Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Financing Facility under Agriculture Infrastructure Fund via VC
09 AUG 2020 1:11PM by PIB Delhi
Today is Hal Shashti, the Birth Anniversary of Lord Balarama. Wishing all the countrymen, especially the farmer friends, a very happy Hal Chhath!
On this very auspicious occasion, a special fund of one lakh crore rupees has been launched to develop agricultural facilities in the country. This will help in creating better warehousing and modern cold storage chains in the villages. Moreover, many employment opportunities will be created in the village.
Besides, I am also very delighted to transfer 17 thousand crore Rupees in the form of PM Kisan Samman Nidhi to the accounts of 8.5 crore farmer families. It is satisfactory to see that the goal of this scheme is being achieved.
This scheme has been successful in delivering direct assistance to every farmer family and that too in the time of need. In the last one and a half years, 75 thousand crore rupees have been directly deposited in the bank accounts of farmers through this scheme. Of this, 22 thousand crore rupees were transferred to the farmers during the lockdown declared because of corona.
Friends,
For decades, there has been a demand and discussion about, why the villages do not have industries? Just as industries have the freedom to fix the price of their produce and sell it anywhere in the country, why can't the farmers get such a facility too?
It does not happen that, if the soap industry is set up in a city, then the soap will be sold only in that city. But till now this used to be the case in the farming sector. The farmer had to sell the produce in the local mandis, in the regions where they produce the grains. Similarly, there was a demand that if there are no middlemen in the other industries, then why should there be middlemen in farming business? If the infrastructure is readily available for the development of industries, then the same modern infrastructure should also be available for agriculture.
Friends,
Under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan, solutions are being sought now for all these issue related to farmers and farming. 'One nation, one Market' Mission which was underway for the last 7 years, is now being completed. First, a technology-based system was created through e-NAM. Now, by making laws, the farmer is freed from purview of the market and market tax. Now the farmer has many options- If he wants, he can now to make a deal of his produce in his field itself or the farmer can sell his produce directly from the warehouse to the merchants and institutions associated with e-NAM, depending upon whoever gives him the best price.
In the same way, another new law has been framed, under which the farmer can now have a direct partnership with the industries. For example, now the farmers can directly collaborate with the manufacturers of chips and juice, marmalade and chutney industries. This will give the farmer assured prices at the time of sowing the crop, which will give him relief from the fall in prices.
Friends,
There is no problem of production or yield in our farming, rather the wastage of the yield after production is a big problem. It adversely affects the farmer as well as the country. To overcome this problem, on the one hand the legal hurdles are being removed while on the other hand direct assistance is also being given to the farmers. When there was a severe shortage of food grains in the country, we had enacted essential commodities Act. But the same law was still in force, at a time when we became the second largest food producer in the world!
This law was the major reason why good warehouses could not be built in the villages and the agro-based industries were not getting encouraged. This law was being frequently misused. It was used more to intimidate the traders and investors in the country. Now the agriculture business has also been freed from this fear mechanism. Now the traders and businesses can come forward to build storages and make other arrangements in the villages.
Friends,
The Agriculture Infrastructure Fund launched today will enable farmers to create modern facilities for storage in their villages. Through this scheme, 1 lakh crore rupees will be provided to the groups of farmers in the village, farmers’ committees, FPOs to build warehouses, cold storage and for setting up food processing industries. The money that will be provided to the farmers to turn them into entrepreneurs will also have 3 per cent concession in interest rate. I also had a discussion with some of the farmers' associations a little while ago. This new fund will immensely help the organizations across the country, which are helping these farmers for years.
Friends,
This modern infrastructure will provide a huge help in setting up of agro-based industries. Under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan', a major scheme has been chalked out to facilitate popular products in every district reach the national and global markets. Under this, clusters of agricultural industries are being developed close to the villages in various districts of the country.
