ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
তি.আর.আই.এফ.ই.দি., এম/ও ত্রাইবেল এফিয়র্সনা চুংশিন্নদুনা দিজাইন ইনিসিয়েতিবশিং লৌখৎলি
04 AUG 2020 6:25PM by PIB Imphal
মতমগা চান্নবা ৱাখল্লোন, তেক্নোলোজী অমসুং চাউখৎ থৌরাংশিংদা হৌরকফম ওইরিবা অওনবা নাইবা মালেম অসিদা য়েলহৌঙৈগী ওইবা পুন্সি মহিং অসি লাইরিক্তা য়াওহৌবা হৌখ্রবা পোৎ অমা ওইনা ওইরে, ভারত শিনবা থুংনা ত্রাইবেল মখল ২০০ হেন্না লৈরি। ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংনা মখোয়গী পুন্সিগা লোয়নরক্লবা কলা অমদি খুৎশা হৈবা অমসুং মখোয়গী কাংলুপকী নাৎ অদু য়োকখৎনবা হোৎনরি। ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না অসিগুম্বা খুদোংচাদ্রবা মীওইশিং অসি মখোয়গী কাংলুপ শেন্মীৎলোন ফগৎনবা অমদি মখোয়বু চাউখৎপগী লম্বেলদা পুরক্নবা মখোয়গী মিসননা হোৎনরি। মখোয়গী মখল কয়াগী খোঙথাংশিং, ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং প্রোগ্রামশিংগী মরক্তা ত্রাইবস ইন্দিয়াগী দিজাইন ইনিসিয়েতিব অসি মীৎয়েং চংবা মথৌ তারিবা অমনি।
মমিং থাগৎতুনা লৈরবা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিং অসি হেন্না হৈগৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী লৈজরিবা স্কিলশিং অমসুং পোত্থোকশিং মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না থোইদোক হেন্দোক্না মমিং চৎলবা দিজাইনরশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্দুনা হৌখিবা থা খরা অসিনা মখোয়বু অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা অমদি মখোয়গী দিজাইন চাউখৎনবা হোৎনরি। মখোয়শিং অদুগী মিস রিতু বেরি, মিস রিনা ধাকা, মিস রুমা দেবি, মিস ৱিঙ্কী সিংহ, মিস নীরা নাথ অমসুং মিস রোজী অহ্লুৱালিয়া য়াওরি।
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.নাগী চীফ দিজাইন কন্সল্তেন্ত ওইনা মিস রিনা ধাকানা লম অসিদা মহাক্না হৈজবশিং অদু ত্রাইবেল পোত্থোকশিং অমসুং হেন্দিক্রাফ অসি হৈন্না শকখঙনবা অমদি মীয়াম্না হেন্না লৈহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংলি। ফেব্রুৱারী ২০২০দা পাঙথোকপা চহিগী সুরজকুন্দ মেলাগী ফেসন ৱীক্তা, মহাক্না মহাক্কী নাৎকী ওইবা কল্লেক্সন অদু উৎখি, মসিদা ত্রাইবেলগী নাৎশিংদা য়ুম্ফম ওইবা দিজাইনরকী পিসশিং উৎখি। তেলেন্ত লৈরবা খুৎহৈবশিং মীয়াম্না হেন্না খঙন্নবা মহাক্না ত্রাইবেলশিং অসিনা পুথোক্লিবশিং অসিদগী মখল কয়াগী পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইবা খুদোল পোৎশিং শারি। মধ্য প্রদেশকী ধার জিলাগী ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংগা লোয়ননা মহাক্না বাগ প্রিন্ততা অনৌবা দিজাইনশিং পুথোক্লি। খোঙথাং অসিগী ৱাখল্লোনদি লৈবাক অসিগী অমদি মালেম পুম্বগী মীয়ামবু হায়রিবা ফজরবা অফবা প্রদক্তশিং অসিনা পুক্নিং চিংশিন্দুনা ত্রাইবস ইন্দিয়াগী অউৎলেৎ খক্তা নত্তনা ই-কম্মর্স ৱেবসাইৎশিংদসু য়োন্নবনি।
মসিগী মথক্তা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংবু য়োকখৎপা ওইনা, মিস রিনা ধাকানা মহাক্কী হৌজিক চত্থরিবা থৌরম, দি দিজাইনর এন্দ দি ম্যুস, হৌজিক হৌজিক ন্যুস এক্সতা শন্দোক্লিবা অসিদা মমিং লৈরবা মীওইশিংগা লোয়ননা ইন্তর্ভ্যু মথং মথং তৌবদা ত্রাইবেল হেন্দিক্রাফশিং অমসুং প্রদক্তশিং অৱাংবা থাক্তা থাংগৎলি। মিস গৌহর খান্দ, মিস দেলনাজ ইরানি, মিস পুজা বত্রা অমসুং মিস রক্সন্দা খান্দগা লোয়ননা ইন্তর্ভ্যুশিং পাঙথোকখ্রে। তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী প্রবির কৃষ্ণসু থৌরম অসিদা শরুক য়াকি অমসুং মহাক্না ত্রাইবেল মীয়াম চাউখৎহনবদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা ৱাফমশিং থমখি।
কুমারী, নীরা নাথনা নই দিল্লীগী মহাদিও রোদতা লৈবা ত্রাইবস ইনদিয়াগী ফ্লেগশিপ স্তোর (১৯৯৭দা লিংখৎখিবা) অসি নৌনা শেমগৎপা মতমদা মহাক্কী মগুন লৈরবা অমসুং দিজাইন ইনপুৎশিং ওফর তৌখি। মসিগী দিজাইনরশিং অসিগা পুন্না পুথোকখিবা পোৎশিং উৎনবা তোঙানবা গেলেরী অমা শেমগৎখি। স্তোর অমসুং গেলেরী নৌনা শেমগৎখিবা অদুনা মসিগী মগুন লৈরবা পোৎশিং অসি মীয়াম্না পাম্নগদবা মওংদা ঊপদা মতেং পাংখি। নীরা নাথকী হৈ শিংলবশিংনা দিল্লী হাত স্তোর ফজহনবদা মতেং পাংখি।
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না হৌদোকখিবা স্কিল হেনগৎহনবগী প্রোগ্রাম অমদা মসিগী কন্সল্তেন্ত দিজাইনরশিং অসিনা খনগৎলবা হৈশিংলবা ক্রাফসমেনশিংগা লৈবাক শিনবা থুংবদগী খনগৎলবা ত্রাইবেল ক্লস্তরশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নখি। ক্লস্তর অমমমগী য়ামদ্রবা ত্রাইবেল খুৎহৈবা ২০ লৈ। মসিগী খুৎহৈবশিংগী ক্লস্তরশিং অসি হৈ শিংলবা ক্রাফমেনশিংদগী তম্লগা মখোয়গী স্কিলশিং উৎথোক্নবা অমসুং তম্বীরিবা দিজাইন অদু মখোয়গী দিজাইনশিংদা উৎথোক্তুনা খুৎনা হক্লিবা অমসুং হক্লগা পুথোক্লিবা পোৎশিং অদু মালেমগী থাক্তা পুথোকপা য়াবা ওইহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। দিজাইন ১৫-২০ ফাওবনা ত্রাইবস ইন্দিয়া আউৎলেৎশিংদা প্রোগ্রামগী মতুংদা কেপসুল দিজাইনশিং ওইনা উৎকনি।
