Ministry of Earth Sciences
Ministry of Earth Sciences launches Mobile App "Mausam” for India Meteorological Department on its Foundation Day Celebrations
Users can access observed weather, forecasts, radar images and be proactively warned of impending weather events
27 JUL 2020 4:08PM by PIB Delhi
India Meteorological Department, Ministry of Earth Sciences has taken various initiatives in recent years for improvement in dissemination of weather forecast and warning services based on latest tools and technologies. To further enhance this initiative, Ministry of Earth Sciences feels proud to launch the mobile App "Mausam” for India Meteorological Department.
This mobile app is available both on Playstore and Appstore.
This Mobile App is dedicated to the general public and designed to communicate the weather information and forecasts in a lucid manner without technical jargons.
Users can access observed weather, forecasts, radar images and be proactively warned of impending weather events.
The MAUSAM mobile App has the following 5 services:
• Current Weather -Current temperature, humidity, wind speed and direction for 200 cities updated 8 times a day. Information on Sunrise/ sunset and moonrise/ moonset are also given.
• Nowcast- Three hourly warnings of localized weather phenomena and their intensity issued for about 800 stations, and districts of India by State Meteorological Centres of IMD. In case of severe weather, its impact also is included in the warning.
• City Forecast Past 24 hours and 7 day forecast of weather conditions around 450 cities in India.
• Warnings- Alerts issued twice a day for all districts for the next five days in colour code (Red, Orange and Yellow) to warn citizens of approaching dangerous weather. The colour code Red is the most severe category urging authorities to take action, Orange code prompts authorities and public to be alert and Yellow code prompts authorities and public to keep themselves updated.
• Radar products:Latest Station wise radar products updated every 10 minutes
The Mausam mobile app will be an important tool for dissemination of weather information and warnings in an attractive and user friendly manner which will meet the requirements of public.
The mobile app has been designed and developed jointly by ICRISAT’s Digital Agriculture & Youth (DAY) team, Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM), Pune and India Meteorological Department.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্তগী মপোক নুমিৎতা আর্থ সাইন্স মিনিস্ত্রীনা মোবাইল এপ “মৌসম” হাংদোকখ্রে
শীজিন্নরিবা মীওইশিংনা নোং-চিংগী পাউশিং, রাদারগী মমিশিং অমসুং থোরকপা য়াবা নোং-চিংগী থৌদোকশিংগী পাউশিং ফংগনি
27 JUL 2020 4:08PM by PIB Imphal
খ্বাইদগী নৌবা খুৎলায়শিং অমসুং তেক্নোলোজীশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা নোং-চিংগী পাউ মাংজৌননা পীবগী থবকশিং চহি খর অসিদা আর্থ সাইন্স মিনিস্ত্রীগী ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্তনা পায়খৎলে। মসিগী থবক অসি হেন্না ফগৎহন্নবা ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্তগীদমক আর্থ সাইন্স মিনিস্ত্রীনা মোবাইল এপ “মৌসম” হাংদোকপদা চাউথোকচবা পোকখি।
মসিগী মোবাইল এপ অসি প্লেস্তোর অমসুং এপস্তোর অনিমক্তা ফংগনি।
মসিগী মোবাইল এপ অসি মীয়ামদা কৎথোক্লে অমসুং তেক্নিকেলগী ওইবা ৱারোলশিং য়াওদনা মীয়ামদা নোং-চিংগী ই-পাউ অরাইবা মওংদা ফংহন্নবা দিজাইন তৌবনি।
শীজিন্নরিবা মীওইশিংনা নোং-চিংগী পাউশিং, রাদারগী মমিশিং অমসুং থোরকপা য়াবা নোং-চিংগী থৌদোকশিংগী পাউশিং ফংগনি ।
মৌসম মোবাইল এপতা মখাগী থবক মঙা অসি য়াওরি :
• করেন্ত ৱেদর : নোংমদা নিপাল্লক অপদেদ তৌবা সহর ২০০গী হৌজিক ওইরিবা অইং-অশা, নুংশিৎতা য়াওবা ইশিং মনিলগী চাং, নুংশিৎকী খোঙজেল ফংগনি । নুমিৎ থোকপা/তাবা অমসুং থা থোকপা অমসুং তাবগী পাউসু পীরি।
• নাওকাস্ত : আই.এম.দিগী স্তেৎ মেতিওরোজিকেল সেন্তরশিংনা ভারতকী জিলাশিং অমসুং স্তেসন ৮০০ রোমগী মতাংদা পুং অহুম খুদিংগী মফম মফমগী নোং-চিংগী ফিবম অমসুং মখোয়গী ইন্তেনসিতিগী মতাংদা পাউ পীগনি । করিগুম্বা শাথিবা ফিবম ওইরবদি, মসি মাংজৌননা পীগদবা ই-পাউশিংদা য়াওহনগনি।
• সিতি ফোরকাস্ত: ভারতকী সহর ৪৫০গী মতাংদা হৌখিবা পুং ২৪ অমসুং নুমিৎ ৭গী ওইরক্কদবা নোং-চিংগী ফিবমশিং পীগনি।
ৱার্নিংশিং : লাক্কদবা খুদোংথিনিঙাই ওইবা নোং-চিংগী ফিবমশিং মীয়ামদা চেকশিন্নবা খঙহন্নবা মথং নুমিৎ ৫গী ওইনা নোংমদা অনিরক জিলা খুদিংমক্তা মচুশিং (অঙাংবা, কোম্লা মচু অমসুং হঙ্গামপাল )শীজিন্নদুনা চেকশিনৱাশিং পীগনি । অঙাংবা মচু অসিনা খ্বাইদগী শাথিবা কাংলুপ ওইনা ওথোরিতিশিংদা থবক পায়খৎনবা তকশিনগনি, কোম্লা মচু অসিনা ওথোরিতিশিং অমসুং মীয়ামদা চেকশিন্না লৈনবা পাউতাক পীরি অমসুং হঙ্গামপাল অসিনা ওথোরিতি অমসুং মীয়ামদা মখোয় মশা অপদেদ তৌনবা পাউতাক পীরি।
• রাদারগী পোৎথোকশিং : মিনিত ১০ খুদিংগী রাজ্যশিংগী রাদারদগী ফংলকপা মমিশিং অপদেদ তৌরি।
মৌসম মোবাইল এপ অসি মীয়াম্না দরকার ওইবা নোং-চিংগী পাউশিং অমসুং চেকশিনৱাশিং ফজবা অমসুং শীজিন্নবদা নুংঙাইগদবা মওংশিংদা ফংহন্নবা মরুওইবা খুৎলায় অমনি।
মোবাইল এপ অসি ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত অমসুং ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ ত্রোপিকেল মেতিওরোলোজি, পুনে অমসুং আই.সি.আর.আই.এস.এ.তিগী দিজিতেল এগ্রিকলচর অমসুং য়ুথ(দে.এ.ৱাই.)না পুন্না পুথোকপনি।