উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
অরানবা অমসুং শেমজিন-শাজিনবা পাউশিং করম্না থেংনগদগে হায়বা অঙাংশিংদা তম্বীগদবনি: উপ-রাস্ত্রপতি
অঙাংশিং লাইরিক পাবা হন্থরকপদা নুঙনাংবা ফোঙদোকখি
লাইরিক তম্বদা কোবিদনা পীরকপা চৈথেংনা অকায়বা থোকহন্দনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা মহৈরোয়শিংদা খঙহনখি
পুন্সিগী অকা-অকুমশিং থেংননবা নহারোলশিং অকনবা পুক্নিংগী ইহুল লৈহনবা দরকার ওই হায়রি
লাইরিক তম্বগী পান্দমদি অফবা মীওইশিং শেমগৎপনি- উপ-রাস্ত্রপতি
হকচাং অমসুং পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈনবা অমসুং পুক্নিং চঙবা হেনগৎহন্নবা চাং নাইনা য়োগা শান্নবা মহৈরোয়শিংদা হায়খি
মখোয়না খল্লিবা শীনফম অদুদা মাইপাক্নবা মহৈরোয়শিংনা হোৎনগদবনি
মখোয়না মতম পুম্নমক্তা লায়রবশিংগী অৱাবা নিংশিংগদবনি হায়রি
27 JUL 2020 5:22PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি এম.ভেনকিয়া নাইদুনা হায়খি মতম অসিদা অনৌবা মেদিয়া থোরকপা অসিদা মেদিয়াদা লায়না অমা ওইরবা অরানবা অমসুং শেমজিন-শাজিনবা পাউশিংদগী কমদৌনা নান্থোক্কদগে হায়বা অঙাংশিং তম্বীবা দরকার ওইরে।
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকখিবা ‘তাইমস স্কোলারস ইভেন্ত’দা শরুক য়াখিবা মহৈরোয় ২০০ হেনবদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি অচুম্বশিং লৌশিন্নবা অমসুং অরানবশিং হুন্দোকখিনবগী থৌনা মহৈরোয়শিংনা লৈগদবনি। থৌরম অদু মহৈরোয়শিং পাউ-চে পাবগী হৈনবী লৈহন্নবা তাইমস ওফ ইন্দিয়ানা শীনবনি।
অঙাংশিং লাইরিক পাবা হন্থরকপদা নুঙনাংবা ফোঙদোক্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি ঙসি মপান নাইদনা পাউ কয়া ফংলিবা মরক অসিদা অফবা লাইরকপা পাবা মীওইশিং ওইহন্নবা মখোয়দা তম্বীবা দরকার ওইরে। লাইরিক ফজনা পাবা মহৈরোয় অমা হায়বসি পুন্সিগী শিংনরকপশিং থেংননবা ফজনা থৌরাং তৌবনি।
হান্নগী রাস্ত্রপতি দোক্তর কলামগী ৱাফমশিং পল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মহৈরোয়শিংনা অচৌবা মঙলান মঙগদবনি। কনাগুম্বা অমগী মঙলানশিং মঙফাওন্নবা থকশি-খাসি লৈবা, থবক কন্নবা শুবা, পুকচেল শেংবা, খাংবা কনবা অমসুং ফিবম খুদিংমক পুক্নিং ফাদনা থেংনবা দরকার ওই। কোবিদনা ওইহল্লিবা লাংতক্নবা কয়া অসিনা লাইরিক তম্বদা অকায়বা থোকহল্লে অমসুং মহৈরোয়শিং লাংতক্নবা ফাওহল্লে। কনাগুম্বা অমনা লাকশিনবা ঙম্লোইদবা থৌদোকশিংনা অকায়বা পীহল্লোইদবনি।
মহাক্না হায়খি, নখোয় ময়াম নহা ঙাক্তনি অমসুং পুন্সিগী অকা-অকুমশিং থেংননবা অকনবা পুক্নিংগী ইহুল লৈহনবা দরকার ওই। লাংতক্নবা অমসুং ৱাখল নুংঙাইতবা কোকহন্নবা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা মহৈরোয়শিংনা চাং নাইনা য়োগা শানগদবনি। লাইচৎ লাকপা অসিদা য়োগা অমসুং ধ্যান তৌবনা লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহনগনি। মসি নৌরিঙৈদগী স্কুলগী করিকুলমদা য়াওহনগদবনি। য়োগানা নহারোলশিংদা মখোয়গী