কোইলা মন্ত্রালয়
কোল ইন্দিয়াগী থৌমী অমত্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈতবা য়াওরবদি এক্সিদেন্তেল দেথ ওইনা লৌগনিঃ শ্রী প্রহলাদ জোশি
মহাক্কী ইমুং-মনুংনা খুদোংচাবা খুদিংমক ফংগনি
30 JUL 2020 7:32PM by PIB Imphal
কোরোনা লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা কোল ইন্দিয়াগী মীওই অমা হেক্তা লৈতবা থোক্লবদি মসিবু এক্সিদেন্তেল দেথ ওইনা লৌগনি অমসুং মহাক্কী ইমুং মনুংনা মীওই অমনা থবক তৌরিঙৈদা অশোয়-অঙাম য়াওবদগী লৈতবা মতমদা ফংবা খুদোংচাবা খুদিংমক ফংগনি হায়না কোল অমসুং মাইনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ জোশিনা হায়খ্রে। মহাক্কী ঝারখন্দগী নোংমগী খোঙচৎ অসিগী মনুং চনবা ওইনা মীদিয়াগী মীওইশিংগা রাঞ্চিদা উন্নখিবদা শ্রী জোশিনা হায়রিবা ৱারেপ অসিনা কোল ইন্দিয়াগী মখাদা থবক তৌরিবা ওন-রোল অমসুং কেন্ত্রেক্ত শিন্মীশিং খুদিংনা মসিগী কান্নবা ফংগনি হায়খি। হৌজিক ফাওবদা কোবিদনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা মীওই খুদিংগী ইমুংনসু কান্নবশিং অসি ফংগনি।
“কোবিদ লায়চৎ অসিগী মনুংদা কোল ইন্দিয়াগী থৌমীশিংনা মশাগী পুন্সিবু খুদোংথিবদা থমদুনা মশক থোকপা থবক পাংথোকখি। মখোয়না লেপ্পা নাইদবা অফবা থবক কয়া অমা তৌরি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না মখোয়বু কোয়লাগী লান্মী হায়না কৌরি অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা মমল নাইদ্রবা থবকশিং অসি পাংথোকপগীদমক্তা মসিগী ৱারেপ অসি লাউথোকখিবনি”, হায়না শ্রী জোশিনা হায়খি।
মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খিবদা লাক্লিবা চহিশিংদা কম্মর্সিএল কোল মাইনিং তৌবা অসিনা ঝারখন্দবু হেন্না চাউখৎহনগনি হায়খি। ঝারখন্দগী কোল মাইন ৯গী কম্মর্সিএল ওক্সন তৌবগী মখাদা রাজ্যনা চহি অমদা রেবেন্যু ওইনা লুপা কোতি ৩২০০ হেন্না তানবা ঙমগনি অমসুং রাজ্যসিগী মীওইশিংগী ওইনা অহেনবা থবক ৫০০০০সু পীবা ঙমগনি। মসিগী অহেনবা ওইনা দি.এম.এফ.তা ঝারখন্দনা পীগদবা অসি লুপা ১৭মুক ওইগনি অমসুং হায়রিবা শেনফম অসি কোলফিল্দগী অকোয়বা মফমশিংবু চাউখৎহন্নবা শিজিন্নবা য়াগনি।
“কম্মর্সিএল মাইনিং ওক্সন অসিদা অফবা মহৈ ফংখি। ওক্সন তৌনবগীদমক্তা থমখিবা মাইন খুদিংমক্তা ঐখোয়না বিদ্দর ৫-১০ ফাওবা ফংখি। মসিদগী রাজ্যনা য়াম্না কান্নবা ফংগনি অমসুং মসিনা রাজ্য অসিনা শাহৌ লৌবগী অনৌবা তাঙ্কক অমসু হৌরগনি” হায়না শ্রী জোশিনা হায়খি।
শ্রী জোশিনা মহাক্কী রাঞ্চি খোঙচৎ অসিদা ঝারখন্দগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হেমন্ত সোরেনগা উন্নখি অমসুং মহাক্কা মাইনিংগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া খন্নখি। মহাক্না সেন্ত্রেল কোলফিল্দ লিমিতেদ (সি.সি.এল.), ভারত কোকিং কোল লিমিতেদ (বি.সি.সি.এল.) অমসুং ইস্তর্ন কোলফিল্দ লিমিতেদ (ই.সি.এল.)গুম্বা কোল কম্পেনীশিংগী থবক থৌরমশিং য়েংশিনখি অমসুং হৌখিবা থা খরা অসিদা কোয়লাগী লান্মীশিংনা হৌজিক চত্থরিবা লায়চৎ অসিগী মনুংদা লৈখিবা পাৱরগী তঙাইফদবা থেংনবা ঙম্নবা কন্না হোৎনখিববু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
