Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Ministry of Agriculture funding start-ups under the innovation and agripreneurship component of Rashtriya Krishi Vikas Yojana in 2020-21
In addition to 112 startups already funded for a sum of Rs. 1185.90 lakhs, 234 startups in the agriculture and allied sectors will be funded for a sum of Rs. 2485.85 lakhs
06 AUG 2020 4:59PM by PIB Delhi
The Union Government accords very high priority to the agriculture sector. In order to contribute directly and indirectly to enhancing the income of farmers by providing opportunites to them and to provide employment to youth, start-ups are being encouraged. A component, Innovation and Agri-entrepreneurship Development programme has been launched under Rashtriya Krishi Vikas Yojana in order to promote innovation and agripreneurship by providing financial support and nurturing the incubation ecosystem.These start-ups are in various categories such as agro-processing, artificial intelligence, digital agriculture, farm mechanisation, waste to wealth, dairy, fisheries etc.
DAC&FW has selected 5 Knowledge Partners (KPs) as Centres of Excellence. These are -
(1) National Institute of Agricultural Extension Management (MANAGE), Hyderabad,
(2) National Institute of Agricultural Marketing(NIAM) Jaipur,
(3) Indian Agricultural Research Institute (IARI) Pusa, New Delhi,
(4) University of Agriculture Science , Dharwad, Karnataka and
(5) Assam Agriculture University, Jorhat, Assam
24 RKVY-RAFTAAR Agribusiness Incubators (R-ABIs) from across the country have also been appointed.
The following are the components of this scheme:
• Agripreneurship Orientation - 2 months duration with a monthly stipend of Rs. 10,000/- per month. Mentorship is provided on financial, technical, IP issues etc.
• Seed Stage Funding of R-ABI Incubatees – Funding upto Rs. 25 lakhs (85% grant & 15% contribution from the incubatee).
• Idea/Pre-Seed Stage Funding of Agripreneurs – Funding up to Rs. 5 lakhs (90% grant and 10% contribution from the incubatee).
The institutes issue calls for application for their programmes and based on a rigorous process of selection through various stages and a training of two months, the final list of start-ups that are to be funded through grants-in-aid are finalised. Training on technical, finance, intellectual property, statutory compliance issues etc. is provided. Mentoring of start-ups through monitoring of milestones and timelines is part of the programme.
Some start-ups that are being incubated offer the following solutions -
• Activx Animal Health Technologies branded as Vetzz, is a network of Veterinary Doctors which provides immediate connect with customers i.e animal owners via real time tele consultation and doorstep visits.
• SNL Innovations - InnoFarms provides fruit and vegetable pulp processed directly at the farm using an in-house developed monoblock fruit processing platform (on-wheels) to convert fruits to pulp with shelf life of up to 1 year with complete traceability from farm to customer.
• EF Polymer developed an Eco-Friendly Water Retention Polymer with an aim to solve the water scarcity crisis for farmers. This startup made a super absorbent polymer designed to absorb water in the soil, retain it for a long time, and supply to the crops as required.
• Among the start-ups that have been selected are several start-ups led by women such as A2P Energy Solution that uses AI to track waste bio-mass and then works with farmers to collect it. On one side it generates additional income for farmers and on the other side A2P converts the collected biomass into Next Gen biofuels like energy pellets, green coal and bio oil.
• Kyari Innovations is working on mitigating human wildlife conflict pan India and internationally. They have created an innovative product called ANIDERS- Animal Intrusion Detection and Repellent System. This device works like a mechanized scarecrow that can protect farmlands from animal intrusions.
• Agsmartic Technologies, has a vision to improve crop yield by precise irrigation and disease management though a data driven approach by using AI, IoT and computer vision. Their product Croplytics® is a combination of hardware and software solution that integrates ground sensor data and satellite imagery to translate data into actionable information for creating a precise model for irrigation.
Apart from the above mentioned 6 startups, there are many more with innovative solutions to improve the farming eco system and augment farm household incomes.
In all, a total of 346 startups in the agriculture and allied sectors are being funded for a sum of Rs. 3671.75 lakhs in this phase. This fund will be released in instalments. These start-ups were trained for two months at 29 agribusiness incubation centres (KPs & RABIs) spread across India. These start-ups will lead to employment to youth. Besides, they, directly and indirectly, will contribute to enhancing the income of farmers by providing opportunities to them.
