NITI Aayog
Key Accomplishments and Action Plan of Sustainable Growth Pillar under India–US Strategic Energy Partnership
21 JUL 2020 7:16PM by PIB Delhi
India and the US have a long-standing energy collaboration. In June 2017, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi and US President Donald Trump reinforced the strategic importance of bilateral energy cooperation, through the announcement of a new US–India Strategic Energy Partnership (SEP). The first ministerial meeting was held in April 2018. The India–US Strategic Energy Partnership has four pillars: Oil and Gas, Power and Energy Efficiency, Renewable and Sustainable Growth. The Sustainable Growth pillar is being co-chaired by NITI Aayog and USAID.
Key achievements and future action plan of the Sustainable Growth pillar were highlighted during the ministerial dialogue of the SEP held on 17 July 2020, under the co-chairmanship of Union Minister Dharmendra Pradhan and Secretary of Energy Dan Brouillette. Dr Rakesh Sarwal, Additional Secretary, NITI Aayog, and India Co-Chair of the Sustainable Growth pillar stated that this pillar brings together Indian and American researchers and decision-makers to collaborate in three focal areas: energy data management; energy modeling; and promotion of low-carbon technologies. Considerable progresses in all three areas of the Sustainable Growth pillar were noted as below:
• Energy data management: An India Energy Dashboard, which was launched in 2015, has been revamped with the provisioning of data input online and through API integration. To enrich the exercise, NITI Aayog created eight sub-groups on energy demand and supply sectors. India and US agencies will cooperate to build a robust energy dashboard.
• Energy modelling: Two exercises carried out on energy-water nexus and decarburization of transportation sector have highlighted key issues and provided policy advice. NITI Aayog and USAID jointly launched India Energy Modeling Forum on 2 July 2020. The forum will engage US and Indian researchers, knowledge partners, think tanks, both national and international, and government agencies and departments for modeling and long-term energy planning exercise.
• Low carbon technologies: Both sides agreed to engage through concerned Government, related agencies, and private players for the promotion of low carbon technologies in India.
Remarking on the meeting of the Sustainable Growth pillar, Javier Piedra, Deputy Assistant Administrator, Asia Bureau, United States Agency for International Development, and US co-chair of the pillar, said both sides will continue to strengthen the Energy Data Management system to improve energy data availability, accessibility, and consistency with more intensive collaboration with US agencies. The Sustainable Growth pillar will support the India Energy Modeling Forum by facilitating collaborative engagement with the Modeling Forum at Stanford University and will also initiate new multi-team joint research studies to support energy and environmental decision-making under the forum.
It was recognized that Covid-19 is a challenge to the human spirit and to the partnership between our countries. However, challenges always bring opportunities to devise new ways and find innovative solutions. Both sides will adapt and continue to focus on sharing best practices and new solutions under the sustainable growth pillar for the benefit of India and the US. This has set the stage for building on the successful strategic energy partnership between India and the US.

নীতি আয়োগ
