Ministry of Earth Sciences
Virtual Event on UNESCO-IOC Tsunami Ready Recognition to Odisha Communities on 07 Aug 2020.
06 AUG 2020 3:28PM by PIB Delhi
It has been observed that when people at tsunami risk receive accurate warnings in a timely manner, they can take life-saving actions, reduce losses and speed up response. Through the continuous effort of scientists and emergency management officers, there has been substantial improvement in tsunami warnings and timelines by deploying better sensors, accurate models and concurrent multiple modes of dissemination. However, the success of a warning is measured by what actions people take once the respective authorities issue a public warning. Surviving a tsunami depends on the ability of an individual in the hazard zone to recognize warning signals, make correct decisions, and act quickly.
Tsunami Ready is a community performance-based programme initiated by the Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) of UNESCO to promote tsunami preparedness through active collaboration of public, community leaders, and national and local emergency management agencies. The main objective of this programme is to improve coastal community's preparedness for tsunami emergencies, to minimize the loss of life and property and to ensure a structural and systematic approach in building community preparedness through fulfilling the best-practice indicators set by the Intergovernmental Coordination Group for the Indian Ocean Tsunami Warning and Mitigation System (ICG/IOTWMS) of UNESCO-IOC. Fulfilment of the guidelines ensures communities have a strong end-to-end tsunami early warning and mitigation system with a particular focus on community awareness and preparedness to respond.
The Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC), INCOIS is the nodal agency to provide tsunami advisories to India. INCOIS is also providing tsunami advisories to Indian Ocean region (25 countries) as a Tsunami Service Providers as the responsibility assigned by IOC-UNESCO. To create awareness and preparedness about the tsunamis, INCOIS regularly organizes Tsunami Standard Operating Procedure (SOP) workshops, training sessions and seminars for state and district level Disaster Management Officials (DMOs) of the coastal states. ITEWC at INCOIS also conducts IOWave Tsunami mock exercises biannually in coordination with ICG/IOTWMS and conducts at National level mock exercises alternative years in coordination with Ministry of Home Affairs (MHA) and National Disaster Management Authority (NDMA) and State Disaster Management Agencies (SDMA) to strengthen the readiness to handle the emergency situations with stakeholders. The recent tsunami mock exercises i.e. IOWave18 (September 2018) and Multi State mega mock exercise (November 2017) were great examples on building a tsunami resilient community. To strengthen communities further, ITEWC-INCOIS coordinating with the DMOs for implementation of Tsunami Ready programme in India.
To implement and monitor the implementation of Tsunami Ready and IOWave Exercises in India, Ministry of Earth Sciences established a National Board under the chairmanship of Director, Indian National Centre for Ocean Information Centre (INCOIS) with members drawn from Ministry of Earth Sciences (MoES), National Disaster Management Authority (NDMA), Ministry of Home Affairs (MHA), Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA), Andaman & Nicobar Islands Directorate of Disaster Management (DDM) and INCOIS.
The Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA), Odisha has now implemented the Tsunami Ready programme in two villages viz., Venkatraipur in Ganjam District, Noliasahi in Jagatsingpur District. The National Board, after the verification of implementation of the indicators at those villages as per guidelines, decided to recognize them nationally and recommended to UNESCO-IOC for the recognition. Based on the National Board recommendations, UNESCO-IOC has approved the recognition of two communities viz., Venkatraipur and Noliasahi as Tsunami Ready Communities. With this recognition, India is the first country to implement Tsunami Ready in the Indian Ocean Region and Odisha is the first state.
To confer the UNESCO-IOC’s Certificate of Recognition and Certificate of Appreciation to Venkatraipur and Noliasahi communities, OSDMA Officials, a virtual event is organized jointly by the Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS), ICG/IOTWMS Secretariat and Indian Ocean Tsunami Information Center (IOTIC) of UNESCO-IOC on 07 August 2020.
Chief Guest of the event Dr. M. Rajeevan, Secretary, Ministry of Earth Sciences (MoES), Govt. of India and Guest of Honor Shri. G.V.V. Sarma, Member Secretary, National Disaster Management Authority (NDMA), Govt. of India will present the Certificates of Recognition and Appreciation to the two villages and Officials of OSDMA.
UNESCO-IOC officials Dr. Srinivasa Kumar Tummala, Head-ICG/IOTWMS and Mr. Ardito M. Kodijat, Head-Indian Ocean Tsunami Information Centre (IOTIC), Prof. Dwikorita Karnawati Director, BMKG, Indonesia and Chair of ICG/IOTWMS will be present at the event. Shri. Pradeep Kumar Jena, Additional Chief Secretary, Govt. of Odisha and MD-OSDMA along with OSDMA and Venkatraipur and Noliasahi community’s officials will attend the event to receive the recognition and appreciation certificates. Dr. S.S.C. Shenoi, Vice-Chairperson, IOC-UNESCO, Former Director, INCOIS & Chairman of the National Board; Dr. T.M. Balakrishnan Nair, Director (I/C), INCOIS and Mr. E. Pattabhi Rama Rao, Head-TWG, INCOIS will also attend the event. The other participants of the event include officials from the MoES, members of the National Board (NDMA, MHA, OSDMA, A&N DDM, etc.), INCOIS Officials, etc.