Friends,
Now we are moving towards the situation where food based products from the agricultural industries of the village will reach the cities and other industrial goods from the cities will reach the villages. This is the resolve of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan for which we have to work. Now the question arises, who is going to run agro-based industries? In this too, the greater share will go to the large groups of small farmers, which we call as FPO, or Farmer Producer Organisations.
Therefore, efforts were undertaken in the last 7 years, to build a large network of FPO or Farmer Producer Organization. Work is in progress to ensure that 10,000 such FPOs are formed nationwide in the coming years.
Friends,
On the one hand, work is underway on the network of FPOs while on the other hand start-ups related to farming are being promoted. Almost 350 start-ups are being extended support. These start-ups are related to food processing, Artificial Intelligence, Internet of things, manufacturing of smart farming equipment and renewable energy.
Friends,
Small farmers are central to all these schemes and reforms related to farmers. It is the small farmer, who has been facing most of the problems. And it was the small farmer who could not fully access the government benefits. For the past 6-7 years, an effort is underway to change the condition of the small farmers. The small farmer is also being linked to the development of agriculture in the country and he himself is being empowered.
Friends,
Two days ago, a major scheme involving small farmers of the country was launched, which is going to be of great benefit to the entire country in the coming days. The country's first Kisan Rail has been flagged off between Maharashtra and Bihar.
Now this train will leave Maharashtra, transporting many fruits and vegetables like oranges, grapes, onions and will return from Bihar carrying several products like Makhana, Litchi, Paan, fresh vegetables, fish, etc. Small farmers from Bihar will be directly connected to big cities like Mumbai and Pune. This first train will also benefit the farmers of UP and Madhya Pradesh, as it will pass through those places. The specialty of this train is that, it is completely air-conditioned. That is, in a way it is cold storage running on the track. It will benefit all types of farmers i.e. those producing milk, fruits, vegetables, fish, as well as the consumers who use these products in cities.
The farmer will benefit because he will not be compelled to sell his crop in local mandis or markets at low prices. It will free the farmers from the wastage problem, faced due to transporting the products in the truck. The transportation cost will be several times less as compared to the trucks. Those living in cities will be benefited now because there will be no shortage of fresh fruits and vegetables due to the vagaries of weather or other crises, and the price will also be lower.
Moreover, it will improve the condition of small farmers in villages. As the small farmers are reaching the big cities of the country now, they will move towards growing fresh vegetables, and will be encouraged towards animal husbandry and fisheries. This will pave the way for more income from less land, and will open up many new opportunities for employment and self-employment.
Friends,
All these steps will not only change the rural economy scenario of the country in the 21st century, but will also increase the income from agriculture manifold. All the recent decisions are going to create extensive employment opportunities in and around the villages in the near future.
For the past 6 months we have been watching how the village and the farmer can support the country even during a crisis. It was our farmers who did not let the country face any shortage of food during the lockdown. When the country was under lockdown, our farmers were harvesting in the fields and setting new records of sowing. We are able to deliver free ration to more than 80 crore countrymen for 8 months from the first day of lockdown to Deepawali and Chhath. It is being made possible only due to farmers.
Friends,
The government also ensured that there was a record purchase of farmers' produce. Due to this as compared to last time over 27 thousand crores rupees more has reached the farmers. Be it the seeds or manure, this time there was a record produce even in difficult circumstances and was delivered according to the demand. This is the reason why even during these trying times our rural economy is strong and the troubles in the villages have lessened.
May this strength of our village play a leading role in speeding up the pace of development of the country! With this belief, many congratulations to all the farmer friends!
Keep continuing the commendable work you have been doing to keep Corona out of the village.
Keep following the mantra of 'do gaz doori' or social distancing and masks.
Stay alert, stay safe.
Thanks a lot!!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদগী এগ্রীকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মখাদা ফাইনান্সিএল ফেসিলিতী লোঞ্চ তৌবদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
09 AUG 2020 1:11PM by PIB Imphal
ঙসি হলসস্তী নুমিৎনি, ভগৱান বলরামগী মপোক নুমিৎনি।
ইরৈচা খুদিংমকপু, মরুওইনা লৌমী মরূপশিংবু হলসথ অসিগী, ময়াম্বা ইবুংঙোগী পোকপগী নুমিৎসিগী অথোইবা থৌরমসিদা হন্না-হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি!!