পুক্নিং চঙবা হেনগৎহনগনি অমসুং থকশি-খাসি লৈহনগনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মহৈরোয়শিংনা থাজবা হেনগৎহনগদবনি অমসুং মাইপাক্নবা শিংনবা খুদিংমক থেংননবা হোৎনগদবনি। মাইপাক্নবগী অশম্বা লম্বী লৈতে হায়বা নিংশিংগদবনি। লাইরিক তম্বা অসি শুপ্নগী দিগ্রিশিং পায়নবা অমসুং থবক ফংনবা গারি অমা ওইনা উরোইদবনি। লাইরিক তম্বা অসি মীওই অমা মঙাল ফংনবা অমসুং থৌনা লৈনবনি। লাইরিক তম্বনা মহৈরোয়শিং দরকার ওইবা লৌশিং ফংহনবা খক নত্তনা মখোয় অফবা মীওইশিং ওইনবা শেমগৎনবা দরকার ওই।
মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী অরিবা মতমগী লাইরিক তম্বদা লমচৎ-শাজৎ শেমগৎনবা অকনবা মিৎয়েং চঙখি। মীওইবগী গুনশিং হায়বদি মীনুংশিং খঙবা, পুকচেল শেংবা, থাগৎপা হৈবা, ঙাকপীবা হৈবা অমসুং অঙাংশিংনা অহলশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা অসি লৈহন্নবা হোৎনগদবনি। ভারতকী মমাংঙৈগী অফবা মতমশিং মহৈরোয়শিংনা খঙগদবনি। মালেমদা ভারতকী অৱাংবা কলচর অমসুং সভেত্যগী ৱাখল্লোনশিংগী এম্বেসেদরশিং ওইনবা লৈবাক অসিগী পুৱারি অমসুং হেরিতেচশিং খঙগদবনি।
মহাক্না হায়খি মখোয়না খল্লিবা পুন্সিগী শীনফমশিং অদু মাইপাক্নবা মহৈরোয়শিংনা হোৎনগদবনি অমসুং অনৌবা কয়া ফংনবা হোৎনগদবনি। হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিদা কৈদৌঙৈদা পেন্থোকলোইদবনি। মতম পুম্নমক্ত অৱাংবা পান্দমশিং থম্মু অমসুং নহাক্না চৎলুবা মফম খুদিং অফবা অমসুং অনৌবা ওইহল্লু। হৌজিক মালেম অসিনা থেংনরিবা লায়রবা, থোঙ মানদবা, হাৎন-শুনবা অমসুং অইং-অশাগী খল কাইরকপগী মতাংদা মহৈরোয়শিংনা খঙনবা হোৎনগদবনি অমসুং হায়রিবা অৱাবশিং অসি কোকহন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং মখোয়না পুথোক্কদবনি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি সরবোদ্যা অমসুং অন্তয়োদ্যা অসি নখোয়গী লমজিংনবা শীজিন্নগদবনি। ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনা অসি ঙসিদি খ্বাইদগী মমল য়াম্বা লন ওইরে অমসুং নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বা অসিনা লৈবাক অসি অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা ঙমগনি।
থৌরম অদুদা তাইমস ওফ ইন্দিয়া অমসুং মিরর ব্রান্দসকী দিরেক্তর, সঞ্জিব বারগাবা , তাইমস ওফ ইন্দিয়াগী এসোসিয়েদ ইজুকিউতিপ ইদিতর বিকাস সিংহ অমসুং অতৈ কয়া শরুক য়াখি।
মখাগী অসি মপুংফাবা ৱারোলনি:
তাইমস ওফ ইন্দিয়ানা শীনবা থৌরম অসি শরুক য়াবদা অমসুং ঐগী ৱাখল্লোনশিং নহারোলশিংদা ফোংদোকপদা ঐ য়াম্না হরাওই। শরুক য়ারিবশিংগা উনদুনা ৱারি শানরবদি হেন্না নুংঙাইবা ওইগনি। লাইবক থিবদি, লাইচৎ অসিনা অনৌবা কাংলোন অমা শেম্লে অমসুং মতম খরগী ওইনা ঐখোয়না লাপ্না উনবগী হৈনবী শেমগৎপা দরকার ওইরে।
অকনবা মওংদা তাইমস ওফ ইন্দিয়ানা খনগৎলকপা খ্বাইদগী ফবা মহৈরোয়শিংগী মনুংদা নখোয় য়াওরে হায়বা ঐ খঙলে। চাংদম্নবা অদুদা মহৈরোয় লাখ ৩ রোম শরুক য়াখি অমসুং ২০০ খনখি হায়বা ঐ খঙলে। মসিগী অঙকপা থবক অসিগীদমক ঐনা তাইমস ওফ ইন্দিয়া থাগৎলি।
