উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
সরকার, সিভিল সোসাইতী অমসুং মীয়াম পুন্না ভারত অসিদগী করপসন মুত্থৎনবা হোৎনমিন্নসিঃ উপ-রাস্ত্রপতী
নাগরিকশিংদা সংবিধানগী অশেংবা শক্তম অদু য়োকখৎনবা লেপ্তনা হোৎননবা হায়খ্রে
দেমোক্রেসিগীদমক্তা ইথৌদাং পাংথোকপা, মনুং-মপান শেংনা মওং অমসুং অফবা লৈঙাক অসি তঙাই ফদবনি হায়না হায়রি
কম্পত্রোলর অমসুং ওদিতর জেনরেল(সি.এ.জি.)গী ওফিসতা বাবাসাহেব দা. বি.আর. অম্বেদকরগী মীতম মায়খুম হাংদোকখ্রে
দা. অম্বেদকরদা য়াম্না নিংথিজনা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখ্রে
22 JUL 2020 12:15PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী চাওখৎপদা অমসুং খুমাং চাওশিনবগী লম্বিদা করপসনগী অমোৎপা অসিনা য়াম্না চাওনা শোকহল্লে হায়না উপ-রাস্ত্রপতীনা ঙসি ফোংদোক্লদুনা সরকার, সিভিল সোসাইতী অমসুং লৈবাক মীয়ামদা অসিগুম্বা করপসনগী অমোৎপা অসি পুন্না মুত্থৎমিন্নবা হায়খ্রে। মহাক্না ৱাফম অসি ন্যু দিল্লীদা কম্পত্রোলর অমসুং ওদিতর জেনরেল(সি.এ.জি.)গী ওফিসতা বাবাসাহেব দা. বি.আর. অম্বেদকরগী মীতম মায়খুম হাংদোক্লবা মতুংদা ফোংদোকখিবনি।
হান্নগী রাস্ত্রপতী এ.পি.জে. অব্দুল কলামগী ৱাফম্বু নিংশিংলদুনা শ্রী নাইদুনা মপা-মমাশিংগা লোয়ননা ওজা হায়বসিনা মহৈরোইশিংগী লমচৎ-শাজৎ শেমদোকপদা অমদি অফবা খুন্নাই অমা শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌই হায়না ফোংদোকখি।
দা. অম্বেদকরগী মফমদা য়াম্না নিংথিজনা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎলদুনা উপ-রাস্ত্রপতীনা মহাক অসি য়াম্না অথোইবা শক্লোন কয়া অমা পুরিবা-মীৎয়েং শানবা লৈবাক অসিগী মীওই, ফিলোজোফর, খ্বাইদগী হেন্না খং-হৈরবা, শক্নাইরবা জুরি, ইকোনোমিস্ত, অইবা, খুন্নাই অসিবু শেমদোকপা ঙম্বা অমসুং খ্বাইদগী থোইদোকক-হেন্দোক্না অথোইবা মীওই অসিগী মফমদা মতম পুম্বদা তৌবিমল খংবা উৎনহৌরগনি হায়না ফোংদোকখি।
ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী অথোইবা সংবিধান অমনি হায়বা মীৎয়েং থম্লদুনা সংবিধান অসি শেম্বদা দা. অম্বেদকর খ্বাইদগী অথোইবা থৌদাং লৌদুনা হকচিন্না লুরবা ৱাফম কয়া লমজিং লমতাক্লি হায়না ফোংদোকখি।
ঙসি সংবিধান অসি ঐখোয়গী শেংলবা লাইরিক অমা ওইদুনা লৈবাক অসিগী ৱাফম খুদিংদা মঙাল ফংহল্লিবা য়ুম্বি অমগুম মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়বু লমজিং-লমতাকপীরি। মহাক্না লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংদা সংবিধানগী অশেংবা শক্তম অদু য়োকখত্তুনা থম্নবা লেপ্তনা হোৎননবা অমদি কৈদৌনুংদা তাথিনা তৌদনবা হায়খি।
দা. অম্বেদকর অসি লাইমক্নি হায়না শিংথারদুনা মহাক্না মতম পুম্নমক্তা নুপা-নুপী থাক মান্নবা অমসুং নুপীশিংবু মহৈ-মশিং তমহন্দুনা থাক ৱাংখৎহন্নবা অমসুং জাৎ হন্দবগী পল অসি লৈহন্দনা মীপুম খুদিংমক চপ মান্ননা হিংমিন্নবা লেপ্তনা হোৎননবা উপ-রাস্ত্রপতীনা ফোংদোকখি।