মসিগী শেংলবা নুমিৎসিদা লৈবাকসিগী লৌউ-শিংউবগা মরি লৈনবা খুদোংচাবশিংগীদমক্তা লুপা কোতী লাক্ষ অমগী অখন্নবা ফন্দ লোঞ্জ তৌখ্রে। মসিদগী খুঙ্গং-খুঙ্গংশিংদা অফবা স্তোরেজ, অনৌবা তেক্নোলোজীগী কোল্দ স্তোরেজগী পরিং অমা থৌরাং তৌবদা মতেং ওইরগনি অমসুং খুঙ্গংশিংদা খুদোংচাবা ময়াম অমা লৈহল্লগনি। মসিগা লোয়ন-লোয়ননা লৌমী কোতী ৮ মখায়গী ইমুংশিংগী একাওন্তা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মওংদা লুপা কোতী লিশিং ১৭ ত্রান্সফর তৌখিবসিদা ঐহাক য়াম্না পেঞ্জৈ। পেঞ্জনিংঙাই ওইরিবা ৱাফমদি ঐখোয়না স্কীমসিগী থমখিবা পান্দম অদু ফংগদৌরে। লৌমী খুদিংগী ইমুংশিং তান্না চুমদ্রিং তেংবাং অসি ফংহন্নবা অমসুং মথৌ তাবা মতমদা য়ৌনবগী পান্দম অসিদা স্কীম অঅসি মায় পাক্কদৌরে। হৌখিবা চহি অমগা মখাইসিদা স্কীমসিদগী লুপা কোতী লিশিং ৭৫ অসি লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাওন্তা চুমদ্রিংনা হাপখ্রে।
মসিদগী লুপা কোতী ২২দি করোনানা মরম ওইদুনা লোকদাউন তৌরিঙৈগী মনুংদা লৌমীশিংদা য়ৌহনখ্রে।
মরূপশিং,
চহি কয়াদগী করিগীদমক্তা খুঙ্গংদা ইন্দস্ত্রী লৈত্রিবনো হায়বসি মসি দিমান্দ তৌরি অমদি ৱাখল চুংশিন্নরি।
ইন্দস্ত্রীশিংনা মাগী পোত্থোক্কী মমল লেপ্পদা অমদি লৈবাক অসিগী মফম অমদা হেক্তা মনিং তম্না য়োনবদা য়াবগুম খুদোংচাবা অসি লৌমীশিংনা করিগীদমক্তা লৈত্রিবনো?
হৌজিক সাপোনগী ইন্দস্ত্রী অসি করিগুম্বা সহর অমদা লিংবা মতমদা মফমদুখক্তদা য়োনগদবনি হায়বদি লৈতে। অদুবু লৌউ-শিংবউবদদি করিগী হৌজিকফাওবা অসুম্না ওইরমদে। মহৈ-মরোংশি অসি লোক্লকপা মতমদা মদু মফমদুগী মন্দীদা অদুম্মক য়োনবা তারম্মি। মসিগা মান্ননা অতৈ ইন্দস্ত্রীশিংদা মরক্কী মী লৈত্রগা মহৈ-মরোংশিংদা করিগী লৈগদৌরিবনো হায়বসিমসু দিমান্দ তৌনরকখি। ইন্দস্ত্রীশিং অসি শেমগৎনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগ শেমখিবা অদুগুম্না বৌউ-শিংউগী ওইনসু ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈহনগদবনি।
মরূপশিং,
হৌজিক অত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউগা মরি লৈনবা ৱাহং ময়াম অসিগী সোলুসন থিরী। ‘লৈবাক অমা মন্দী অমাগী মিশন অসিনা হৌখিবা চহি ৭তগী পাংথোক্লক্লিবা থবক অসি মপুং ফাগদৌরে। হান্নদি ই-নামদগী তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা চাওরবা সিস্তেম অমা শেমখি।
