লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা ৱার্ল্দ বেঙ্ককী মীহুৎশিংগা লোয়ননা গ্বালিয়র-চমবাল রিজনগী বিহাদকী অচৌবা মফম অসিদা লৌউ-শিংউদা শীজিন্ননবগী মতাংদা মীফম পাঙথোকখ্রে
প্রোজেক্কী প্রিলিমিনরী রিপোর্ত থা অমগী মনুংদা পীখৎকদবনি
হৌজিক শীজিন্নদনা লৈরিবা লম অসিগী হেক্তর লাখ ৩ হেনবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপনা গ্বালিয়র-চমবাল রিজনগী বিহাদকী মফমগা পুন্না শেমগৎপদা মতেং ওইরগনি - শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর
26 JUL 2020 10:58AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং, খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা ৱার্ল্দ বেঙ্ককী মীহুৎশিং, মধ্য প্রদেশকী লৌউ-শিংউ বিভাগকী মকোক থোংবা ওফিসরশিং, গ্বালিয়রগী রাজমাতা বিজেয়ারাজে সিন্দিয়া ক্রিশি বিস্বা বিদিয়ালয়গী সান্তিস্তশিং অমসুং গ্বালিয়র-চমবাল রিজনগী বিহাদকী অচৌবা মফম অসিদা লৌউ-শিংউ তৌনবা মফম ওইহন্নবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা জুলাই ২৫, ২০২০দা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। মীফম অসিদা মরু ওইবা প্রোজেক্ত অসি ৱার্ল্দ বেঙ্ককা চুংশিন্নদুনা অমদি মতেংগা লোয়ননা থবক পায়খৎনবা ৱারেপ লৌখি। হীরম অসিদা ৱার্ল্দ বেঙ্ককী মীহুৎশিংগা লোয়ননা মমাংদা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে অমসুং প্রোজেক্কী প্রিলিমিনরী রিপোর্ত থা অমগী মনুংদা পীখৎনবা ৱারেপ লৌনখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মন্ত্রীনা হায় লৈকুৎ লৈতোং নাইবা লমগী হেক্তর লাখ ৩ হেনবা শীজিন্নদনা লৈরি অমসুং করিগুম্বা মফম অসি তেমথোক্লবদি মসিনা গ্বালিয়র-চমবালগী রিজনগী বিহাদকী মফম অসিগা পুন্না শেমগৎপদা মতেং ওইরগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় প্রোজেক্ত অসিদা প্রপোজ তৌখিবা অহোংবশিং অসিনা লৌউ-শিংউগী চাওখৎ থৌরাং অমসুং মহৌশাগী ফীভম ফগৎহনবা খক নত্তনা মসিনা লমদম অসিগী মীয়ামদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত পুরকপা ঙমহনগনি।
শ্রী তোমরনা হায় গ্বালিয়র-চমবালগী রিজনগী বিহাদকী মফম অসিগী চাওখৎথৌরাংগী থবকশিং অসিগী ওইনা মখল কয়াগী কান্নবা লৈ। চমবাল এক্সপ্রেসৱে শারগনি অমসুং মফম অসি ফাওদুনা চৎকনি, অসুম তৌদুনা লমদম অসিগী অপুনবগী চাওখৎ থৌরাং লৌখৎপদা মঙ ফাওনরগনি। অহানবগী রিপোর্ত শেম্লবা মতুংদা মখা তাবা থবক লৌখৎনবা মধ্য প্রদেশকী চীফ মিনিস্তরগা লোয়ননা মীফমশিং মথং মথং পাঙথোক্কনি।
ৱার্ল্দ বেঙ্ককী মীহুৎ ওইরিবা শ্রী অদ্রশ কুমারনা হায় ৱার্ল্দ বেঙ্কনা মধ্য প্রদেশকী রাজ্য অসিগা পুন্না থবক তৌমিনবগী অপাম্বা লৈ। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়গী জোন্ত সেক্রেতরী শ্রী বিবেক অগর্ৱালনা হায় খ্বাদগী য়ামদনা কায়থরক্লিবা বজেদকা লোয়ননা তৌখ্রবা প্রোজেক্ত অসিগৌলোজেক নফরেন্সকতেক্নোলোজী, ইনফ্রাস্ত্রকচর, অচংবা কেপিতেল, ইনবেসমেন্তগা মরী লৈনবা হীরম পুম্নমক প্রপোজ তৌখ্রবা প্রোজেক্ত অসিগী থবক পায়খৎপা হৌদ্রিঙৈ মমাংদা খন্নগনি।
এগ্রিকলচরেল প্রদক্সন কম্মিস্নর শ্রী কে.কে. সিংহনা হায় অরিবা প্রোজেক্ত অসি নৌনা হিংগৎহল্লে অমসুং কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং, খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা থম্লগনি। রাজমাতা গ্বালিয়রগী রাজমাতা বিজেয়ারাজে সিন্দিয়া এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস-চাঞ্চেলর দা. এস.কে.রাওনা হায় মফম অসিগী লৌউ-শিংউগী অপুনবা চাওখৎ থৌরাংদা মীৎয়ং থম্লগা থবক পাংথোক্কনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar holds meeting with World Bank representatives to bring large Bihad area of Gwalior–Chambal region under agriculture
Preliminary project report to be submitted within a month
Agricultural development in more than 3 lakh hectares of presently non-cultivable rugged land will help in the integrated development of the Bihad area in Gwalior–Chambal region – Shri Narendra Singh Tomar
26 JUL 2020 10:58AM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar held a meeting on 25th July, 2020 through Video Conference to deliberate with the representatives of World Bank, senior officers of the Department of Agriculture, Madhya Pradesh, scientists, Vice-chancellor of Rajmata Vijayaraje Scindia Krishi Vishwa Vidyalaya, Gwalior and other stakeholders to bring the large Bihad area of Gwalior – Chambal region under agriculture. During this meeting it was decided that the substantive project would be prepared in collaboration and support from World Bank to accomplish this work. In this regard, a meeting was also held earlier with the representatives of World Bank and it has been decided to prepare a preliminary project report within a month.
Speaking on the occasion, the Union Agriculture & Farmers’ Welfare Minister informed that more than 3 lakh hectares of rugged land is not cultivable and if this area is improved, then this will help in the integrated development of the Bihad area in Gwalior – Chambal region. He further mentioned that the proposed reforms in this project will not only help to improve agricultural development and the environment, but it will also create employment opportunities for the people and lead to substantive development of this region.
Shri Tomar said that there is a lot of scope for development of the Bihad area in Gwalior – Chambal region. The Chambal Expressway will be built and will pass through this area, by which the overall development of the region would be possible. After preparing the initial report, subsequent meetings will be held with the Chief Minister of Madhya Pradesh for further course of action.
The representative of World Bank, Mr. Adarsh Kumar said that the World Bank is interested in working in the state of Madhya Pradesh. Shri Vivek Aggarwal, Joint Secretary, Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare said that all the aspects related to technology, infrastructure, capital cost, investment etc. will be taken into consideration prior to initiating the work of the proposed project with minimum budget allocation.
Shri K.K. Singh, Agricultural Production Commissioner said that the old project has been revived and will be undertaken under the guidance of the Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development and Panchayati Raj. Dr. S. K Rao, Vice-Chancellor of Rajmata Vijayaraje Scindhia Agricultural University, Gwalior said that the work can be done keeping in mind the overall agricultural development of the region.