ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ୟାପେକ୍ସ ଓ ସିପିଏସଇର ଦ୍ୱିତୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ
23 JUL 2020 5:23PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଓ ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ରେଳୱେ ବୋର୍ଡର ଚେୟାରମ୍ୟାନ ଏବଂ 7ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ (ସିପିଏସଇ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ସଂପୃକ୍ତ ବିଭାଗୀୟ ସଚିବଙ୍କ ସହ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବା କ୍ୟାପିଟାଲ ଏକ୍ସପେଣ୍ଡିଚେର (କ୍ୟାପକ୍ସ)ର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ରମରେ ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ । କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କ୍ରମାନ୍ୱୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଆଜିର ବୈଠକରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ସହ ସଂପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ 7ଟି ସିପିଏସଇର ମୋଟ କ୍ୟାପେକ୍ସ ଲକ୍ଷ୍ୟ 24,663 କୋଟି ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । 2019-20ରେ ଏହି ଅର୍ଥ ପରିମାଣ ଥିଲା 30,420 କୋଟି ଟଙ୍କା । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 25,974 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇ 85 ପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇଛି । ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ 3878 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇ 13 ଶତାଂଶ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏ ବାବଦରେ 3557 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇ 14 ଶତାଂଶ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶରେ ସିପିଏସଇଗୁଡିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ସହ ଉତ୍ତମ ସଫଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି ତାହାକୁ ସେମାନେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ଶେଷ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସିପିଏସଇଗୁଡିକର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭଲ ରହିଲେ ଏହାର ଉତ୍ତମ ପ୍ରଭାବ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ପଡିବ ଏବଂ କରୋନା ଜନିତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ଶୀଘ୍ର ଭରଣା କରି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସିପିଏସଇଗୁଡିକର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ନିବିଡଭାବେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ସଂପୃକ୍ତ ସଚିବ ଏବଂ ରେଳବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ନିର୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସିକ ଶେଷସୁଦ୍ଧା ପୁଞ୍ଜି ବାବଦ (କ୍ୟାପେକ୍ସ) ବ୍ୟୟ ଯେପରି 50 ଶତାଂଶରେ ପହଞ୍ଚେ ସେଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି । ଯେଉଁସବୁ ଅସମାହିତ ପ୍ରଶ୍ନ ରହିଛି ସେଗୁଡିକୁ ତୁରନ୍ତ ଡିଇଇ/ଡିପିଇ/ଡିଆଇପିଏଏମ୍‌ରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ତାହାର ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ କ୍ୟାପେକ୍ସ ଓ ସିପିଏସଇର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସଂପର୍କରେ ସେ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ ବୋଲି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଆଜିର ସିପିଏସଇ ବୈଠକରେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁସବୁ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ତାହା ଉପରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଅସାଧାରଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅସାଧାରଣ ଉଦ୍ୟମ ଓ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମେ କେବଳ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବା ନାହିଁ, ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଫଳାଫଳ ଦେବାରେ ସମର୍ଥ ହେବା ।

Ministry of Finance
Finance Minister holds 2nd review meeting on CAPEX of CPSEs
23 JUL 2020 5:23PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman today held Video Conference with Secretaries of the Ministries of Civil Aviation, and Steel, and the Chairman Railway Board (CRB), along with the CMDs of 7 Central Public Sector Enterprises (CPSEs) belonging to these Ministries, to review the Capital Expenditure in this Financial Year (FY). This was 2nd meeting in the ongoing series of review meetings that the Finance Minister is conducting with various stakeholders to accelerate the economic growth in the background of COVID-19 pandemic.
The combined CAPEX target for FY 2020-21 for these 7 CPSEs is Rs. 24,663 crore. In FY 2019-20, against the CAPEX target of Rs.30,420 crore for these 7 CPSEs, the achievement was Rs. 25,974 crore i.e. 85 %. During Q1 of FY 2019-20, achievement was Rs. 3,878 crore (13%) and achievement of Q1 of FY 2020-21 is Rs. 3,557 crore (14%).
While mentioning the significant role of CPSEs in giving a push to the growth of the Indian economy, the Finance Minister encouraged the CPSEs to perform better to achieve their targets and to ensure that the capital outlay provided to them for the financial year 2020-21 is spent properly and within time. Smt. Sitharaman said that better performance of CPSEs can help the economy in a big way to recover from the impact of COVID-19.
The Finance Minister asked the concerned Secretaries and the Chairman Railway Board to closely monitor the performance of CPSEs in order to ensure capital expenditure of 50% of capital outlay by the end of Q2 of FY 2020-21 and make appropriate plan for it. Smt. Sitharaman stated that unresolved issues should be flagged immediately to the DEA/DPE/DIPAM for immediate action on them. The Finance Minister said that she will hold such review meetings on the performance of CAPEX of CPSEs every month.
The CPSEs discussed constraints being faced by them especially due to COVID-19 pandemic. The Finance Minister stated that extraordinary situation requires extraordinary efforts and with collective efforts, we will not only perform better but also help the Indian economy to achieve better results.