হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা "ভারত্তা লৈয়ু অমসুং ভারত্তা তম্মু" হায়বসিগী মতাংদা ৱাখল্লোন কয়া ফোংদোক্নখিবা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে
য়ু.জি.সি.গী চেয়রমেন্না অহেনবা মহৈরোইশিংনা ভারত্তা লৈদুনা মহৈ তম্নিংনবগীদমক চৎন-পথাপ কয়া অমসুং খোংথাং কয়া শেম্নবগীদমক কম্মিতী অমগী মকোক ওইরগনি; কম্মিতী অসিনা নুমিৎ ১৪নিগী মতমগী মনুংদা রিপোর্ত অমা পীখৎকনি
24 JUL 2020 4:37PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক'না এম.ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা সেনিয়র অমসুং ওতোনোমস/তেক্নিকেল ওর্গনাইজেসনশিংগী হেদশিংগা লোইননা "ভারত্তা লৈয়ু, ভারত্তা তম্মু" হায়বসিগী মতাংদা ৱাখল্লোন কয়া ফোংদোক্নখিবা মীফম অমা ঙসি ফমখ্রে। ঐচ.আর.দি.গী রাজ্যগী মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। হায়র এদজুকেসনগী সেক্রেতরী শ্রী অমিৎ খারে, চেয়রমেন য়ূ.জি.সি., শ্রী দি.পি. সিংহ, চেয়রমেন, এ.আ.ই.সি.তি.ই. শ্রী অনিল সহাস্রাবুধে, জোইন্ত সেক্রেতরী (আই.সি.সি.), শ্রীমতি নীতা প্রসাদ অমসুং সেক্রেতরী জেনরেল, এ.আই.য়ু., শ্রীমতি পঙ্কজ মিত্তালসু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী হৌদোক ৱারোল পীরদুনা শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মপান্দা মহৈ মখা তম্থগে খল্লম্বা মহৈরোই কয়া ভারত্তা লৈথনবা অমসুং মখোয়গী মহৈ মখা ভারত্তা তম্থনবা ৱারেপ লৌনরে। মহাক্না হায়খি, ভারতকী মহৈরোই কয়া ভারত্তা মখোয়গী মহৈ তম্বা লোইশিন্নিংবগা লোইননা ভারত্তা হল্লক্নবা য়াওরে। ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়না অসিগুম্বা কাংলুপকী মহৈরোইশিং অসিগীদমক খন্দুনা হোৎনবা য়াবশিং য়েংশিন্নবা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী ফিবম অসিনা মখাগী মরুওইবা খুদোংচাদবশিং অসি থোকহল্লিঃ
১. মপান্দা চৎকে খনবা মহৈরোইশিংদা লৈরিবা তঙাইফদবশিং পীবা
ভারত্তা লৈরিবা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুৎশিংদা তম্নবগী খুদোংচাবশিং পীবীদুনা ভারত্তা লৈহন্নবগী খোংথাং লৌখৎপা
২. মপান্দগী হল্লক্লিবা মহৈরোইশিং অসিগী সমশ্যাশিং কোকহনবা
অসিগুম্বা মহৈরোইশিং অসি মখোয়গী প্রোগ্রামশিং অদু লোইশিলহন্নবগীদমক মতেং পাংবীবা
হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি মখোয়গী হৌজিক লৈরিবা অমসুং তুংদা চঙগদবা মহৈগী ওইবা তঙাইফদবশিং খঙদোকপা তঙাইফদে অমসুং মতম চানা মখোয়গী কেরিয়র প্লান খঙদোকপীদুনা চান্নবা মওংদা কোকহনবা মথৌ তাই। মথক্তা পল্লিবা ফিবমশিং অসিনা তোঙান-তোঙানবা হীরম অমসুং শিংনবা পীরি হায়রি মহাক্না মখা তাখি।
২০১৯গী মনুংদা মহৈরোই লাখ ৭কা লীশিং ৫০না মপান্দা মহৈ তম্নবগীদমক চৎখি অমসুং মসিগুম্বা ফোরেন একচেঞ্জনা ভারত্তগী চৎখিবা মতমদা মঙাল লৈবা মহৈরোইশিংসু মপান্দা চৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয় পুম্নমক্না মঙাল লৈরবা মহৈরোইশিং অসিবু ভারত্তা তমদুনা লৈহন্নবা হোৎনগদবনি। মসিগী মথক্তা, সরকারগী মেনিফেস্তোগী মতুং ইন্না ঐখোয়না ২০২৪ ফাওবদা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুৎশিংদা সিৎ চাদা ৫০ হাপচিনকে অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ওব ইমিনেন্তসু ২০২৪ ফাওবদা ৫০ হেনগৎলগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেনা হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংনা করিগীদমক মপান্দা চৎলিবনো হায়বগী মরুওইবা মরম থিদোকপা চঙই অমসুং মসিবু হান্না লোইশিন্নবা হোৎনগদবনি। মহাক্না হায়খি, মহৈরোইশিংনা ভারত্তা লৈদুনা মখোয়গী মহৈ মখা তমথবা য়ানবগীদমক ভারত্তা মতীক চাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা মথৌ তাই।