Photos: Visit of the National Board members and ICG/IOTWMS delegates Venkatraipur Village, Ganjam District and Noliasahi Village, Jagatsinghpur District of Odisha during 13-14 Dec 2019.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ওরিশাগী মীয়ামদা য়ুনেসকো-আই.ও.সি. সুনামি রেদী খঙদোকহন্নবা ভর্চ্যুল থৌরম ওগস্ত ০৭, ২০২০দা পাঙথোক্কনি
06 AUG 2020 3:28PM by PIB Imphal
করিগুম্বা সুনামিনা খুদোংথিহনবা য়াবা মীওইশিংনা মতম চানা অচুম্বা চেকশিল ৱাশিং ফংলবদি মখোয়না পুন্সি কন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা, অমাং অতা থোকপা হন্থহনবা অমসুং থবক লৌখৎপা য়াংশিনহনবা ঙমহল্লি হায়বা খঙবা ঙমখ্রে। সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্ত ওফিসরশিংনা লেপ্তনা হোৎনবগী খুত্থাংদা, অফবা সেন্সরশিং, অফবা মোদেলশিং অমসুং মতম অমত্তদা তোঙান তোঙানবা পাউ খোমজিন্নবা মোদশিং শীজিন্নদুনা সুনামিগী চেকশিন ৱাশিং অমসুং মতমশিং পীবদা চাউনা ফগৎহল্লি। অদুম ওইনমক, চেকশিন ৱা অমা কয়াম মায় পাক্লে হায়বা অসি মরী লৈনরিবা ওথোরোতীশিংনা মীয়ামগী ওইবা চেকশিন ৱা অমা থোক্লবা মতুংদা মীয়ামনা লৌখৎপা খোঙথাংশিংনা তাক্কনি। সুনামি অমদগী হিংহৌবা হায়বা অসি মীওই অদুনা খুদোংথিরবা মফম অমদা ৱার্নিং সিকনেলশিং খঙবা, অচুম্বা ৱারেপশিং লৌবা অমসুং থবক থুনা পাঙথোকপা ঙম্বগী মখা পোল্লি।
মীয়াম পুন্না, কাংলুপশিংগী চুলিংবশিং, অমসুং জাতি অমদি রাজ্যগী ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিং চুংশিন্নদুনা সুনামিগী চেকশিল থৌরাং লৌখৎপা হেনগৎনবা য়ুনেসকোগী ইন্তর্গভর্মেন্তেল ওসিনোগ্রাফিক কম্মিসন (আই.ও.সি.)না হৌদোকপা সুনামি রেদী অসি কম্ম্যুনিতী পর্ফোর্মেন্স-বেজ প্রোগ্রাম অমনি। প্রোগ্রাম অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি সুনামি ইমর্জরন্সীশিংগীদমক সমুদ্র তোর্বানদা লৈরিবা মীয়ামনা চেকশিন থৌরাং লৌখৎপা হেনগৎনবা, পুন্সি অমদি লন থুম মাংবা হন্থনবা অমসুং য়ুনেসকো-আই.ও.সি.গী ইন্তর্গভর্মেন্তেল কোওর্দিনেসন গ্রুপ ফোর ইন্দিয়ন ওসিন সুনামি ৱার্নিং এন্দ মিতিগেসব সিস্তেম (আই.সি.জি./আই.ও.তি.দবল্যু.এম.এস)না পীবা খ্বাইদগী ফবা ইন্দিকেতরশিং ঙাক্তুনা মীয়ামনা চেকশিল থৌরাং লৌখৎপদা স্ত্রকচরেল অমসুং সিস্তেমেতিক এপ্রোচ অমা লৌখৎহনবনি। মীয়ামদা এৱার্নেস পীবা অমসুং চেকশিন থৌরাংশিং লৌখৎপদা অখন্নবা মীৎয়েং অমা থম্বগা লোয়ননা গাইদলাইনশিং অসি ঙাক্লবদি মীয়াম্না সুনামিগী চেকশিন ৱাশিং অমসুং মিতিগেসন সিস্তেম ঙন্না খঙবা ঙমগনি।
