ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
তি.আর.আই.এফ.ই.দি., এম/ও ত্রাইবেল এফিয়র্সনা ত্রাইবেল মীয়ামগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্তুনা মখোয়দা মতেং পীরি
এম.এস.পি. অমসুং এম.এফ.পি. স্কিমশীংগী ভেল্যু চেন চাওখৎহনবগী খুত্থাংদা এম.এফ.পি.শিংগী কৈথেলদা য়োনবনা মমাংদা অমক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা ত্রাইবেল ইকোসিস্তেম অসিদা অওনবা অমসুং অহোংবগী মায়কৈদা পুরগনি
এস.ঐচ.জি.এস. ১৮৫০০দা ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজ ১২০৫ লিংখৎতুনা রাজ্য ২২দা ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৩.৬তা থবক পীরগনি
27 JUL 2020 6:04PM by PIB Imphal
লৈবাক পুম্বদা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা অকায়বা থোকহল্লিবা অসি থা মরি ফরে (অমসুং মখা তানা থোকহল্লি)। মীয়াম্না মখোয়গী পুন্সি অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিং ফগৎনবা হোৎনরিবা অসিদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী মীওইশিংগী তিমনা লেপ্পা লৈতনা মাংজিল থাদুনা ত্রাইবেল মীয়ামগী পুন্সি মপুং ওইনা ফগৎনবা হোৎনরি।
অৱাবা তারিবা তানফম অসিদা “গো ভোকেল ফোর লোকেল”গী লাইৱা অসি শীজিন্নদুনা “গো ভোকেল ফোর লোকেল গো ত্রাইবেল – মেরা ভন মেরা ধন মেরা উদিয়ম” ওন্থোক্তুনা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়গী তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না হৌজিক লৈরিবা অচৌবা প্রোগ্রামশিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসনশিং মসিগী মথক্তা থোইদোক হেন্দোক্না শীংথানিংঙাই ওইবা খোঙথাং কয়া লৌখৎলি, মসিনা ত্রাইবেলশিংনা অৱাবা মায়োক্নরিবা মতম অসিদা মতেং ওইরি। অৱাবা তারিবা মতম অসিগী হৌখিবা থাশিং অসিদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী শীংথানিংঙাই ওইবা থবকশিংনা ত্রাইবেল মীয়ামদা থবক পীবা অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিং ফংহনবদা মতেং পাংখিবশিং অদু মখাদা পীরি।
পুন্সিগী হীরম পুম্নমক ওনলাইন ওনখ্রবা মতম অসিদা, ত্রাইবেল কম্মর্স য়োকখৎনবা অমসুং খুঙ্গংদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং পুথোক্লিবশিংগা অমসুং খুৎহৈবশিংগা পুনশিন্নদুনা অমসুং মরী থমদুনা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা খ্বাইদগী নৌবা ই-প্লেৎফোর্মশিং মালেমগী থাক্তা শেমগৎতুনা মফম পুম্নমক য়ৌনবা দিজিতাইজেসনগী দ্রাইফ পায়খৎখি। ললোং অসিনা ত্রাইবেল কম্মর্স মপুং ফানা য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি।
ভন ধন য়োজনা, খুঙ্গংগী হাতশিং অমসুং মখোয়গী গোদাউনশিংগা মরী লৈনবা উমংদা খুন্দাবশীংগী ই-পাউ পুম্নমক দিজিতাইজেসন তৌনবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না থবক পায়খৎলি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী “অত্মানির্ভর অভিয়ানগী খোঙথাংগী” মখাদা হায়রিবা মীওইশিং অসিদা কান্নবশিং ফংহনবদা মতেং পাংনবা জি.আই.এস. তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ত্রাইবেল ক্লস্তর পুম্নমক খঙদোক্তুনা অমসুং মেপ তৌনবা দিজিতাইজেসন অসিনা হোৎনরি।