For more details on Agri-entrepreneurship, RKVY website: https://rkvy.nic.in may be visited.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না ২০২০-২১দা রাস্ত্রিয়া কৃশি বিকাস য়োজনাগী ইন্নোবেসন অমসুং এগ্রিপ্রিন্যুরশিপকী মখাদা শেল থাদরিবা স্তার্ত অপশিং
লুপা লাখ ১১৮৫.৯০ থাদখ্রবা স্তার্ত অপ ১১২গী মথক্তা লৌউ শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সেক্তরশিংগী স্তার্ত অপ ২৩৪দা লুপা লাখ ২৪৮৫.৮৫ থাদরগনি
06 AUG 2020 4:59PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকার অসিনা লৌউ-শিংউগী হীরমদা য়াম্না চাউনা মীৎয়েং থম্লি। লৌমীশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীদুনা অমসুং নহাশিংদা থবক পীবীদুনা হকথেংননা নত্ত্রগা নাকোইননা মখোয়গী শেন্থোক লম্বী হেনগৎনবগীদমক স্তার্ত অপশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। রাস্ত্রিয়া কৃশি বিকাস য়োজনাগী মখাদা ইন্নোবেসন অমসুং এগ্রিপ্রিন্যুরশিপ হেনগৎনবগীদমক মখোয়দা শেলগী মতেং অমসুং ইঙ্ক্যুবেসনগী ইকোসিস্তেম অমা শাগত্তুনা ইন্নোবেসন অমসুং এগ্রি-ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখ্রে। মসিগী স্তার্ত অপশিং অসি এগ্রো-প্রোসেসিং, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, দিজিতেল এগ্রিকলচর, ফার্ম মেকানাইজেসন, ৱেস্ত তু ৱেলথ, দেরী, ফিসরীজ অসিনচিংবা কাংলুপশিংদা খাইদোকই।
দি.এ.সি. অমসুং এফ.দব্ল্যু.না নোলেজ পার্তনর (কে.পি.) ৫বু সেন্তর ওব এক্সিলেন্স ওইনা খনগৎলে।
মখোয়শিং অদুদি –
১) নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব এগ্রিকলচর এক্সতেন্সন মেনেজমেন্ত (মেনেজ), হাইদেরবাদ
২) নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব এগ্রিকলচর মার্কেতিং (নিয়াম) জয়পুর
৩) ইন্দিয়ন এগ্রিকলচরেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (আই.এ.আর.আই.) পুসা, নই দিল্লী
৪) য়ুনিবর্সিতী ওব এগ্রিকলচর সাইন্স, ধারবাদ, কর্নাতাকা অমসুং
৫) অসম এগ্রিকলচরেল য়ুনিবর্সিতী, ঝোরাৎ, অসমনি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা ২৪ আর.কে.ভি.ৱাই. – আর.এ.এফ.তি.এ.এ.আর. এগ্রিব্যুজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর (আর.-এ.বি.আই.)শিংসু লৌখৎখ্রে।
মখাদা পীরিবশিং অসি স্কিম অসিগী মচাকশিংনিঃ
• এগ্রিপ্রিন্যুরশিপ ওরিএন্তেসন – থা খুদিংগী লুপা ১০,০০০গী স্তাইপেন্দ পীবগা লোইননা থা অনী পাঙথোক্কদবা। তাকপী তম্বীগদবা হীরম্না শেলথুম, তেক্নিকেল, আই.পি.গী সমশ্যাশিং অসিনচিংবশিংদনি।
• সীদ স্তেজ ফন্দিং ওব আর.-এ.বি.আই. ইঙ্ক্যুবেতীজ – লুপা লাখ ২৫ ফাওবগী শেন্থং পীবা (চাদা ৮৫গী শেন্থং অমসুং চাদা ১৫না ইঙ্ক্যুবেতরশিংদগী)
• আইদিয়া/প্রিসীদ স্তেজ ফন্দিং ওব এগ্রিপ্রিন্যুর – লুপা লাখ ৫ ফাওবগী শেন্থং পীবা (চাদা ৯০না শেন্থং অমসুং চাদা ১০না ইঙ্ক্যুবেতরশিংদগী)
ইন্সতিত্যুৎশিংনা মখোয়গী প্রোগ্রামশিংগীদমক এপ্লিকেসন কৌরি অমসুং তোঙান-তোঙানবা তাংককশিংদা খনবগী থৌওং পাঙথোক্তুনা অমসুং থা অনীগী ত্রেনিং পীদুনা, গ্রান্তস-ইন-এদকী মখাদা শেন্থং পীগদবা স্তার্ত অপশিংগী অরোইবা লিস্ত অদু লেপথোকই। তেক্নিকেল, ফাইনান্স, ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী, স্তেত্যুতোরী কম্পালিয়ন্স ইস্যু অসিনচিংবশিংগী ত্রেনিংসু পীবীরি। স্তার্ত-অপশিংবু মরুওইবশিংদা অমসুং মতমগী মখা পোন্না তাকপী তম্বীবগী থবকসু প্রোগ্রাম অসিগী শরুক অমনি।