“ঙসি মহাক্কী মীতম অসি খিনবগী মরমদি অসিগুম্বা অথোইবা মীওই অসিগী ৱাখল্লোন অসি নিংশিংনবা অমসুং হৌজিক্কী অমদি তুংগী মীরোলনা মহাক্না তম্বিরম্বশিং অদু নিংশিংদুনা ঐখোয় খুদিংমক্কী পুন্সি মায়কৈবু লমজিং-লমতাকপিনবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মপাঙ্গল লৈবা অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা ইন্সিত্যুসন অমা ওইনা সি.এ.জি.বু ইকাই খুম্নরদুনা ঙসি সি.এ.জি. অসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং থাজনিংঙাই ওইনা লিংখৎখিবনি অমসুং মসি পুম্নমক অসি ঐখোয়গী সংবিধানবু শেম্বিরম্লিবশিং মরু ওইনা মনিং তম্লবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা সি.এ.জি.বু পাক চাওরবা মওংদা শেম্বিরম্বা দা. অম্বেদকরননি হায়না হায়ফম থোকই হায়রদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি। অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইবা, মীচং-মীখাই নাইদবা, অপুনবা, থাজনিংঙাই ওইবা, প্রোফেস্নেল ওইনা থোইদোক-হেন্দোক্না থবক পাংথোকপা, য়াম্না শেংনা থবক তৌবা অমসুং অফবা ৱাখল্লোন্দা থবক তৌবা অসিনা দা. অম্বেদকরগী পুন্সি অমসুং থবক্তা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা কয়া মহাক্না মখা তানা দেমোক্রেসিগীদমক্তা ইথৌদাং পাংথোকপা, মনুং-মপান শেংনা মওং অমসুং অফবা লৈঙাক অসি তঙাই ফদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা সি.এ.জি.গী রিপোর্ত অমসুং ৱারোইশিন পুরক্নিংঙাই ওইবা খন্ন-নৈনবদা বিধানসভাগী কমিতীশিংদা চৎন-কাংলোনগী ওইবা ফ্রেমৱর্ক, লৈঙাক্লোনগী মশক-মওংশিং অমসুং সরকার অসিগী য়ৌহন্নবগী মেকানিজমদা মখল-মখা কয়াগী অহোংবশিং অদু থৌগৎপা, শেন্মিৎলোন অসি নিংথিজনা লৈহন্নবা থৌবা, সরকার থবক-থৌওংশিং নিংথিজবা মওং অমসুং নিংথিজনা মওংদা অসিদা শিংথানখি।
সুপ্রীম ওদিৎ ইন্সতিত্যুসন্স(এস.এ.আই.)গী ইন্তর্নেস্নেল কম্যুনিতীশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী অথোইবা মীংচৎ ফংলকখিবগী অমসুং ২০২২ ফাওবদা মপুং ওইনা চে য়াওদনা থবক তৌবা ওফিস অমা ওইনবগীদমক থৱায় য়াওনা হোৎনরিবা অসিগীদমক শ্রী নাইদুনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
অঙনবদা, কম্পত্রোলর অমসুং ওদিতর জেনরেল শ্রী রজিব মেহর্শিনা ময়াম্বু ওকখি অমসুং সি.এ.জি.গী দিপুতী কুমারি অনিতা পত্তনায়ক্না থাগৎৱাহৈ ফোংদোকখি।
মপুং ওইবা ৱারোল অদু মখাদা পীরি –
• ভারতকী সংবিধান শেম্বিরম্বা অমসুং অনৌবা ভারত অসি ওইহল্লকখিবশিংগী মরক্তা অমা ওইখিবা বাবাসাহেব দা. বি. আর. অম্বেদকরগী মীতম অসিবু মায়খুম হাংদোক্তুনা ময়ামগী মরক্তা তিঞ্জবা ফংবা অসিদা হায়নিংঙাই লৈতনা নুংঙাইবা ফাওই। দা. অম্বেদকরগী মফমদা য়াম্না নিংথিজনা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎলদুনা উপ-রাস্ত্রপতীনা মহাক অসি য়াম্না অথোইবা শক্লোন কয়া অমা পুরিবা-মীৎয়েং শানবা লৈবাক অসিগী মীওই, ফিলোজোফর, খ্বাইদগী হেন্না খং-হৈরবা, শক্নাইরবা জুরি, ইকোনোমিস্ত, অইবা, খুন্নাই অসিবু শেমদোকপা ঙম্বা অমসুং খ্বাইদগী থোইদোকক-হেন্দোক্না অথোইবা মীওই অসিগী মফমদা মতম পুম্বদা তৌবিমল খংবা উৎনহৌরগনি।
ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী অথোইবা সংবিধান অমনি হায়বা মীৎয়েং থম্লদুনা সংবিধান অসি শেম্বদা দা. অম্বেদকর খ্বাইদগী অথোইবা থৌদাং লৌদুনা হকচিন্না লুরবা ৱাফম কয়া লমজিং লমতাক্লি হায়না লৈবাক অসিনা মতম পুম্বদা তৌবিমল উৎনহৌরগনি। ঙসি সংবিধান অসি ঐখোয়গী শেংলবা লাইরিক অমা ওইদুনা লৈবাক অসিগী ৱাফম খুদিংদা মঙাল ফংহল্লিবা য়ুম্বি অমগুম মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়বু লমজিং-লমতাকপীরি।
দা. অম্বেদকর অসি হিরম কয়াদা থৱাই য়াওবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবগী শরুক ওইরক্লবা মীওই অমনি। মহাক্কী ৱাখল খন্দোরকপগী মওং অসি মহাক্কী লাইরিক-‘শেনফম অদুগী ৱাথোক’ঃ মাগী হৌরকফম অমসুং মাগী ৱারোইশিন অমসুং ‘ভারত্তা ব্রিতিশনা পাল্লিঙৈগী মতমদা রাজ্যশিংগী শেল-থুমগী য়াওল’ গুম্বদা মমি তাবা উখি অমসুং শেনবা অমসুং শেল-থুমদা মহাক্কী খং-হৈবদু উৎখি। মতৌ অসিগুম্না মহাক্কী লাইরিকশিং ‘ভারতকী জাতীশিং’ঃ মখোয়গী মেকানিজম, জিনেসিস অমসুং দিভেলপমেন্ত অমসুং ‘এন্নিহিলেসন ওফ কাস্ত’তা ভারতকী সোসিওলোজিকেল ওইবা অশেংবশিং য়াম্না হকচিন্না খংবগী মমি তাই।
দা. অম্বেদকরনা মতমগী লৈঙোইদা মুৎপা নাইররোইদবা ময়েক হক্তুনা থম্বিরম্লে অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু মতম পুম্নমক্কী ওইনা অদুম্মক নৌনা অদুম্মক লৈহোরগনি। তশেংনমক মহাক তোল্লবশিংগীদমক্তদি লাইমক্নি অমদি মহাক্না মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা মতম পুম্নমক্তা নুপা-নুপী থাক মান্নবা অমসুং নুপীশিংবু মহৈ-মশিং তমহন্দুনা থাক ৱাংখৎহন্নবা অমসুং জাৎ হন্দবগী পল অসি লৈহন্দনা মীপুম খুদিংমক চপ মান্ননা হিংমিন্নবা লেপ্তনা হোৎনখি। মহাক্না মমিং চৎপা অমগী মওংদা হায়খি, "রাজনিতীগী লৈঙাক অসি সোসিএল দেমোক্রেসি অদুনা অরানবদা য়ুম্ফম ওইদ্রিবফাওবা অদুম্মক লৈখিগনি। দেমোক্রেসি অসিগী ৱাহন্থোক করিনো? মসিগী ৱাহন্থোক্তি পুন্সিগী চৎন-কাংলোন অমগী মওংদা নিং তম্বা, মান্নবা অমসুং ইচিল-ইনাও ওইবগী মওং ওইহনবা হিংবগী মওং অদু ঙান্বা চৎপা।
মহাক্কী মীৎয়েং অদুনা লৈবাক অসিগী ঈশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী পোলিসিশিংদা থৌদাং লৌখি।
ঙসি ঐখোয়না সি.এ.জি.গী শেংলবা ওফিসতা লৈরিবা অসি ভারতকী সংবিধান্দগী অৱাংবা থাক্তা ওদিৎ তৌবা অমদি একাওন্তিং তৌদুনা একাওন্তেবিলিতী, ত্রান্সপরেন্সি অমসুং অফবা লৈঙাক য়োকখৎনবগীদমক্তা তঙাই ফদবা অমা ওইনা ওইহনখি অমসুং ঐকোয়গী স্তেকহোলদরশিং, লেজিসলেচরশিং, একজিক্যুতিব অমসুং মীয়ামগী ফন্দশিং অসি নিংথিজনা শিজিন্নখি অমসুং পাংথোক্নিংলিবা মরমশিংগীদমক্তনি। অদুম ওইনমক ওদিতকী বিভাগকী পুৱারী অসি চাওরাক্না চহি ১৬০ রোম শুরে। কোলোনিএলগী য়ুগতা শেমখিবা ভারতকী পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসিগী মনিংতম্বা য়ুম্বিগী মওংদা ভারতকী সি.এ.জি.দা হোংহল্লকখিবা অমা ওইখিবামসি ভারতকী নৌনা শেম্বা নিংতম্বা রিপব্লিক্কী সংবিধান ওইখি।