হৌজিক্তি ৱায়েল-কাংলোন শেমদুনা লৌমীশিংনা মন্দীগী ওইবা মীৎয়েংদগী অমদি মন্দীগী তেক্সকী মীৎয়েংদগী নান্থোকহনখ্রে। হৌজিক্তি লৌমীশিংগীদা ওপ্সন কয়া অমা লৈরে। করিগুম্বা মাগী লৌবুক্তা অদুম্মক য়োনবা পাম্লবসু মাগী পোত্থোক অদু য়োনবা য়ারগনি। নত্রগা ৱেয়রহাউস, ই-নামগা মরি লৈনবা লল্লোন-ইতিক তৌবশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংনা মঙোন্দা মমল য়াম্না পীবা অদুদা মহৈ-মরোং অদু য়োনবা য়ারগনি। মতৌ অসিগুম্না অনৌবা ৱায়েল কাংলোন অমগা অমুক শেম্লিবা অসিদগী লৌমীশিংনা ইন্দস্ত্রীশিংদগী চুমদ্রিংনা পাও ফাওদোক-ফাওজিন তৌবা য়ারগনি। অলু থারিবা লৌমীনা চিপ্স শাবশিংগা, উহৈ-ৱাহৈ থাবশিং হায়বদি হৈকোল শেম্বশিংনা জুইস, মুরব্বা, অচারগুম্বা পোৎলমশিং শাবা ইন্দস্ত্রীশিংনা পাও ফাওদোক-ফাওজিন তৌবা য়ারগনি। মসিদগী লৌমীশিংনা মহৈ-মরোং অসি মরু হুনবা মতমদা লেপ্নখিবা মমল অদু ফংদুনা মদুদগী মঙোন্দা মমল তানা ফংবগী অৱাবা অদু কোক্লগনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লৌউ-শিংউদা লোকপগী খুদোংচাদবা লৈতে তৌবতবু লোক্লবা মতুংদা অরোকপা পোত্থোকশিং অসিদা অমাং-অতা থোকপগী চাওনা খুদোং চাদবা লৈরি। মসিনা লৌমীশিংদা মাংজহল্লি অদুগা লৈবাক অসিদসু য়াম্না মাংজহল্লি। মসিদগী কোক্নবগীদমক্তা মায়কৈ অমরোমদা ৱায়েল কাংলোনকী অপনবশিং অদু লৈহল্লরোই অদুগা মায়কৈ অরোমদনা অমুক লৌমীশিংদা চুমদ্রিংনা তেংবাং ফংহল্লগনি। লৈবাক অসিদা চেংগী অৱাৎপা ময়াম অমা লৈখিবা মতমদা মরু ওইনা মথৌ তাবা পোৎশিংগা মরি লৈননা ঐখোয়গীসিদা ৱায়েল কাংলোন অমা শেমখি। ঐখোয়না মালেম অসিগী খ্বাইদগী অচৌবা চেং পুথোকপা ঙম্বা অমা ওইরবা মতম অসিফাওবদা মদুগী ৱায়েল কাংলোন অসি ঙসিসু চৎনরি। খুঙ্গংদা অফবা গোদাউন শাবা ঙমখিদে, লৌউ-শিংউগী ওইবা ইন্দস্ত্রীশিংদা ফগৎহন্নবা কনাসু লৈখিদবা অসিগী মরমদি মসিগী ৱায়েল কাংলোন অসিসু ওইখি। মসিগী ৱায়েল কাংলোন অসি ফনা শিজিন্নবগী মহুত্তা লান্না শিজিন্নখি। মসিনা লৈবাকসিগী লল্লোন-ইতিক তৌবশিংদা, ইনভেস্ত তৌবশিংদা য়াম্না কিহল্লমখি। হৌজিক মসিগী অকিবগী মেকানিজম অসিদগীসু লৌউ-শিংউগা মরি লৈনবা লল্লোন-ইতিক অসি লৈহনখ্রে। মসিগী মতুংদা হৌজিক লল্লোন-ইতিক-কারবার তৌবা খুঙ্গংশিংদা স্তোরেজ শানবা অমসুং অতৈ থৌরাংশিং শেম্নবগীদমক্তা মমাং থারবা য়াই। মরূপশিং,