থৌরম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি মহৈরোয়শিংগী মরক্তা পাউ-চে পাবা হেনগৎহন্নবা থবক অমনি হায়বা খঙবদা ঐ হরাওই। লাইরিক ফজনা পাবা মহৈরোয় অমনা পুন্সিদা শিংনরকপশিং থেংননবা ফজনা থৌরাং তৌই অমসুং মহাক্না থেংনবা খুদোংচাবা খুদিংমক লৌবা ঙম্মি হায়বা ঐনা মতম পুম্নমক্ত থাজৈ। ঙসিদি মহৈরোয়শিং লাইরিক পাবগী হৈনবী হন্থরকপা অসিদা ঐ নিংবা কাই। ঙসিগী মালেম অসিদা বত্তন অমা নম্বদা ঐখোয়না মপান নাইদ্রবা ই-পাউ ফংবা ঙম্লে, ঐখোয়গী মহৈরোয়শিং লাইরিক পাবা মীওই অমা ওইহনবা অসি অরুবা অমা ওইরে।
ই-পাউ ফজনা লৌশিন্নবা অমসুং অফবা লৌনশিন্নবা অমসুং ফত্তবা হুন্দোকখিনবা থৌনা লৈনবা ঐখোয়না মখোয়দা তম্বীগদবনি। মতম অসিদা অনৌবা মেদিয়া থোরকপা অসিদা মেদিয়াদা লায়না অমা ওইরবা অরানবা অমসুং শেমজিন-শাজিনবা পাউশিংদগী কমদৌনা নান্থোক্কদগে হায়বা অঙাংশিং তম্বীবা দরকার ওইরে। অরিবা ৱারিদা য়াওবা উচেক ‘হমসা’গী মতৌগুম, ঐখোয়গী অঙাংশিংনা অচুম্বা লৌশিনবা অমসুং অরানবা হুন্দোকপা ঙমগদবনি।
তাইমস স্কোলারগুম্বা থবকশিং অসিনা নহারোলশিং মখোয়গী মিৎয়েং পাকথোক-চাউথোকহনবা, মখোয়গী অনিংবশিং ৱাংখৎহনবা অমসুং পাবা অমসুং তম্বা অসি তশেংনা নুংঙাইবা থবকশিংনা হায়বা ফাওহনবদা মতেং পাংগনি হায়না ঐনা চপ চানা থজবা থম্লি।
নুংশিরবা নহারোলশিং,
নখোয় ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুংগীদমক্নি অমসুং লৈবাক অসিদা চাউখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। নখোয় পুম্নমক তোঙান-তোঙানবা শীনফমশিং খনগনি-খরনা দোক্তরশিং, খরনা ইঞ্জিনিয়ারশিং, খরনা উকিলশিং, চার্তর একাউন্তেন্তশিং, আর্কিতেকশিং, পাউমীশিং ওইগনি অমসুং খর অমসু রাজনিতিদা চঙলকপা য়াই।
নখোয়গী পাম্লিবশিং অদু ফংনবা মতম পুম্নমক্তা অৱাংবা পান্দমশিং থমগদবনি অমসুং কন্না হোৎনগদবনি। হান্নগী রাস্ত্রপতি দোক্তর কলামনা হায়রমখি, “পান্দম ৱাংনা থম্মু অমসুং অচৌবা মঙলান মঙগদবনি”। অদুবু পান্দম থম্বা খক্তনা মতিক চাবা নত্তে। হায়রিবা পান্দমশিং অদু ফংনবা নহাক্না চপ চাবা লম্বী অমা শেমগদবনি। মসিদা থকশি-খাসি লৈবা, থবক কন্না শুবা, পুকচেল শেংবা, খাংবা কনবা অমসুং ফিবম খুদিংমক খাংবা ঙম্বা দরকার ওই।
খুদম ওইনা, লাইচৎ অসিনা লাইরিক-লাইসু তম্বদা অকায়বা থোকহনবদগী মহৈরোয়শিংগী মরক্তা লাংতক্নবা অমসুং শাওনিংবা পোকহনগনি। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা কনাগুম্বা অমনা খাংদুনা লৈগদবনি অমসুং কনাগুম্বা অমনা লাকশিনবা ঙম্লোইদবা থৌদোকশিংনা অকায়বা পীহল্লোইদবনি। নখোয় ময়াম নহা ওইরিবা ঙাক্তনি অমসুং পুন্সিগী অকা-অকুমশিং থেংনবা ঙম্নবা অকনবা পুক্নিংগী ইহুল শেমগৎপা দরকার ওই।
নুংশিরবা মহৈরোয়শিং,
হকচাং, পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈনবা অমসুং লাংতক্নবা কোকহন্নবা খ্বাইদগী ফবা লম্বীশিংগী মনুংদা য়োগা শানবা অসি অমনি। য়োগা অসি শাজেল খক্তনি হায়না লান্নবা থাজবা লৈরি। মসি মীওই অমা নুংঙাইনা লৈনবা হকচাং, ৱাখল অমসুং থৱায় ওইবা অচুম্বা থবকনি।