মসিগী খোংথাংশিং অসিগী মথক্তা কুমারী. রোজি অলুৱারিয়ানা শেম্বা দিখা খাদি হায়না মমিং থোনবা কলেক্সন অমা ত্রাইবেল মোতিফশিংগা লোয়ননা ইভিনিং গাউন্স অমা চহি অসিগী ওস্কার্সতা উবা ফংবদা মসি ময়েক শেংনা চাওথোকচনিংঙাই ওইখি। হৈ শিংলবা ত্রাইবেলশিংগী ফজরবা থবকশিংনা মতিক চাবা আউৎলেৎ অমা ফংবা মতমদা চাওথোকচনিংঙাই ওইবা মীকুপ অমা ওইখি।

Ministry of Tribal Affairs
Trifed, M/O Tribal Affairs Spearheading Design Initiatives through Collaborations
04 AUG 2020 6:25PM by PIB Delhi
In a fast changing world, where modernity, technology and development have taken root and primitive indigenous ways of living are but a thing of the past, found in text books, India still has more than 200 tribal communities spread across the country. Tribal artisans, set in their lives, are still trying to preserve the arts and crafts and traditions of their communities. TRIFED of the Ministry of Tribal Affairs has been striving in its mission to empower these disadvantaged people by promoting the economic welfare of these communities and bringing them towards mainstream development. Amongst its various initiatives, implementations and programmes, one that requires highlighting is TRIBES India’s design initiative.
To bring more exposure to the empanelled tribal artisans and to bring their skill sets and products to international standards, TRIFED has partnered with ace renowned designers for promotion and design development over the past few months. Some of the names include Ms. Ritu Beri, Ms. Rina Dhaka, Ms. Ruma Devi, Ms. Winky Singh, Ms, Neera Nath and Ms. Rosie Ahluwalia.
As Trifed’s Chief Design Consultant, Ms. Rina Dhaka is bringing in her immense experience in the field to help tribal products and handicrafts get more exposure and a larger audience. In the Fashion week held at the annual Surajkund Mela in February 2020, she showcased her ethnic collection, which had on display designer pieces inspired by native tribal traditions. To ensure that talented artisans get a wider audience, she has been developing attractive gift packaging range for these tribal products and produce. Along with tribal artisans from Dhar district, Madhya Pradesh, she is developing new designs in Bagh print. The intent is to attract national and world-wide audiences as these beautifully packaged quality products are marketed not only in Tribes India outlets but also on e-commerce websites.
Additionally, espousing the cause of the tribal artisans, Ms. Rina Dhaka is promoting tribal handicrafts and products through a series of interviews with renowned personalities in her ongoing show, The Designer and The Muse, currently airing on News X.Interviews have been conducted with Ms. Gauhar Khan, Ms. Delnaaz Irani, Ms. Pooja Batra and Ms. Rakshanda Khan. Shri Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED was also featured on this show and he spoke about TRIFED’s role in empowering the tribal people.
Ms. Neera Nath, the renowned designer offered her aesthetic and design inputs when Tribes India’s flagship store in Mahadeo Road, New Delhi (which had been set up in 1997) was being revamped. A separate gallery has also been set up to showcase the products developed in collaboration with these designers. The resultant revamped store and gallery helps display these exquisite goods in a more prominent and eye-catching manner. Ms. Neera Nath’s expertise contributed to beautifying the Dilli Haat store.
In a skill-upgradation programme launched by TRIFED, these consultant designers along with selected master craftsmen work closely with identified tribal clusters across the country. Each cluster has a minimum of 20 tribal artisans each. These clusters of artisans are encouraged to hone their skills by learning from the master craftsmen and imbibe the design inputs into their designs such that the handicrafts and products crafted will have an internationally accepted standing.15-20 designs will be displayed as capsule designs post the programme at Tribes India outlets.
Besides these initiatives, it was clearly a matter of pride when the evening gowns with a touch of tribal motifs, a collection titled Dikha Khadi created by Ms. Rosie Ahluwalia, were spotted at the Oscars this year. A proud moment indeed when the beautiful works of the talented tribals finally got a deserving outlet.