সেক্রেতরী হায়র এদজুকেসন শ্রী অমিৎ খারেনা হায়খি মদুদি মরুওইবা মরমশিং অসি য়াম্না য়ামই অমসুং ঐখোয়না খুদোংচাদবশিং অসিবু কোকহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং মপানলমগী মহৈরোইশিংবু ভারত্তা লাক্তুনা ঐখোয়গী ভারত্তা মহৈ তম্মু হায়বা প্রোগ্রামদুগী মখাদা মহৈ তমহন্নবা হোৎনগদবনি।
চেয়রমেন, য়ু.জি.সি. শ্রী দি.পি. সিংহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না অহেনবা প্রোগ্রাম ফাইবোক, ডিগ্রি অনী শেমগৎকদবনি অমসুং ভারত্তা হল্লক্নিংবা মহৈরোইশিংগীদমক রিসর্স ফেসিলিতীশিং শেমগৎকদবনি।
চেয়রমেন এ.আই.সি.তি.সি. শ্রী অনিল সহাস্রাবুধেনা হায়খি, এ.আই.সি.তি.সি.না হৌজিক লৈরিবা খুদোংচাদবশিং কুপনা লৈনরবা মতুংদা তৌগদবা থবকশিং য়াওরবা চেরোল অমা অথুবদা থাদোরক্লগনি।
মখাগী ৱারেপশিং অসি মীফম অদুদা খন্নরবা মতুংদা লৌখিঃ
১. য়ু.জি.সি.গী চেয়রমেন্না অহেনবা মহৈরোইশিংনা ভারত্তা লৈদুনা মহৈ তম্নিংনবগীদমক চৎন-পথাপ কয়া অমসুং খোংথাং কয়া শেম্নবগীদমক কম্মিতী অমগী মকোক ওইরগনি অমসুং মসিনা মকোক থোংবা য়ুনিবর্সিতীশিংদা মহৈরোই লৌবগী চাং হেনগৎনবা মেকানিজম অমা পুথোক্কনি। মসিগী মথক্তা মলতি দিসিপ্লিনরী অমসুং ইন্নোবেতিব প্রোগ্রামশিং, ত্বিন্নিং অমসুং জোইন্ত দিগ্রী প্রোগ্রামশিং, সেন্তরশিংগী ক্রোস কন্ত্রী দিজাইন, শক্নাইরবা ফেকলতী মেম্বরশিংনা ওনালাইন ক্লাস পীহনবা, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী অনীগী মরক্তা শম্নফম পীবা, জোইন্ত দিগ্রী ভেঞ্চর পীবা অমসুং ইন্দিয়ন হায়র এদজুকেসন ইন্সতিত্যুৎশিংদা লেতরেল এন্ত্রী পীনবগী মেকানিজম অমসু থোক্কনি।
২. চেয়রমেন এ.আই.সি.তি.ই.গী চেয়রমেন্না তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা লৈবা খুদোংচাদবশিং য়েংশিনগনি।
৩. আই.আই.তি., এন.আই.তি., আই.আই.আই.তি., সি.ও.এ. অমসুং সেন্ত্রেল য়ুনিবর্সিতীশিংগী ভাইস চান্সেল্লরশিংগী ওইবা তোঙানবা সব কম্মিতী শেমদুনা চেয়রমেন য়ু.জি.সি. অমসুং চেয়রমেন এ.আই.সি.তি.ই.দা মতেং পাংবা।
৪. চেয়রমেন এন.তি.এ. অমসুং চেয়রমেন সি.বি.এস.ই.বু মখোয়দা লৈরিবা এদজুকেসন সেক্তরগী লৌশিংশিং য়েংদুনা করি তৌবা য়াবগে খন্নবা।
৫. এম.ঐচ.আর.দি.গী নাকন্দগীনা জোইন্ত সেক্রেতরী (ইন্তর্নেসনেল কোওপরেসন)না মতেং পাংগনি।
৬. কম্মিতী অসিনা নুমিৎ ১৪নিগী মতমগী মনুংদা রিপোর্ত অমা পীখৎলক্কনি।

Ministry of Education
Union Minister for HRD holds a brainstorming session regarding “Stay in India and Study in India”
Chairman UGC to head the committee for preparing guidelines and measures to ensure more and more students stay in India and study in India; Committee to submit report in a fortnight
24 JUL 2020 4:37PM by PIB Delhi
Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ held a brainstorming session regarding “Stay in India and Study in India” with senior officials and Heads of Autonomous/Technical Organisations concerned of MHRD in New Delhi today. MoS for HRD Shri Sanjay Dhotre was also present on the occasion. Secretary, Higher Education, Shri Amit Khare, Chairman, UGC, Shri D.P. Singh, Chairman, AICTE, Shri Anil Sahasrabudhe, Joint Secretary (ICC), Smt. Neeta Prasad and Secretary General, AIU, Smt. Pankaj Mittal participated in the meeting.
While giving his opening remarks, Shri Pokhriyal said that because of COVID-19 situation many students who wanted to pursue studies abroad have decided to stay back in India and pursue their studies within India. He said that there are also rising number of Indian students returning to India with concern about completion of their studies. He emphasized that Ministry of HRD should make all efforts to look into the needs of both these categories of students. He said that this situation is presenting two critical issues of concern:
