হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন ঐস.আর.দি. মিনিস্তরনা এন.সি.ই.আর.তি.গী হপ্তা নিপালগী ওইবা এম.ঐস.আর.দি মিয়েং মখাদা শেমগৎপা অপ্পর প্রাইমারি থাক্কী অখননবা কেলেন্দর অমা ফোংখ্রে
কেলেন্দর অসি অঙাংশিংনা য়াম্না লায়না মখোয়গী মহৈদা খুমাং চাওশিনবা ঙমননবা য়াৎথোক্লবা থীম য়াওরবা মখল এমনি - শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’
03 AUG 2020 7:09PM by PIB Imphal
হুমেন রিসোর্স দিবলবমেন্তকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না অপ্পর প্রাইমারি থাক্কী অল্তর্নেতিব একাদেমিক কেলেন্দর অমা ঙসি ফোংখ্রে। কেলেন্দর অসি এন.সি.ই.আর.তি.না এম.ঐস.আর.দি মিয়েং মখাদা লৈবা অপ্পর প্রাইমারি থাক্কী ছাত্রশিংনা মপা-মমাগা, ওজাশিংগী মতেংগা লোয়ননা কোভিদ-১৯না মরম ওইরদুনা য়ুমদা লৈরিঙৈদা হেননা মহৈ য়ানবা অমা ওইনবা অখননবা কেলেন্দর অসি শেমগৎপনি।
থৌরম অদু্দা ৱা ঙাংলদুনা মিনিস্তরনা হায় মদুদি কেলেন্দর অসিনা ঐখোয়গী ছাত্র,ওজা, স্কুলগী প্রিন্সিপাল অমসুং মমা-মপাশিংদা কান্নবা পীগনি লোয়ন-লোননা অমসুং মমা মপাশিংনা ওন-লাইন তিচিং শিজিন্দুনা কোভিদ-১৯গী মনুং অসিদা অফবা মায়কৈরোমদা চংশিনবা ঙমগনি অমসুং য়ুমদা নিংথিনা হোৎনদুনা স্কুলদা তম্বিবা অদুগুম্না ফগৎপা ঙম্লগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি কেলেন্দর অসি অপ্পর প্রাইমারি থাক্কী ( ক্লাস ৬দগীনা ৮শুবা) চয়োল মরিগী ওইনা ফোংবনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি কেলেন্দর অসি ওজাশিংগী ওইবা গাইদলাইন কয়া অমা হায়বদি শানন শাননা, নুঙাইবা মওংদা শেম্লবা শেমতেক্নোলোজিকেল খুলাইশিং অমসুং সোসিএল মেদিয়াদী খুলাইশিং অসিনা তম্লিবশিং, মমা মপাশিং অমসুং ওজাশিংনা ইরাই লাইনা য়ুম্দা শিজিনবা য়াহনগনী।
Alternative Academic Calendar for upper primary stage (Classes VI to VIII) for four weeks was released earlier. I have launched the academic calendar for the next eight weeks today. https://t.co/VRNUh42NDW pic.twitter.com/AJXPsSwVSf
— Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank (@DrRPNishank) August 3, 2020
শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ালনা হায় মদুদি মসি একাউন অমা শিজিন্দুনা মখল কয়াগী খুলায়শিং হায়বদি মোবাইল, ফোন, রেদিও, তেলেভিজন, সোসিএল মেদিয়া অসিনি। শেংনা হায়রবদা ঐখোয় অয়াম্বনা মোবাইল ফোন্দা ইন্তরনেত ফেসিলিতি ফংদে অমদি সোসিএল মেদিয়া খুলাই হায়বদি ৱাতস এপ, ফেস বুক, ত্বীতর, গুগলনচিংবা অসিসু শিজিনবা ঙম্দবনা অয়াম্বনি। কেলেন্দর অসিনা ওজাশিংবু তাক্তুনা মমা মপাশিং অমসুং ছাত্রশিংদা মোবাইলফোনদা এস.এম.এস নত্রগা ভোইস কোলগী খুত্থাংদা মতেং পাংই। মমা মপাশিংনা অনৌবা থাক্কী ছাত্রশিংগীসু মসিগুম্বা কেলেন্দর পাম্লি।
মিনিস্তরনা মখা তানা উৎখি মদুদি কেলেন্দর অসিনা অঙাংসিংদা মরুওইনা দিব্যাংগী অঙাংশিংদা (মরুওইনা অঙাংশিং) ওদিওদী লাইরিক, রেদিওগী থৌরম, ভিদিওগী থৌরমসু য়াওনা শ্রী পোখ্রিয়ালনা খঙহনখি মদুদি কেলেন্দর অসি চয়োলগী ওইনা খাইদোক্পা নু ঙাইরবা অমসুং থৌরম কয়া অমা মখোয়গী তেক্স বুক্কী সৈলেবস তা শেম্লি। খ্বায়দগী মরুওইনা তম্লিবা অদু মহৈ য়াননবনি। থিম অসিনা পান্দম থম্লি মদুদি ওজাশিং/মমা-মপাসিংবু হেননা লাইরিক তম্বদা লাইথোকহননি।
মসিনা অমুকসু অর্থ তৌওং কয়া অমসসু কোনসিলই, হায়বদি অর্থ ইজুকেসন, হকচান শাজেল তৌবা, য়োগা, অসিনা চিংবা. কেলেন্দর অসি ক্লাস ৱাইজ অমসুং সবজেক্ত ৱাইজ য়াওরি। কেলেন্দর অসিনা হিন্দী, ইংলিস, উর্দু, অমসুং সকৃকী থৌওং কয়া অমসু য়াওরি। কেলেন্দর অসিনা ওজা অমসুং মমা মপাশিংদা ৱখল ইংথনবা লালোংসু য়াওরি । কেলেন্দর অসিদা জি.ও.আই.গী ই-পাথশালা, এন.আর.ও.ই.আর. অমসুং দিকশা য়াওরি।
থৌওং খুদিকমক মহৌশাগা লোয়ননা শেম্নি, থোইন মখা তাবা অরুবা থম্দে। ওজা অমসুং মমা মপানা থোইনা মখা তানা হোৎনবগী মথৌ লৈত্রি। এন.সি.ই.আর.তি.না হাননা হকথেননা ছাত্র, মমা-মপা অমসুং ওজাসিংগা তি,ভি. চেনেলদা স্বায়মপ্রভা (কিশোর মন্স)১২৮) দিস তি.ভি. দিস তি.ভি. চেনেল #৯৫০, সনদাইরেক্ত #৭৯৩, জিও তি.ভি., দা ফংবদা পীরি। নিংথৌকাবাদগী থাংজ ফাওবদা অয়ুককী ৯.০০গীনা ১০.৩০ ফাওবা, ওইগনী।এন.সি.ই.আর.তি. স্বায়মপ্রভা (কিশোর মন্স) ( দি.তি.ঐস. চেনেল ১২৮) দিস তি.ভি. দিস তি.ভি. চেনেল #৯৫০, সনদাইরেক্ত #৭৯৩, জিও তি.ভি., তাতাস্কাই#৭৫৬, এয়রতেল চেনেল#৪৪০, ভিদিও চেলেল#৪৭৭), কিশোর মন্স এপ
এস.সি.ই.আর.তি.শিং/এস.আই.ই.শিং (প্লে স্তোরদগী দাউনলোদ তৌবা য়াই) য়ুত্যুবলাইব (এন.সি.ই.আর.তি. ওফিসিএল চেনেল) ...কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয়সঙ্গথন, নবোদয়া বিদ্যালায়া সমিতি, সি.বি.এস.ই.

Ministry of Education
Union HRD Minister releases the NCERT eight-week alternative academic calendar for upper primary stage developed under guidance of MHRD
The calendar maps the themes with learning outcomes to facilitate assessment of progress in the learning of children: Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
03 AUG 2020 7:09PM by PIB Delhi
