NITI Aayog
Atal Innovation Mission launches 'AIM-iCREST', in partnership with Bill & Melinda Gates Foundation and Wadhwani Foundation
30 JUL 2020 9:04PM by PIB Delhi
In a major initiative to encourage and enable holistic progress in the incubator ecosystem across the country, NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM), has launched AIM iCREST – an Incubator Capabilities enhancement program for a Robust Ecosystem focused on creating high performing Startups. This is a first of its kind initiative for advancing innovation at scale in India.
AIM has joined hands with Bill & Melinda Gates Foundation and Wadhwani Foundation - organizations that can lend credible support and expertise in the entrepreneurship and innovation space. These partnerships will provide global expertise and showcase proven best practices to the AIM's incubator network.
AIM iCREST, as the name suggests, has been designed to enable the incubation ecosystem and act as a growth hack for AIM’s Atal and Established incubators across the country. Under the initiative, the AIM’s incubators are set to be upscaled and provided requisite support to foster the incubation enterprise economy, that will help them to significantly enhance their performance. This will be complemented by providing training to entrepreneurs, through technology driven processes and platforms.
The program aims at going beyond incubator capacity building. Given the current pandemic crisis, the effort will focus on supporting start-up entrepreneurs in knowledge creation and dissemination as well as in developing robust and active networks.
Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog, sharing his views said, “We firmly believe that the Indian startup ecosystem has evolved into truly world-class movement. NITI Aayog shall play the role of a catalyst in making it happen. India has a great opportunity in its inherent innovative mindset to capture global markets while creating disruptive solutions for the challenges within the country. In order to facilitate an AtmaNirbhar ecosystem that is capable of nurturing such disruptive startups, AIM, NITI Aayog is enabling this partnership with Bill & Melinda Gates Foundation and Wadhwani Foundation. We are positive it will propel our portfolio to become #WorldClassIncubators and reach greater heights.”
Sharing his views, Ramanan Ramanathan, Mission Director, AIM said, “India needs world class incubators fostering world class startups leveraging the tremendous innovation talent of our country. For the first time in the Government, the Incubator capacity development program is being extended to the entire portfolio of supported Atal incubators. This programme is unique also in its design - it is a combination of interactive practices in the field of incubation; enabling the incubators to support sustainable and successful startups. We are pleased to announce the partnership with Bill and Melinda Gates Foundation and Wadhwani Foundation supported by NEN.”
Anjani Bansal, Deputy Director, Bill & Melinda Gates Foundation said, “We are thrilled to support this initiative of Atal Innovation Mission and NITI Aayog to nurture an ecosystem that enables development and scale up of innovations to solve problems with far reaching impact. Such innovations in technologies and business models can contribute, both incrementally and radically, to the foundation's goals of improving maternal and child health, increasing productivity and income of small farmers, increasing access and usage of digital financial services, and improving livelihoods for women. The large network of incubators under AIM-iCREST program also enables us to deliver this program at scale which is particularly exciting.”
Ajay Kela, President, and CEO, Wadhwani Foundation, added, “The Wadhwani Foundation is honored to partner with Atal Innovation Mission (AIM) and Bill and Melinda Gates Foundation to help accelerate and scale Startup success in India. The partnership brings decades of experience and global best practice integrated into a comprehensive platform delivered through AIM iCREST. The program will contribute to much needed economic and job growth in these challenging times”.
Dan Kranzler Senior Advisor to Wadhwani Foundation and lead trainer of iCREST program added, “Teams from AIM iCREST, Wadhwani Foundation, and the leading incubators of India are all excited to engage together to advance outcomes to create increased economic and job growth. The unique nature of the content, programs, toolkits, resources and best practices from over 200 global incubators work seamlessly in a digital model to ensure continuity of the program in the midst of the COVID restrictions”.