নহা ওইরিঙৈদগী মসি তম্নবা, লৈবাক শীনবা থুংনা স্কুল করিকুলমদা য়োগা য়াওহনবা দরকার ওইরে। লাইচৎ লাকপা অসিদা কনাগুম্বা মীওই অমগী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা অমসুং হকচাং অমসুং ৱাখল ফনা থম্নবা য়োগা শানবা অসি য়াম্না মরুওই।
য়োগানা নখোয়গী পুক্নিং চঙবা হেনগৎহনবা অমসুং থকশি-খাসি লৈহনবদা মতেং পাংগনি। হৌজিক হিরম খুদিংমক্তা অকনবা চাংদম্নবা লৈরিবা অসিদা ফিবম অমতনা নখোয় হুমদুনা পুহল্লোইদবনি। থাজবা লৈগদবনি অমসুং মাইপাকপা ঙম্নবা শিংনবা খুদিংমক থেংননবা হোৎনগদবনি। মাইপাক্নবা অশম্বা লম্বী লৈতে হায়বা মতম চুপ্পদা নিংশিংগদবনি অমসুং নখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওননবা চপ য়ুংনা কৎথোকপা, থৱায় য়াওবা অমসুং থকশি-খাসি লৈবা দরকার ওই।
নুংশিরবা মহৈরোয়শিং,
লাইরিক তম্বা অসি শুপ্নগী দিগ্রিশিং পায়নবা অমসুং থবক ফংনবা গারি অমা ওইনা উরোইদবনি। লাইরিক তম্বা অসি মীওই অমা মঙাল ফংনবা অমসুং থৌনা লৈনবনি। লৈবাক অসিগী মপা , মহাত্মা গান্ধীনা হায়রমখি, “লাইরিক তম্বা অসি, ঐগী ওইনা অঙাং অমসুং মীওই অমগী হকচাং , ৱাখল অমসুং থৱায়গী খ্বাইদগী ফবশিং অদু চিংথোকপনি হায়না ঐনা লৌই। লাইরিক তম্বনা মহৈরোয়শিং দরকার ওইবা লৌশিং ফংহনবা খক নত্তনা মখোয় অফবা মীওইশিং ওইনবা শেমগৎনবা দরকার ওই।
লাইরিক তম্বা অসি শুপ্নগী লৌশিং অমসুং ই-পাউ ফংনবা খক নত্তে। মসি ঐখোয়গী নহারোলশিংদা লমচৎ-শাজৎশিং অমসুং গুনশিং লৈহন্নবা অমসু ওইরিবনি। অঙাংশিংদা মীনুংশি, পুকচেল শেংবা, মীওইবগী খনবা, থৌজাল লৈবা, থাগৎপা হৈবা, ঙাকপীবা হৈবা অমসুং অহলশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবগী গুনশিং লৈহন্নবা মরুওইবনি।
মতম অমদা ভারত অসি মালেমগী ওজা নৎত্রগা বিশ্বগুরু ওইরমখি। ঐখোয়গী লাইরিক তম্বগী থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা অচুম্বা অমসুং লমচৎ-শাজৎশিং শেমগৎলি অমসুং মসিগী অচৌবা চৎনবী অসি ঐখোয়না ঙাক্কদবনি।
ঐখোয়গী পুৱারিদা শক্নাইরবা অখঙ-অহৈশিং, মখোয়গী মতমদা মাংজিল থানবা সাইন্সকী অনৌবা পুথোকপশিং, অরিবা লাইরিক কয়াগী অইবশিং অমসুং মমল নাইদ্রবা কলা অমসুং য়ুমশারোলগী পোৎথোকশিং শারম্বশিংগী ৱারি কয়া য়াওরি। হায়রিবা অথৌবশিং অসিগী ৱারিশিং ঐখোয়গী নহারোলশিংনা খঙগদবনি অমসুং ভারতকী মমাংঙৈগী অফবা পুৱারিদগী অচুম্বশিং তমগদবনি।
ঐখোয়গী হেরিতেচ অমসুং পুৱারিগী নখোয়না চাউথোকচবা পোক্কদবনি অমসুং মালেমদা ভারতকী অৱাংবা কলচর অমসুং সভেত্যগী ৱাখল্লোনশিংগী এম্বেসেদরশিং ওইনবা লৈবাক অসিগী পুৱারি অমসুং হেরিতেচশিং খঙগদবনি। নহাকনা লৈরিবা মফম অদুগী খেন্নবা থিদনা, নহাক্না নহাক্কী ইমা,ইমালোন,ইমা লৈবাক অমসুং ওজা কৈদৌঙৈদা কাওরোইদবনি।
ঐগী নুংশিরবা মহৈরোয়শিং,
