হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
আয়ুশ্মান ভারত- হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর (এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.শিং)না কোবিদকী মতম অসিগী মনুংদা মখোয়না তৌবা ঙম্বা অদু খঙহনখি
সেন্তর ৪৩,০০০দগী হেন্না চয়োল অমখক্তদা লাখ ৪৪দগী হেনবা অপুনবা ফুতফোল লৈখি
27 JUL 2020 4:45PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী মনুংদা মরু ওইনা খুঙ্গংগী লমশিংদা ভারতকী পব্লিক হেল্থ সীস্তেমশিংগী অখাং কনবা অদু আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং (এ.বি. – ঐচ.দবল্যু.সি.শিং)গী মথৌ লেপ্তনা পাংথোকপা অসিনা উৎলি অমসুং কোবিদকী নত্তবা তঙাইফদবা হেল্থ সার্বিসশিং লেপ্তনা ফংহনবদা নত্তনা কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা অমসুং মসিবু লাকশিন্নবা অথুবা থবকশিংসু মতম চানা পাংথোক্লি।
অহেনবা ঐচ.দবল্যু.সি. ১৩,৬৫৭ লাইচৎ অসিগী মতম (২০২০, জনুৱারীদগী জুলাই ফাওবগী মরক)গী মনুংদা মথৌ তৌহনখি, হায়রিবশিং অসি মখোয়না মতেং পাংলিবা প্রজা মীয়ামদা পাক শন্না হেল্থকেয়র অসি শোইদনা য়ৌহন্নবনি। ২০২০গী জুলাই ২৪ ফাওবদা পুন্না ঐচ.দবল্যু.সি. ৪৩,০২২, লৈবাক অসিগী তোঙান – তোঙনবা মফমশিংদা পাক শন্না থবক তৌরি।
জুলাই ১৮দগী হৌরগা জুলাই ২৪ ফাওবগী চয়োল অসিদা পুন্না মীওই লাখ ৪৪.২৬ এ.বি.–ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা পীখিবা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সার্বিসশিংদগী কানবা ফংখি। ঐচ.দবল্যু.সি.শিংগী মরক্তা পুন্সিল্লবা অপুনবা ফুতফোল অদু মখোয়না হৌদোরকপদগী (হায়বদি ২০১৮গী এপ্রিল ১৪) লাখ ১৯২৩.৯৩দা হেনগৎলকখ্রে। মসি ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা মখোয়গী কম্যুনিতীশিংদা ফাউন্দশনেল ৱার্ক তৌখিবগী খুদম-চাংদম্নি। মখোয়না কোবিদকী নত্তবা তঙাইফদবা সার্বিসশিং অদু অথিংবা-অপনবা লৈহন্দনা অমসুং লেপ্তনা ফংহন্নবা হোৎনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি।
ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা এ.বি.–ঐচ.দবল্যু.সি.শিংদা মমাংগী চয়োলদা য়োগ সেশন ৩২,০০০ পাংথোকখি। ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা মখোয় হেক হৌদোরকপদগী পুন্না য়োগ সেশন লাখ ১৪,২৪ পাংথোকখ্রে।
মসিগী মথক্তা ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা নন-কম্যুনিকেবল দিজিজশিংগীদমক্তা মাস স্ক্রীনিং তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মমাংগী চয়োল খক্তদা মীওই লাখ ৩.৮৩বু হাইপরতেন্সনগীদমক্তা, দাইবেতিসকীদমক্তা লাখ ৩.১৪, ওরেল কেন্সরগীদমক্তা লাখ ১.১৫, ব্রেস্ত কান্সরগীদমক্তা ৪৫,০০০ অমসুং সর্ভিকেল কেন্সরগীদমক্তা ৩৬,০০০ স্ক্রীন তৌখি। মখোয়না হৌদোরকপদগী ঐচ.দবল্যু.সি.শিংনা হাইপরতেন্সনগীদমক্তা পুন্না মীওই কোতি ৪.৭২, দাইবেতিসকীদমক্তা কোতি ৩.১৪, ওরেল কেন্সরগীদমক্তা কোতি ২.৪৩ ব্রেস্ত কান্সরগীদমক্তা কোতি ১.৩৭ অমসুং সর্ভিকেল কেন্সরগীদমক্তা লাখ ৯১.৩২ তেস্ত তৌখি।
এ.বি.–ঐচ.দবল্যু.সি.শিং অসি নন-কম্যুনিকেবল দিজিজশিগীদমক্তা মীশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়না স্ক্রীনিং তৌবা অসিনা লাইচৎ অসিগী মনুংদা য়াম্না কানহনখি মরমদি মসিনা মরু ওইনা কোবিদ-১৯১৯দগী ঙাকথোক্কদবা তুং কোইনা নাবা লাইনাশিং অমসুং খুদোংথিনীংঙাই ওইরবা, কো-মোর‌বিদ লৈবা মীয়ামগী লিস্ত অমা রাজ্যগী হেল্থ ওথোরিতীশিংদা পীখি। কো-মোর্বিদিতীশিং লৈরবা মীওইশিং য়াম্না য়াংনা মখোয়না স্ক্রিন তৌবা ঙম্বা অমসুং ইনফেক্সনতৌবদগী ঙাকথোক্নবা পাউতাক কয়া পীবা অসিনা মীয়ামগী থাজবা ফংবা ঙম্বদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। ঐচ.দবল্যু.সি. তীমশিংনা ইম্যুনাইজেশন সেশন কয়া অমা শিনখি, মসিদা মখোয়না তি.বি., লেপ্রোসী, হাইপরতেন্সন অমসুং দাইবেতিক পেসেন্তশিংগী তঙাইফদবা হিদাক-লাংথকশিং পীবদা নত্তনা মীরোল্লবী নুপী কয়াগী মেদিকেল চেকঅপশিংসু তৌখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Ayushman Bharat- Health & Wellness Centres (AB-HWCs) have made their presence felt during the times of COVID