ঙসি সি.এ.জি. অসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং থাজনিংঙাই ওইনা লিংখৎখিবনি অমসুং মসি পুম্নমক অসি ঐখোয়গী সংবিধানবু শেম্বিরম্লিবশিং মরু ওইনা মনিং তম্লবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা সি.এ.জি.বু নিংতম্বা অমসুং পাক চাওরবা মওংদা শেম্বিরম্বা দা. অম্বেদকরননি হায়না হায়ফম থোকই।
সংবিদানগী দ্রাফতিং কমিতীগী ৱা খন্নখিবা মতমদা বাবাসাহেবনা য়াম্না মমিং চৎপা ৱাফম হায়খি; ঐগী ৱাখল্লোন্দা দিগ্নিতরী অমসুং ওফিসরশিং অসি ভারতকী সেবিধানগী খ্বাইদগী মরু ওইবনি। মসি সেংসদতগী পীখিবা চাদিংশিং অসি হেন্দোকখ্রবরা নত্রগা সংসদকী চুনবা এক্তা থমখিবা ৱাফমশিং অদুগী খেৎনব্রা হায়বা য়েংগদৌরিবা মীশক্নি। করিগুম্বা থবক পাংথোক্লিবশিং অদুনা নিংথিনা মথৌ নিংথিনা তৌহন্নবগীদমক্তা- অমসুং মহাক্কী মথৌদাং, ঐহাক্না পিশিনখিবা অদুগা য়েংনবদা জুদিসিয়রী অদুদগী য়াম্না কা হেন্না মরুওইবরা-মদু চপ চাবা মওংদা জুদিসিয়রীগী মওংদা মনিং তমহনগদবনি।
বাবাসাহেবকী পুন্সি অমসুং থবক্তগী লৈবাক অসিনা সি.এ.জি.গী য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা অমসুং থম্মোয়নুংগী অশেংবা মগুন অদু অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইবা, মীচং-মীখাই নাইদবা, অপুনবা, থাজনিংঙাই ওইবা, প্রোফেস্নেল ওইনা থোইদোক-হেন্দোক্না থবক পাংথোকপা, য়াম্না শেংনা থবক তৌবা অমসুং অফবা ৱাখল্লোন্দা থবক তৌবা অসিনা দা. অম্বেদকরগী পুন্সি অমসুং থবক্তা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা কয়া উখি।
ঙসি সি.এ.জি. অসিদা বাবাসাহেবকী মীৎয়েংনা পুক্নিং থৌগৎলদুনা মীয়ামগী শেল-থুমগী একাওন্তেবিলিতী অদু নিংথিনা শেম্বদা নত্তনা থবক ফবা মরূপল ফিলোজোফর অমসুং লমজিং-লমতাকপা অমগী মওংদসু থবক তৌদুনা থোরক্লি। সি.এ.জি.গী রিপোর্ত অমসুং ৱারোইশিন পুরক্নিংঙাই ওইবা খন্ন-নৈনবদা বিধানসভাগী কমিতীশিংদা চৎন-কাংলোনগী ওইবা ফ্রেমৱর্ক, লৈঙাক্লোনগী মশক-মওংশিং অমসুং সরকার অসিগী য়ৌহন্নবগী মেকানিজমদা মখল-মখা কয়াগী অহোংবশিং অদু থৌগৎপা, শেন্মিৎলোন অসি নিংথিজনা লৈহন্নবা থৌবা, সরকার থবক-থৌওংশিং নিংথিজবা মওং অমসুং নিংথিজনা মওংদা শেমখি।
নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