কম্মর্সিএল কোল মাইনিং হৌবগী তঙাইফদবগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা ভারতনা মশাগী চহিগী ওইবা কোয়লাগী তঙাই ফদবগী শরুক মঙা থোকপগী অমদি মীরমদগী পুশিল্লকই। কম্মর্সিএল মাইনিং অসি হেক হৌখ্রবদি মসিনা থর্মেল পাৱর প্লান্তশিং অমসুং কেপ্তিব পাৱর প্লান্তশিংনা মীরমদগী কোয়লা লৈরিবা অসিগী মহুৎ শিন্দুনা চহি খুদিংগী লুপা কোতি ৩০,০০০ রোমগী মীরমদগী পোত্থোক পুশিনবদা চংবা শেনফম তুংশিনবা য়াই। মসিনা মীওই লাখ ৩ হেনবদা হকথেংননা অমসুং নাকোয়ননা থবক পীবদা তেংবাংগনি।
ঝারখন্দা মাইনিং তৌবগী মরু ওইবগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী জোশিনা মাইনিং অসি ঝারখন্দগী লাইফ-লাইন্নি অমসুং মসিনা চাউখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং য়ারি হায়খি।
ঝারখন্দ লৈবাক অসিদা মিইনরেল য়াম্না লৈবা লৈহাউদগী মতম অমত্তদা কোয়লা লৌথোকপা কম্পেনী ৩ লৈবা অমত্তা ঙাইরবা রাজ্যনি হায়না মহাক্না হায়খি। সি.সি.এল., বি.সি.সি.এল. অমসুং ই.সি.এল.না মথংগী চহি ৪দা কোয়লা মিলিয়ন তোন ৭৪২ লৌথোক্কনি হায়না থাজনরি অমসুং লুপা কোতি ১৮,৮৮৯গী শেনফম পীবা ঙমগনি। মমাংগী চহি ৪দা রাজ্যসিনা চহি খুদিংগী লুপা কোতি ৪০০০ তানখি (চাউরাক্না অপুনবা লুপা কোতি ১৬০০০কী শেনফম)। মসিগী কোয়লাগী কম্পেনীশিং অসিগী হোলদিং কম্পেনী ওইরিবা কোল ইন্দিয়া লিমিতেদনা মসিগী ৩০%গী শরুক্তি ঝারখন্দা রোয়ালতী ওইনা পী অমসুং রাজ্যসিগী ওইবা কোয়লা পুথোকপগী শরুক্কী শেনফম অসিনা অপুনবগী ২০%নি।
কেন্দ্র সরকারনা ঝারখন্দ চাউখৎহন্নিংই অমসুং লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন চাউখৎপদা তেংবাংহন্নিংই হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। রাজ্যসিদা লৈরিবা কোয়লাগী কম্পেনীশিং অসিনা চহি ১০দগী হেন্না চলায়রক্তুনা মিনরেল য়াম্না লৈবা ঝারখন্দগী লৈহাউদগী কোয়লা কোত্থোক্তুনা মসিগী মমল ওইনা রাজ্য অসি চাউখৎহন্নবগীদমক্তা শেনফম কয়া অমা পীরি। সি.এম.এস.পি.গী মখাদা লৈরিবা কোল মাইনশিং অসিদগী য়ামদ্রবদা লুপা কোতি ৬৫৬৪দি ঝারখন্দ সরকারদা চহিগী ওইনা কারক্কনি হায়না থাজনরি। মসিগী মথক্তা সি.আই.এল.না মসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শানবা ইং ২০২৩-২৪ ফাওবগী মনুংদা ঝারখন্দা লুপা কোতি ৩৭,০০০গী শেনফম থাদরগনি।

Ministry of Coal
Demise of Any Coal India Employee Due to Covid 19 Will Be Treated as Accidental Death: Shri Pralhad Joshi
Dependents to Get All Benefits
30 JUL 2020 7:32PM by PIB Delhi
Death of Coal India employees due to Corona Pandemic will be treated as accidental death and the kins of employee will get the same financial benefits as they get in the case of accidental death during duty, said Union Minister of Coal and Mines Shri Pralhad Joshi. Interacting with media in Ranchi on his one day visit to Jhakhand, Shri Joshi said that Coal India's around 4 Lakh on roll and workers on contract will get benefited from this decision. The kins of employees deceased from Covid so far will also get protected.
