Ministry of Science & Technology
Dr Harsh Vardhan announces that DBT & CSIR has sequenced more than 1000 SARS-CoV-2 viral genomes, making it the largest effort in the country
Releases a compendium of Covid-19 technologies and products developed by CSIR
The compendium covers more than 100 technologies, 93 industry partners listed and with over 60 of these technologies having been transferred to industry
30 JUL 2020 8:03PM by PIB Delhi
Minister of Science &Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan has announced that Indian scientists from DBT & CSIR have sequenced more than 1000 SARS-CoV-2 viral genomes making it the largest effort in the country. “This will help in understanding the prevalent strains and the mutation spectrum in India, which will help in diagnostics, drugs and vaccines”, he said.
Dr. Harsh Vardhan was speaking while releasing a compendium of Covid-19 technologies and products developed by CSIR, at a function here today. The compendium covers a wide range of technologies and products spanning from diagnostics to drugs to ventilators and PPEs with more than 100 technologies, 93 industry partners listed and with over 60 of these technologies have been transferred to industry.
Dr Harsh Vardhan observed that “The portfolio of technologies and products developed in a short time are a testament to the capabilities of CSIR scientists and that they can deliver in most difficult of the circumstances”. He complimented the efforts of the scientists, students and staff of CSIR for developing these technologies and products at such short notice in these challenging conditions. He said that “The compendium brought out by CSIR captures the technologies and products well in one place and can help industries and other agencies who are seeking solutions for Covid-19 to access them easily.”
Expressing his satisfaction, the Minister said, “CSIR has made significant contributions to India’s fight against Covid-19 on various fronts ranging from augmenting testing capacity to developing novel diagnostics and making affordable repurposed drugs available to patients in partnership with industry”. “ Further, CSIR has developed many hospital assistive devices such as ventilators and PPEs for which a shortage was felt early on in the pandemic”, he said and added that “Now CSIR has compiled a compendium which captures the technologies, products and know-how developed for mitigation of Covid-19 pandemic.”
Dr Harsh Vardhan also complimented the role of CSIR in bringing repurposed drugs against Covid-19 to patients at the earliest in partnership with industry such as Cipla for Favipiravir. He emphasized that efforts such as these will benefit Covid19 patients by making the drugs affordable. “CSIR-IICT has developed a cost-effective synthetic process technology for Active Pharmaceutical Ingredient (API) of Favipiravir using locally available chemicals and transferred the technology to Cipla who scaled up and manufactured the drug based on this technology”, he said.
The Minister also highlighted the contribution of CSIR-NAL whose expertise though is in aviation, rose to the challenge and developed SwasthVayu a non-invasive BiPAP ventilator in a short span of 36 days. Dr Harsh Vardhan exhorted the scientific community to come together and develop new innovations, technologies and products at this time of need as it is only S&T that can deliver us out of this pandemic and also fulfill the aspirations of ‘Aatma Nirbhar Bharat’. He also noted that CSIR has developed Kisan Sabha, a one stop solution to Connect Farmers to Supply Chain & Freight Transportation Management System, has been developed and more than 60,000 downloads have been reported so far. It is available in many regional languages and also connects farmers directly to Mandis.
DG CSIR, Dr Shekhar C Mande said that CSIR has partnered with not only large industries such as TATA Sons, Reliance Industries but also with PSUs such as BHEL and BEL and MSMEs for the deployment of the technologies and products at the earliest. Further, he highlighted that CSIR has developed a Covid-19 Portal that captures these technologies in an easily searchable format for users.
The function was attended by Joint Secretary, SCIR, Shri Vaideshwaran; Financial Advisor, CSIR, Ms Sumita Sarkar; Head, HRDG & RAB, Sgri Chakraborty; Head, Central Planning Division, Shri Venkatasubramnian; Head, Innovation Management Directorate, Shri R. P. Singh; Head, Science Communication and Dissemination Directorate, Dr. Geetha Vani Rayasam; Senior Principal Scientist, Shri G. Mahesh while other senior officials and Scientists of CSIR from various parts of the country joined the event by virtual network of video link.