ঙসি এগ্রীকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ অসি লোঞ্চ তৌরে, মসিদগী লৌমীশিংনা মাগী থাক্তগীসু স্তোরেজগী অনৌবা খুদোংচানবশিংসু শেম্বা ঙম্লগনি। স্কীম অসিদগী খুঙ্গংশিংদা লৌমী কাংলুপশিংদা, লৌমীগী কমিতীশিংদা, এফ.পি.ও.শিংদা ৱেয়রহাউস শাননবা, কোল্দ স্তোরেজ শানবগীদমক্তা, ফুদ প্রোসেসিংগা মরি লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংনবা লুপা কোতী লাক্ষ অমগী তেংবাং ফংলগনি। লৌমীশিংনা এন্তর্প্রিন্যুর ওইনবগীদমক্তা ফংহনগদৌরিবা অসিদা চাদা ৩গী শেন্দোইসু কোক্লগনি। ঙৈহাক্কী মমাংদা অসিগুম্বা লৌমী লুপশিংগসু ঐহাক্কা ৱা খন্নখি। চহি কয়াদগী লৌমীশিংনা তেংবাং পীরি। মসিগী ফন্দ অসিদগী লৈবাক শিন-থুংনা অসিগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংনা মতেং য়াম্না ফংলগনি। মরূপশিং,
মসিগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিদগী লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রী শেম্বদা তেংবাং য়াম্না ফংলগনি।
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান্দগী জিলা খুদিংমক্কী মমিং চৎপা পোত্থোকশিং অদু মালেম অসিগী মার্কেৎ ফাওবা য়ৌহন্নবগীদমক্তা অচৌবা স্কীম অমা শেম্লে। মসিদগী তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদা, খুঙ্গংগী মনাক নকপদা লৌউ-শিংউগী ইন্দস্ত্রীশিংগী ক্লস্তর শেম্লি।
মরূপশিং,
হৌজিক ঐখোয় খুঙ্গংগী লৌউ-শিংউগী ইন্দস্ত্রীশিংদগী চানবগী ওইবা পোত্থোকশিং অসি সহরদা য়ৌহন্দুনা সহরদগী অতোপ্পা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা পোৎলম ওইনা খুঙ্গংদা য়ৌরক্লদবা মওং অদুদা চংশিল্লক্লবনি। মসিনি আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী ৱাশক। হৌজিক লৌউ-শিংউগী য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রী অসি লিংলবদি কনানা থবক অদু পান্নগনি হায়বগী ৱাহং অসি লাক্লি। মসিদসু .মসিদসু ঐখোয়না এফ.পি.ও. নত্রগা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন হায়না হায়নরিবা ঐখোয়গী অপিকপা লৌমীশিংগী চাউরবা গ্রুপশিংসিগী ওইরগনি।
মরম অসিনা হৌখিবা চহি ৭তগী এফ.পি.ও-ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনগী অচৌবা নেতৱর্ক অমা শেম্ননবা কেম্পেন তৌখি। লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা অসিগুম্বা এফ.পি.ও.-ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন শেম্নবা থবক চত্থরি।
মরূপশিং,