করপসন হায়বসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা চাওখৎপদা অমদি মাংজিল থাবগী লম্বিদা য়াম্না চাওনা চৈথেং পীরিবা অমোৎপা অমনি। স্তেকহোলদরশিং-সরকার, সিভিল সোসাইতী অমসুং মীয়াম্না হুপ্না অমোৎপা অসিবু লৈহন্দনবা থৱায় য়াওনা হোৎনগদবনি। মতাং অসিদা ঐহাক্না লৈখিদ্রবা রাস্ত্রপতি শ্রী এ.প.জে. অবদুল কলাম্না হায়বিরম্বা ৱাফম অমখক্তং ময়াম পুম্বগী ৱাখল্লোন অদুদা নৌহৌননা নিংশিবা পামজৈ, “করিগুম্বা লৈবাক অসিদা করপসন লৈহন্দবা অমদি ফজবা ৱাখল্লোন লৈবা লৈবাক অমা ওইনিংলবদি খেৎনবা পুরকপা ঙম্বা মরু ইবা মীশক অহু লৈ হায়বা চপ চানা ফাওই। মখোয়শিং অদুদি মপা, মমা অমসুং ওজা”।
মপা-মমাশিংগা লোয়ননা ওজা হায়বসিনা মহৈরোইশিংগী লমচৎ-শাজৎ শেমদোকপদা অমদি অফবা খুন্নাই অমা শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌই। চহি কয়াগী মমাংদা জাতীগী মপা, মহাত্মা গান্ধীনা হায়বিরমখি,ঃ “লমচৎ-শাজৎ শেমদোক্তবা মহৈ-মশিংদি তশেংনমক মমল য়াওদবনি”।
সংবিধান্দা দা. অম্বেদকরগী ঙসি সংবিধান অসি ঐখোয়গী শেংলবা লাইরিক অমা ওইদুনা লৈবাক অসিগী ৱাফম খুদিংদা মঙাল ফংহল্লিবা য়ুম্বি অমগুম মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়বু লমজিং-লমতাকপীরি। মহাক্না লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংদা সংবিধানগী অশেংবা শক্তম অদু য়োকখত্তুনা থম্নবা লেপ্তনা হোৎননবা অমদি কৈদৌনুংদা তাথিনা তৌদনবা হায়খি। অদু নত্রবদি ঐখোয়গী লিংকৎপিরম্বা ইপাশিংগী থাজবা অমদি অরেপ্পা ৱাখল্লোনবু করেম্নবিবা ওইনা থোক্কনি।
মসি দা. অম্বেদকরনা হায়বিরম্বা অরুবা ৱাফমশিং অদু নিংশিংবদা শিজিন্নগনি, মহাক্না হায়বিখিঃ“সংবিধান অদু অফবা ওইবা য়াই, করিগুম্বা চৎনহল্লিবশিং অদু অফবা নত্রবদি মদু ফত্তবা ওইবা য়াই, অদুবু মসি চৎনহল্লিবা মী অদু ফরবদি মদু অফবা ওইগনি”।
নাগরিক খুদিংমক্কী ওইনা সংবিধান অসি অশেংবা লাইরিক অমা ওইনা অদুম্মক লৈহোরগনি অমসুং ৱাফমশিং পুম্নমকপু লমজিং-লমতাক্কনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী সাংসদকী দেমোক্রেসিগী অকনবা য়ুম্ফম থোল্লম্বা সংবিধান শেম্লিবশিংবু মখোয়গী মীৎয়েং অমসুং ৱাখল্লোন ফোংদোকপা ঙম্বগীদমক্তা সলাম তৌগদবনি।
ঐহাক্কী ৱাফম লোইশিন্দ্রিঙৈগী মমাংদা, সুপ্রীম ওদিৎ ইন্সতিত্যুসন্স(এস.এ.আই.)গী ইন্তর্নেস্নেল কম্যুনিতীশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী অথোইবা মীংচৎ ফংলকখিবগী অমসুং ২০২২ ফাওবদা মপুং ওইনা চে য়াওদনা থবক তৌবা ওফিস অমা ওইনবগীদমক থৱায় য়াওনা হোৎনরিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। সি.এ.জি.না মশক নাইবা মীওইশিংনা য়ং-য়ং লাওবা হিরমশিংদা লেকচরশিং পীগদবা ‘দা. বি.আর. অম্বেদকর লেকচর সেরিজ’ কৌবা লেকচরগী পরিং অমা হৌদোকখিবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা হরাওই।
ঙসি বাবাসাহেবকী মীতম খিনবা অসিদা ভারতকী সি.এ.জি. ইন্সতিত্যুসন অসিনা তুং কোইনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা অমসুং লমজিং-লমতাক্নিংঙাই শোইদনা ওইগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ। মতম পুম্নমক্তা বাবাসাহেবনা ময়াম্বু লমজিংবিবা, মঙাল পীবিবা ওইরসনু!