লায়চৎ অসিনা খঙহৌদনা ঐখোয়গী পুন্সি অসি খুদুম চনশিনখিবা অমসুং খুদক্তা লোকদাউন তৌখিবনা মরম ওইরগা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংগী স্তোক লুপা কোতি ১০০ রোম ওইগদবা য়োনবা ঙমদনা লৈরি। স্তোকশিং অসি য়োন্নবা অমসুং য়োল্লিবা পুম্নমক শোকহল্লবা ত্রাইবেলগী ইমুংশিংদা ফংহন্নবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না পোৎলম লাখ ১ হেন্না লৈশিনখ্রে অমসুং য়োনবা ঙমহৌদ্রবা পোৎলমশিং অসি মখোয়গী ত্রাইবেল ইন্দিয়াগী ৱেবসাইৎ অমসুং এমাজোন, ফ্লিপকার্ত অমসুং জি.ই.এম.গুম্বা অতোপ্পা রিতেল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা ওনলাইনদা (অতাবা মমলশিংদা) য়োন্নবা অকনবা থৌরাং অমা পায়খৎলি। ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংগী ইমং ৫০০০ হেনবদা লেম্না চান্নবা অমসুং রসন পীনবা আর্ত ওফ লিবিং ফাউন্দেসনগা লোয়ননা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী তিমগী মীওইশিংনা খুৎ শমন্দুনা হোৎনরি।
‘মেকানিজম ফোর মার্কেতিং ওফ মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (‌এম.এফ.পি.)গী খুত্থাংদা মিনিম্ম সপ্পোর্ত প্রাইজ (এম.এস.পি.) অমসুং ভেল্যু চেন চাওখৎহনবগী স্কিমশিংনা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা ত্রাইবেল ইকোসিস্তেম অসিদা অওনবা অমসুং অহোংবগী মায়কৈদা পুরগনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ২১দা রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিংগা লোয়ননা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ৱাখল পুথোক্তুনা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা স্কিম অসিনা এপ্রিল ২০২০দগী ত্রাইবেলগী শেন্মীৎলোনদা হকথেংননা লুপা কোতি ৩০০০ হাপচিনখ্রে। সরকারগী মতেং ফংবদগী মে ২০২০দা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.শিং)গী মমলশিং অসিদা ৯০% ফাওবা হেনগৎখ্রে অমসুং এম.এফ.পি.গী লিস্ততা অনৌবা পোৎলম ২৩ হাপচিনখি, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়গী অচৌবা প্রোগ্রাম অসিনা ফোরেস্ত রাইৎস এক্ত ২০০৫তগী মতেং লৌখি অমসুং ফোরেস্ত প্রদ্যুসকী ত্রাইবেল গেদররশিংদা শেলগী তেংবাং অমসুং মতিক চাবা মমল ফংহন্নবা পান্দমশিং থম্লি। মমল অসি মরক্তা লৈরিবা মীওইনা মখোয়দা পীরিবা মমলদগী শরুক অহুম হেন্না হেনগৎলি অমসুং মসিনা অৱাবা তানফম অসিদা মখোয়গী ইনকম হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি।
এম.এস.পি.গী মখাদা এম.এফ.পি. স্কিমগী রাজ্য ১৬দা হৌজিক চত্থরিবা প্রোক্যুর্মেন্ত অসিনা লুপা কোতি ১০০০গী প্রোক্যুর্মেন্ত তৌদুনা অৱাংবা রেকোর্দ অমা থমখ্রে অমসুং অমনা এম.এস.পি.না লুপা কোতি ২০০০গী ত্রেদ তৌবা ঙমখ্রে।
রাজ্যশিংগী মরক্তা ছত্তিসগরনা লুপা কোতি ১০৫.৯৬রোমগী মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসকী মেত্রিক তন ৪৬৬৫৪ প্রোক্যুর তৌদুনা মকোক থোংলি। ওরিশা অমসুং তেলঙ্গনানা লুপা কোতি ৩০.০১ রোমগী এম.এফ.পি.শিংগী এম.তি. ১৪১৮৮ অমসুং লুপা কোতি ২.৩৫কী এম.এফ.পি.শিংগী এম.তি. ৫৩২৩ মথং শিৎনা প্রোক্যুর্মেন্ত তৌদুনা মতুং ইল্লি।