মায়কৈ অমদা এফ.পি.ও.গী নেতৱর্কী থবক চত্থরি অদুগা অতোপ্পা মায়কৈ অমদনা স্তার্ত অপশিংগা মরি লৈননা পুক্নিং থৌগৎলি। হৌজিক ফাওবদা লৌউ-শিংউগী স্তার্তঅপ চহুমগা য়াঙ্খৈদসু তেংবাং পীরি। মসি স্তার্তঅপ, ফুদ প্রোসেসিংগী মরি লৈনৈ, অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স. ইন্তর্নেতকী ওইবশিং, লৌউ-শিংউগা মরি লৈনবা স্মার্ত দিভাইসশিং শেমগৎনবা অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীশিংগা মরি লৈনৈ ।
মরূপশিং,
লৌমীশিংগা মরি লৈনবা লৈরিবা স্কীমশিং, য়াওনশিং শেমগৎলি, মসিগী ময়াইদা ঐখোয়গী অপিকপা লৌমীশিং লৈ। অপিকপা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী অৱাবা কয়া লাক্লি। অপিকপা লৌমীশিং অসিদা সরকারগী ওইবা কান্নবশিং অসি মপুং ফানা য়ৌবা ঙম্লমদে। হৌখিবা চহি ৬-৭সিদা অপিকপা লৌমীশিংগী ফীভম অসি হোংহন্নবা থবক চত্থরি। অপিকপা লৌমীশিং অসি লৌউ-শিংউগী খ্বাইদগী পাঙ্গল লৈনবশিংগা শম্নহল্লগনি অমসুং মশানসু পাঙ্গল কলহন্নবা তৌরগনি। মরূপশিং,
নুমীৎ ২গী মমাংদা লৈবাক অসিগী অপিকপা লৌমীশিংগা মরি লৈনবা অচৌবা স্কীম অমা হৌদোকখ্রে, মসিদগী তুংদা লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা য়াম্না চাওনা কান্নবা ফংলগনি। মহারাস্ত্রগী বিহারফাওবগী লৈবাক অসিগী অহানবা লৌমীগী রেলগারী অসি হৌদোকখ্রে।
হৌজিক মহারাস্ত্রদগী কোমলা, অঙ্গুর, তিলহৌনচিংবা হৈ অমদি এঞ্জাংশিং পুবা রেলগারী থোকখ্রগা বিহারদগী মখানা, লেঞ্চু, ক্বা, অতেকপা এঞ্জাং-নাপীশিং, ঙাশিংনচিংবা পোৎ কয়া অমা পুদুনা হল্লক্লগনি। হায়বদি বিহারগী অপিকপা লৌমীনা মুম্বই অমসুং পুনেগুম্বা অচৌবা সহরশিংগা চুমদ্রিং শম্নরগনি। মসিগী অহানবা রেলগারী অসিগী কান্নবা অসি য়ু.পিয়. অমসুং মধ্য প্রদেশকী লৌমীশিংনসু ফংগনি, মরমদি মফমদু ফাওরগা চৎকনি। রেলগারী অসিগী থোইদোকপা মওংদি রেলগারী অসি পুল্লপ এয়র কন্দিসন্নি। হায়বদি তালীদা চেনবা কোল্দ স্তোরেজনি। মসিদগী শঙ্গোম, হৈ-এঞ্জাং, ঙামীনচিংবা লৌমীশিংনসু কান্নবা ফংলগনি অমসুং সহরগী মফমশিংদা মসি শিজিন্নরিবশিংনসু কান্নবা ফংলগনি।
লৌমীশিংনা মাগী মহৈ-মরোংশিং অদু মফমদুগী মন্দীশিং নত্রগা হাত-বজারদা অতাবা মমলদা য়োন্দবা য়াদবা অদু লৈররোই। ত্রকশিংদা হৈ-এঞ্জাংশিং পৎ-পুমদুনা মাংলম্বা অদু কোক্লগনি অদুগা ত্রক্কী ভারা অদুগা য়েংনরুবদসু শরুক কয়া তারগনি। সহরশিংদা লৈরিবা মরূপশিংনসু নোংজু-নুংশানা নত্রগা লুরবা তানফম অসিনা মরম্না অতেকপা উহে-এঞ্জাংগী অৱাৎপা লৈররোই, মমলসু তারগনি।