থাগৎচরি। জয় হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Government, civil society and the people at large must work together to stamp out corruption from India: Vice President
Asks citizens to constantly strive to uphold the sanctity of the constitution
Says accountability, transparency & good governance essential for democracy
Unveils the statue of Babasaheb Dr. B R Ambedkar at premises of office of the Comptroller and Auditor General (CAG)
Pays rich tributes to Dr Ambedkar
22 JUL 2020 12:15PM by PIB Delhi
The Vice President today termed corruption as the major malaise affecting the growth and development of the country and called upon the government, civil society and the people at large to work together to stamp out the menace of corruption from the nation. He was addressing the gathering after unveiling the statue of Babasaheb Dr B R Ambedkar at premises of office of the Comptroller and Auditor General (CAG) in New Delhi today.
Recalling the words of former President, A P J Abdul Kalam, Shri Naidu emphasized that teachers, apart from parents, play an important role in shaping students’ characters and building a value-based society.
Paying rich tributes to Dr Ambedkar, the Vice President said that he was a multi-faceted genius—a visionary statesman, philosopher, towering intellectual, eminent jurist, economist, writer, social reformer and a humanist par excellence.
Observing that India had one of the most robust Constitutions in the world, Shri Naidu lauded the stellar contribution made by Dr Ambedkar in drafting the Constitution and the pioneering role he played in guiding the nation at a critical juncture.
The Vice President said that to this day, our constitution remains a sacred book and a guiding beacon on all matters and asked every citizen of the country to strive to ensure that the sanctity of our Constitution is upheld at all times and never violated.
Observing that Dr Ambedkar was the messiah of the oppressed, the Vice President said that all through his life, he strongly believed in gender equality and emancipation of women through education and strove to dismantle the caste barriers and ensure equality for all people.
“The purpose of installing his statue is to remind us the ideals of this great man and to see that present and future generations remember his teachings which are guiding principles for everyone of us”, he said.
Applauding the CAG for being a strong and credible institution, the Vice President credited the framers of our Constitution, particularly Dr Ambedkar for ensuring independence and wide mandate to the CAG. He added that the core values of the CAG—independence, objectivity, integrity, reliability, professional excellence, transparency and positive approach—drew inspiration from the life and work of Dr Ambedkar. He called accountability, transparency & good governance as very essential for the democracy.
The Vice President credited the reports of the CAG and the consequent deliberations in the committees of the legislatures for having led to various changes in the regulatory framework, governance structures and delivery mechanism of the government, ensuring economy, efficiency and effectiveness of government operations.
Shri Naidu also complimented the CAG for acquiring an excellent reputation amongst the international community of Supreme Audit Institutions (SAI) and for its endeavour to become a fully paperless office by 2022.
Earlier, the Comptroller & Auditor General, Mr. Rajiv Mehrishi welcomed the gathering and the Deputy CAG, Ms. Anita Pattanayak proposed words of thanks.
Following is the full text of the speech –
• I am extremely delighted to be amidst all of you to unveil the statue of Babasaheb Dr B R Ambedkar, the architect of the Indian Constitution and one of the builders of modern India. Dr. Ambedkar was a multi-faceted genius—a visionary statesman, philosopher, towering intellectual, eminent jurist, economist, writer, social reformer and a humanist par excellence. The nation will be ever grateful to the iconic leader for his stellar contribution in drafting the Constitution and for his pioneering role in guiding the nation at a critical juncture. Today, we have one of the most robust Constitutions in the world which was amended from time to time in accordance with the needs of the time.
Dr. Ambedkar was a man of many parts with interests and skill in several fields. His eclecticism is reflected in his books such as ‘Problems of the Rupee: its origin and its solution and ‘Evolution of provincial finance in British India’ and show his command over economics and finance. Similarly, his books ‘Castes in India: their mechanism, genesis and development’ and ‘The Annihilation of Caste’ reflect his deep understanding of Indian sociological realities.