1. Addressing the needs of students aspiring to go abroad
Initiatives needed to retain them by providing appropriate opportunities of education in premier institutions in India
2. Addressing the concerns of students returning from abroad
Supporting these students to complete their programme
These issues require a thorough understanding of their present and future educational requirements and career plans which need to be addressed appropriately with timely interventions. Each of the above situations present different sets of prospects and challenges, he added.
The Minister also said that during the year 2019 around 7 lakh 50 thousand students travelled abroad to pursue their studies and because of this valuable foreign exchange moved out of India as well as many bright students moved abroad. He said that we should make all efforts to help bright students to pursue their education in India. Also, as per this government’s manifesto we have to increase seat capacity by 50% in all premier institutions by year 2024 and also Institutes of Eminence should be increased to 50 by 2024.
Speaking on the occasion Shri Sanjay Dhotre said that we need to understand the root cause why students are going abroad and should try to address these issues. He suggested that adequate infrastructure should be created with in India in the institutions so that students can stay in India for their higher studies.
Secretary, Higher Education Shri Amit Khare said that the root causes are many and we should take every step to address the issues and also attract the international students to India under our Study in India programme.
Chairman, UGC Shri D.P. Singh said that we should create more twinning programs, dual degrees and also ensure that that proper research facilities should be created for students who want to return back to India.
Chairman, AICTE, Shri Anil Sahasrabudhe said that AICTE will come out with a white paper soon regarding measures to be taken after studying the entire scenario
The following decisions were taken in the meeting:
1. Chairman UGC will head a committee to prepare guidelines and measures to ensure that more and more students stay here for study in India and come out with mechanism for increasing intake in well performing universities. Also mechanisms will be explored for starting Multi-disciplinary and innovative programs, twinning and joint degree programs, Cross Country designing of centers, facilitating online lectures by eminent faculty abroad, linkage between academia and industry, facilitate Joint degree ventures and lateral entry to Indian Higher Education Institutions.
2. Chairman AICTE will oversee the issues related to Technical institutions.
3. Separate sub Committees consisting of Directors of IIT, NIT, IIIT, CoA and Vice Chancellors of Central Universities will be created who will assist Chairman UGC and Chairman AICTE.
4. Chairman NTA and Chairman CBSE may also be called for inputs looking at their experience in education sector.
5. Joint Secretary (International Cooperation) will coordinate from MHRD side.
6. The Committee will submit report in fortnight time.