"Putting their lives in danger Coal Indians have performed a tremendous job during Covid pandemic. They are relentlessly doing a good job. That's why I proudly call them Coal Warriors. I have announced this benefit just to recognize their invaluable service to the nation.", Shri Joshi said.
The Minister further said that commercial coal mining is going to fuel development in Jharkhand in coming years. Under the commercial auction of 09 coal mines in Jharkhand, the State is expected to earn more than Rs. 3,200 crores in 1-year as revenue and almost 50,000 additional employment will be generated for the people of the State. Additionally, Jharkhand’s contribution to DMF will be around Rs 17 crores which can be used for development of regions around coalfield areas.
“Response of commercial mining auction is very good. Specially in Jharkhand we are getting 5 to 10 bidders for almost all of the mines put on auction. The state will get benefited from it and it will chart a new chapter of growth in the state.", Shri Joshi said.
During his Ranchi visit Shri Joshi met Chief Minister of Jharkhand Shri Hemant Soren and discussed various mining related issues with him. He reviewed the performance of coal companies Central Coalfields Limited (CCL), Bharat Coking Coal Limited (BCCL) & Eastern Coalfields Limited (ECL) and appreciated the hard work being put through by the Coal Warriors in the last few months in fulfilling the power demands of the nation during the ongoing pandemic.
Stressing upon the need of commencement of commercial coal mining he said India still meets a fifth of its annual coal requirement through imports. Once commercial mining picks up, imports by independent thermal power plants and captive power plants are likely to be substituted, saving in potential import bill of around Rs 30,000 crore per every year. It will help in providing direct and indirect employment to more than 3 lakh manpower.
Highlighting the importance of mining for Jharkhand, Shri Joshi said that mining is the lifeline of Jharkhand and plays crucial role in its development.
He said that Jharkhand is the only State in the country to have 3 coal companies simultaneously excavating coal out of its mineral-rich soil. Coal companies CCL, BCCL & ECL are expected to mine out 742 million tonne (MT) of coal in the next 4 years, paying revenue of almost Rs. 18,889 crores. The State earned almost Rs. 4000 crores every year during the last 4 years i.e. around Rs. 16,000 crores. The holding company of these coal companies, Coal India Limited (CIL), pays about 30% of its total royalty to Jharkhand alone while the share of production from Jharkhand is about 20%.
The minister stated that the Union Government wants Jharkhand to progress and contribute to the growth of the nation’s economy. Coal companies operating in the State have been working for decades now, excavating coal out of the mineral-rich soil of Jharkhand and paying revenue in return to the State for its development. An annual revenue of Rs. 6,564 crores is expected to accrue to the Jharkhand Government from the coal mines allocated under CMSP Act. Additionally, CIL will invest more than Rs. 37,000 crores by 2023-24 in Jharkhand to build its infrastructure.