Dr. Ambedkar left an indelible imprint on the sands of time and his thoughts are relevant for all times. Indeed, he was the messiah of the oppressed and all through his life, he strove to dismantle the caste barriers and ensure equality for all people. He strongly believed in gender equality and emancipation of women through education. He famously said: : "Political democracy cannot last unless there lies at the base of it social democracy. What does social democracy mean? It means a way of life which recognizes liberty, equality and fraternity as the principles of life."
His vision contributed towards the formulation of water and industrial policies in the country.
Today, we are in the hallowed premises of the CAG, which has been mandated by the Constitution of India to promote accountability, transparency and good governance through high quality auditing and accounting and provide independent assurance to our stakeholders, the Legislature, the Executive and the Public, that public funds are being used efficiently and for the intended purposes.
Although the history of the audit department is almost 160 years old, it was the Constitution of the newly formed independent Republic of India which proved catalytic in transforming this organization of the colonial era into the CAG of India as an independent pillar of Indian Parliamentary democracy.
Today CAG is a strong and credible institution and the credit for this must go to the framers of our Constitution, particularly to Dr Ambedkar, who had the vision to ensure independence and wide mandate to the CAG.
During the deliberations of the of the Drafting Committee of the Constitution, Babasaheb had very famously said ; I am of the opinion that this dignitary or officer is probably the most important officer in the Constitution of India. He is the one man who is going to see that the expenses voted by Parliament are not exceeded, or varied from what has been laid down by Parliament in the Appropriation Act. If this functionary is to carry out the duties—and his duties, I submit, are far more important than the duties even of the Judiciary—he should have been certainly as independent as the Judiciary”.
Babasaheb’s life and work have inspired the entire nation and it is heartening to see that the core values of the CAG—independence, objectivity, integrity, reliability, professional excellence, transparency and positive approach—draw inspiration from his life and work.
Today the CAG has evolved as an enabler to Balasaheb’s vision that not only ensures public financial accountability but also acts as a friend, philosopher and guide of the executive. Many reports of the CAG and the consequent deliberations in the committees of the legislatures have led to various changes in the regulatory framework, governance structures and delivery mechanism of the government, thereby ensuring economy, efficiency and effectiveness of government operations.
Dear Sisters and brothers,
Corruption is a major malaise affecting the growth and development of the country. It must be the endeavor of all the stakeholders—the government, civil society and the people at large—to collectively stamp out this menace. Here, I would like to refresh everyone’s memory by quoting the late President, Shri APJ Abdul Kalam, who had said: “If a country is to be corruption free and become a nation of beautiful minds, I strongly feel there are three key societal members who can make a difference. They are the father, the mother and the teacher”.
Apart from parents, teachers are looked upon as role models by children and they play an important role in shaping students’ characters and building a value-based society. Many years ago, the Father of the Nation, Mahatma Gandhi, had observed: “Education which does not mould character is absolutely worthless”.
While the Constitution reflected the vision of Dr Ambedkar and its framers gave us one of the best living documents, it is for every Indian, be it an ordinary citizen or a person occupying high constitutional post, to ensure that the sanctity of our Constitution is upheld at all times and never violated. Otherwise, it will be tantamount to betraying the trust and faith of the founding fathers.
It will be apt to recall the sagacious words of Dr.Ambedkar, who had said : “However good a constitution may be, if those who are implementing it are not good, it will prove to be bad. However bad a constitution may be, if those implementing it are good, it will prove to be good”.
For all the citizens of India, the Constitution remains a sacred book and a guiding beacon on all matters. We should salute the constitution-framers for their vision and statesmanship in giving us a constitution that laid a strong foundation for our parliamentary democracy and stood the test of times.
Before concluding, let me compliment CAG for acquiring an excellent reputation amongst the international community of Supreme Audit Institutions, known as SAIs. I also appreciate the aim of CAG to become fully paperless office by 2022. I was immensely pleased to know that CAG has started a lecture series named as ‘Dr B R Ambedkar Lecture Series’ where eminent personalities are called upon to deliver lectures on emerging topics.
And now, with the installation of this statue of Babasaheb, I am sure it will go a long way in inspiring and guiding the work of the institution of the CAG of India. May, Babasaheb, as always, be the guiding light!
Thank you. Jai Hind!”