Union Minister of Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ released the Alternative Academic Calendar at upper primary stage virtually today .In order to engage students meaningfully during their stay at home due to COVID-19 through educational activities at home with the help of their parents and teachers, the alternative academic calendars for students , parents and teachers at primary and upper primary stage have been developed by the NCERT under the guidance of the MHRD.
Speaking on the occasion, the Minister said that the calendar will empower our students, teachers, school principals and parents to find out positive ways to deal with Covid-19 using on-line teaching-learning resources and also improving their learning outcomes getting school education at home. He added that the calendar at upper primary stage (Classes VI to VIII) was released for four weeks. Now the calendar for next eight weeks at upper primary stage has been released. He further said that the Calendar provides guidelines to teachers on the use of various technological tools and social media tools available for imparting education in fun-filled, interesting ways, which can be used by learner, parents and teachers even while at home.
Shri Pokhriyal said that it has taken into account, the varying levels of access to such tools-Mobile phone, Radio, Television, SMS and various social media. The fact that many of us may not have internet facility in the mobile phone, or may not be able to use different social media tools- such as whats app, face book, twitter, google, etc., the calendar guides teachers to further help parents and students through SMS on mobile phones or through voice call. Parents are expected to help elementary stage students to implement this Calendar.
The Minister highlighted that this calendar will cater to the need of all children including Divyang children(Children with Special Need)- link for Audio books, Radio programmes, Video programme will be included.
Shri Pokhriyal informed that the calendar contains week-wise plan consisting of interesting and challenging activities, with reference to theme/chapter taken from syllabus or textbook. Most importantly, it maps the themes with the learning outcomes. The purpose of mapping of themes with learning outcomes is to facilitate teachers/parents to assess the progress in the learning of children and also to go beyond textbooks. The activities given in the calendar focus on learning outcomes and can thus be achieved through any resource including the textbooks children are using in their state or UT.
It also covers experiential learning activities such as Arts Education, Physical Exercises, yoga, pre-vocational skills, etc.This Calendar contains class-wise and subject-wise activities in tabular forms. This Calendar includes activities related to four languages as subject areas, i.e., Hindi English, Urdu and Sanskrit. This calendar also gives space to the strategies of reducing stress and anxiety among teachers, students and parents. Calendar includes link for Chapter wise e-content available on the e-pathshala, NROER and DIKSHA portal of GoI.
All the given activities are suggestive in nature, not prescriptive, nor is the sequence mandatory. Teachers and parents may opt to contexualise the activities and do thoseactivities that the student shows interest in, irrespective of the sequence.
NCERT has already started having live interactive sessions with students, parents and teachers through the TV channel SwayamPrabha (Kishore munch)( available through Free DTH channel 128, Dish TV Channel # 950, SunDirect #793, Jio TV, Tatasky#756, Airtel Channel #440, Videocon Channel # 477), Kishore Manch App(can be downloaded from play store) and youtubelive (NCERT Official Channel). Daily Monday to Saturday these sessions are telecast for secondary 9:00 am to 10:30 am , for primary classes from 10:30 am to 12:00pm, for upper primary classes from 12:00 pm to 1:30 pm and higher secondary classes from 2:30 pm to 4:00 pm. In addition to interacting with the viewer, hands on activities along with teaching of topics are demonstrated in these live sessions This calendar would also be disseminated by conducting video conferencing with SCERTs/SIEs, Directorates of Education, Kendriya VidyalaySangathan, Navodaya Vidyalaya Samiti, CBSE, State School Education Boards, etc.