ইঙ্ক্যুবেৎ তৌরবা স্তার্ত-অপ খরদা মখাগী সোলুসনশিং অসি পীরিঃ-
• ভেৎজ হায়না মিংথোনবা এক্তিব এনিমেল হেলথ তেক্নোলোজী অসি কস্তমরশিংগা হায়বদি শা লোইরিবশিংদা খুদক্কী ওইনা অথাপ্পদগী কন্সলতেসন পীবা অমসুং য়ুমদা চত্তুনা উন্নবা ভেতিনরী দোক্তরশিংগী নেৎৱার্ক অমনি।
• এন.এন.এল. ইনোবেসন – ইন্নো ফার্মসনা ইন-হাউজ মোনোব্লোক ফ্রুৎ প্রোসেসিং প্লেৎফোর্ম অমা শীজিন্নদুনা ফার্মদা হকথেংননা প্রোসেস তৌবা উহৈ অমসুং মনা মশীংগী মনুংগী শরুকপু চহী অমা হেন্না চৎহন্দুনা ফার্মদগী কস্তমরফাওবদা মপুং ফানা ত্রেস তৌবা য়াহনবগা লোইননা পীরি।
• ই.এফ. পোলিমরনা ইকো-ফ্রেন্দলী ৱাতর রিতেন্সন পোলিমর অমা লৌমীশিংনা থেংনরিবা ঈশিং ফংদবগী অৱাবসিবু কোক্নবগী পান্দমদা শেমগৎখ্রে। মসিগী স্তার্ত-অপ অসিনা ঈশিং কা হেন্না চুপশিনবা ঙম্বা পোলিমর অমা লৈপাক লৈহাউদা ঈশিং চুপশিলহন্দুনা মতম কুইনা তুংদুনা লৈনবা অমসুং তঙাইফদবা চাংদুমক মহৈ-মরোংশিংদা ফংহন্নবা হোৎনরি।
• খনগৎখ্রবা স্তার্ত-অপশিং অসিগী মনুংদগী নুপীশিংনা লুচিংদুনা শেমজবা স্তার্ত-অপশিংসু য়াওরি, মখোয়গী মরক্তা অরেম্বা বাইও-মাসশিংবু এ.আই. শীজিন্নদুনা ত্রেক তৌহন্দুনা লৌমীশিংদা মখোয়শিংদুবু খোমজিলহল্লিবা এ.২.পি. ইনর্জী সোলুসননি। নাকল অমরোমদা মসিনা লৌমীশিংগী অহেনবা শেন্থোক অমা পীরি অমসুং অতোপ্পা অমদনা এ.২.পি.না খোমজিল্লবা বাইও গ্যাসশিং অসিবু ইনর্জী পেলেৎ, গ্রীন কোইল, অমসুং বাইও ওইল ওইনা নেক্স জেন বিওফ্যুলদা ওন্থোক্লি।
• ক্যারি ইন্নোবেসন্না ভারত অমসুং মসিগী ৱাংমদা মীওইবা অমসুং জিব-পানবা অতোপ্পশিংগগী মরক্তা থোকপা চয়েৎনবা লোইশিন্নবা হোৎনরি। মখোয়না এনিদর্স-এনিমেল ইন্ত্রুজন দিতেক্সন অমসুং রিপেলেন্ত সিস্তেম কৌবা অনৌবা পোত্থোক অমা শাগৎলে। মসিগী খুৎলাই অসিনা মেচিন্না মথৌ তৌবা উচেক তান্নবগুম্বা অমগী মথৌ তৌহন্দুনা ফার্ম্লেন্দশিংদা শাশিংনা চঙশিল্লকপদগী ঙাকথোকপা ঙমহল্লি।
• এগমার্তিক তেক্নোলোজীনা এ.আই., আই.ও.তি. অমসুং কম্প্যুতর ভিজন শীজিন্নদুনা দেতানা লুচিংবা মওং অমদা ইথৈ লৌখোং চপ চানা শেমগত্তুনা অমসুং লাইনা লাইওং য়েংশিন্দুনা মহৈ-মরোং ফগৎহন্নবা হোৎনরি। মখোয়গী ক্রোপলাইতিক® অসি গ্রাউন্দ সেন্সর দেতা অমসুং সেতিলাইৎ ইমেজরিবু ইথৈ লৌখোংগী চপ চাবা মওং অমা পীবা ঙম্বা দেতা অমদা ওন্থোকহনবা সোফৱেইয়র অমসুং হার্দৱেইয়র সোলুসনগী অপুনবা অমনি।
মথক্তা পল্লিবা স্তার্ত-অপ ৬ অসিগী মথক্তা, লৌউ-শিংউগী পথাপ ফগৎহনবা ঙমগদবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎকদবা উপা পীবা অনৌবা পোত্থোক কয়া পুথোকপা কয়া অমা লৈরি।
অপুনবা ওইনা, লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হীরমগী স্তার্ত-অপ ৩৪৬তা হন্দক্কী তাংকক্কী ওইনা লুপা লাখ ৩৬৭১.৭৫গী শেন্থং থাদখ্রে। মসিগী শেন্থংশিং অসি তাংকক তাংকক নাইনা থাদগনি। মসিগী স্তার্ত-অপশিং অসিবু ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা এগ্রিব্যুজিনেস ইঙ্ক্যুবেসন সেন্তর ২৯না থা অনী চুপনা ত্রেনিং পীখি। হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসিনা নহাশিংদা থবক পীরগনি। মসিগী মথক্তা, হকথেংননা অমুং নাকোইননা লৌমীশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীবগা লোইননা মখোয়গী শেন্থোক লম্বীদা ফগৎলগনি।
এগ্রিওন্ত্রপ্রিনরশিপ, আর.কে.ভি.ৱাই.গী মরমদা অহেনবা খঙবীনবগীদমকঃ https://rkvy.nic.in দা চঙবা য়াই।