ভারত্তা সুনামিগী পাউতাকশিং পীনবা নোদেল এজেন্সী অসি ইনইয়ন সুনামি অর্লী ৱার্নিং সেন্তর (আই.তি.ই.দবল্যু.সি.), আই.এন.সি.ও.আই.এস.না ওইরি। আই.ও.সি.- য়ুনেসকোনা পীবা থৌদাং ওইনা ইন্দিয়ন ওসিন রিজন (লৈবাক ২৫)দা আই.এন.সি.ও.আই.এস.না সুনামি সর্ভিস প্রোভাইদর অমা ওইনা সুনামিগী পাউতাকশিংসু ফংহল্লি।o সুনামিগী মরমদা এৱের্নেস পীনবা অমদি চেকশিল থৌরাং লৌখৎপগী মরমদা খঙহনবা আই.এন.সি.ও.আই.এস.না সমুদ্র তোর্বানগী রাজ্যশিংগী রাজ্যগী অমসুং জিলাগী থাক্তা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওফিসিএলশিং (দি.এম.ও.শিং)শিংগী চাং নায়না সুনামি স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুর (এস.ও.পি.) ৱার্কশোপশিং, ত্রেনিং সেসনশিং অমসুং সেমিনারশিং শিল্লি। ITEWC at আই.এন.সি.ও.আই.এস.গী আই.তি.ই.দবল্যু.সি.না স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা খুদক্কী ওইবা ফীভমশিং লাকশিন্নবা চেকশিল থৌরাংশিং কনখৎহন্নবা আই.সি.জি./আই.ও.তি.দবল্যু.এম.এস গা লোয়ননা আই.ও.ৱেফ সুনামি মোক এক্সর্সাইজশিং চহি অমদা অনিরক পাঙথোক্লি অমসুং হোম পুবা মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.) অমসুং নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.) অমসুং স্তেৎ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিং (এস.দি.এম.এ.)না জাতিগী থাক্তা চহি অমমম কান্নরগা মোক এক্সর্সাইজশিং পাঙথোক্লি। হন্দক্তা পাঙথোকখিবা সুনামি মোক এক্সর্সাইজশিং হায়বদি আই.ও.ৱেফ ১৮ (সেপ্তেম্বর ২০১৮) অমসুং মল্তি স্তেৎ মেগা মোক এক্সর্সাইজ (নোবেম্বর ২০১৭) অসি সুনামি মায়োক্নবা ঙম্বা খুন্নাই অমা শেমনবা অচৌবা খুদমশিংনি। মখা তানা খুন্নাই অসি মপাঙ্গল কনখৎনবা, আই.তি.ই.দবল্যু.সি.- আই.এন.সি.ও.আই.এস.না ভারত্তা সুনামি রেদী প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা দি.এম.ও.শিংগা লোয়ননা চুংশিন্নরি।
ভারত্তা সুনামি রেদী অমসুং আই.ও.ৱেফ এক্সর্সাইজশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি য়েংশিন্নবা, আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়না ইন্দিয়ন নেস্নেল সেন্তর ফোর ওসিন ইনফোর্মেসন সেন্তর (আই.এন.সি.ও.আই.এস.)গী দিরেক্তরনা চ্যেরমেন ওইদুনা নেস্নেল বোর্দ অমা লিংখৎখ্রে মসিদা আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.), নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.), হোম পুবা মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.), ওরিশা স্তেৎ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (ও.এস.দি.এম.এ.), অন্দামান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিংগী দিরেক্তোরেৎ ওফ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত (দি.দি.এম.) অমসুং আই.এন.সি.ও.আই.এস.দগী মীহুৎশিং য়াওরি।
ওরিশা স্তেৎ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (ও.এস.দি.এম.এ.), ওরিশানা সুনামি রেদী প্রোগ্রাম খুঙ্গং অনিদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে মখোয় অদুদি গঞ্জম জিলাদা বেঙ্কতরাইপুর, জগৎসিংহপুর জিলাগী নোল্যিসাহি অসিনি। গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না হায়রিবা খুঙ্গংশিংদা ইন্দিকেতরশিং ইমপ্লিমেন্তেসন ভেরিফিকেসন তৌরবা মতুংদা নেস্নেল বোর্দনা মখোয়বু জাতিঈ থাক্তা শকখঙনবা অমসুং য়ুনেসকো-আই.