চপ মান্নবা স্কিম অসিগীসু শরুক অমা ওইরিবা ভব ধব বকাস কেন্দ্রশিং/ত্রাইবেল স্তার্ত-অপশিংনা ত্রাইবেল গেদররশিং অমসুং উমংদা খুন্দারিবশিং অমসুং য়ুমদা শাজবা ত্রাইবেলগী খুৎহৈবশিংদা থবক ফংনবা পাম্বৈ অমা ওইনা এম.এস.পি.দা মতেং ফজনা পাংলি। এস.ঐচ.জি.এস. ১৮৫০০দা ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজ ১২০৫ লিংখৎতুনা রাজ্য ২২দা ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৩.৬তা অমসুং সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ ১৮০০০তা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরগনি। প্রোগ্রাম অসিগী ফজবা মশক অদুদি মসিগী ভেল্যু হাপকৎলবা প্রদক্তশিং অসি ত্রাইবেলশিংদা হকথেংননা য়োনবা ফংহল্লি। মসিগী ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজ অসিনা পেকেজিং অমসুং মার্কেতিং তৌরিবা অসিনা ভেল্যু হাপকৎলবা প্রদক্তশিংদা চাওনা কান্নবা ফংহল্লি। মনিপুর অমসুং নাগালেন্দ অসিনা স্তার্ত-অপশিং য়াম্না লৈবা রাজ্যশিংগী খুদম ওইবা ঙম্লি।
A truck is parked on the side of a buildingDescription automatically generatedA group of people sitting at a fruit standDescription automatically generatedA picture containing table, food, sitting, frontDescription automatically generated
ফোরেস্ত প্রদ্যুসশিংগী ভেল্যু এদিসন অমসুং প্রোসেসিংগীদমক মনিপুরগী রাজ্য অসিদা ভন ধন কেন্দ্র ৭৭ লিংখৎখ্রে। সেপ্তেম্বর ২০১৯দগী হৌদুনা লাখ ৪৯.১ রোমগী এম.এফ.পি. প্রদক্তশিং ভন ধন কেন্দ্রশিংনা রিপোর্ত তৌরকখ্রে! থোইদোক হেন্দোকনা শিংথানিংঙাই ওইবা ফুদ সেফতি অমসুং হাইজিনগী স্তেন্দর্দশিং শীজিন্নরিবা সেন্তরশিং লিংখৎখ্রে, হৈক্রু মহী, মংগে হৈক্রুগী মীথাই অমসুং হৈখাগী জেমশিংগী ফজরবা পেকেজিং শেম্বা অমসুং প্রদক্তশিংগী অনৌবা ব্রান্দিং অমসুং মার্কেতিং অসিনা ঙান্থোইরি। মনিপুরগী জিলা অমনা প্রদক্তশিং অসি য়োন্নবা মোবাইল ভেন সর্ভিস চেনবা হৌখ্রে।
মখোয়গী মথং তাঙ্কক্কী থবক থৌরমশিংদা এম.এফ.পি. স্কিমগী এম.এস.পি.গা লোয়ননা ভন ধন য়োজ য়ৌহন্নবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না হৌজিক থৌরং তৌরি।খোঙথাং অনি অসিনা পুন্না থবক ফংহন্নবা অমসুং ইনকম অমসুং ওন্তপ্রিনোর্শীপ হেনগৎহন্নবা ত্রাইবেলশিংগী ওইবা অপুনবা দিবেলপমেন্ত পেকেজ অমা পীরি।
লৈবাক শিনবা থুংনা সিস্তেমশিং অমসুং থবকশিং লৌখৎতুনা এম.এফ.পি.শিংগী প্রোক্যুর্মেন্ত অসি চহি চুপ্পা তৌদুনা অমসুং হৌজিক য়ৌরিবা লুপা কোতি ৩০০০গী থাক অসিদগী শরুক অনি হেনগৎহন্দুনা লুপা কোতি ৬০০০ য়ৌহন্নবা হোৎনরি ( অমসুং ত্রাইবেল গেদররগী ইমুং লাখ ২৫তা কান্নবা ফংহনখ্রে)। শেনবা চহি ২০২০-২১দা পোৎ পুথোকপা অমসুং অহেনবা থবক থৌরমশিং হেনগৎনবা, ত্রাইবেল বেনিফিসরী লাখ ৯ য়াওনা ভি.দি.ভ.কে. ৩০০০ লিংখৎনবা পান্দম থম্লি। নবা, ত্রাইবেল বেনিফিসরী লাখ ৯ বরেন ধন .দা মতেং ফজনা পাং;ই
চাওরাক্না ত্রাইবেল ১৪০০০রোমদা কান্নবা ফংহনগদবা ভন ধন বিকাস কেন্দ্র ৪৪ অসি মিজোরামদা জুলাই ১৪, ২০২০দা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী মেনেজিং দিরেক্তর ওইরিবা শ্রী প্রবির কৃষ্ণ অমসুং মিজোরাম সরকারগী কোওপরেসনগী বিভাক্কী শ্রী জে.পি.অগর্ৱাল অমসুং ওফিসিএলশিং য়াওদুনা মিজোরাম সরকারগী কোওপরেসনগী বিভাক্কী মন্ত্রী শ্রী সি. লালরিনশঙ্গানা হৌদোকখ্রে। ভি.দি.ভি.কে.শিংগী সুপর্ভাইজরশিং অমসুং সর্ভেয়রশিং ত্রেনিং পীবনচিংবা থবক থৌরমশিং হৌখিবা চয়োলদগী মপুং ফানা হৌখ্রে।
মমিং লৈরবা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিং হেন্না মীয়ামদা খংহন্নবা অমসুং মখোয়গী হৈশিংবশিং অমসুং পোত্থোকশিং মালেমগী ওইবা থাক্তা পুখৎনবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ত্রাইবেল খুৎহৈশিং ত্রেন তৌনবা রুমা দেবী অমসুং রীনা ধাকাগুম্বা মমিং লৈরবা দিজাইনরশিংগা চুংশিন্নরি।