নহাক্না খল্লিবা শীনফম অদুদা নহাক মাইপাকপা ওইগদবনি। করিগুম্বা নহাক্না দোক্তর অমা ওইরবদি, য়াম্না লৈবা, মতিক চাবা অমসুং মীনুংশি খঙবা দোক্তর ওইগদবনি। করিগুম্বা নহাক লান্মী অমা ওইরবদি, থৌনা লৈবা অমসুং হায়খিবা ৱা ঙাকপা,পুকচেল শেংবা অমসুং মশা-মরোমদোম লাকশিনবা ঙম্বা লান্মী অমা ওইগদবনি। করিগুম্বা নহাক্না ললোনবা অমা ওইরবদি, অচুম্বা চৎপা, মীওইবগী খনবা ললোনবা অমা ওইগদবনি। করিগুম্বা নহাক্না ওজা অমা ওইরবদি, তম্বীবগী মথক্তা, নহাক্কী মহৈরোয়শিং অফবা মীওই অমা ওইনবা মতেং পাংগদবনি অমসুং মঙাল ফংনবা হোৎনগদবনি।
নহাক্না খল্লিবা পুন্সিগী শীনফমশিং অদু মাইপাক্নবা মহৈরোয়শিংনা হোৎনগদবনি অমসুং অনৌবা কয়া ফংনবা হোৎনগদবনি। হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিদা কৈদৌঙৈদা পেন্থোকলোইদবনি। মতম পুম্নমক্ত অৱাংবা পান্দমশিং থম্মু অমসুং নহাক্না চৎলুবা মফম খুদিং অফবা অমসুং অনৌবা ওইহল্লু।
হৌজিক মালেম অসিনা থেংনরিবা লায়রবা, থোঙ মানদবা, হাৎন-শুনবা অমসুং অইং-অশাগী খল কাইরকপগী মতাংদা নখোয়না খঙনবা হোৎনবা ঐনা পাম্মি অমসুং হায়রিবা অৱাবশিং অসি কোকহন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং মখোয়না পুথোক্কদবনি।
ঙসিদি মালেম অসি হান্নদগী হেন্না অমগা অমগা শম্নরে অমসুং নহাক্কী লৈবাক খক্তনা অৱাবশিং কোকহনবা অসি মতিক চাদ্রে। ঐখোয়গী সভেত্যগী লাইৱা, “ভাসুধাইবা কুতুম্বকাম”গী অশেংবা নহাক খক্তনা খঙগনি। ঐখোয়গী ওইনা মালেম অসি মতম পুম্নমক্ত অচৌবা ইমুং অমনি।
নখোয়দগী হেন্না লায়রবশিংগীদমক নখোয়না মতম চুপ্পদা নিংশিংগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মপানা হায়রম্বা খ্বাইদগী লায়রবা অমসুং খ্বাইদগী শোনবা মীওইগী মাইথোঙ নিংশিংউ হায়বা অদু ঐনা নখোয়দা অমুক নিংশিংলি। চারা হেল্লিবা মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা ঐখোয়না শ্বারাজ পুরকপা ঙম্লবরা হায়বা ঐখোয় ইশানা হংজগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা মহৈরোয়শিং,
সরভোদয়া অমসুং অন্তয়োদ্যনা নখোয় লমজিংহনসি। নখোয়গী ৱাখল্লোন অদু নখোয়দগী হেন্না লাইবক থিরবশিংগী মীনুংশিং অমসুং অৱাবা খঙবগী লোইবা নাইদবা ইফুৎ অমা ওইহনসি।
শ্বামি বিবেকানন্দনা হায়রমখি, “অশেংবা মাইপাকপা , অশেংবা নুংঙাইবগী অরোনবদি: নুপা নৎত্রগা নুপী অদুনা অৱামল নিদ্রবা, মশাগী খন্দ্রবা মীওই অদু, খ্বাইদগী মাইপাকপনি”।
ঐখোয়গী নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বশিংনা লৈবাক অসিদা চাউখৎহনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনা অসি ঙসিদি মমল য়াম্লবা লন ওইরে। নখোয় খুদিংমক লাইরিক হৈবা, লৌশিং লৈবা, মথৌ মশক খঙবা, খাংবা কনবা অমসুং লমচৎ-শাজৎ লৈবা মীওই অমমম ওইগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
নখোয় খুদিংমক তুংদা মাইপাকপা ওইনা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি !
জয় হিন্দ !

Vice President's Secretariat
Teach children how to navigate through misinformation and fake news – Vice President
Expresses concerns over the fall in the reading habit of children
