হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
পি.পি.পি মোদেলগী থোংদা সরকারগী ফন্দনা শাখিবা হৌজিক হাংদুনা লৈরিবা য়ুমশিং শীজিন্নদুনা এ.আর.ঐচ.সি.শিং পায়খৎলগনি
হর্দীপ পুরিনা ক্রেদাইগী মোবাইল এপ্লিকেসন - অৱাস এপ অমসুং নেরেদকোগী ই-কমর্স পোর্তেল অমা হাংদোকখ্রে
এ.আর.ঐচ.সি. নোলেজ পেক ফোঙলে
31 JUL 2020 4:05PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী(ইন-চার্জ)হর্দীপ সিংহ পুরিনা এ.আর.ঐচ.সি নোলেজ পেক (এ কে পি) অমা ফোঙখ্রে। ৱেবিনারগী খুৎথাংদা পাংথোকপা থৌরম অদুদা মিনিস্ত্রি অসিগী সেক্রেতরি, দুর্গা সনকার মিশ্রানা প্রসিদেন্ত ওইনা শরুক য়াখি অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী সেনিয়র ওফিসারশিং, নারেদকো, ক্রেদাই, এফ.আই.সি.সি.আই, সি.আই.আই অমসুং এসোকামগী মীহুৎশিং শরুক য়াখি।প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(সহর)গী সব-স্কিম অমা ওইনা সহরদা থবক শুবা লাকপা শিন্মীশিং/লায়রবশিংদা লৈফম পীনবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী অত্মানির্ভর ভারতকী শরুক আমা ২০২০গী জুলাই ৮দা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা এফোরদেবল রেন্তেল হাওসিং কমপ্লেক্স(এ আর ঐচ সি) অয়াবা পীখিবনি।
নমুনা অনিদা এ.আর.ঐচ.সিশিং পায়খৎকনি :
নমুনা-১ :
পি.পি.পি মোদেলগী মখাদা নৎত্রগা সরকারগী এজেন্সিশিংনা চহি ২৫গী ওইনা সরকারগী ফন্দনা শাখিবা হৌজিক হাংদুনা লৈরিবা য়ুমশিং এ.আর.ঐচ.সিশিং ওইনা শীজিন্নবা।
১. স্কিম অসিনা রাজ্যশিংদা হৌজিক হাংদুনা লৈরিবা কেন্দ্র/রাজ্য সরকারগী মখাদা শাখিবা য়ুমশিং এ.আর.ঐচ.সিশিং ওন্থোক্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরে।
২. মখোয়না কন্সেসন্নরি অমা খন্নবগী রাজ্যশিংগা লোয়ননা মোদেল আর.এফ.পি অমা পায়খৎলে।
নমুনা-২ : চহি ২৫গী ওইনা সরকার/লনাই লুপশিংনা মখোয়গী অহাংবা লমদা এ.আর.ঐচ.সিশিং শাবা, শীজিন্নবা অমসুং শেমজিনবা।
১. ইন্দস্ত্রিশিং, ত্রেদ এসোসিএসনশিং, মেনুফেকচরিং কম্পেনিশিং, মহৈলোয়শঙশিং, হাওসিং বোর্দশিং, কেন্দ।/রাজ্যগী পি.এস.য়ুশিং অমসুং অতোপ্পা লুপশিং শীজিন্নদবা অহাংবা লম কয়া লৈরি। হায়রিবা লমশিং অসিদা শিন্মীশিং/লায়রবশিং লৈনবা য়ুমশিং শাবদা শীজিন্নবা য়াগনি।
২. মখোয়গী অহাংবা লমদা এ.আর.ঐচ.সিশিং শানবা, শীজিন্ননবা অমসুং শেমজিন্নবা য়ু.এল.বিশিংনা খনগৎলবা লুপশিংদা মিনিস্ত্রিনা এক্সপ্রেসন ওফ ইন্তরেস্ত(ই ও আই) পীরগনি।
এ.আর.ঐচ.সি নোলেজ পেকতা মখাগী চে-চাংশিং য়াওরি :
১. রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগা য়ানচে খুৎয়েক পীনগনি।
২. এ.আর.ঐচ.সিগী চৎন-কাংলোনশিং থবক ওইনা পাংথোকপা।
৩. মোদেল-১গী মখাদা রাজ্যসিং/য়ু.তিশিং/য়ু.এল.বিশিংনা কন্সেসন্নরি খন্নবা রিক্বেস্ত ফোর প্রোপোজেল(আর এফ পি)গী নমুনা
৪. মোদেল-২গী মখাদা লুপশিং খন্দোক্নবা ই.ও.আই ইসু তৌবা
৫. তোইনা হংবা ৱাহংশিং।
লনাই/সরকারগী লুপশিংনা ফংগদবা কান্নবশিং :
মসি শেন্দোং লৈবা ললোন-ইতিক অমা ওইহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা এফোরদেবল হাওসিং ফন্দ(এ এফ ঐচ) অমসুং প্রাইওরিতি সেক্তর লেন্দিং(পি এস এল)গী মখাদা শেন্থং পীগনি অমসুং ইনকম তেক্স অমসুং জি.এস.তি কোমথোক্কনি অমসুং এ.আর.ঐচ.সিশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্ননবা তেক্নোলোজি ইন্নোবেসন গ্রান্ত পীগনি। মখা তানা রাজ্য/য়ু.তি সরকারনা অহেনবা এফ.এ.আর/এফ.এস.আই চাদা ৫০ লেম্না পীগনি, নুমিৎ ৩০গী মনুংদা সিঙ্গল ৱিন্দো এপ্রুবেল পীগনি, ত্রক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবা অমসুং লৈনবা য়ুমদা লৌবা মিনিউনিসিপাল চার্জ কোমথোক্কনি।
থৌরম অদুদা মিনিস্তরনা ক্রেদাইগী মোবাইল এপ্প-অৱাস এপ্প অমসুং নেরেদোগী ই-কমর্স পোর্তেল অমা হাংদোকখি। হায়রিবা ওনলাইন প্লেতফোর্মশিং অসিনা য়ুম লৈরিবশিংনা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা খুদোংচাবা কয়া ফংগনি। মসিনা মালেমগী মফম কয়াদা লৈরিবা য়ুম লৈনিংবশিংনা রেরা রেজিস্তার তৌরিবা প্রোজেকশিংদগী মখোয়গী পামজবা য়ুমশিং লৈনবা পাউ ফাওন্নবা থোংজিল ওইনা থবক তৌগনি।
থৌরম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদগী রিএল ইস্তেৎ ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবশিং অমসুং ইন্দস্ত্রি চেম্বরশিং মশিং য়াম্না শরুক য়াখি। মরী লৈনবশিংদা এ.আর.ঐচ.সি স্কিমগী মতাংদা অমসুং মসি পায়খৎনবা খুৎলায় অমা ওইরিবা এ.কে.পিগী মতাংদা খঙহনখি। স্কিম অসি মাইপাক্না পায়খৎনবা মিনিস্ত্রিনা পাংবা য়াবা মতেং পাংগনি হায়খি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
ARHCs to be implemented by utilising existing Government funded vacant houses through PPP Model
Hardeep Puri launches mobile application of Credai - Awaas App and an E-Commerce Portal of Naredco
ARHCs Knowledge Pack released
31 JUL 2020 4:05PM by PIB Delhi