More than 43,000 Centres had a combined footfall of more than 44 lakhs in one week alone
27 JUL 2020 4:45PM by PIB Delhi
During the COVID-19 pandemic, the resilience of India’s public health systems particularly in the rural hinterland was reflected through continued operationalization of the Ayushman Bharat Health and Wellness Centers (AB - HWCs) and continued delivery of non-COVID essential health services while also meeting the urgent tasks of prevention and management of COVID-19.
An additional 13,657 HWCs were operationalized within the period of the pandemic itself (between January to July 2020) to ensure that an array of healthcare reaches the vast community of citizens they serve. As of 24th July, 2020, a total of 43,022 HWCs are operational across different parts of the country.
In the week starting 18th July till the 24th of July, a total of 44.26 lakh people have benefitted from the health and wellness services being provided by the AB-HWCs. The cumulative total footfall among the HWCs since their inception (i.e. 14th April 2018) consequently rose to 1923.93 lakh. This is a testimony to the foundational work of the HWCs in their communities. They have played a pivotal role in ensuring that non-COVID essential services are not hampered and continue to be provided.
32,000 yoga sessions were conducted in last week in AB-HWCs all across India. 14.24 lakh yoga sessions have been conducted in total by the HWCs since their inception.
Apart from this, HWCs are playing a major role in mass screening for non-communicable diseases. In the last week alone, 3.83 lakh individuals were screened for hypertension, 3.14 lakh for diabetes, 1.15 lakh for oral cancer, 45,000 for breast cancer and 36,000 for cervical cancer. Since their inception, the HWCs have tested a total of 4.72 crore individuals for hypertension, 3.14 crore for diabetes, 2.43 crore for oral cancer, 1.37 crore for breast cancer and 91.32 lakhs for cervical cancer.
The AB-HWCs have been very useful in the pandemic as their population-based screenings for non-communicable diseases have provided the State health authorities a list of those with chronic diseases and the vulnerable, co-morbid population which has to be protected from COVID-19 on priority. Their ability to rapidly screen individuals with co-morbidities and provide advice for protection against infection has been instrumental in winning public trust. Immunization sessions have been organized by the HWC teams where medical checkups of pregnant women are ensured apart from the delivery of essential medicines to TB, leprosy, hypertensive and diabetic patients.