VP asks students not to get disturbed by the Covid induced disruption in academic schedule
Says youngsters need to develop strong emotional quotient to weather ups and downs in life
Purpose of education is to create good human beings- Vice President
Asks students to practice Yoga regularly for physical and mental health and to improve concentration
Exhorts students to strive for excellence in whichever career path they choose
Says they should always remember the plight of the less fortunate
27 JUL 2020 5:22PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today emphasised the need to teach children how to navigate through the misinformation and fake news that infest the media landscape, especially the new media environment these days.
Addressing over 200 young participants at the ‘Times Scholars Event’ through video conferencing today, the Vice President asked them to develop the ability to analyse and courage to accept the truth and discard the lies. The event was hosted by The Times of India and focused on promoting reading, especially reading of newspapers among students.
Expressing disappointment over the fall in the reading habit of children, the Vice President highlighted the need to teach them to be intelligent and discerning readers amid the limitless information available today.
“A well-read student is definitely better prepared to overcome challenges in life”, he said.
Quoting the former President Dr. Kalam, Shri Naidu asked the students to “aim high and dream high”. Further describing the qualities required to realize one’s dream, VP listed self-discipline, hard work, sincerity, perseverance and the ability to maintain equanimity in all situations as very important among others.
Observing that Covid induced disruption in academic schedule has caused anxiety and stress among many students, the Vice President advised them to not get disturbed by events which are beyond one’s control.
“All of you are young and need to develop a strong emotional quotient and the ability to weather ups and downs in life”, he told students.
He also advised students to practice Yoga regularly to improve their physical fitness, mental equilibrium and overcome stress and anxiety.
Emphasising the importance of Yoga and meditation to boost immunity in the wake of pandemic, Shri Naidu wanted it to be included in school curriculum from a young age.
“Yoga will also help youngsters to improve your concentration levels and inculcate discipline”, he said.