Shri Hardeep Singh Puri, Hon’ble Minister of State (I/C), Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) released a ARHCs Knowledge Pack (AKP) here today via a Video Conference. Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA presided over the function which was attended by senior officers of State Governments/UTs and representatives of NAREDCO, CREDAI, FICCI, CII and ASSOCHAM connected through webinar. COVID-19 pandemic has resulted in massive reverse migration of workers/ urban poor in the country. In line with Hon'ble Prime Minister's clarion call of 'Atmanirbhar Bharat', Union Cabinet on July 8, 2020, approved Affordable Rental Housing Complexes (ARHCs) as a sub scheme under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) to provide ease of living to urban migrants/poor.
ARHCs will be implemented through two Models:
Model-1: Utilizing existing Government funded vacant houses to convert into ARHCs through Public Private Partnership or by public agencies for a period of 25 years.
1. The scheme provides an opportunity for all States/UTs to convert their existing vacant houses constructed under various Central/ State Government schemes into ARHCs.
2. A model RFP has been shared with all States for customisation and issuance by them to select a concessionaire.
Model-2: Construction, Operation and Maintenance of ARHCs by Public/ Private Entities on their own available vacant land for a period of 25 years.
1. A large portion of available vacant land is lying unutilized with various Industries, Trade Associations, Manufacturing Companies, Educational/ Health Institutions, Development Authorities, Housing Boards, Central/ State Public Sector Undertakings (PSUs) and other such Entities. By providing with appropriate policy support, enabling suitable provisions and incentives, these available vacant lands can be utilised effectively for developing affordable housing facilities to migrants/ poor.
2. Further, MoHUA will issue Expression of Interest (EoI) for shortlisting of Entities by ULBs to Construct, Operate and Maintain ARHCs on their own available vacant land.
ARHCs Knowledge Pack includes following documents:
1. Memorandum of Agreement (MoA) to be signed with States/UTs
2. Operational Guidelines of ARHCs,
3. Model Request for Proposal (RFP) for selection of Concessionaire by States/UTs/ULBs under Model-1
4. Expression of Interest (EOI) for shortlisting of Entities under Model-2
5. Frequently Asked Questions (FAQ).
ARHC scheme has been framed after series of consultation with concerned Central Ministries/Departments, States/UTs and other Private/ Public stakeholders. AKP has been devised to provide support to all stakeholders in implementing ARHCs. A continued cooperation in successful implementation of this Scheme will not only benefit urban migrants/poor in need but also accelerate entrepreneurship and investment in rental housing market and give boost to the economy. It will be a win-win-win model for all.
Incentives/Benefits proposed for Private/Public Entities: To make this a lucrative and viable business opportunity for Entities, Central Govt. will provide Concessional Project finance under Affordable Housing Fund (AHF) & Priority Sector Lending (PSL), Exemption in Income Tax and GST and Technology Innovation Grant for promotion of innovative technologies in ARHCs. Further, State/UT Govt. will provide Use Permission changes, 50% additional FAR/FSI free of cost, Single Window Approval within 30 days, Trunk Infrastructure facility and Municipal charges at par with residential property.
A mobile application of CREDAI - Awaas App and an e-Commerce Portal of NAREDCO - Housing For All was launched by the Housing Minister on the occasion. These online platforms will leverage technology and provide benefits to home buyers in changing market practices by providing effective solutions. These will serve as gateway for home buyers from around the world to connect with developers and choose their dream homes from RERA registered projects.
The event had a large participation from States/UTs/ULBs from across the country, Real Estate industry captains and industry Chambers. All stakeholders had first-hand familiarization with ARHC scheme and its implementation tools in the form of AKP. MoHUA will extend all possible support for successful implementation of the scheme.