ন্যুজ Xতা ফাওগৎলক্লিবা দিজাইনর অমসুং ম্যুজ রীনা ধাকানা মহাক্কী মশাগী শোদা ইন্তর্ভ্যু মথং-মথংগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল হেন্দিক্রাফশিং অমসুং পোত্থোকশিং উৎলি। গৌহর খানগা লোয়ননা পাংথোকখিবা অহানবা ইন্তর্ভ্যু অদু জুলাই ১৭, ২০২০দা তেলিকাস্ত তৌখি অমসুং পুজা বত্রগা লোয়ননা পাংথোকখিবা অদুনা জুলাই ২৪, ২০২০দা রেদিওদা থাদোকখি।
মসিগী খোংথাংশিং অসি মায় পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা অমসুং তুংদা ময়াম অমা লৌখৎকদবগা লোয়ননা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না শোকহল্লবা খুৎহৈবশিং অমসুং গেদররশিংগী শোত্থরবা শেন্মীৎলোন ফীভম ফগৎহনবগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল পুন্সি মহিং অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিংদা মপুংফানা অওনবা পুরক্নবা মায়কৈদা চংশিল্লি।

Ministry of Tribal Affairs
TRIFED of M/o Tribal Affairs takes up diverse initiatives to step up tribal livelihoods and Tribal Commerce
Marketing of MFPs through msp & development of value chain for mfp schemes emerge as a beacon of change & impact Tribal ecosystem as never before
1205 tribal enterprises spread across 18500 SHGs established to provide employment to 3.6 Lakh Tribal gatherers in 22 states
27 JUL 2020 6:04PM by PIB Delhi
It has now been four months since the Pandemic Covid-19 has caused (and continues to cause) havoc in the lives of people, across the country. As people try to pick up their lives and livelihoods, the team of TRIFED warriors is continuing to forge ahead in its endeavour to bring the tribal people towards mainstream development.
Adapting “Go Vocal for Local”, a mantra in these troubled times, into “Go Vocal for Local Go Tribal – Mera Van Mera Dhan Mera Udyam”, TRIFED, Ministry of Tribal Affairs has put in place several path-breaking initiatives, in addition to its existing flagship programmes and implementations, that have emerged as a panacea for the distressed tribals in such times.
At a time when all aspects of life have moved online, TRIFED has embarked on an all-encompassing digitisation drive to only promote tribal commerce and also map and link its village-based tribal producers and artisans to national and international markets by setting up state of art e- platforms benchmarked to international standards. The strategy is aimed to effectively promote tribal commerce.
TRIFED is in the process of digitising all the information related to the forest dwellers associated with the Van Dhan Yojana, village haats and their warehouses. This digitization effort wherein all tribal clusters are identified and mapped using GIS technology will help bring benefits to these people under the “Atmanirbhar Bharat Abhiyan” clarion call given by the Prime Minister Shri Narendra Modi.
