକତର ଭାଗିଦାରୀ ଆମର ଛୋଟମୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କର ବଡ଼ ସମୂହ, ଯାହାଙ୍କୁ ଆମେ ଏଫପିଓ ବୋଲି କହିଥାଏ, କିମ୍ବା କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ବୋଲି ନାମିତ କରିଛେ, ସେମାନଙ୍କୁ ହିଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏଇଥିପାଇଁ ବିଗତ ସାତ ବର୍ଷ ଧରି ଏଫପିଓ-କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସମୂହର ଏକ ବିରାଟ ନେଟୱର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏଭଳି 10 ହଜାର ଏଫପିଓ-କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସମୂହ ସାରା ଦେଶରେ ଗଠିତ ହୋଇପାରିବ, ଏ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଏଫପିଓମାନଙ୍କ ନେଟୱର୍କ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ତ ଅନ୍ୟ ପଟେ କ୍ଷେତ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଖାପାଖି ସାଢ଼େ ତିନି ଶହ କୃଷି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ଙ୍କୁ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ସେହିସବୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ରହିଆସିଛନ୍ତି, କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ ଥିଙ୍ଗସ୍, କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସ୍ମାର୍ଟ ଉପକରଣର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଥିବା ଏସବୁ ଯେତେ ଯେତେ ଯୋଜନାମାନ ରହିଛି, ଯେତେ ଯେତେ ସଂସ୍କାର ଘଟାଯାଉଛି, ତାହାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକ ଭାଇମାନେ । ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମସ୍ୟାର ବୋଝ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏବଂ ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ସରକାରୀ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ପାରିନଥାଏ । ବିଗତ 6-7 ବର୍ଷ ଭିତରେ ଦେଶର ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ସକାଶେ ସରକାର ସବୁମତେ ପ୍ରୟାସ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଶର କୃଷିକୁ ସଶକ୍ତିକରଣ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ ହୋଇ ପାରିବେ, ସେକଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବେ, ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଥିବା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଆମାଗୀ ଦିନରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଦେଶର ପ୍ରଥମ କିଷାନ ରେଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ବିହାର ମଧ୍ୟରେ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ।
ଏବେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କମଳା, ଅଙ୍ଗୁର, ପିଆଜ ଭିଳ ଅନେଭ ଫଳ ଓ ପନିପରିବାକୁ ନେଇ ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ବାହାରିବ ଏବଂ ବିହାରରୁ ମଖାନା, ଲିଚି, ପାନ, ତାଜା ପନିପରିବା, ମାଛ ଭଳି ଆହୁରି ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଧରି ଫେରିବ । ଅର୍ଥାତ୍, ବିହାରର ଛୋଟ ବଡ଼ କୃଷକମାନେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ପୁଣେ ଭଳି ବଡ଼ ବଡ଼ ସହର ସହିତ ସିଧା ସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଗଲେ । ଏହି ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନର ଲାଭ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । କାରଣ ଟ୍ରେନ୍ ତ ସେହି ବାଟ ଦେଇ ଯାତାୟାତ କରିବ । ଏହି ଟ୍ରେନର ବିଶେଷତା ହେଲା ଏଇଆ ଯେ ଏହା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବାତାନୁକୁଳିତ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ, ଏକ ପ୍ରକାର କହିବାକୁ ଗଲେ ଏହାକୁ ରେଳ ଧାରଣା ଉପରେ ଦୌଡ଼ୁଥିବା ଏକ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ ।
ଏହି ଟ୍ରେନରେ ଦୁଧ, ଫଳ, ପନିପରିବା, ମାଛ, ପାଳଙ୍ଗ ଏହିଭଳି ସକଳ ପ୍ରକାର କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନ ହେବ ଏବଂ ସେଥିରୁ କେବଳ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ହିଁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ସହରମାନଙ୍କରେ ଏସବୁ ଉପଯୋଗ କରୁଥିବା ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ମଧ୍ୟ ସେଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ ।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ହେବ ଯେ ସେମାନେ ନିଜର ଫସଲକୁ ଆଉ ସ୍ଥାନୀୟ ମଣ୍ଡି କିମ୍ବା ହାଟ ବଜାରରେ କମ୍ ଦାମରେ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ମଜବୁର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବନାହିଁ । ଟ୍ରକମାନଙ୍କରେ ଫଳ ପନିପରିବା ଭଳି ନେବା ଆଣିବା କଲାବେଳେ ଯେତିକି ପନିପନରିବା ନଷ୍ଟ ହେଉଥିଲା ତାହା ଆଉ ହେବନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ବ୍ୟତିବ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବନାହିଁ ଏବଂ ଟ୍ରକମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଭଡ଼ା ଗଣିବାକୁ ପଡ଼ିବନାହିଁ ।