মসিদা নত্তনা খুঙ্গংগী অপিকপা লৌমীশিংগী ফীভমদা অহোংবা অমা লাক্লগনি। লৈবাক অসিগী অচৌবা সহরশিংফাওবা অপিকপা লৌমীশিংনা য়ৌরবা মতম অসিদা অতেক-অতেকপা এঞ্জাংশিং থানবগী মায়কৈরোমদা চংশিল্লগনি, শা-শন লোইরিবা অমসুং ঙা য়োক্লিবশিংনসু মায়কৈ অসিদা পুক্নিং থৌগৎলগনি। মসিদা লম য়াম্না চংদনা চাগা য়াম্না তান্নবা লম্বি ফংলগনি, থবক অমসুং ইশানা থবক পীজবগী খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি। মরূপশিং,
পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অসিদগী ২১শুবা চহি চা অসিগী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী মমি অদুসু হোংলগনি, লোউ-শিংউগী চাগাদসু শরুক কয়া অমা হেনগৎহল্লগনি। হন্দক্তা লৌখিবা ৱারেপ খুদিংদা লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা খুঙ্গংশিগী মনাক নকপদা থবক কয়া পা-শন্না লৈহল্লগনি। খুঙ্গং অমসুং লৌমীনা লায়চৎ অসিদসু মতৌ করম্না ঙাক্লৌ পীবা ঙমখিবগে হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্না হৌখিবা থা ৬সিদা উরে। লোকদাউনগী মতমদসু লৈবাক অসিদা চান-থক্নবগী মথৌ তাবা পোৎলমশিংগী খুদোংচাদবা লৈহন্দ্রিবসি ঐখোয়গী লৌমীশিংননি। লৈবাক অসিদা লোকদাউন লৈরিঙৈদা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা লৌবুক্তা লৌ খাওখি অমসুং লৌহোন হুনবগী অনৌবা রেকোর্দ শেমখি।
লোকদাউনগী অহানবা নুমিৎৃত্তগী হৌরগা দিৱালী অমসুং শথ ফাওবা থা ৮গী ওইনা কোতী ৮দগী হেনবা ইরৈচাশিংদা লেম্না চেং ফংহনবা ঙম্লিবসিদসু ঐখোয়গী অথোইবা লৌমীশিংশিননি।
মরূপশিং,
সরকারনসু লৌমীগী পোত্থোকশিংগী রেকোর্দকী মওংদা লৈনবা তৌখ্রে। মসিদা মমাংগা চাংদম্নবদা চাওরাক্না লুপা কোতী লিশিং ২৭তগী হেন্না লৌমীশিগী ফুরিৎখাউদা য়ৌখ্রে। মরুবু ওইরো নত্রগা হার লুরবা তানফম অসিদসু রেকোর্দকী মওংদা পোত্থোকশিং পুথোকখ্রে অমদি দিমান্দগী মতুং ইন্না লৌমীশিংফাওবা য়ৌহনখ্রে।
মসিনা মরম ওইদুনা লুরবা তানফমসিদসু খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন অসি ফরি, খুঙ্গংশিংগী অৱাবা ময়েং তাহল্লি। ঐখোয়গী খুঙ্গংগী অসিগুম্বা থৌনা অসিনা লৈবাক অসি থুনা-য়াংনা চাওখৎহনবদা মাংজিল থানা থৌদাং লৌননবগী থাজবগা লোয়ননা অদোম লৌমী মরূপশিংদা হন্না-হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। কোরোনা অসি খুঙ্গংগী মপান্দা থম্বদা থাগৎনিংঙাই ওইবা থবক তৌবিরিবা অসি মখা তানা তৌবিয়ু।
গজ অনি লাপথোক্না লৈবা অমসুং মাস্ক উপ্পগী লাইশোন অসি লেংদনা পাংথোকপিয়ু।
চেকশিন্না, শোই-ঙামদনা লৈবিয়ু।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!!