ইন্দিয়া-য়ু.এস স্ত্রাতেজিক ইনর্জি পার্তনরসিপকী মখাদা চাউনা মাইপাক্লবশিং অমসুং তুংকোইনা চাউখৎনবা পায়খৎনবা থৌরাং তৌরিবা থবকশিং
21 JUL 2020 7:16PM by PIB Imphal
মতম কয়াগী মমাংদগী ভারত অমসুং য়ু.এস ইনর্জিগী মতেং পীনদুনা লাক্লি। ইন্দিয়া-য়ু.এস স্ত্রাতেজিক ইনর্জি পার্তনরসিপ(এস ই পি) লাউথোক্তুনা নাকল অনিগী মরক্তা ইনর্জিগী মতেং পাংনবা অদু ২০১৭গী জুন থাদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং য়ু এস প্রসিদেন্ত দোনাল্দ ত্রম্পনা অমুক হন্না চেৎশিনহনখি। ২০১৮গী এপ্রিলদা মিনিস্তরশিংগী অহানবা মীফম পাংথোকখি। ইন্দিয়া-য়ু.এস স্ত্রাতেজিক ইনর্জি পার্তনরসিপকী য়ুম্বী মরি লৈরি : থাও অমসুং গ্যাস, পৱার অমসুং ইনর্জি লিক্না শীজিন্নবা, রিনিউএবল অমসুং স্তেনেবল গ্রোথ। স্তেনেবল গ্রোথকী য়ুম্বী অসি নিতি অয়োগ অমসুং য়ু.এস.এইদনা পুন্না শৌগৎলি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তর ধর্মেন্দ্র প্রধান অমসুং ইনর্জি সেক্রেতরি দান ব্রাউল্লেতনা কো-চেয়রমেন ওইদুনা ২০২০গী জুলাই ১৭দা পাংথোকখিবা স্ত্রাতেজিক ইনর্জি পার্তনরসিপকী মিনিস্তরশিং ৱারি শানবদা চাউনা মাইপাক্লবশিং অমসুং তুংকোইনা চাউখৎনবা পায়খৎনবা থৌরাং তৌরিবা থবকশিংগী মতাংদা খন্নখি। নিতি অয়োগকী এদিসনেল সেক্রেতরি দোক্তর রাখেস সারৱাল অমসুং স্তেনেবল গ্রোথ পিল্লারগী ভারতকী কো-চেয়রনা হায়খি মসিগী য়ুম্বী অসিনা মরুওইবা হীরম অহুমদা ভারত অমসুং অমেরিকাগী রিছর্স তৌরিবশিং অমসুং ৱারেপ লৌরিবশিং মতেং পাংনগনি : ইনর্জি দেতা মেনেজমেন্ত; ইনর্জি মোদেল্লিং অমসুং কার্বোন য়াম্না থোক্তবা তেক্নোলোজিশিং। হায়রিবা হিরম অহুম অসি চাউখৎহন্নবা মখা অসিগী পায়খৎকনি :
• ইনর্জি দেতা মেনেজমেন্তওনলাইন্দা দেতা হাপচিন্নবা খুদোংচাবা থমদুনা ২০১৫দা হৌদোকখিবা ভারতকী ইনর্জি দাসবোর্দ অমা নৌনা ফগৎহল্লে। থবক অসি ফগৎহন্নবা, ইনর্জি শীজিন্নরিবা অমসুং পুথোক্লিবশিং নিতি অয়োগনা সব-গ্রুপ নিপাল থোক্না খাইদোকখি। অচৌবা ইনর্জি দাসবোর্দ অমা শেম্নবা ভারত অমসুং য়ু.এস এজেন্সিশিং মতেং পাংনগনি।
• ইনর্জি মোদেল্লিং : ইনর্জি-ঈশিং মরিগী মতাংদা থবক অনি পাংথোকখ্রে অমসুং ত্রান্সপোর্ত সেক্তরগী দিকার্বুরাইজেসনগী মরুওইবা ৱাফমশিং খন্নখি অমসুং থৌশিলগী মতাংদা পাউতাক পীখি। ২০২০গী জুলাই ২দা নিতি অয়োগ অমসুং য়ু.এস এইদনা পুন্না ইন্দিয়া ইনর্জি মোদেল্লিং ফোরম হৌদোকখি। মোদেল্লিং অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা ইনর্জিগী থবকশিংগী থৌরাং তৌনবা ফোরম অসিনা ভারত অমসুং য়ু.এসকী রিছর্স তৌবশিং, থিং তেঙ্কশিং, সরকারগী এজেন্সিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিং থবক তৌমিন্নগনি।
• কার্বোন য়াম্না থাদোক্তবা তেক্নোলোজিশিং : মরী লৈনবা সরকার, মরী লৈনবা এজেন্সিশিং অমসুং লনাই কম্পেনিশিংগী খুৎথাংদা ভারত্তা কার্বোন য়াম্না থাদোক্তবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা হায়না নাকল অনিমক্না য়ানখি।
য়ুনাইতেদ স্তেৎস এজেন্সি ফোর ইন্তরনেসনেল দিবলপমেন্ত, এসিয়া বিউরো, দিপুতি এসিস্তেন্ত এদমিনিস্ত্রেতর অমসুং পিল্লারগী কো-চেয়র, জেবিয়র পৈদ্রানা হায়খি ইনর্জিগী দেতা ফংবা, শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা নাকল অনিমক্না মখা তানা ইনর্জি দেতা মেনেজমেন্তগী থবকশিং ফগৎহনগনি অমসুং য়ু.এস এজেন্সশিংগী হেন্না মতেং পীনগনি। স্তেনফোর্দ য়ুনিভর্সিতিগী মোদেল্লিং ফোরমগা লোয়ননা ইন্দিয়া ইনর্জি মোদেল্লিং ফোরম শৌগৎকনি অমসুং ফোরমগী মখাদা ইনর্জি অমসুং অকোয়বগী ফিবমগী মতাংদা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংনবা অনৌবা কাংবু কয়াগী অপুনবা ওইনা থিজিনবা পাংথোক্কনি।
কোবিদ-১৯ অসি মীওইবা খুন্নাইগী থৌনা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মরুপ-মপাং ওইবা অসিদা অচৌবা শিংনবা অমনি হায়বা খঙলে। অদুবু শিংনবা খুদিংমক মতম পুম্নমক্তা অনৌবা লম্বী থিনবা অমসুং অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা খুদোংচাবশিং পুরকই। ভারত অমসুং য়ু.এসগী কান্নবা ফংনবা স্তেনেবল গ্রোথ পিল্লারগী মখাদা নাকল অনিনা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং অমসুং অনৌবা পাম্বৈশিং শরুক য়ামিন্নগনি। মসি ভারত অমসুং য়ু.এস অনিগী মরক্তা লৈরিবা স্ত্রাতেজিক ইনর্জি পার্তনরসিপকী মাইপাকপনি।