Drawing attention towards the tough competition in every field in present times, the Vice President advised the students to develop confidence and try to overcome all odds by striving to achieve excellence.
Please remember that there are no short-cuts to success, he told them.
Asking the students to not look upon education as a vehicle to merely acquire degrees and take up employment, Shri Naidu opined that the education is meant for enlightenment and empowerment of an individual.
“Education should not only equip the students with the requisite knowledge, but must necessarily develop them into good human beings”, he said.
Maintaining that our ancient education system placed great emphasis on moral values, VP called for inculcating the human values such as empathy, honesty, integrity, humility, gratitude, forgiveness and respect for elders among the children.
Expressing the need to make the youngsters aware of India's glorious past, the Vice President wanted them to take pride in their heritage and history and serve as ambassadors of India’s lofty cultural and civilizational ideals in the world.
He exhorted the students to strive for excellence in whichever career path they chose and keep pushing the boundaries and find new frontiers.
“Never be satisfied with the status quo. Always set higher benchmarks and create new and better systems wherever you go”, he said.
The Vice President also wanted the students to understand the problems being faced by the world such as poverty, inequality, violence and climate change and asked them to come up with new solutions for these.
Reminding the students of the powerful Talisman given by the Father of Nation, Shri Naidu hoped that they will always remember the plight of those who have been less fortunate.
Let Sarvodaya and Antyodaya be your guiding principles, he said.
He called India’s youth power as its greatest resource today and expressed faith in the ability of youngsters to take the country to greater heights.
Shri Sanjeev Bhargava, Director-The Times of India and Mirror Brands, Shri Vikas Singh, Associate Executive Editor, The Times of India and others were present on the occasion.
The following is the full text of the speech:
I am extremely delighted to participate virtually in this event hosted by ‘The Times of India’ and share my thoughts with bright young minds.
As a matter-of-fact, it would have given me immense pleasure to meet with all the participants and interact with them. Unfortunately, the pandemic has created a new normal and all of us need to get accustomed to virtual meetings for some more time.
I understand that you are among the best and brightest among the students of India, chosen by Times of India through a rigorous process. I am told that nearly 3 Lakh aspiring youngsters participated in the competition and from whom 200 were selected. Let me convey my appreciation to Times of India for this unique initiative.
I am happy to know that at the heart of the program is an endeavour to promote reading, especially reading of newspapers among students. I have always believed that a well-read student is definitely better prepared to overcome challenges in life and seize every opportunity that comes his or her way.
It is with great disappointment that I note the fall in the reading habit of children today. In today’s world, where limitless information is available to us at the click of a button,it is crucial that we teach our children to be intelligent and discerning readers.
We must teach them to gather in-depth information and inculcate in them the ability, the sagacity to analyse, critique and the courage to accept what is good and categorically reject the bad.
Circumstances also demand that we teach them to navigate through all the misinformation and fake news that infest the media landscape, especially the new media environment today. Like the legendary bird, the ‘hamsa’, our children must be able to assimilate and absorb the truth and discard the lies.
I am certain that initiatives like the Times Scholar will certainly help mould a generation of scholarly youngsters who read to broaden their horizons, raise their aspirations and discover that reading and learning can be truly pleasurable activities.
Dear youngsters,
You are the future of our nation and will be playing a crucial role in the growth and development of the country in the coming years. Of course, all of you will be choosing different careers--some might become doctors, while others might prefer to be engineers, lawyers, chartered accountants, architects, journalists and so and so forth. Some might also enter the political arena.
Irrespective of the path chosen by you, always remember to set high goals and work hard to realize them. As the former President, Dr Abdul Kalam often used to say “aim high and dream high”. However, mere goal-setting will not be enough. You need to come up with a concrete roadmap to achieve those goals. It requires self-discipline, hard work, sincerity, perseverance and the ability to maintain equanimity in all situations.
For instance, the pandemic-led disruption in the academic schedule must have caused anxiety and stress among many students. It is in such circumstances that one should remain imperturbable and not get disturbed by events which are beyond one’s control. All of you are young and need to develop a strong emotional quotient and the ability to weather ups and downs in life.
Dear students,
One of the most effective ways to improve physical fitness, maintain mental equilibrium and overcome stress and anxiety is by practicing Yoga, the ancient Indian science and art. There appears to be common misconception that Yoga consists of only physical exercises. It is a holistic mental, physical and spiritual activity for the overall wellbeing of an individual.