Due to the suddenness of the pandemic overtaking our lives and the immediate lockdown, stocks by tribal artisans worth Rs 100 crores were lying unsold. In order to ensure that these stocks got sold and all the sales proceeds go to the affected tribal families, TRIFED purchased more than 1 lakh items and launched an aggressive plan to market these unsold goods online (offering substantial discounts) through its Tribes India website and also other retail platforms such as Amazon, Flipkart and GeM. The team of TRIFED warriors also joined hands with the Art of Living Foundation to distribute free food and ration to more than 5000 tribal artisan families.
The ‘Mechanism for Marketing of Minor Forest Produce (MFP) through Minimum Support Price (MSP) & Development of Value Chain for MFP’ Schemehas also emerged as a beacon of change and has impacted the tribal ecosystem as never before. Conceptualised and implemented by TRIFED in association with State Government Agencies across 21 states of the country, the scheme has injected more than Rs 3000 crores directly in the tribal economy since April 2020. Aided by the Government push in May 2020 wherein the prices of Minor Forest Produce (MFPs) were increased by upto 90% and the inclusion of 23 new items in the MFP list, this flagshipscheme of the Ministry of Tribal Affairs, which draws its strength from The Forest Rights Act of 2005,aims to provide remunerative and fair prices to tribal gatherers of forest produces. The price is almost three times higher than would be available to them from middle men, and has helped in trebling their incomes in these times.
The ongoing procurement of MFPs under the MSP for MFP Scheme in 16 States has hit a record-breaking high with the procurement touching Rs 1000 crores, and another Rs 2000 crores by trade over and above the MSP.
Among the States, Chhattisgarh has taken the lead by procuring 46654 Metric tonnes of Minor forest produces worth a Rs 105.96 crores. Odisha and Telangana follow with a procurement of 14188 MTs of MFPs worth Rs 30.01 crores and 5323 MTs of MFPs worth Rs 2.35 crores respectively.
The Van Dhan Vikas Kendras/ Tribal Start-ups, also a component of the same scheme, further complements MSP as it has emerged as a source of employment generation for tribal gatherers and forest dwellers and the home-bound tribal artisans. 1205 Tribal Enterprises spread across 18500 SHGs have been established to provide employment opportunities to 3.6 lakh tribal gatherers and 18000 Self-help groups in 22 States. The beauty of the programme is that it ensures that the proceeds from the sales of these value-added products go to the tribals directly. The value-added products benefit largely from the packaging and marketing that these tribal enterprises provide. Manipur and Nagaland have emerged as examples of States where these start-ups have bloomed.
A truck is parked on the side of a buildingDescription automatically generatedA group of people sitting at a fruit standDescription automatically generatedA picture containing table, food, sitting, frontDescription automatically generated
77 Van Dhan Kendras have been established in the State of Manipur for value addition and processing of forest produces. These Van Dhan Kendras have reported sales of MFP products worth Rs. 49.1 lakhs since September 2019! The exemplary food safety and hygiene standards adopted by these centres that have been established, the superb attractive packaging of the processed products such as Amla juice, tamarind amla candy and plum jams, and the innovative branding and marketing of these products have stood out in particular. A mobile van service has also been started in one of the districts in Manipur to ensure the sale of these products.
Systems and processes are being put in place across the country so that the procurement of MFPs become a round-the-year operation and double the present reach to over Rs6000 crore (and benefit 25 lakhs tribal gatherer families) from the current level of Rs 3000 crores. To bolster the scale-up and prepare for additional activities, establishment of 3000 VDVKs involving 9 lakh tribal beneficiaries in the FY 2020-21 is being targeted.
44 Van Dhan Vikas Kendras that will benefit approximately 14000 tribals were launched in Mizoram on July 14, 2020 .
To bring more exposure to the empaneled tribal artisans and to bring their skill sets and products to international standards, TRIFED is also collaborating with renowned designers such as Ruma Devi and Rina Dhaka to train the tribal artisans.
In her own show, The Designer and The Muse, currently airing on News X, Rina Dhaka is promoting tribal handicrafts and products through a series of interviews. The first interview with Gauhar Khan was telecast on July 17, 2020 while the second one with Pooja Batra is on air on July 24, 2020.
With the successful implementation of these initiatives and many more upcoming ones, TRIFED is working towards the complete transformation of tribal lives and livelihoods across the country through by reinvigorating the flagging economic condition of the affected artisans and gatherers.