ও.সি.না শকখঙনবা ৱারেপ লৌখ্রে। নেস্নেল বোর্দকী য়াথং মতুং ইন্না, য়ুনেসকো-আই.ও.সি.না কাংলুপ অনি সুনামি রেদী কম্ম্যুনিতীশিং ওইনা শকখঙখ্রে মখোয় অদুদি বেঙ্কতরাইপুর অমসুং নোল্যসাহি অসিনি। শকখঙখিবা অসিগা লোয়ননা ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা সুনামি রেদী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইরে অমসুং অহানবা রাজ্য ওরিশানা ওইরে।
বেঙ্কতরাইপুর অমসুং নোল্যসাহি কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং ও.এস.দি.এম.এ. ওফিসিএলশিংদা য়ুনেস্কো-আই.ও.এস.কী রিকক্নেসন অমসুং এপ্রিসিএসনগী সর্তিফিকেৎ পীনবা ২০২০গী অগস্ত ০৭দা ইন্দিয়ন নেস্নেল সেন্তর ফোর ওক্সনি ইনফোর্মেসন সর্ভিস (আই.এন.সি.ও.আই.এস.), আই.সি.জি./আই.ও.তি.দবল্যু.এম.এস. সেক্রেতরিএৎ অমসুং য়ুনেস্কো-আই.ও.এস.কী ইন্দিয়ন ওক্সিন সুনামি ইনফোর্মেসন সেন্তর (আই.ও.তি.আই.সি.)না পুন্না ভর্চ্যুল থৌরম অমা শিল্লগনি।
থৌরম অসিগী চিফ গেস্ত দা. এম. রাজীবন, সেক্রেতরী, মিনিস্ত্রী ওফ আর্থ সাইন্স (এম.ও.ই.এস.), ভারত সরকার অমসুং গেস্ত ওফ ওনর শ্রী. জি.ভি.ভি. শর্ম, মেম্বর সেক্রেতরী, নেসনএল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.) ভারত সরকারনা খুঙ্গং অনি অমসুং ও.এস.দি.এম.এ.গী ওফিসিএলশিংদা রিকক্নেসন অমসুং এপ্রিসিএসনগী সর্তিফিকেৎ লান্থোক্কনি।
য়ুনেস্কো-আই.ও.সি.গী ওফিসিএলশিং, দা. শ্রীনিভাস কুমার তুম্মাল, আই.সি.জি./আই.ও.তি.দবল্যু.এম.এস.কী মকোক অমসুং ইন্দিয়ন ওক্সিন সুনামি ইনফোর্মেসন সেন্তর (আই.ও.তি.আই.সি.)গী মকোক, প্রোফ. দ্বিকোরিতা কর্নাৱতি দিরেক্তর, বি.এম.কে.জি., ইন্দোনেসিয়া অমসুং আই.সি.জি./আই.ও.তি.দবল্যু.এম.এস.কী চিয়র্মেন থৌরম অসিদা য়াওগনি। শ্রী প্রদীপ কুমার জেনা, ওরিশা সরকারগী এদিস্নেল চিফ সেক্রেতরী অমসুং ও.এস.দি.এম.এ.গা লোয়ননা এম.দি. ও.এস.দি.এম.এ. অমসুং ভেঙ্কতরাইপুর অমসুং নোল্যসাহি কম্ম্যুনিতীগী ওফিসিএলশিংনা রিককএনসন অমসুং এপ্রিসিএসন সর্তিফিকেৎ লৌনবা থৌরম অদু য়াওগনি। দা. এস.এস.সি. শেনোই, ভাইস-চিয়র্পর্সন, আই.ও.সি.-য়ুনেস্কো, হান্নগী দিরেক্তর আই.এন.সি.ও.আই.এস. অমসুং নেস্নেল বোর্দকী চিয়র্মেন; দা. তি.এম.বালাকৃক্ষনন নাইয়র, দিরেক্তর (আই/সি),আই.এন.সি.ও.আই.এস. অমসুং শ্রী ই.পত্তাভি রামা রাও, তি.দবল্যু.জি., আই.এন.সি.ও.আই.এস.সু থৌরম অদু শরুক য়াগনি। থৌরম অদুদা শরুক য়াগদবা অতোপ্পা মীওইশিংদি এম.ও.ই.এস.কী ওফিসিএলশিং, নেস্নেল বোর্দকী মেম্বরশিং (এন.দি.এম.এ., এম.ঐচ.এ., ও.এস.দি.এম.এ., এ অমসুং দি দি.দি.এম. নচিংবা), আই.এন.সি.ও.আই.এস.গী ওফিসিএলনচিংবশিংনি।
ফোতোশিং: ২০১৯গী দিসেম্বর ১৩-১৪গী মনুংদা নেস্নেল বোর্দ মেম্বরশিং অমসুং আই.সি.জি./আই.ও.তি.দবল্যু.এম.এস.কী মীহুৎশিংনা ওরিশাগী ভেঙ্কতরাইপুর খুঙ্গং, গঞ্জাম দিস্ত্রিক্ত অমসুং নোল্যসাহি, জগৎসিংউর দিস্ত্রিক্ততা চৎপা।