In fact, there is a need to include Yoga in school curriculum across the country to enable children learn it from a young age. In the wake of the pandemic, it has become all the more important to practice Yoga and meditation to boost immunity and protect one’s health, both physical and mental.
Yoga will also help youngsters like you to improve your concentration levels and inculcate discipline.
Although, these are the days of tough competition at all levels, you should not get daunted by any situation. Develop confidence and try to overcome all odds by striving to achieve excellence. Please remember that there are no short-cuts to success. Diligence, discipline and single-minded devotion are essential to realize your dreams.
Dear students,
Do not look upon education as a vehicle to merely acquire degrees and take up employment. Education is meant for enlightenment and empowerment of an individual. As the Father of the Nation, Mahatma Gandhi had said : “ By education, I mean an all-round drawing of the best in child and man in body, mind and spirit”. Education should not only equip the students with the requisite knowledge, but must necessarily develop them into good human beings.
Education is not merely a transaction in knowledge and information. It must also be a relentless endeavour to inculcate morals and values in our youngsters. It is important to inculcate the values of empathy, honesty, integrity, humility, kindness, gratitude, forgiveness and respect for elders among children.
India was once the Vishwaguru or the teacher to the world. Our education system placed an unwavering emphasis on developing righteousness and moral fibre in our youngsters. We must keep up this grand tradition.
Our history is also replete with stories of outstanding scholars, both men and women, who led scientific discoveries that were much ahead of their time, authored enduring classics and created timeless works of art and architecture. Our youngsters must be made aware of the stories of these heroes and must be encouraged to explore and learn from the various facets of India’s glorious history.
You must take great pride in our heritage and history and serve as ambassadors of India’s lofty cultural and civilizational ideals, wherever in the world you decide to live and work. Irrespective of where you live, you must never forget mother, mother tongue, motherland and Guru.
My dear young students,
As I said earlier, in this brave new world, you have the opportunity to pick any career of your choice. But whichever career path you choose, you must strive to excel.
If you choose to be a doctor, be a highly skilled, efficient and empathetic doctor. If you choose to be a soldier, be courageous and a person of integrity, honesty and self-control. If you choose to build a business, let it be an ethical, humane one. If you wish to be a teacher, go beyond teaching and strive to impart enlightenment and help your students to be better human beings.
Whatever you choose to do, keep pushing the boundaries and find new frontiers. Never be satisfied with the status quo. Always set higher bench marks and create new and better systems wherever you go. Never hesitate to innovate to the best of your ability.
I also want you to be aware of the problems that the world faces today, from poverty and inequality to violence and displacement to climate change. I want you to observe keenly and understand the true nature and cause for these problems and come up with new solutions.
The world is interconnected today more than ever before and therefore it is simply not enough to solve the problems of your country alone. You must be truly global citizens in the sense that you must seek to solve problems that affect humanity. Only then will you truly realize the great mantra of our civilization, ‘Vasudhaiva kutumbakam’. To us, the world is and has always been one big family, interconnected and interdependent in the great web of life.
I also hope that you will always remember the plight of those who have been less fortunate than you. Let me remind you of the powerful Talisman that the father of our nation gave us, which asked us to recall the face of the poorest and the weakest man whom we may have seen, every time a decision eludes us.We must keep asking ourselves if we have succeeded in restoring control over his destiny. We must keep asking ourselves if we have succeeded in bringing swaraj to these hungry and spiritually starving millions.
My dear young friends,
Let Sarvodaya and Antyodaya be your guiding principles.
Let your conscience be an ever-flowing fountain of empathy and compassion for those less fortunate than yourself.
It was Swami Vivekananda who once said that “The great secret of true success, of true happiness, is this: the man or woman who asks for no return, the perfectly unselfish person, is the most successful.”
I hold great faith in the ability of our youngsters to take this country to greater heights.
India’s youth power is its greatest resource today. I am confident that each one of you will grow up to be educated, knowledgeable, dutiful, responsible, compassionate citizens of incorruptible integrity and unbreakable moral fibre.
I wish each and every one of you all the very best in your future endeavours.
Thank You!
Jai Hind!