*Please click here for details of the CSIR Compendium.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না লাউথোকখ্রে মদুদি দি.বি.তি. অমসুং সি.এস.আই.আর.না সার্স-কোব-২ ভাইরেল জিনোম ১০০০ হেন্না সিক্বেন্স তৌদুনা লৈবাক অসিগী অচৌবা মায় পাকপা ওইখ্রে
সি.এস.আই.আর.না দিবেলপ তৌবা কোবিদ-১৯গী তেক্নোলোজীগী কম্পেন্দিয়ম অমা অমসুং প্রদক্তশিং ফোঙখ্রে
কম্পেদিয়ম অসিদা তেক্নোলোজী ১০০ হেন্না, ইন্দস্ত্রী পার্তনর ৯৩ য়াওরি অমসুং মসিগী তেক্নোলোজী অসিগী ৬০ হেনবদি ইন্দস্ত্রীদা ত্রান্সফর তৌখ্রে
30 JUL 2020 8:03PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রী, দা. হর্শ বর্ধন্না লাউথোকখ্রে মদুদি দি.বি.তি. অমসুং সি.এস.আই.আর.না সার্স-কোব-২ ভাইরেল জিনোম ১০০০ হেন্না সিক্বেন্স তৌদুনা লৈবাক অসিগী অচৌবা মায় পাকপা ওইখ্রে। “মসিনা হৌজিক লৈরিবা স্ত্রেনশিং অমসুং ভারত্তা মসিগী ম্যুতেসন স্পেক্তর্ম অসি হেন্না খঙবদা মতেং পাংগনি, মসিনা দাইগনোস্তিকশিং, দ্রগশিং অমসুং ভেক্সিনশিংদা মতেং পাংগনি।”হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না .এস.আই.আর.না দিবেলপ তৌবা কোবিদ-১৯গী তেক্নোলোজীগী কম্পেন্দিয়ম অমা অমসুং প্রদক্তশিং ফোঙবগী ঙসি পাঙথোকপা থৌরম অমদা ৱা ঙাংখি। কম্পেন্দিয়ম অসিদা তেক্নোলোজী ১০০ হেন্না লোয়ননা দাইগনোস্তিকশিংদগী দ্রগশিং মসিদগী ভেন্তিলেতরশিং অমসুং পি.পি.ই.শিং য়াওনা মখল কয়াগী তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদক্তশিং, ইন্দস্ত্রী পার্তনর ৯৩গী লিস্ত য়াওরি লোয়ননা মসিগী তেক্নোলোজী অসিগী ৬০গী মথক্তা ইন্দস্ত্রীদা ত্রান্সফর তৌখ্রে।
“অতেনবা মতমদা তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদক্তশিং দিবেলপ তৌবা ঙমখিবা অসিনা সি.এস.আই.আর.গী সাইন্তিস্তশিংনা তৌবা ঙম্বশিং অদুগী খুদম অমা ওইরে অমসুং মখোয়না য়াম্না অৱাবা তারিবা মতমদসু পাঙথোকপা ঙম্মি” হায়বা অদু উবা ফংলি হায়না দা. হর্শ বর্ধন্না ফোঙদোকখি। খুদোংথিবা ফীভম অসিগী অতেনবা মতমগী মনুংদা সি.এস.আই.আর.গী সাইন্তিস্তশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং স্তাফনা তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদক্তশিং দিবেলপ তৌনবা হোৎনরিবশিং অসিবু মহাক্না থাগৎখি। মহাক্না হায় মদুদি “সি.এস.আই.আর.না পুথোক্লিবা কম্পেন্দিয়ন অসিনা তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদক্তশিং মফম অমদা পুন্না য়াওহল্লি অমসুং কোবিদ-১৯গী লায়েংনবা পাম্বৈ থিরিবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং অতোপ্পা এজেন্সীশিংনা মসিবু লাইনা ফংহনবদা মতেং ওইরগনি।”
মহাক্না অপেনবা পোক্লদুনা মন্ত্রীনা হায়, “তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনবদগী অফবা দাইগনোস্তিকশিং পুথোকপা অমসুং অহোংবা কান্নরবা দ্রগশিং অনাবা মীওইশিংদা ফংহন্নবা ইন্দস্ত্রীগা পুন্না হোৎন্দুনা শাবা য়াওনা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা ভারতনা কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা সি.এস.আই.আর.না চাউনা মতেং পাংলি”। “মখা তানা লায়চৎ অসি হৌরকপদা অৱাৎ লৈরম্বা ভেন্তিলেতরশিং অমসুং পি.পি.ই.গুম্বা হোস্পতালগী এসিস্তিব দিবাইজ কয়া সি.এস.আই.আর.না পুথোকখ্রে”, হায়না মহাক্না হায়খি অমসুং মখা তারদুনা হায় “হৌজিক্তি সি.এস.আই.আর.না তেক্নোলোজীশিং, প্রদক্তশিং অমসুং কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসি লাকশিন্নবগী মতাংদা কম্পেন্দিয়ম অমা শেমখ্রে।”