নীতি আয়োগ
অতল ইনোভেসন মিশন্না বিল অমসুং মেলিন্দা গেত্স ফাউন্দেসন অমসুং ৱাধৱানী ফাউন্দেসনগা খুৎশম্নরগা ‘এ.আই.এম.-আই.ক্রেস্ত ’ হৌদোকখ্রে
30 JUL 2020 9:04PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী ইনক্যুবেতর ইকোসিস্তেম অসি পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি অশেংবা মওংদা খুমাং চাওশিলহন্নবা পায়খৎপা অচৌবা খোংথাং অমদা নিতী অয়োগকী অতল ইনোভেসন মিশন(এ.আই.এম.)না ইনক্যুবেতর ইকোসিসিস্তেম খংফ-ফগৎহন্নবা চাওনা থবক পাংথোকপা ঙম্বা স্তার্ত অপশিং শেম্বদা পান্দম অমগীদমক হেনগৎহনবা ঙম্বা থৌরাং অমা ওইরিবা এ.আই.এম.-আই.ক্রেস্ত হৌদোকখ্রে। মসি ভারত্তা ইনৌ নৌনা থবক পায়খৎপদা চাওনা খুমাং চাওশিলহনবা ঙম্বা অহানবা ওইনা পায়খৎপা থৌরাংনি।
এ.আই.এম.না ইন্তরপ্রিন্যুর্শিপ অমসুং ইনৌ-নৌনা থবক পায়খৎপগী মফম অমগী থাজনিংঙাই ওইনা ঙাক্লৌ পীদুনা অমসুং থোইদোক-হেন্দোকপা মওংদা ওইহনবা ঙম্বা ওর্গানাইজেসন ওইরিবা বিল অমসুং মেলিন্দা গেত্স ফাউন্দেসন অমসুং ৱাধৱানী ফাউন্দেসনগা খুৎশম্নখ্রে। মসিগী খুৎশম্নবা অসিনা এ.আই.এম.গী ইনক্যুবেতর নেতৱর্ক অসিদা মালেমদা থোইদোক-হেন্দোক্না থবক পাংথোকহনবা অমদি উত্তুনা য়ারবা খ্বাইদগী অফবা থবকশিং পাংথোকপা ফংহল্লগনি।
এ.আই.এম.-আই.ক্রেস্ত হায়রিবা মমিং অসিদগী খংবা ঙম্মি মদুদি ইনক্যুবেসন ইকোসিস্তেম অসি মঙম হাপ্নবা অমসুং লৈবাক শিন-থুংনা এ.আই.এম.গী অতল অমসুং শেমগৎখিবা ইনক্যুবেতরশিং অসি থবক পাংবা ঙমহন্নবা মশক-মওং অসি শেমখিবনি থৌরাং অসিগী মখাদা এ.আই.এম.গী ইনক্যুবেতরশিং অসি থাক ৱাংখৎহন্নবগীদমক্তা শেমখিবনি অমসুং ইনক্যুবেসন ইন্তর্প্রাইজ ইকোনোমী অসি খুমাং চাওশিলহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী থবক পাংথোকপগী মওং অদু অখন্নবা মওংদা উৎপদা মঙম হাপ্পা ঙমহনগদবা মথৌ তাবা মতেংশিং পাংখ্রে। মসিগী তেক্নোলোজীনা থবক পাংথোকহনবগী থবক-থৌওংশিং অমসুং প্লেৎফোর্মশিং অসিদগী ইন্তরপ্রিন্যুরশিংদা ত্রেনিং পীবদা হেন্না মপুং ফাহনগনি।
থৌরাং অসি ইনক্যুবেতর কেপাসিতী শেম্বগী হেন্না থবক পাংথোকপদসু পান্দম থম্লি। হৌজিক থোক্লিবা তমথিরবা লায়চৎ অসি য়েংলগা স্তার্ত-অপ ইন্তরপ্রিন্যুরশিংদা ৱাখল-লৌশিং লৈহন্নবা অমসুং শন্দোকপদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ন-লোয়ননা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং নিংথিনা মতৌ তৌবা নেতৱর্কশিং ফগৎহনবদা ৱাখল চিংশিনগনি।
নিতী আয়োগকী সি.ই.ও. অমিতাব কান্তনা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্লদুনা হায়খি, , “ভারতকী স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম অসি শেংনা মালেমগী থাক্কী ইহৌদা চংশিনগনি হায়বসি চেৎনা থাজৈ। নিতী আয়োগনা মসি ওইহনবদা হেন্না মথৌ হাপকৎপগী থৌদাং লৌগনি। লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈরিবা শিংনবশিং অসিগীদমক্তা কায়গনবা পাম্বৈশিং শেম্লদুনা মালেমগী কৈথেলদা মফম কন্ননবগীদমক্তা ভারতকীদা ইনৌ-নৌবা ৱাখল্লোন থম্নবগী খুদোংচাবা অমা লৈরে। আত্মনির্ভর ইকোসিস্তেম অমা ওইহনবদা খুদোংচাহন্নবা অসিগুম্বা কায়গনবা স্তার্ত অপশিং, এ.আই.এম., নিতী আয়োগ অসি ফগৎহনবা ঙম্নবা বিল অমসুং মেলিন্দা গেত্স ফাউন্দেসন অমসুং ৱাধৱানী ফাউন্দেসনগা খুৎশম্নবা ঙমহল্লি। মসিনা #মালেমগী থাক্কী ইনক্যুবেতরশিং ওইহনবা অমসুং খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্তা য়ৌবা ঙমহন্নবা ঐখোয়গী পোর্তফোলিও অসি খংহেন হেনগৎহনগনি হায়বগী অফবা ৱাখল্লোন থম্লি।”