ସହରମାନଙ୍କରେ ରହୁଥିବା ସାଥୀଗଣଙ୍କୁ ଏଇଆ ଲାଭ ହେବ ଯେ ଏବେ ସେମାନେ ବର୍ଷାଦିନ ଯୋଗୁ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସଂକଟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ତାଜା ପନିପରିବା କିମ୍ବା ଫଳ ଆଦିର ଅଭାବ ଅନୁଭବ କରିବେନାହିଁ । ପୁଣି ସେସବୁର ଦାମ ବି କମ୍ ରହିବ । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗାଁର ଛୋଟ ମୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଢ଼େର୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିବ ।
ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବଡ଼ ବଡ଼ ସହରମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛୋଟ ମୋଟ କୃଷକମାନେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲେଣି, ସେତେବେଳେ ତଟକା ପନିପରିବା ଉପୁଜାଇବା ଦିଗରେ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗଭର ହେବେ । ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଦିଗରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା କମ୍ ଜମିରୁ ଅଧିକ ଆୟ ମିଳିବାର ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୋଚନ ହୋଇପାରିବ, ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ଭଳି ଅନେକ ନୂଆ ନୂଆ ଅବସର ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏସବୁ ଯେତେ ଯେତେ ପଦକ୍ଷେପମାନ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ସେଥିରୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯଥା ଶୀଘ୍ର ବଦଳିବାକୁ ଯାଉଛି, କୃଷିକର୍ମ ଦ୍ୱାରା ଉପାର୍ଜନ କାହିଁ କେତେ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ନିକଟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ଆଗାମୀ ଦିଗରେ ଗାଁ ପାର୍ଶ୍ଵବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ନୂଆ ସାଧନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଗାଁ ଏବଂ କୃଷକ, ବିପଦ ଆପଦ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ କିଭଳି ଭାବେ ସମ୍ଭାଳି ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ କେତେ ସହଯୋଗ ଦେଇପାରନ୍ତି, ଏକଥା ବିଗତ 6 ମାସରେ ଆମେ ନିଜ ଆଖିରେ ଦେଖିଆସୁଛୁ । ସେମାନେ କେବଳ ଆମର କୃଷକ ନୁହନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଲକ୍ ଡାଉନ୍ ସମୟରେ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ଖାଦ୍ୟ ପାନୀୟ ଭଳି ଜରୁରି ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମକୁ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଦେଇନାହାନ୍ତି । ସମଗ୍ର ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ଲକଡାଉନରେ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର କୃଷକମାନେ କ୍ଷେତରେ ଫସଲ କାଟିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲେ ଏବଂ ତଳି ପକାଉଥିଲେ । ଏଭଳି କରି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ରେକର୍ଡ଼ ସୃଷ୍ଟି କରି ଚାଲିଥିଲେ ।
ଲକ ଡାଉନ୍ ପୂର୍ବର ଦିନମାନଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ଦୀପାବଳୀ ଏବଂ ଛଠ୍ ପୂଜା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 8 ମାସ ପାଇଁ 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଯଦି ଆମେ ମାଗଣାରେ ରାସନ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରୁଛେ, ତେବେ ତା’ପଛରେ ଥିବା ଅସଲ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆମର କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କ ହିଁ ନିହିତ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସରକାର ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କୃଷକମମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନର ରେକର୍ଡ଼ ପରିମାଣ କ୍ରୟ କରିବେ । ଯାହା ପୂର୍ବ ଥର ତୁଳନାରେ ପାଖାପାଖି 27 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଧିକ ହେବ ଏବଂ ସେହି ଅର୍ଥ କୃଷକମାନଙ୍କ ପକେଟକୁ ହିଁ ଯିବ । ବିହନ ହେଉ ଅଥବା ସାର, ଏବେ ମୁସ୍କିଲ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୁଦ୍ଧା ରେକର୍ଡ଼ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଚାହିଦା ଅନୁସାରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ତାହା ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି ।
ଏହାହିଁ କାରଣ ଯେ ଏଭଳି ସଂକଟର ସମୟରେ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଜଭୁତ ରହିଛି, ଗାଁରେ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ କମ୍ ହୋଇଛି ।
ଆମର ଗାଁର ଏଭଳି ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶର ଗତିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଖର କରିବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ କୃଷକ ସାଥୀମାନଙ୍କ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି!
କରୋନା ମହାମାରୀକୁ ଗାଁରୁ ବାହାରେ ରଖିବାରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆପଣମାନେ କରିଛନ୍ତି, ସେଭଳି ପ୍ରୟାସକୁ ଆପଣମାନେ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ ।
ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ଏବଂ ମାସ୍କ ପରିଧାନ ନିଶ୍ଚୟ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ସଦା ସର୍ବଦା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ ।
ସତର୍କ ରହନ୍ତୁ, ସୁରକ୍ଷିତ ରହନ୍ତୁ ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ବହୁତ ବହୁତ ଋଣୀ!!