সিপ্লাগুম্বা ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা সি.এস.আই.আর.না কোবিদ-১৯ নারিবা মীওইশিং অসি ফেবিপিরাবিরগুম্বা কান্নরবা দ্রগশিং শীজিন্ননবা পুথোকপদা লৌরিবা থৌদাং অসি দা. হর্শ বর্ধন্না থাগৎখি। মহাক্না হায় অসিগুম্বা খোঙথাং অসিনা দ্রগশিং অসি হোংনা ফংহন্দুা কোবিদ-১৯ নারিবশিংদা কান্নবা ওইরগনি। “ঐখোয়দা ফংজবা কেমিকেলশিং শীজিন্নদুনা ফেবিইরাবিরগী এক্তিব ফার্মাকোতিকেল ইনগ্রিদেন্ত (এ.পি.আই.)গী শেল চংদবা সিন্থেতিক প্রোসেস তেক্নোলোজী সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি. অমা দিবেলপ তৌখ্রে অমসুং তেক্নোলোজী অসি সিপ্লাদা ত্রান্সফর তৌদুনা তেক্নোলোজী অসিদা য়ুম্ফম ওইবা দ্রগ শাদুনা মশিং য়াম্না পুথোকখ্রে”, হায়না মহাক্না হায়খি।
এবিএসনগী লমদা থোইদোক্না খঙহৈরবা সি.এস.আই.আর.-এন.এ.এল.না শিংনবগা লোয়ননা নুমিৎ ৩৬নিগী অতেনবা মতমদা নন-ইন্বেসিব বিপাপ ভেন্তিলেতর ওইরিবা স্বাস্থভায়ু অসি পুথোকখিবা অসিসু মন্ত্রীনা পাওদমখি। দা. হর্শ বর্ধন্না হায় সাইন্সকী লমদা লৈরিবশিংনা পুনশিন্দুনা মতাং অসিদা মথৌ তারিবা অনৌবা ইন্নোবেসনশিং, তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদক্তশিং দিবেলপ তৌগদবনি মরমদি লায়চৎ অসিদগী ঐখোয়বু কনবা ঙমগদবা অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী খক্তনা ওইগনি অমসুং মখোয়না ‘অত্মা নির্ভার ভারত’কী আশা অসি থুংহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায় সি.এস.আই.আর.না লৌমীশিংবু সপ্লাই চেন অমসুং ফ্রাইদ ত্রান্সপোর্তেসন মেনেজমেন্ত সিস্তেমগী অমতা ঙাইরবা পাম্বৈ ওইরিবা কিসান সভা দিবেলপ তৌখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা ৬০,০০০ হেন্না দাউনলোদ তৌখিবগী রিপোর্ত তৌরক্লি। মসি রিজনেলগী লোলশিংদসু ফংহল্লি অমদি লৌমীশিং অমসুং মন্দিসকা নকশিন্নহল্লি।
দি.জি. সি.এস.আই.আর. ওইরিবা দা. শেখর সি. মন্দেনা হায় সি.এস.আই.আর.না তাতা সন্স, রিলাইন্স ইন্দস্ত্রীসগুম্বা অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিং খক নত্তনা ভেল, বেল অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগুম্বা পি.এস.য়ু,শিংগসু পুনশিন্নদুনা তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদক্তশিং ঙন্না পুথোক্নবা হোৎনরি। মখা তারদুনা মহাক্না হায় সি.এস.আই.আর.না কোবিদ-১৯ পোর্তেল অমা দিবেলপ তৌখ্রে মসিনা য়ুজরশিংদা অরাইবা ফোর্মেৎ অমদা তেক্নোলোজীশিং অসি থিবা য়াগল্লি।
সি.এস.আই.আর.গী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী বাইদেশ্বরন; সি.এস.আই.আর.গী ফাইনান্সিএল এদবাইজর, কুমরি সুমিতা সরকার; ঐচ.আর.দি.জি. অমসুং আর.এ.বি.গী হেদ, শ্রী চক্রবোর্তী; সেন্ত্রেল প্লানিং দিবিজনগী হেদ, শ্রী বেঙ্কতা সুব্রমনিয়ম; ইন্নোবেসন মেনেজমেন্ত দিরেক্তোরেৎকী হেদ, শ্রী আর.পি. সিংহ; সাইন্স কম্ম্যুনিকেসন এন্দ দিসিমিনেসন দিরেক্তোরেৎকী হেদ, দা. গীতা বানু রয়াসম; সিনিয়র প্রিন্সিপল সাইন্তিস্ত, শ্রী জি. মহেশ মখোয়না থৌরম অসিদা শরুক য়াখি অমরোমদা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদগী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অমসুং সি.এস.আই.আর.গী সাইন্তিস্তশিংনা ভিদিও লিঙ্ককী ভর্চ্যুএল নেৎৱার্ককী থোংদা থৌরম অসিদা য়াওখি।
*সি.এস.আই.আর. কম্পেন্দিয়মগী অকুপ্পা ৱারোলগীদমক মসিদা নম্বীয়ু।