এ.আই.এম.গী মিশন দিরেক্তর রমানন রমানাথন্না মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু থম্লদুনা হায়খি, “ভারত অসিগী ওইনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অফবা ইনৌ-নৌবা থবকশিং পাংথোক্নবগী হৈথোই-শিংথোইবা অদু হেনগৎহন্নবা মালেমগী থাক্কী ইনক্যুবেতরশিংগী মথৌ তাই। সরাকার অসিনা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ইনক্যুবেতর শেমগৎপগী থৌরাং অসিগী মতেং ফংখ্রবা অতল ইনক্যুবেতরশিংগী পোর্তফোলিওশিংগী মনুংদা য়ৌহনখ্রে। মসিগী থৌরাং অসি মাগী মশক-মওংদসু তোপ-তোপ্পি-ইনক্যুবেসনগী লমদা ইন্তরেক্তিব ওইবা থবক পাংথোকপশিং পুনশিন্নবনি; ইনক্যুবেতরশিং অসি মতম পুম্নমক্কী ওইনা অমসুং মায় পাক্লবা স্তার্ত-অপশিং শৌগৎপা ঙমহল্লি।এন.ই.এন.না শৌগৎপা বিল অমসুং মেলিন্দা গেত্স ফাউন্দেসন অমসুং ৱাধৱানী ফাউন্দেসনগা খুৎশম্নবা অসি লাওথোকপদা হরাওবা ফোংদোকচরি।
বিল অমসুং মেলিন্দা গেত্স ফাউন্দেসনগী দিপুতী দিরেক্তর অঞ্জনি বন্সলনা হায়খি, “লাপ্না শাফু পীবা ঙমগদবা খুদোংচাবশিং ফহন্নবা ইনৌভেসনশিং শেমগৎপা ঙম্নবা অমদি থাক হেনগৎনবা ইকোসিস্তেম শেমগৎনবা অতল ইনোভেসন মিশন অমসুং নিতী আয়োগকী থৌরাং অসি শৌগৎপদা অদুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওই। মমা অমসুং মচাগী হকচাং ফগৎহন্নবা, লৌমী মচাশিংগী পোত্থোক অমসুং চাগা হেনগৎহন্নবা, দিজিতেল ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং য়ৌহন্নবা অমসুং শিজিন্নবদা কাখৎহন্নবা অমসুং নুপীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগী পান্দমদা তেক্নোলোজীশিং অমসুং লল্লোন-ইতিক্কী মওংদা তৌরিবা অসিগুম্বা ইনোভেসনশিং অসিনা হেনগৎহনবগী মওংদা অমদি মরু ফংবা মওং অনিমক্তা শরুক য়াবা ঙম্মি। এ.আই.এম.-আই.ক্রেস্তকী থৌরাং অসিগী মখাদা লৈরিবা অচৌবা নেতৱর্ক অসিনা মসিগী থৌরাং অসি অচৌবা মওংদা ফংহনবদা তাংদাংবা মওংদা লাংতক্নিংঙাই ওই।”
ৱাধৱানী ফাউন্দেসনগী সি.ই.ও.গী অধ্যক্ষ অজয় কেলানা ফোংদোকখি, “ভারত্তা স্তার্ত অপ অসি মায় পাক্না পাংথোকপদা য়েংশিনবা হেনগৎহনগদবা অমসুং চাওখৎহনবদা মতেং ওইগদবা অতল ইনোভেসন মিশন(অ.আই.এম.) অমসুং বিল অমসুং মেলিন্দা ফাউন্দেসনগা খুৎশম্নবদা ইকাই খুম্নবিখ্রে। খুৎশম্নবা অসিনা এ.আই.এম.-আই.ক্রেস্তগী য়ৌহন্নবগীদমক্তা অচৌবা প্লেতফোর্মদা পুনশিন্নরক্লবা চহি কয়াগী থেংনরক্লবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অথোইবা থবক পাংথোকপশিং অসি পুরক্লি।”
ৱাধৱানী ফাউন্দেসনগী মকোক থোংবা এদভাইজর অমসুং আই.ক্রেস্তকী লুচিংবা ত্রেনর দেন ক্রেঞ্জলরনা হায়খি, “আই.ক্রেস্তকী, ৱাধৱানী ফাউন্দেসনগী কাংবুশিংনা অমসুং ভারতকী মকোক থোংবা ইনক্যুবেতরশিংনা শেন্মিৎলোন হেনগৎনবা তৌবদা অমদি থবক হাপকৎনবা তৌবদা খুমাং চাওশিনবা আওতকম পুথোরক্নবা পুন্না থবক পাংথোকমিন্নবা অসিদা ঐখোয় পুম্বা নুংঙাই। কোবিদকী অথিংবা কয়া অসিগী মরক্তা থৌরাং অসি লেপ্তনা অরেপ্পা মওং অমদা থবক পাংথোকহন্নবগীদমক্তা মালেমগী ইনক্যুবেতর ২০০দগী হেনবা কন্তেন্ত, প্রোগ্রামশিং, তুলকীৎশিং, রিসোর্সশিং অমসুং খ্বাইদগী অফবা থবক পাংথোকমিন্নবগী মওংদা অথোইবা মওংদা থবক তৌই।”